Andra chansen rörde om: Felix Sandman kan utmana om segern i Melodifestivalen 2018
Andra chansen  Finalen 

Andra chansen rörde om: Felix Sandman kan utmana om segern i Melodifestivalen 2018

Loreen var en vinnarkandidat i Melodifestivalen 2018 – men åkte ut i Andra chansen.

Också i årets Andra chansen-program fanns en låt som sägs ha chans att ta hem finalen. Den här gången gick det vägen för bidraget.

Felix Sandman är i final och kommer att sticka ut inför de internationella jurygrupperna. Unga minimalistiska låtar och känslostarka uttryck har en historik av att gå starkt, och låten rusar på listorna.

Kanske har Felix gäng och SVT-produktionen till sist lyckats fila till numret så att det inte blivit för mörkt eller avvisande.

Mendez hade problem med tekniken i deltävlingen, så pass att han inte alls lyckades sätta sången och i efterhand sågade sin egen insats. Med utbytta öronsnäckor och ny medhörning tog hand den andra chansen och visade varför det här programmet finns.

Hans segerjubel talade sitt tydliga språk.

Margaret blev kvällens första finalist, och dessutom den första icke-svensktalande akt att ta sig till final i Melodifestivalens historia. Mycket starkt, i en duell kan ju tittarna rösta både på och emot ett bidrag.

Samtidigt uppfriskande att tittarna inte låst sig vid nationaliteter i ett underhållningsprogram. Margaret har själv sagt att det kan vara rimligt att Sverige skickar en svensk artist till Eurovision. Men det röstar vi ju inte om förrän i finalen.

Renaida tog också sin andra chans, i sina nya scenkläder. Nu lovar hon att behålla dem till finalen – eller välja helt nya. Ena klacken är fortfarande lös, så skorna kan hon behöva byta.

Själva Andra chansen-programmet fick mycket bättre recensioner av journalisterna på plats än de senaste avsnitten. Själv tyckte jag mig ana att innehållsgänget smugit in en udd i manus, som till exempel när David Lindgren sade att alla är vinnare – förutom dem som åker ut.

Samtidigt följer recensionerna det klassiska mönstret i Melodifestivalen. Det är hävd att programmet sågas under resans gång, för att sedan lyftas igen när finalen närmar sig. Sågar man inte lockar man inte läsarna. Men hyllar man inte kan läsarna börja ifrågasätta varför man alls ska läsa om ämnet om det nu är så dåligt.

Vinnarna i Andra chansen presenterades för första gången efter respektive duell. Upplägget verkar ha fått ett positivt mottagande, och jag håller med. Att spara hela tävlingsspänningen till programmets sista skälvande minuter blir som att paniköppna alla julklappar för mig. Nu kunde tittarna i stället i lugn och ro fokusera på respektive duell, en i taget.

Resultat: Andra chansen i Melodifestivalen 2018

Duellvinnarna i fet stil:

• Margaret mot Moncho
• Renaida mot Olivia Eliasson
• Felix Sandman mot Mimi Werner
• Sigrid Bernson mot Mendez

Antal röster: 6 007 515 – 346 287 kronor skänktes till Radiohjälpen.

Se vinnarintervjun med finalisterna – direkt på scenen.

Se mer:

Se om bidragen
Se eftersnacket på SVT Play
Se uppsnacket igen
Se startordningen i finalen av Melodifestivalen 2018