Artisterna i Melodifestivalen 2020: Hela listan – så blir deltävlingarna
Melodifestivalen 2020 

Artisterna i Melodifestivalen 2020: Hela listan – så blir deltävlingarna

Obs! Detta är en nyhetsartikel från november 2019, läs uppdaterade fakta på nedanstående två länkar:

Allt om Melodifestivalen 2020 – artister, bidrag och resultat
Senaste nytt om Melodifestivalen

Tidigare vinnare som Robin Bengtsson och Anna Bergendahl. Stjärnor som Mohombi och Paul Rey. Heta utmanare som Hanna Ferm och Felix Sandman. Veteraner som Nanne Grönvall och Thorsten Flinck. Här är alla artister och låtskrivare i Melodifestivalen 2020.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Read about the 2020 Melodifestivalen line-up in English

Fakta: Melodifestivalen 2020

• Bidragsbibeln: Alla fakta om bidragen i Melodifestivalen 2020
• Eurovision 2020 ställs in – får ersättningsprogram
• Snabbfakta om artisterna i Melodifestivalen 2020
• Nytt sedan 2019: Så fungerar tittarnas omröstning i Melodifestivalen
• Därför lämnar Thorsten Flinck Melodifestivalen 2020
• Allt om startordningen i Melodifestivalen 2020
• Programledarna: Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin
• Röstningssiffrorna från Melodifestivalen 2020
• Programmens hålltider – minut för minut
• Melodifestivalstäderna 2020
• Allt om scenen i Melodifestivalen 2020 – med statistik för ljus, kameror och logistik
• Husdansarna: Keisha von Arnold, Lisa Arnold, Lamin Camara Holmén, Edin Jusuframic
• De valde låtarna: Urvalsjuryn till Melodifestivalen 2020
• Melodifestivalen instiftar Hall of Fame
• Allt om Melodifestivalens Hall of Fame
• Återupplev höjdpunkterna Melodifestivalens stora Hall of Fame-show


Tävlingsproducenten Karin Gunnarsson kunde i slutet av förra veckan ge klartecken för startfälten som åker till Linköping, Göteborg, Luleå och Malmö.

– Det är folkligt och festligt, som vanligt kära återseenden, bredd, igenkänning och några spännande nya namn som kommer att överraska. Här finns alla uttryck som ska vara med i en Melodifestival, de stora balladerna, hookiga låtar, det varma, det mörka och det ljusa, säger hon.

Uppdatering: Bidragen presenteras nedan i startordning.

Artisterna som tävlar i Linköping i Melodifestivalen 2020: OVÖ, Suzi P, Robin Bengtsson, Felix Sandman, Malou Prytz, The Mamas och Sonja Aldén. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Deltävling 1: Linköping 1/2 2020

1. Move – The Mamas
Låtskrivare: Melanie Wehbe, Patrik Jean, Herman Gardarfve
The Mamas bildades som bakgrundssångerskor till John Lundviks vinnande bidrag ”Too Late for Love” 2019. Sedan dess har de blivit en grupp i egen rätt. Medlemmarna är Loulou Lamotte, Ashley Haynes och Dinah Yonas Manna. Paris Renita medverkande bland annat i Melodifestivalen men är inte längre mer i gruppen.

2. Moves – Suzi P
Låtskrivare: Joy Deb, Suzi Pancenkov, Aniela Eklund, Malou Ruotsalainen, Chanel Tukia, Kenny Silverdique
17-åriga Suzi Pancenkov från Helsingborg har samlat fans via sina covers som blivit virala på Instagram och Youtube. Hon upptäcktes i en Facebook-livesändning av Linda Pira, som uppmuntrade henne att våga satsa på musiken. Hon kommer från en musikalisk familj och har vuxit upp med att sjunga mycket med sina systrar. År 2019 debuterade hon som artist, släppte tre singlar och var ute på sin första turné.

3. Take A Chance – Robin Bengtsson
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Karl-Frederik Reichhardt, Marcus Winther-John
Robin fick sin tv-skolning i Idol 2008, där han slutade på tredje plats. År 2013 släppte han sin första singel, då under artistnamnet B Robin. År 2016 debuterade han i Melodifestivalen och slutade femma i finalen med ”Constellation Prize”. Året efter var han tillbaka och vann allt med ”I Can’t Go On”, som slutade på femte plats i Eurovision. 2019 deltog han i Let’s Dance med Sigrid Bernson.

