American Song Contest ett steg närmare att bli verklighet
Övrigt 

American Song Contest ett steg närmare att bli verklighet

Med Christer Björkman och Peter Settman i spetsen jobbar ett svenskt gäng just nu i det tysta. Målet: Att skapa ett nytt Eurovision Song Contest – i USA.

Och planerna har gått framåt. Det berättar Christer i det senaste avsnittet av Mellopodden.

Nyheten kom under Eurovision i våras. Tillsammans med Anders Lenhoff, Ola Melzig och Peter Settman har Christer Björkman förvärvat licensrätten från EBU för att ”söka en lösning för den amerikanska marknaden”, som han säger i den nya podden.

Under hösten har Christer pendlat mellan USA och Melodifestivalens redaktion i Stockholm. Varannan vecka har han varit hemma och varannan på andra sidan Atlanten, ungefär.

– Vi utgår mycket från samma teorier som i Sverige, Mellotänket. Det ska vara en mix av nya stjärnskott och etablerade artister. Bara att det är ny musik är helt nytt för dem, för alla de andra formaten är covers, säger han.

Konkurrensen från andra musiktävlingar på tv är förstås stor. Men konkurrenter som American Idol börjar bli gamla och urvattnade, menar Christer. American Song Contest skulle vara något nytt, där ny musik framförs i stället för covers.

Festivalveteranerna Christer Björkman, Anders Lenhoff och Ola Melzig är drivande krafter bakom American Song Contest. Den fjärde initiativtagaren är den tidigare Melodifestivalprogramledaren Peter Settman. Foto: Henrik Montgomery/TT

Tidigare man hållit öppet om det ska vara en låt från varje delstat eller från varje stad som ska tävla – eller om det kanske bara ska vara enskilda artister. I det senare fallet vore skillnaden från de andra stora tv-musiktävlingarna enbart ny musik.

Men nu är gänget klart med sitt USA-anpassade format. Hos Sofia Dalén i Mellopodden berättar Christer mer.

Skulle det vara en låt från varje delstat?

– Ungefär så, ja. Det som är intressant är att staterna i regel har en ganska tydlig musikalisk identitet, och de närliggande staterna också. Vi kommer att få en genrespridning lite per automatik.

Nu ska det svenska gänget skapa en presentation tillsammans med ett amerikanskt produktionsbolag.

– Under vintern, förhoppningsvis efter Mello, kommer vi att börja träffa olika tv-bolag. Fram emot nästa sommar tror jag att vi kommer att veta om det kommer att bli av och på vilket sätt, säger Christer.

De senaste fyra åren har Christer varit tävlingsproducent för Eurovision Song Contest. För Mellopodden bekräftar han att det inte blir en fortsättning på positionen i Rotterdam i vår.

I stället har han fullt fokus på arbetet i USA. Förhoppningen är att tävlingen har premiär år 2021.

I somras sade Peter Settman till Aftonbladet att stora bolag redan har visat intresse för American Song Contest. Sedan dess har arbetet fortsatt, berättar Christer nu.

– De är superintresserade. Alla som jobbar med tv i USA vet vad Eurovision Song Contest är. Man har bara inte förstått hur det skulle kunna omformas till att fungera i USA.

Blir Melodifestivalmagin nyckeln som låser upp dörren till ett Eurovision i USA? Publik på Melodifestivalen 2019, finalen i Friends Arena. Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Det här är inte första gången som Eurovision Song Contest ska exporteras. Redan för något årtionde sedan pratade EBU om intresse från USA. Men av de planerna blev ingenting.

Sedan kom Asien. Asiavision Song Contest skulle ha premiär 2009. Men planerna kapsejsade. År 2016 startade man om, under namnet Eurovision Asia Song Contest (namnet Asiavision var tyvärr upptaget och varumärkesskyddat). Premiäråret har sedan dess skjutits upp gång på gång. Delvis är det politiska skäl som har spökat.

Men fantasten Christer Björkman är entusiastisk för det nya projektet.

– Det är så kul att jobba med något nytt. Det känns lite som om jag har hittat en syltburk till i skafferiet som jag aldrig har sett förut!

Att få många länder att samverka i ett och samma tv-program är inte enkelt. Kanske går det bättre i USA den här gången. Med lite Melodifestivalmagi.

Varje fredag kommer ett nytt avsnitt av Mellopodden – ett alldeles lysande påfund, om du frågar mig! I veckans stundande avsnitt får vi träffa Lina Hedlund, Linnea Henriksson och David Sundin, programledarna för Melodifestivalen 2020. Mellopodden finns på en lång rad olika poddplattformar.

Poddprogramledare Sofia Dalén och veckans gäster – programledarna.

Toppbild: Publik under Eurovision Song Contest i Lissabon 2018. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Uppdatering: I nyårsavsnittet av Schlagerprofilernas podd utvecklar Christer planerna och berättar att formatet är tänkt att utgöra en tv-säsong, ungefär som Melodifestivalen.

– Det blir en kombo av Melodifestivalen och Eurovision Song Contest. Tack vare att staterna är så många måste det delas upp. Det blir en utvecklingsresa som mynnar ut i två veckor på samma plats.

I det sistnämnda liknar upplägget Eurovision. Christer upprepar att det här är något annat än de etablerade talangjakterna, som American Idol.

– Det är inte alls tänkt som en talangtävling. Det kommer att vara artister som är ”ready to launch”, som är upplockade av skivbolag. Det finns också en uppsjö av one hit wonders i USA som är en guldgruva. Och det finns ännu fler ”kära återseenden”-artister än vad vi har.

In English

The plans for realising the American Song Contest were announced during the 2019 Eurovision Song Contest. Since then, a Swedish team with the Melodifestivalen Senior Producer Christer Björkman has been travelling back and forth across the Atlantic.

So far, it has been an open matter whether the respective states, cities or even singular singers are meant to enter songs. But in recent development, a format has been set for the Contest, Christer says in the new Mellopodden podcast – and hints that it might be the states competing.

”Something like that, yes. What is interesting is that the diffierent states generally have a rather distinct musical identity, and the adjacent states as well. This will almost automatically give us a distribution of genres.”

The contest is envisioned to include a mix of fresh shooting stars and established singers.

In the upcoming spring, the American Song Contest format will be pitched to US broadcasters.

”They are extremely interested in this. Next summer, we should know if this will happen, and how,” Christer Björkman says.

After having been the Contest Producer for the Eurovision Song Contest in four consecutive years, Björkman will not return to the role in Rotterdam. His focus will be overseas.

The American Song Contest is tentatively planned to have its inaugural contest in 2021.

Update: In the New Year’s Eve edition of the Swedish Schlagerprofilerna podcast, Christer Björkman expands the view of the concept. Like Melodifestivalen, the American Song Contest is planned to be a tour spanning a TV season, and like Eurovison, it is planned to end in a two-week residence in one location.