Okategoriserade 

Artisterna som imponerade: Morgonsvepet 26/2 Melodifestivalen 2016

Morgonsvepet_blogg

Vill du ha Morgonsvepet direkt till din e-post? Prenumerera här.

Molly Sandén visade upp ett konstnärligt scennummer till ”Youniverse”. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Imponerade på repetitionen

Snacket på plats inför deltävlingen i Gävle handlar om ett profilstarkt startfält med oviss utgång. I går visade artisterna för första gången upp sina scenshower, och vi lade upp smygtittar på alla bidrag på svt.se/melodifestivalen.

Förhandsfavoriten Molly Sandén har ett stort scennummer med inspirationer från ”Euphoria”-estetiken. Konstnärlighet parat med effektiva moderna poplåtar är ett paket som har framträtt mer än någonsin i Melodifestivalen 2016. Det låter som en tanke i en tävling som avgörs av till hälften jury (konstnärlighet) och till hälften folket (effektiva poplåtar).

Näst sist ut i startordningen är Panetoz, som gör en klassisk andra sejour i Melodifestivalen. När de tävlade 2014 hade de en låt och ett framträdande som presenterade bandet. Nu är de bekanta i sammanhanget och adderar specialeffekter och mer avancerad dans för att få ett toppresultat. Det är en dramaturgi som funkat många gånger i den moderna Melodifestivalens historia.

Journalisterna som följde repetitionerna i Gavlerinken Arena i går var imponerade. Med hjälp av den rutinerade koreografen Thomas Benstem har Panetoz satt ihop ett nummer som kommer att smitta många och skapa stor fest i arenan.

Frans är en annan som man har börjat prata om på plats. Festivaldebutanten är ny när det gäller att arbeta med kameror och lär ha haft nytta av sin tid i viewing room efter repetitionen. Från flera håll efter repetitionen hördes kommentarer om att han sett ovan ut i situationen, men när jag tittar på klippet med smygtitten på svt.se/melodifestivalen tycker jag att det samtidigt gör att han ser naturlig och autentisk ut i en låt som bygger på lugn och musikalitet.

Körlegendaren Britta Bergström kommer ursprungligen från Gävle. Foto: Bertil Ericson/Scanpix

Legendarens succé på festen

På kvällen i går bjöd Gävle in till en frikostig välkomstfest. Artisterna och alla andra som jobbar med Melodifestivalen fick njuta av en buffé med närproducerad mat. Arrangörerna hade dessutom satt ihop ett digert program på scenen i lokalen. Bland annat fick vi se ett snyggt dansnummer kombinerat med konstnärlig musik. Men inslagen med buskiskomiker fick en och annan att skriva generat på sig.

När Gävledottern Britta Bergström gick upp på scenen (till branschkollegernas och festivalfansens stora jubel) var det förlåtet. Körlegendaren Britta visade prov på programledartalang och berättade om hur kören allt mer gömts undan i Melodifestivalen. Hon avslutade med en sång i ämnet, som du kan se på Melodifestivalens Facebooksida.

På kvällen i går kunde vi också berätta att Helena Bergströms omtyckta gestalter från Melodifestivalen 2012 kommer tillbaka den här veckan. Gina Dirawi och veckans gästprogramledare Sarah Dawn Finer ledde ju festivalen tillsammans med Helena det året. Bland annat får vi se festivalfantasten Lasse Ekström, den här gången i sällskap av en pojkvän spelad av Sissela Kyle.

Det har också blivit klart att mellanakten i morgon blir en hyllning till Sverige, där sång på svenska möter sång på hebreiska och arabiska. Fjolårstvåan Jon Henrik Fjällgren avrundar numret med att jojka.

Tyskland har valt

Jag fick inte jubla i kväll när Tyskland valde sitt bidrag till Eurovision Song Contest. I den nationella uttagningen kom min stora favorit Avantasia trea i ett starkt startfält. Vann gjorde den färska lokala The Voice-vinnaren Jamie-Lee Kriewitz med balladen ”Ghost”.

Dagens hålltider: Fredag 26/2

I dag kommer artisterna att repetera igen på eftermiddagen, och den här gången är det obligatoriskt att använda de riktiga scenkläderna. Sedan väntar genrep och publikundersökning på kvällen. På webbplatsen kan du som alltid följa utvecklingen under hela dagen.

Förmiddag: Programledarna och mellanakter repeterar
13.00-15.00: Hör en minut av låtarna i Marika i P4
13.30–17.20: Repetitioner för artisterna
13.35–14.00: Eclipse
14.05–14.30: Dolly Style
14.35–15.00: Martin Stenmarck
15.25–15.50: Linda Bengtzing
15.55–16.20: Frans
16.25–16.50: Panetoz
16.55–17.20: Molly Sandén
19.50: Fredagkväll med Malin hänger med artisterna
20.00–21.30: Första genrepet inför publik
Kväll: Storbritanniens bidrag till Eurovision 2016 blir klart.

Om Morgonsvepet: Det händer mycket i Melodifestivalens värld. Många hinner inte läsa alla artiklar och se alla inslag. Och inte ens de som gör det får samma inblick som vi som jobbar bakom kulisserna på Melodifestivalen dagligen. För att du ska kunna hänga med på bara ett par minuter finns Morgonsvepet. Du hittar det här i bloggen – men kan också få det direkt till din e-post genom att prenumerera. Morgonsvepet kommer normalt varje morgon onsdag–söndag under de sex tävlingsveckorna.