Så röstar du i Melodifestivalen 2019

Rösta med hjärtat

Genom Melodifestivalappen kan du rösta gratis under alla sändningar. Du kan ge max 5 röster/bidrag. Antal röster som går iväg står i relation till dina antal fingertryck på appens bultande hjärta. Du ser i appen hur många röster du fyllt i. För att uppnå 5 röster krävs ett stort antal tryck på skärmen.

Du hittar appen i enhetens appbutik. Glöm inte att uppdatera appen till den nya versionen om du vill rösta.

Röstningshjärtat i bild:

I år bildar tittarna åldersgrupper som delar ut poäng till bidragen på samma sätt som enskilda jurygrupper, liksom de olika länderna delar ur sina poäng i Eurovision. Det här är inget som märks i själva programmet, förutom att röstningshjärtat i bild växlar färg beroende på vilken åldersgrupp som ökar i engagemang mest för ögonblicket.

Två olika röstningsavgifter vid telefonröstning

Varje tävlingsbidrag har två olika röstningsnummer och därmed två olika avgifter. Du kan välja att stödja Radiohjälpen eller inte när du röstar. Teletaxan för att stödja Radiohjälpen är 9,90 kronor per samtal, varav 9,20 kronor går till hjälpprojekt över hela världen. Alternativnumret har taxan 3,60 kronor per samtal från valfri operatör. Eventuell trafikavgift tillkommer.

När du ringer bidragets 099-nummer får du ett talbesked att rösten har räknats.

Det går att ringa 20 gånger på det billigare numret, samt att ringa 20 gånger på Radiohjälpens nummer. Sammantaget kommer du att kunna telefonrösta max 40 gånger per abonnemang och tv-sändning. Det går inte att rösta från utlandet!

Telefonröster deltävling 1-4 samt Finalen:

099-908 XX (XX = bidragets startnummer). 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.

099-208 XX (XX = bidragets startnummer). 3,60 kronor per röst.

Telefonröster Andra chansen:

Samma telefonnummer används i alla fyra dueller.

099-908 01 och 099-908 02. 9,90 kronor per röst, varav 9,20 kronor går till Radiohjälpen.

099-208 01 och 099-208 02. 3,60 kronor per röst.

I år består Andra chansen av fyra dueller. Varje duell består av två bidrag. Duell 1 avslutas innan duell 2 börjar.

Det går endast att rösta på ett bidrag under tiden duellen är igång. Så om du vill rösta på ett bidrag i duell 1 och duell 2 har börjat så kan du inte längre rösta på bidragen i duell 1. Det går inte att rösta i en duell som inte startat.

På lördagarna, efter varje direktsändning, redovisas tävlingsresultat, röstningssiffror och antal kronor till Radiohjälpen i Melodifestivalens app och här på Expertbloggen.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

Läs också:

Allt om Melodifestivalen 2019