4. Ballerina – Malou Prytz
Låtskrivare: Thomas G:son, Peter Boström, Jimmy Jansson
Malou slog igenom när hon skrällde sig direkt till final i Melodifestivalen 2019 med ”I Do Me”. Hon har följt upp succén med att släppa ny musik och göra spelningar i Sverige, och nu är hon tillbaka för att försöka toppa tolfteplatsen från senast.

5. Inga problem – OVÖ
Låtskrivare: Jaouli Akofely, Nicholas Frandsen, Lukas Nathanson, Nickie Osenius
Duon OVÖ (”Om Vi Överlever”) bildades 2017 av Jaouli Akofely och Nickie Osenius, båda med framgångsrika solokarriärer. I sin musik har de influenser av pop, afrobeats och afrikansk dansmusik.

6. Sluta aldrig gå – Sonja Aldén
Låtskrivare: Bobby Ljunggren, David Lindgren Zacharias, Sonja Aldén
Sonja vann musiktävlingen Schlagerstjärnan 2004 och tävlade som låtskrivare i Melodifestivalen 2005 och 2006. År 2005 körade hon också för Litauen i Eurovision. År 2006 ställde hon också upp som artist (som Sonya). I Melodifestivalen 2007 var hon tillbaka med ”För att du finns”, som blev en stor hit och ledde till att hon vann Årets nykomling och Årets låt på Svensktoppen. På Rockbjörnen 2008 vann hon Årets svenska kvinnliga artist. I Melodifestivalen 2012 tävlade hon med ”I din himmel”, som slutade på sjätte plats. I våras släppte hon singeln ”Vi har varit här förut”.

7. Boys With Emotions – Felix Sandman
Låtskrivare: Tony Ferrari, Parker James, Peter Thomas, Philip Bentley, Nicki Adamsson, Felix Sandman
Felix inledde karriären i framgångsrika FO&O, som tog sig till final i Melodifestivalen 2017. Året efter tävlade han solo och nådde ända till andraplatsen i finalen med ”Every Single Day”. I Melodifestivalen 2019 öppnade han finalen med Benjamin Ingrosso och deras gemensamma hit ”Tror du att han bryr sig”.

Paul Rey, Klara Hammarström, Torsten Flinck (senare ersatt av Jan Johansen), Anna Bergendahl, Dotter, Mendez feat. Alvaro Estrella, Linda Bengtzing tävlar i Göteborg i Melodifestivalen 2020. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Deltävling 2: Göteborg 8/2 2020

1. Nobody – Klara Hammarström
Låtskrivare: Erik Smaaland, Palle Hammarlund, Klara Hammarström
Klara har länge skördat framgångar som ungdomsryttare och ingick bland annat i laget som tog brons i fälttävlan i ponny-EM 2015. Hösten 2018 syntes hon med sina föräldrar och nio syskon i SVT-serien ”Familjen Hammarström”. Nu satsar Klara på musiken, och i somras släppte hon debutsingeln ”Break Up Song”, som hon följde hon upp ”You Should Know Me Better”.

2. Miraklernas tid – Jan Johansen
Låtskrivare: Thomas G:son
Jan Johansen vann Melodifestivalen 1995 med ”Se på mig” och slutade på tredje plats i Eurovision. Han har senare deltagit i Melodifestivalen tre ytterligare gånger och syntes senast som tävlande 2003, när han slutade på andra plats i finalen med Pernilla Wahlgren-duetten ”Let Your Spirit Fly”. Thorsten Flinck var länge avsedd som artist till ”Miraklernas tid” men tvingades sex dagar innan sändning lämna tävlingen.

