Mendez: ”Svenska folket vill bli vilda”
Deltävling 3: Malmö  Inför Melodifestivalen 2018 

Mendez: ”Svenska folket vill bli vilda”

Startnummer 7 i deltävling 3: Malmö. Artist: Mendez. Bidrag: ”Everyday”. Låtskrivare: Palle Hammarlund, Jimmy Jansson och Leopoldo Mendez.

Foto: Janne Danielsson/SVT

Melodifestivaldeltagare 2002–2003 efter att ha haft flera hitsinglar omkring millennieskiftet. Med bidraget ”Adrenaline” anses han ha öppnat dörren för nya stilar i tävlingen. Mendez bor i dag i Chile – där hans familj varit huvudpersoner i realityshowen Los Mendez.

Mendez om ”Everyday”

Show 90 % | Udda 0 % | Tempo 85 % | Humor 25 % | Dans 100 %

• Låten:
– Låten är Mendez. Det är latin och lite romantik. En explosion av latinamerikanska rytmer, jag brukar beskriva det som att Latinamerika möter Europa. Det är soundet jag verkligen älskar, jag älskar mina producenter. Låten får dig att dansa och bli kär, du släpper loss med den.

• Budskap:
– Jag är en artist som fortfarande vill få dig att ge dig ut på dansgolvet. Jag vill ge dig lite sol och glädje. Jag tror att folket behöver det, och som mest så här på vintern. Min låt är sommar.

• Melodifestivalreferens: Méndez – ”Adrenaline”
– ”Adrenaline” får inte bara mig utan nog vem som helst att dansa, det var riktig dynamit. Det spelar ingen roll om du inte förstår delar av spanskan, rytmiken gör att du inte kan stå stilla. Svenska folket är trötta på att sitta stilla, de vill dansa och bli vilda.

Växjö den 19 januari 2002 – ett stycke melodifestivalhistoria. Mendez rörd till tårar i Tipshallen efter att gått direkt till final i Melodifestivalens första sändning det år deltävlingarna infördes. Bakom honom står bröderna Rongedal, som körade till bidraget och själva blev finalartister 2008. Magnus Carlsson applåderar artigt i bakgrunden: han fick ta omvägen till finalen via ”Vinnarnas val” (nuvarande Andra chansen) med sitt Barbados. Foto: Ola Torkelsson/TT

Gustavs överkurs

Christer Björkman har hyllat Mendez som Melodifestivalens första ”dörröppnare”. Artisten hade haft internationella pophits men valde ändå att ställa upp i tävlingen och bana väg för ny musik.

Men Mendez är också tacksam mot Melodifestivalen. I boken Egentligen kan man inte tävla i musik berättar han om sin situation innan den där lördagskvällen 2002 i Tipshallen.

Efter alkoholproblem var han inlagd, och skivbolaget skjutsade honom i princip direkt från behandlingshemmet till Melodifestivalen i Växjö. Det är inte svårt att förstå tårarna på bilden, när folket tagit honom till sitt hjärta och lyft upp honom ur svackan.

Missa inte:

Om bidraget i SVT Play
Hela listan: Alla artister och låtar i Melodifestivalen 2018
Alla Inför Melodifestivalen 2018-bloggar – ett nytt bidrag om dagen