Trygghet viktigare än tabletter

Längdåkarnas förbundskapten Rikard Grip har tillsammans med två andra höjdare skrivit en debattartikel om kosttillskott i Expressen

Där och i efterföljande artiklar framkommer bland annat:

”Om Sveriges skidåkare lyssnat till Riksidrottsförbundets förmaningar om att kosttillskott inte behövs under hård träning hade medaljchanserna i årets VM varit betydligt mindre.”

”Vi ser det som mycket svårt, men inte omöjligt, att tillföra kroppen det man verkligen behöver för att klara av den här prestationen som de ska göra”, säger Johan Sares

Legendaren Per Elofsson säger om kosttillskott: ”Det kan vara skillnaden på medalj och en tiondeplats”
Signalen till föräldrar, ungdomar och idrottsledare runt om i Sverige är alltså att man är chanslös utan kosttillskott.

Och jag säger:
I helvete heller.
Tvärtom.

Vatten och vanlig mat räcker hela vägen. Det räckte till OS-guld för mig, och det har räckt till 11 VM-guld för min fru Heidi Andersson.

När jag gjorde min senaste kostregistrering ­– man väger och mäter allt man stoppar i sig under några dagar – visade det sig att jag fick i mig mer än dubbelt så mycket än vad rekommendationerna säger av flera vitaminer och mineraler, jag hade ingen som helst brist på någonting, och då åt jag vanlig mat.

Eller det jag menar med vanlig mat: Kött, fisk, ägg, grönsaker etc.
Inte de hamburgare och pommes frites som skidförbundet stolt gör reklam för. Jag kan förstå om man drabbas av både övervikt och näringsbrist om man följer de kostråden.

Det är sorgligt att elitidrotten ska behöva vara så beroende av sponsorpengar. Just skidförbundet med sina rosenkindade superhjältar till förebilder har verkligen gått i fällan. Är det något vi alla skulle må bättre av så är det just att sluta elda brunkol (Vattenfall), sluta äta hamburgare (McDonalds), och sluta slösa bort enorma summor pengar på verkningslösa kosttillskott (Life).

Jag hoppas att Kalla, Hellner, Haag och Jönsson fått rejält betalt för att låta förbundets sponsorer snylta på deras goda renommé.

Till alla föräldrar som lägger tusentals kronor på verkningslösa kosttillskott till era ungdomar är mitt råd istället att ni ska äta vanlig mat tillsammans och sen krama om dem och säga att ni tycker om dem.

Att växa upp i en frisk sund miljö, med vettiga värderingar, är det som skapar trygga barn med ett gott självförtroende.

Den tryggheten kan verkligen vara skillnaden mellan medalj och en tiondeplats.

 

 

 

 

 

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Alberto Åberg

  och utrycker sig ganska respektlös om andra idrottsmän i andra idrottsgrenar än där han själv varit aktiv!!
  söker sin egen bekräftelse, ser det ut som…
  räcker bara inte med skylten vid infarten till Storuman….

 • CJ

  När jag först läste ordet ”Kosttillskott”, så lät det ordet för mig lite negativt. Men nu känns det som att kosttillskott verkar vara inom ett ganska brett ämne. Jag menar, kosttillskott kan vara energidryck/näringsdryck eller pulver eller tabletter eller intag av något annat som kroppen kan behöva, vanlig mat eller vad vi nu väljer och eller behöver.

  Vi tolkar olika och vi tänker olika om vad kosttillskott betyder för var och en. Så, vad är rätt och vad är fel??

  Jag har ibland köpt Kalcium+D-vitamin (tabletter) och jag har inte förknippat det med ”kosttillskott”. Men det kanske man kan göra. Jag är ingen elitidrottare, inte ens på någon nivå under det, utan bara på ”min egen” nivå. Så jag har ingen aning och ingen koll på alla sorts ämnen som en elitidrottare inte får ha i kroppen. Men jag tänker som att ett kosttillskott kanske inte alltid behöver vara någtot stort. Och inte heller något som ska vara/intas ett ex antal år.

  Hur som helst Ferry; du startade en bra diskussion, ett ämne som verkar ganska stort och som många kan tycka till om 😀

 • Pingback: Kosttillskott och elitidrott | Snack om Idrott()

 • Hugo

  Många älskar pasta i detta land.

 • David

  Helt rätt Ferry! Stå på dig, vi är många som tycker som dig i den här frågan.