3. Bulletproof – Dotter
Låtskrivare: Dino Medanhodzic, Johanna Jansson (Dotter), Erik Dahlqvist
Johanna Jansson är en sångerska och låtskrivare som debuterade 2014 med artistnamnet Dotter. Hon tävlade i Melodifestivalen 2017 som låtskrivare till Mariettes finalfyra ”A Million Years”. Året efter tog hon steget fram och tävlade som artist med ”Cry”. Bidraget var under ett par dagar oddsetta för att vinna Melodifestivalen men slutade sexa i deltävlingen. Nästa år ställde Johanna i stället upp som låtskrivare till Lina Hedlunds ”Victorious”, som slutade 11:a i finalen. Hon medverkade också som mellanakt i Andra chansen med Måns Zelmerlöw-duetten ”Walk With Me”.

4. Vamos Amigos – Mendez feat. Alvaro Estrella
Låtskrivare: Palle Hammarlund, Jimmy Jansson, Jakke Erixson, Leo Mendez
Leo Mendez hade hits strax efter millennieskiftet och var banbrytande när han ställde upp i Melodifestivalen 2002. Hans bidrag ”Adrenaline” belönades med en andraplats i finalen. 2003 var han tillbaka, men sedan blev det en lång paus, där an bland annat ställde upp i ett borgmästarval i sitt andra hemland Chile. 2018 var Mendez tillbaka i tävlingen, den här gången med hitten ”Everyday”. Alvaro Estrella har ett enastående resultat som körsångare och dansare. Han har kammat hem en andraplats i Melodifestivalen och en andraplats, två tredjeplatser och en femteplats i Eurovision på sina fem insatser. År 2014 ställde han upp som artist i Melodifestivalen med ”Bedroom” och slutade på sjätte plats i sin deltävling.

5. Alla mina sorger – Linda Bengtzing
Låtskrivare: Yvonne Dahlbom, Jesper Welander, Adam Jönsson, Linda Bengtzing
Linda Bengtzing ställer upp för sjunde gången och har alla gånger tävlat som soloartist. Det gör henne till den som tävlat solo i flest årgångar av Melodifestivalen genom tiderna. Hon debuterade i tävlingen med ”Alla flickor” 2005 och ställde senast upp med ”Killer Girl” 2016.

6. Talking in My Sleep – Paul Rey
Låtskrivare: Paul Rey, Lukas Hällgren, Alexander Standal Pavelich
Paul började göra hiphopmusik som tonåring och nådde framgångar under artistnamnet P.J. År 2015 fick han ett amerikanskt skivkontrakt, och 2017 släppte han singeln ”California Dreaming” med Arman Cekin och Snoop Dog. Hans mentor är Quincy Jones.

7. Kingdom Come – Anna Bergendahl
Låtskrivare: Bobby Ljunggren, Thomas G:son, Erik Bernholm, Anna Bergendahl
Anna slog igenom i Idol 2008 och vann Melodifestivalen 2010 med balladen ”This Is My Life”. Bidraget slutade på elfte plats i sin semifinal i Eurovision och missade därmed precis en finalplats, och det är fortfarande enda gången som framgångslandet Sverige missat finalen. Hon återkom till rampljuset 2018 efter att ha studerat till läkare. År 2019 gjorde hon comeback i Melodifestivalen med ”Ashes to Ashes”, kom 10:a i finalen och blev etta på Svensktoppen.

Drängarna, Mohombi, Amanda Aasa, Mariette, Faith Kakembo och Albin Johnsén tävlar i Luleå i Melodifestivalen 2020. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Deltävling 3: Luleå 15/2 2020

1. Shout It Out – Mariette
Låtskrivare: Thomas G:son, Cassandra Ströberg, Alex Shield, Mariette Hansson
Efter att ha synts i Sikta mot stjärnorna och turnerat med coverband ställde Mariette upp i Idol 2009 och slutade på fjärde plats. År 2015 fick hon en plats i Melodifestivalen med ”Don’t Stop Believing” och slutade trea i finalen. Hon har följt upp succén med ytterligare två deltaganden och kammat hem en fjärdeplats och en femteplats i finalen.

2. Livet börjar nu – Albin Johnsén
Låtskrivare: Robin Stjernberg, Albin Johnsén, Gino Yonan
Albin slog igenom med hitten ”Din soldat” 2014. Han skrev ”Det rår vi inte för”, som framfördes av Behrang Miri feat. Victor Crone och gick till Andra chansen 2015. Året efter tävlade han med ”Rik” tillsammans med Mattias Andréasson, resultat blev återigen Andra chansen. Gjorde damfotbollslandslagets EM-låt 2017.

