Andra chansen-kungen – Felix Sandmans obskyra rekord i Melodifestivalen
Andra chansen  Melodifestivalen 2020 

Andra chansen-kungen – Felix Sandmans obskyra rekord i Melodifestivalen

Felix Sandman kunde jubla i lördags. Inte bara över att slå Frida Öhrn i Andra chansen-duellen.

Han blev också innehavare av ett udda rekord i Melodifestivalen.

Det sliter på nerverna och är kanske inte det mest attraktiva av rekord i tävlingen – men Felix Sandman är numer den som har gått till final i Melodifestivalen via Andra chansen flest gånger genom tiderna.

Han delar rekordet med verklig ikon från tävlingens historia som många anser bör vara aktuell för Hall of Fame inom de närmaste åren: Magnus Carlsson.

Magnus har å andra sidan stått för bedriften som en del i en grupp vid samtliga sina Andra chansen-succéer.

2002 gick han till final som frontman i Barbados med ”Världen utanför”.

2003 hade Magnus övergått till Alcazar och gick till final med ”Not a sinner, nor a saint”.

2005 var Alcazar tillbaka och fick återigen oförtjänt ta vägen via Andra chansen, den här gången med ”Alcastar”. (De coola kläderna i deltävlingen dömdes av smaklösa tyckare ut som Ninja Turtles-liknande, och till finalen bytte gänget till vita kreationer och slutade trea.)

Magnus och gänget i de riktiga Alcastar-kläderna från deltävlingen. Foto: Roger Lundsten/TT

Innan någon hinner påtala det vill jag nämna att Andra chansen förstås hette ”Vinnarnas val” 2002 och ”Tittarnas val” (som om det inte hade varit tittarna som valde också i deltävlingarna) 2003. Namnet ”Andra chansen” användes för första gången 2004. Men bedriften är likartad oavsett namn.

En större hake är att det sedan 2015 är dubbelt så enkelt att ta sig till final via Andra chansen. Då utökades nämligen antalet finalplatser från tio till tolv, och fyra bidrag i stället för två går sedan dess vidare från Andra chansen.

Därför hittar vi nästan alla av namnen som tagit sig till final via Andra chansen två gånger bland artister som tävlat sedan dess: Lisa Ajax, Linus Svenning (2014 första gången), Boris René och Samir & Viktor. Men i skaran finns också de övriga medlemmarna i Alcazar 2003 och 2005, och kanske någon ytterligare som jag har missat.

Felix Sandman har blivit en Andra chansen-vinnare 2017, som en del i FO&O med ”Gotta Thing About You”, och 2018 med ”Every Single Day”. Och så i lördags med ”Boys With Emotions”.

Att ingen har kommit upp i högre tal i Andra chansen-ligan är möjligen för att det är svårt att bli en återkommande artist i Melodifestivalen om man har för vana att gå till final via Andra chansen. Trycket från nya artister som knackar på för att vara med gör att det är svårt att ta sig in i tävlingen åtskilliga gånger om man inte tillhör toppskiktet.

Men just 2020 har faktiskt finalen närmat rekordmånga återkommande artister. Paul Rey är den enda debutanten i finalfältet, och så få återkommande artister i en final vet jag inte om vi någonsin har haft.

Foto på Felix Sandman: Stina Stjernkvist/SVT

Se också:

Allt om Felix Sandman i Melodifestivalen 2020

In English

Since this Saturday, Felix Sandman holds the record of advancing to the Melodifestivalen final via the Second Chance the most times. But it’s a tie with Magnus Carlsson, who managed it in 2002, 2003 and 2005.

Fakta: Melodifestivalen 2020

Lördagar klockan 20.00 i SVT1 och SVT Play.

• Den 1 februari: Deltävling 1 – Linköping, SAAB Arena
• Den 8 februari: Deltävling 2 – Göteborg, Scandinavium
• Den 15 februari: Deltävling 3 – Luleå, COOP Norrbotten Arena
• Den 22 februari: Deltävling 4 – Malmö, Malmö Arena
• Den 29 februari: Andra chansen – Eskilstuna, Stiga Sports Arena
• Den 7 mars: Final – Stockholm, Friends Arena

• Allt om Melodifestivalen 2020

Twitter: #melfest@SVTmelfest
Facebook:
 SVT Melodifestivalen
Instagram: @melodifestivalen
Youtube: Melodifestivalen
Podd: Mellopodden. Podden finns på en mängd olika portaler, bland annat Spotify och Itunes.
App: Melodifestivalen. Appen finns i din apportal.

Text om staden: Jacob Götestam och Gustav Dahlander