Allt fler vill vara med på Mellokollo
Melodifestivalen 2020 

Allt fler vill vara med på Mellokollo

Det är fortfarande sommar. Men just nu filar låtskrivarna på mästerverken som ska sätta färg på Melodifestivalen i vinter.

Några av dem deltar till och med på Mellokollo. Att vara en fluga på väggen där vore drömmen för alla med festivalabstinens.

Mellokollo är namnet på en låtskrivarvecka (eller camp på branschsvenska) för kvinnliga låtskrivare och producenter.

Melodifestivalredaktionen är initiativtagare till Mellokollot, som i år arrangerades för andra gången i nuvarande form. 40 låtskrivare och producenter har samlats för att komponera hits som de hoppas kvalar in till Melodifestivalen 2020.

– Varje år får vi kritik för att det är för få kvinnliga upphovspersoner med i Melodifestivalen. Vi känner att vi behöver göra något i stället för att bara sitta och beklaga oss, säger Karin Gunnarsson, Melodifestivalens tävlingsproducent.

Till i år har intresset ökat, både bland etablerade och mindre etablerade låtskrivare och producenter. 134 anmälde sig, en ökning med 25 procent. Låtskrivarveckans projektledare Minna Fagerstedt och Christoffer Hansson valde sedan ut vilka som fick vara med.

Med 40 låtskrivare och producenter på samma plats är det fullt pådrag. 5 studior var i gång i Årsta söder om Stockholm med 3–4 personer i varje.

– Mellokollot är också till för att oetablerade låtskrivare som aldrig har skrivit för Mello ska kunna komma in i tävlingen. Ett tillfälle för folk att lära känna varandra och kanske börja jobba tillsammans, säger Karin.

– Deltagarna delas in i grupper och sitter sedan tillsammans en dag och skriver, skapar och snickrar en låt tillsammans. Nästa dag är det nya konstellationer. En del personer återkommer och sätts ihop i ett nytt team, andra hinner bara vara med en dag.

Lägret drivs av egna projektledare som inte ingår i Melodifestivalens redaktion. Karin Gunnarsson hälsar på under arbetet och kollar läget, precis som hon gör på andra låtskrivarläger som pågår i dagarna.

– Jag har tipsat om att tydlighet är väldigt viktigt. Man ska tänka på att man bara har tre minuter på sig att etablera en känsla och ett intryck. Vad är det för tema och temperatur? Party? Revanschlåt? säger hon.

Låtarna från Mellokollot går sedan igenom samma urvalsprocess som all annan musik som skickas in till Melodifestivalen. När urvalsjuryn väljer ut låtar vet de inte var musiken kommer ifrån eller vem som har skrivit den.

Några som lyckades ta sig hela vägen via Mellokollot förra året var gänget bakom Malou Prytz. Vid just den här tiden förra året skrev Elvira Anderfjärd, Fanny Arnesson, Adéle Cechal och Isa Tengblad ”I Do Me”, som så småningom tog sig till finalen i Melodifestivalen 2019.

Du som vill ge dig in i kampen om de 28 platserna i Melodifestivalen 2020 kan skicka in din låt från den 26 augusti. Sedan är fönstret öppet fram till den 15 september. Läs mer om hur det funkar här (sedan den texten skrevs har sista dag att skicka in flyttats fram från den 13 till den 15 september, texten har i skrivande stund ännu det gamla slutdatumet).

I somras har vi också fått veta ledningsgruppen (core team på branschsvenska) som kommer att jobba med Melodifestivalen 2020:

Christer Björkman, som senast var exekutiv producent, går över till att bli senior producent.
Karin Gunnarsson tar steget fullt ut som tävlingsproducent efter att tidigare ha varit biträdande.
Anette Helenius, tidigare projektledare, får titeln chef.
Christel Tholse Willers gör en efterlängtad comeback och blir exekutiv producent.

Vi är precis i gryningen av Melodifestivalens säsong 2020, så nu låter jag bloggen smyga igång lite försiktigt. När det börjar komma fler nyheter under hösten ökar takten!

English summary

Mellokollo is a songwriting camp initiated by SVT where female songwriters and producers are composing songs aimed at Melodifestivalen. Last season a result of the camp was the Malou Prytz entry ”I Do Me”, which qualified immediately to the final from the second semi final. Last week the camp was arranged again, with an even higher interest to take part.

In other news, SVT has announced the core team of the 2020 Melodifestivalen organization. The 4 main players behind next year’s Melodifestivalen production from SVT are Christer Björkman (Senior Producers), Karin Gunnarsson (Contest Producer), Anette Helenius (Manager) and Christel Tholse Willers (Executive Producer).

Foto, topp: Malou Prytz jublar tillsammans med sina låtskrivare efter att det står klart att hon går direkt till final från deltävlingen i Malmö tidigare i år. Johan Nilsson/TT
Foto, ledningsgruppen: Anders Strömquist/SVT