3. Piga & dräng – Drängarna
Låtskrivare: Anders Wigelius, Robert Norberg, Jimmy Jansson
Drängarna slog igenom 1995 med ”Vill du bli min fru”. 25 år senare har de släppt nio album och har över 70 miljoner lyssningar på Spotify. Bandmedlemmarna går under artistnamnen Starke Mange (Mange Olsson), Sunna-Robert (Robert Åhlin), Olav i Fossen (Olav Fossheim) och Trygga Räkan (Anders Wigelius). Bandet har tidigare endast vidrört Melodifestivalens historia när Robert Åhlin skrev Cecilia Wennerstens bidrag i Melodifestivalen 2005.

4. Late – Amanda Aasa
Låtskrivare: Amanda Aasa, Siri Jansson, Erik Grahn, Alex Shield
Amanda gick till final i P4 Nästa och vann där platsen i Melodifestivalen, som delas ut till en av finalakterna varje år. Fick skivkontrakt efter en kort medverkan i Idol 2014 och gav ut debutsingeln ”Wrong Chemistry”. Har varit förband till bland andra Miss Li och Den svenska Björnstammen.

5. Vem e som oss – Anis Don Demina
Låtskrivare: Anderz Wrethov, Johanna Elkesdotter Wrethov, Anis Don Demina, Robin Svensk
Anis är DJ, sångare och youtuber med drygt 400 000 prenumeranter. Han syntes första gången i Melodifestivalen när han spelade saxofon och shufflade bakom Samir & Viktor 2018. Ett år senare backade han upp Zeana som featuringartist till ”Mina bränder”, som slutade på femte plats. Utanför tävlingen har han släppt egna låtar som ”On my mind” och ”Wasted”. Nu tar han steget längst fram.

6. Crying Rivers – Faith Kakembo
Låtskrivare: Jörgen Elofsson, Liz Rodrigues
Faith började sjunga i kyrkokörer. Hon deltog i P4 Nästa 2019 och slutade på tredje plats. Hon beskriver sin stil som en blandning av soul, gospel och jazz och har Whitney Houston och Lauren Hill bland sina förebilder. Låten är skriven av världskompositörerna Jörgen Elofsson och Lis Rodrigues, som bland många andra har skrivit för Britney Spears och Eminem.

7. Winners – Mohombi
Låtskrivare: Jimmy Jansson, Mohombi, Palle Hammarlund
Mohombi är ett känt namn i många länder. Inte för att han tävlade i Melodifestivalen 2005, utan för sitt arbete från i början av 2010-talet, då han hade hits som ”Bumby Ride” från festivalbekanta världsproducenten RedOne. År 2016 var han med och vann en amerikansk Grammy i kategorin ”Best Latin Rock Urban or Alternative Album” för sin medverkan på Pitbulls album Dale. År 2019 var han tillbaka i Melodifestivalen och fick en stor hit med ”Hello”, som slutade på femte plats i finalen.

Simon Peyron, Ellen Benediktson, Nanne Grönvall, Jakob Karlberg, Hanna Ferm, William Strid, Frida Öhrn och Victor Crone som ska tävla i Malmö i Melodifestivalen 2020. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Deltävling 4: Malmö 22/2 2020

1. We Are One – Frida Öhrn
Låtskrivare: Frida Öhrn, Hampus Eurenius, Nicklas Eklund
Mångsidiga Frida Öhrn syntes för första gången i Melodifestivalen 2004 i trion LaRoxx, som slutade på femte plats i sin deltävling med ”(Are U) Ready Or Not”. Hon var medlem i gruppen Oh Laura, som fick en internationell hit 2007 med ”Release Me”. Hon var också medlem i Cookies ’N’ Beans, som debuterade i Melodifestivalen 2009 och slutade deltävlingsfemma. År 2013 kom trion tillbaka till tävlingen och gick till Andra chansen.

2. Molnljus – William Stridh
Låtskrivare: Markus Lidén, Christian Holmström, David Kreuger, William Stridh
William Stridh syntes för första gången för den breda publiken när han medverkade i Idol 2018, där han kom femma. Innan dess spelade han och sjöng i bandet The Audrey. Nu debuterar han i Melodifestivalen.

