Allt det viktigaste: Så var artisternas repetitioner inför Melodifestivalen 2018-finalen
Finalen 

Allt det viktigaste: Så var artisternas repetitioner inför Melodifestivalen 2018-finalen

Foton och rapporter från scenkanten: Stina Stjernkvist/SVT

Det finns så många andra flitiga reportrar som bevarar repetitionerna nu från och med torsdagen. Men det är viktiga saker som visas upp inför avgörandet, så här har du allt det viktigaste – snabbt och koncentrerat.

Mendez är först ut i startordningen. Hans fru har fått halsfluss och flyttat till sina föräldrar för att inte smitta honom, berättade han för mig i går. Men nu är han ändå krasslig och skippade välkomstfesten i Stadshuset på onsdagen. På repen i dag sparade han sig rejält.

Renaida repeterade i dag i scenkläder i samma stuk som hennes dansares. Men det är tydligen bara repetitionskläder, hon har nya scenkläder på gång som hon lär testa på repetitionen i morgon. I går när har träffade henne rådde fullständig förvirring, där hon öppnade för att ha antingen kläderna från deltävlingen eller Andra chansen – eller helt nya.

Ena klacken på skorna var så sent som i går fortfarande ostadig, och att döma av bilden är läget oförändrat där. Klackarna pekar inte riktigt nedåt i samma vinkel. Men hon har klarat sig så här långt utan att den gått av.

I slutet av sjungandet hojtade den spontana Renaida ut att hon är vinnaren och fick reportrarna på plats att skratta.

John Lundvik har fått mer fyrverkeri än i deltävlingen. Det är något som gäller flera av bidragen, eftersom arenan är mycket större. De två finska pyroteknikerna som åker runt på turnén har förstärkt med ytterligare en person för att klara av allt smällande i finalen.

Jessica Andersson saknade en dansare i dag (planerad frånvaro), och i stället fick den notoriske festivalkoreografen Zain Odelstål hoppa in på scen för att fylla ut.

Jessica berättade för mig i går att hon planerar att byta ut sin kavaj från deltävlingen till en rockig svart byxdress, men den visade hon inte upp i dag.

Samir & Viktor brakar på med ännu mer fyrverkeri än i deltävlingen. I låtens break frågar Viktor om Samir har biljetterna till Lissabon. Det passade de på att göra även när de repade backstage i går, så bli inte förvånad om det är kvar i sändningen.

Mariette har nya vita kläder i finalversionen av sitt nummer. Det var alltså det här som hon inte ville avslöja när jag träffade henne i går. Hon frågade sitt team om hon fick berätta men fick nobben.

– Okej, då säger jag inget om getterna, log hon.

Då har vi alltså ett kodnamn klart för kläderna.

Scengänget på Melodifestivalen skojade precis som i deltävlingen genom att visa en stjärnkryssare från Star Wars, och Dödstjärnan i balgrunden. Sedan växlade de om med ett egyptiskt tema.

Felix Sandman har seglat upp som Sverigeetta på Spotify i dag och är själaglad, även om det inte syns på den här bilden. Han kan alltså utmana Benjamin Ingrosso om segern rejält på lördag, som det ser ut just nu.

Margaret visade upp sina utlovade nya finalkläder för första gången. Planen är alltså just nu att det blir rött som gäller.

Bakgrunden med dansande Paradise Hotel-deltagare hade Margarets gäng tagit bort i dag. I stället har hon en bild på sin cabana igen, men med en kalasande apa den här gången.

Benjamin Ingrosso har varit lugn som en filbunke, men kanske kan det smyga sig in lite finalnerver nu. Han trodde att upplägget på hans nummer var en av anledningarna till att han kände sig så lugn. Men till den sista genomsjungningen blev det fel i scenshowen …

En liten del av ljusscenen ville inte släcka sig eller växla färg. Sedan lyckades man släcka den delen, men då fick den vara en mörk fläck. Benjamin kunde bara begrunda.