Okategoriserade 

Makedoniens ändringar en fatal miss

Makedoniens Esma & Lozano har gjort flera ändringar i sin låt sedan de framförde den i den nationella uttagningen. Man har slipat på produktionen, och dessutom sjungs delar av låten, som fått den nya titeln ”If I Could Change the World”, på engelska. För att kunna genomföra ändringarna så sent tvingades man betala en straffavgift för EBU, så någon i den makedonska delegationen måste ha trott väldigt starkt på den nya versionen.

Själv bli jag inte ett dugg imponerad. En av de få behållningarna i det här bidraget har varit just att man sjunger på det egna språket, och den inledande versen tappar enormt mycket på att översättas till engelska.

Samtidigt har ju det här varit en vattendelare från dag ett, vilket gör låtens öde extremt ovisst – med eller utan ändringar.

Bild: Olle Kirchmeier/SVT

Hon har fostrat 48 barn – nu körar Eleonora, 22, bakom Esma

Reporter bakom scen: Anton Lindqvist

Hon har fostrat 48 barn i sina sångfotspår – och har blivit nominerad till Nobels fredspris två gånger. Nu ska Esma Redzepova ta Makedonien till final i Eurovision Song Contest – med en av sina egna produkter vid sin sida.

Eleonora Mustafovska, 22, flyttade in hos Redzepova för fem år sedan – nu körar hon bakom sin mentor i Makedoniens bidrag ”Pred Da Se Razdeni”.

– Vi bor i samma hus sedan jag var 17 år. Jag ville sjunga och utvecklas och är väldigt glad över det. Esma är en väldigt viktig person i Makedonien. Hon är en storstjärna och en väldigt viktig person i mitt liv, säger Eleonora.

Hur är Esma som mentor? 

– Hon är min andra mamma, jag har föräldrar men Esma är som en andra mamma. Hon har gett mig och så många andra ekonomiskt utrymme att utvecklas som musiker och det är jag väldigt glad över.

Hur länge ska du bo hos henne? 

– I fyra, fem år till ungefär.