3. Carpool Karaoke – Nanne Grönvall
Låtskrivare: Nanne Grönvall, Peter Grönvall
Nanne Grönvall är en legendar i Melodifestivalen och har sedan debuten 1986 kammat hem en vinst, två andraplatser och en tredjeplats, och dessutom en tredjeplats i Eurovision. Senast vi såg henne som artist var med Andra chansen-bidraget ”Jag måste kyssa dig” 2007. I Melodifestivalen 2019 var hon tillbaka som låtskrivare, bakom Arvingarna. År 2020 tävlar hon som artist igen och har dessutom varit med och skrivit en annan av låtarna.

4. Troubled Waters – Victor Crone
Låtskrivare: Dino Medanhodzic, Benjamin Jennebo, Victor Crone
Victors artistnamn var från början Vic Heart, och den första singeln ”Hot Summer Night” släppte han redan 2011. Som featuringsångare till Behrang Miri tävlade han i Melodifestivalen 2015 med ”Det rår vi inte för”, som gick till Andra chansen. År 2019 vann han Estlands melodifestival med bidraget ”Storm” och slutade på 20:e plats i Eurovisionfinalen. Låten blev en stor radiohit i Sverige.

5. Surface – Ellen Benediktson & Simon Peyron
Låtskrivare: Paul Rey, Laurell Barker, Anderz Wrethov, Sebastian von Koenigsegg, Ellen Benediktson
Ellen slog igenom i Melodifestivalen 2014 med finalsjuan ”Songbird”. Hon upptäcktes när hon året innan var stand in för den franska artisten under repetitionerna inför Eurovision. Hon följde upp finalsuccén med ”Insomnia” i Melodifestivalen 2015, som slutade på femte plats i deltävlingen. Simon Peyron var med och grundade metalbandet Outtrigger 2009. Bandet nådde Andra chansen i Melodifestivalen 2014 med låten ”Echo”.

6. Om du tror att jag saknar dig – Jakob Karlberg
Låtskrivare: Nanne Grönvall, Isak Hallén, Henrik Moreborg, Jakob Karlberg
Jakob syntes första gången för den breda publik i Idol 2011, där han nådde slutaudition. Efter att ha fått skivkontrakt släppte han 2015 sommarplågan ”Fan va bra”, som han sedan dess följt upp med en stadig ström av singlar.

7. Brave – Hanna Ferm
Låtskrivare: David Kjellstrand, Jimmy Jansson, Laurell Barker
Redan 2014 tävlade Hanna i Talang och nådde den andra delfinalen. I Idol 2017 var hon tillbaka och nådde ända till andraplatsen. År 2019 debuterade hon i Melodifestivalen med LIAMOO-duetten ”Hold You”, som slutade trea i finalen.

Bidragen i respektive deltävling är listade i bokstavsordning efter låttitel. Startordningen presenteras vid senare tillfälle.

Fakta: Bidragen i Melodifestivalen 2020

• 14 tjejakter.
• 13 killakter.
• 1 mixad.
• Totalt 36 artister (varav 17 kvinnor och 19 män).
• 13 artister debuterar i Melodifestivalen.
• 23 artister har deltagit i Melodifestivalen tidigare.
• Totalt 78 låtskrivare.
• Av de 78 låtskrivarna är 21 kvinnor och 57 män.
• Totalt skickades 2 545 bidrag in till tävlingen.
• 12 bidrag har svensk text.

Fakta: Melodifestivalen 2020

Lördagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

• Den 1 februari: Deltävling 1 – Linköping, SAAB Arena
• Den 8 februari: Deltävling 2 – Göteborg, Scandinavium
• Den 15 februari: Deltävling 3 – Luleå, COOP Norrbotten Arena
• Den 22 februari: Deltävling 4 – Malmö, Malmö Arena
• Den 29 februari: Andra chansen – Eskilstuna, Stiga Sports Arena
• Den 7 mars: Final – Stockholm, Friends Arena

Twitter: #melfest@SVTmelfest
Facebook:
 SVT Melodifestivalen
Instagram: @melodifestivalen
Youtube: Melodifestivalen