Aldrig tidigare visat: Se körlegendaren Britta Bergström – som Sarah Dawn Finer i ”Moving On”
Melodifestivalen 

Aldrig tidigare visat: Se körlegendaren Britta Bergström – som Sarah Dawn Finer i ”Moving On”

Den 6 mars 2009. Sarah Dawn Finers stand-in Britta Bergström uppträder med ”Moving On” under fredagens Andra chansengenrep i Himmelstalundshallen i Norrköping. Foto: Bertil Ericson/TT

Andra chansen i Melodifestivalen 2009.

Sarah Dawn Finer ska tävla med favorittippade ”Moving On”. Men – dagarna innan tävlingen står det klart att stjärnan har röstproblem. Struprörskatarr hotar att stoppa finalplatsen.

Sarah övertalas att stanna hemma från genrepet.

I stället kliver körsångerskan Britta Bergström in – och hyllas av genrepspubliken i Norrköping.

Klippet har aldrig tidigare visats, men av en slump uppdagades det i SVT-arkiven med hjälp av vår redigerare Jacob Götestam. Genrep brukar normalt inte sparas där.

Därför kan du nu för första gången se insatsen. Här är Britta Bergström – som Sarah Dawn Finer:

Tävlingsformatet på den här tiden innebar att Britta fick framföra låten två gånger, av vilka det här är den ena.

När genrepspubliken tillfrågades om vem som var deras favorit på genrepet knep okända Britta Bergström fjärdeplatsen i det åtta bidrag starka startfältet.

Tidigare i år berättade Britta själv om händelsen i podden Schlagervännerna.

– Sarah och jag är vänner, och hon blev sjuk. Då ställer Christer Björkman ett krav: Du måste stanna på hotellet och vila rösten, säger Britta.

”Tack och lov att Britta var med”, berättar Sarah Dawn Finer på Twitter.

”Jag fick inte tillåtelse att sjunga eftersom jag hade fått laryngit (struprörskatarr och talförbud). Jag har sjungit med förkylning en miljon gånger.”

Britta, i vanliga fall körsångare i bidraget, fick ta huvudrollen.

– Jag kunde inte riktigt texten, och de fick stå med textkort som stöd. Jag hoppade in för publikens och kameramännens skull.

Den mest dramatiska delen av bidraget är självklart den där Sarah lyfter över publiken på en hiss.

– Hissen var anpassad för Sarah, som är tjugo centimeter kortare än jag. Det fanns en säkerhetsbåge som var i midjehöjd på henne. Men när jag kliver in är den i lårhöjd! Sedan bar det ut över publiken, skrattar Britta.

– Hissen var lite skakig, det var en knölig höjning, och jag sjöng nog lite fel där också. Men det var en otroligt kul låt att göra.

Britta Bergström har vunnit Eurovision Song Contest som körsångerska bakom både Måns Zelmerlöw och Loreen.

Sarah Dawn Finer valdes tidigare i år in i Melodifestivalens Hall of Fame. I hyllningsklippet därifrån kan du se en glimt av hennes egen insats i ”Moving On”:

Lista: De hoppade också in åt artisten på genrepet

Melodifestivalen 2005: Körtjejen Jenny Petersson hoppade in i stället för Jessica Folcker, som drogs med halsont. Nästa år tävlade Jenny själv med artistnamnet Velvet.

Melodifestivalen 2006: Körtjejen Dea Norberg hoppade in, återigen i stället för Jessica Folcker, som den här gången precis hade fött barn.

Melodifestivalen 2013: Kompisen Mattias Andréasson hoppade in och sjöng med Erik Segerstedt i stället för Tone Damli, som var upptagen på annat håll.

Klippen i det här blogginlägget går bara att se under begränsad tid. Texten har uppdaterats med kommentaren från Sarah Dawn Finer och listan med andra genrepsinhopp. Tack till Martin Bertilsson, Fredrik Nilsson och Thomas Heinonen för tipsen till listan.

Se också:

Mer om Britta Bergström på Expertbloggen
Sarah Dawn Finer väljs in i Melodifestivalens Hall of Fame
• Allt om Melodifestivalena Hall of Fame: Regler och alla invalda