Bakom bidragen 2018: De äldre artisterna sticker ut
Bakom bidragen 2018 

Bakom bidragen 2018: De äldre artisterna sticker ut

Melodifestivalen har blivit modern. De senaste åren har bidragen som står för tradition haft det svårt i tävlingen.

Trenden de senaste åren har varit tydlig. Bidrag som haft det motigt är ballader, schlagerlåtar, kvinnliga artister och – äldre artister.

Att en artist passerat 40-strecket tycks ibland vara nog för att tittarna ska vända den ryggen. Och det här gäller inte bara den unga publiken. Även äldre tittare tycks föredra att rösta på unga artister. Att dessa röstar på musik som låter som i deras ungdom tycks till stor del vara en myt.

I topp: Owe Thörnqvist, 88 år, bromsade diskussionen om de äldre artisternas förutsättningar med sin finalplats 2017. Foto: Janerik Henriksson/TT

Trots problemen har tävlingsproducent Christer Björkman och hans medarbetare inte tagit tag i frågan inför Melodifestivalen 2018. Christer menar att det äldre artistgardet på eget initiativ sett till att sticka ut på ett gynnsamt sätt.

– Vi har inte behövt det i år. Tack vare de framgångar som Hasse och Owe har haft har de faktiskt gjort det själva. Flera har haft fantastiska saker som var precis utanför som vi hoppar vi får tillgång till nästa år, säger han.

Kikki Danielsson är tillbaka i Melodifestivalen efter att senast ha deltagit 2006. Foto: Henrik Montgomery/TT

Den sista meningen fastnar för en festivalnörd. Det har alltså funnits flera starka och särpräglade bidrag från äldre artister som var på vippen att komma med och som kan tänkas dyka upp i Melodifestivalen 2019.

Undantagen där äldre artister faktiskt lyckats på senare år är förstås Hasse Andersson 2015 och Owe Thörnqvist 2017. Vi ska inte heller glömma att Roger Pontare var en hårsmån från att gå till Andra chansen i vintras.

Uppräkningen är talande. Äldre artister har kunnat lyckas i Melodifestivalen på senare år. Men de måste göra något som är väldigt nischat eller extremt.

När Christer Björkman ska lyfta fram äldre artister i Melodifestivalen 2018 är Kikki Danielsson och Kalle Moraeus de första namnen som dyker upp.

– Nu är det Kikki och Kalle som kom med. Rolandz och Jonas (Gardell) målar också med breda penseldrag. De står för bred folklig förankring och är i var sin deltävling. Men de är otroligt olika i sitt uttryck. Alla har otroligt tydliga grejer.

Fakta: Artister över 40 år i Melodifestivalen 2018

• Jessica Andersson
• Edward Blom
• Kikki Danielsson
• Jonas Gardell
• Mendez
• Kalle Moraeus & Orsa Spelmän
• Rolandz

Bakom bidragen 2018: I ett antal blogginlägg tittar jag djupare in bakom listan med låtar och artister i Melodifestivalen 2018.

Läs alla delar av Bakom bidragen här