Antal röstande presenteras i Melodifestivalen 2020 – inte antal röster
Melodifestivalen 2020 

Antal röstande presenteras i Melodifestivalen 2020 – inte antal röster

Här är en av årets nyheter i Melodifestivalen. En liten en. Men ändå stor.

Som avslutning i varje program kommer en sista hälsning från programledarna, som också säger hur mycket pengar som tittarna skänkt till Radiohjälpen genom att använda det dyrare telefonnumret.

– Nytt för i år är att vi säger hur många som röstat i stället för hur många röster som inkommit. Det blir ett tydligare tilltal som stärker det stora ”viet”, säger Christel Tholse Willers, exekutiv producent för Melodifestivalen 2020.

Antalet enskilda röster som kommer in beror på vilket röstningssystem som används. Antalet personer som röstar ger en tydligare bild.

– Det är inte en exakt siffra eftersom det handlar om enheter som har appen installerad och samtal per avsändarnummer. En person kan både ringa och rösta med appen och räknas då som två röstande i stället för en.

Glöm inte att ladda ner appen 2020.

En bra nyhet, tycker jag! Att det kommer in sju miljoner röster är bara en effekt av hur många hjärtan man har att tillgå per bidrag i röstningsappen.

Melodifestivalen sägs ofta vara en kandidat till världsrekordet i tittarengagemang. Upp till omkring en halv miljon enheter brukar avlägga röster under en premiär. Att mer än 15 procent av tittarna aktivt engagerar sig och röstar är svårslaget.

Efter programmet i kväll postar jag ett inlägg här och redovisar hur många röster de utslagna bidragen fick. Förhoppningsvis får jag då också möjlighet att redovisa hur många röster som kom in, så att vi kan jämföra med tidigare år och se om det blev röstningsrekord.

För antalet röster är ju också relevant. Bara inte lika relevant som antalet röstande, om ni frågar mig.

Foto, topp: David Sundin, Linnea Henriksson och Lina Hedlund, programledarna för Melodifestivalen 2020. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Så röstar du i Melodifestivalen 2020

Du röstar gratis med Melodifestivalens app, läs mer här.

Telefonröster deltävling 1–4 samt Finalen:

• 099-908 XX (XX = bidragets startnummer). 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.
• 099-208 XX (XX = bidragets startnummer). 3,60 kronor per röst.

In English

This year, the hosts at the end of the show will announce the actual number of voting units (”voters”) instead of the total number of votes. With up to 15 percent of the viewers voting, Melodifestivalen is a candidate for the world record in viewer engagement.