Ann-Louise Hansons fantastiska – och förvirrande! – rekord i Melodifestivalen
Melodifestivalen  Melodifestivalen 2019 

Ann-Louise Hansons fantastiska – och förvirrande! – rekord i Melodifestivalen

Ann-Louise Hanson har Melodifestivalens kanske mest imponerande rekord. Hon är den som har varit med flest gånger som artist. Efter den här veckan kommer hon att ha tävlat hela fjorton gånger. Eller är det tretton? Eller tolv?

Det här måste redas ut!

Ann-Louise sätter dessutom rekord i spännvidd mellan första och senaste deltagandet i Melodifestivalen. Hon deltog för första gången redan 1963.

Melodifestivalen startade alltså 1958 (även om den inte sändes det året, men det var en tävling). Ann-Louise debuterade alltså när denna uråldriga tävling fyllde fem år!

Det nya melodifestivalrekordet i distans mellan första och senaste deltagande blir alltså 56 år.

Dessutom tävlade hon i den västtyska melodifestivalen redan året innan.

Melodifestivalen 1967 på Cirkus i Stockholm. Ann-Louise Hanson deltog med två låtar. Här sjunger hon ”Christina dansar”. Foto: SVT

Men så var det det här med antalet deltaganden. Förvirringen orsakas av två tillfällen:

• 1963 hade Melodifestivalen ett format där artisterna bytte låtar, så att varje låt framfördes två gånger, till stor respektive liten orkester. Det var låtarna som tävlade, och på det här sättet skulle kompositionerna framhävas. Nästan alla artister framförde det året två olika bidrag, och Ann-Louise var en av dessa. Dubbleringen av bidrag följde närmast automatiskt av att komma med som artist i Melodifestivalen det året eftersom det var givet av tävlingsformatet.

• 1967 tävlade Ann-Louise på nytt med två olika bidrag, liksom flera andra av artisterna. Men den här gången hade skivbolaget satsat på henne, och två av hennes låtar hade helt enkelt kommit med. Den här gången var alltså det dubbla deltagandet meritbaserat snarare än formatbaserat.

Alltså har Ann-Louise efter lördagen sjungit fjorton bidrag i tolv olika årgångar av Melodifestivalen. Fram till och med 2001 så var det tillåtet att tävla med mer än en låt i samma melodifestival för en och samma artist.

Hur det har gått? Som bäst har hon kommit fyra – och det har hänt tre gånger.

Kanske är hon helt enkelt inte så tävlingsinriktad. Men desto mer kompetent och valbar som artist. Ann-Louise har själv ingen förklaring till att placeringarna brukar bli i mitten av resultatlistan.

Ann-Louise repeterar ”Kärleken finns kvar” inför kvällens direktsändning från Lidköping.

Men hennes fantastiska rekord är förstås värt den största aktning. Att sjunga fjorton bidrag i tolv melodifestivaler lär det dröja innan någon kommer i närheten av.

Men har hon tävlat fjorton gånger? Tävlade Ingvar Wixell sex gånger när han bjöds in att framföra alla bidrag i Melodifestivalen 1965? Tävlade Sara Aalto tre gånger i den finska melodifestivalen förra året när hon bjöds in på samma sätt? Jag skulle säga nej.

Men det är en bedömningsfråga. Hur stor är bedriften att ha blivit utvald till ett tävlingsformat av en festival där man får framföra flera olika bidrag? Sett till förhållandena 1963 är det inte rimligt att räkna de två bidragen som en väsentligt större merit än att ha tävlat med ett bidrag något av de efterföljande åren. 1967 kvalade hon däremot av egen kraft in med två bidrag, vilket så klart är en merit som ska avspeglas i statistiken. Men skulle någon annan artist komma upp i fjorton bidrag i framtiden blir det med andra ord rimligt att räkna det som en större merit.

Och så den där gången i Västtyskland för 57 år sedan.

Resultatet då? En delad åttondeplats.

Jag bad om att få ta en selfie med en enda av artisterna när de presenterades i november. Legendaren Ann-Louise Hanson.

Tack till Patrik Rosell, Henrik Brodin och Christer Björkman för hjälp med detaljerna i historiken.

Fakta: Ann-Louise Hansons bidrag i Melodifestivalen

1963: ”Zum, zum, zum lilla sommarbi” – utan placering
1963: ”Säg varför” – utan placering
1966: ”En ballad om för länge sen” – 4
1967: ”Christina dansar” – 7
1967: ”Sjungas till sömns” – 10
1969: ”Svenska flicka” – 4
1973: ”En liten sång som alla andra” (med Glenmarks) – 4
1974: ”I annorlunda land” (med Glenmarks) – 8
1975: ”Lady Antoinette” (med Glenmarks och Hadar Kronberg) – 6
1982: ”Kärleken lever” – 5
1983: ”Bara en enda gång” (med John Ballard) – 5
2002: ”Sluta!” (med Molle Holmberg) – 6 i deltävlingen
2004: ”C’est la vie” (med Towa Carson och Siw Malmkvist) – 10 i finalen
2019: ”Kärleken finns kvar”

Uppdatering: Som signaturen ”schlagerfinalen” påpekar nedan var Ann-Louise Hanson inblandad i ”Fröken Eko”, ytterligare ett bidrag 1963, framfört av Tommy Jacobson. Ann-Louise hade en framträdande roll i vad som i dag möjligen hade räknats som ett featuring-nummer, och i programledarens presentation kan hon uppfattas som artist i bidraget, även om hon inte tas upp som det i arkiven.

Samtidigt gör experterna Patrik Rosell och Henrik Brodin den sammanlagda bedömningen att Ann-Louise bör räknas som framträdande körsångerska i ”Fröken Eko” snarare än artist, och Patrik Rosell jämför med bland annat Frank Ådahls roll i ”Morgonluft” 1985. Fallet visar ytterligare på de bedömningsfrågor som kan uppstå och bidrar till den eviga mystiken som omvärver legendaren Ann-Louise Hanson.

Artisterna som har sjungit flest bidrag i Melodifestivalen

1. Ann-Louise Hanson: 14 bidrag
2. Östen Warnerbring: 11 bidrag (i 7 olika melodifestivaler)
3. Kikki Danielsson: 10 bidrag
4. Andreas Lundstedt: 9 bidrag

English summary

Ann-Louise Hanson starts as the 6th entry tonight. She has one of the most amazing records in the history of Melodifestivalen, having sung 14 entries. In 12 different editions of Melodifestivalen. In 1963, almost all the artists performed two entries, as part of the format. And in 1967, Ann-Louise managed to qualified with two entries.

Läs också:

Allt om Ann-Louise Hanson i Melodifestivalen 2019