 • honkytonkman

  Min fundering när toppidrottare käkar piller för att komplettera det de inte (tror) att de får med maten är: Vad gör pillerknaprandet med motståndet mot att dopa sig? Sen minns jag en kontrovers från slutet av 1980-talet (så gammal är jag), som gällde att vissa ”kosttillskott” som fridrottssprinters tog inte innehöll dopingklassade ämnen i sig, men ämnen som stimulerade kroppsegen produktion av prestationshöjande hormoner i koncentrationer som orsakade dopingavstängningar.
  Den här debatten får mig att tänka på en sak som har blivit ett problem för fler idrotter än längdåkning och skidskytte. När man lusläser regler och WADA:s listor för att hitta konkurrensfördelar att utnyttja, har man hamnat rätt så långt ifrån idrottens ursprungliga ideal om en sund själ i en sund kropp. Jag skulle vilja gå så långt att jag hävdar att tävlingsidrott för att vinna titlar och medaljer inte har något att göra med motionsidrott för att hålla kroppen i trim.

 • Björn

  Bra Björn!
  Det är bara vid konstaterad brist som tillskott kan behövas utöver mat.
  Det bästa kosttillskottet, är kost utan tillskott.
  Att man alltså stoppar i sig banan och yoghurt efter träningen är kost, inte tillskott.

  Men det finns ju alltför många som inte vågar tro på det, och har alltför mycket pengar att spendera för att slippa oroa sig.

  Frukt och grönskare har bättre tillgänglighet för t ex vitaminer, än piller. Bättre effekt med riktiga vitaminer än konstgjorda.

  http://ki.se/forskning/vallagad-mat-battre-an-vitaminpiller

  Och det är ingen nyhet

  http://forskningochmedicin.vr.se/knappar/tidigarenummer/innehallnr12009/bramatbastakosttillskottet.4.ead945b11f699b5085800017923.html

 • TA

  Robin varför sitter du i omklädningsrummt och häver i dig aminsyror? Varför ska du äta råa ägg?? Kaffe har högre koncentration av koffein än PWO cocktails som kan innehålla vad som helst. Aminosyror är onödigt om du fyller dit proteinbehov under en dag 1,7-1,8 gram/kg kroppsvikt(styrketränande individ) vilket inte är något problem att få i sig via vanlig mat om den innehåller lite proteinrika livsmedel. Varför sitta o kladda med pulver i omklädningrummet när det är det totala intaget över ett dygn som har betydelse då kroppen jämnar ut allt. Ett återhämtningsmål inom en timme efter träning är bra men på en timme hinner de flesta hem och äta utan problem. Du verkar ha köpt kostillskottbranschens argument helt och hållet. Läs vad kanske världens främste proteinforskare säger http://www.leanbodiesconsulting.com/articles/the-protein-interview-an-interview-with-dr-stuart-phillips/

 • Robin

  Det räcker med vanlig mat, ja visst! Men är det så praktiskt? Vi har aminosyror, pwo, proteinpulver för att nämna några av de kändare. Jag går och sätter mig i omklädningsrummet och häver i mig mina aminosyror i Cola smak. Smidigt! Skulle jag istället häva i mig 9 råa ägg och 3 riktigt stora kaffe koppar som motsvarar en pwo. Ja visst! Det går, men bara tanken att få i sig 9 råa ägg innan träning får mig att bli illamående… Och 3 stora kaffe. Kommer man få i sig den efterlängtade protein rika lunchen man har med sig i matlådor. Tveksamt!
  Vill du ha i dig lite lättupptaget protein efter träningen också så motsvarar en protein shake säkerligen 8 liter mjölk + de 300 kalorierna du får med på köpet. Björn Ferry, glömt bort AD dropparna du kanske ger dina barn? Det är också egentligen ett kosttillskott. Finns viktiga och kanske mindre viktiga. Men ändå kosttillskott som kosttillskott. De har något gemensamt iallafall.

  • Robin

   8 dl*

 • Sixten

  Klart folk blir upprörda.
  Man vill inte ha knapprat kosttillskott i onödan i flera års tid.

  Folk gör ofta saker utan att veta varför. Bara att de hört det skall vara si eller så.

 • YAT

  Ja, det är mycket nonsens bland kommentarerna. Speciellt från den person som så uppenbart skriver ett flertal kommentarer, med i stort sett samma innehåll men speciellt om D-vitamin, fast under olika namn. Vissa inlägg är dessutom delvis helt lika. Sluta med det!

  • akerblom

   Kan du gå på fakta? Sved det när jag visat var skåpet står?
   Jag har inte skrivit något nonsens, utan du projicerar. Fegt att smita så.
   Så heter det inte ”ett flertal”, utan ”flera”
   prova fettsyror vet ja. 😉

 • archibald

  Det är mycket nonsens bland kommentarerna.

  Jag är helt säker på att många som slår mot tillskott, själva lever av det, går på det.

  Främst då socker. Kanske också komjölk, och annat. Extyragrejer, som inte är mänsklig föda.

  Ingen kritiserar här de som genom sina brister får ett sug… för det är så det fungerar, sötsuget kommer från att kroppen har brister på näring – det blir ett sug.

  Då matar folk de organismer i oss, candida och annat, som är det som ligger bakom suget, det är deras näring – så man blir lurad, suget är en signal om att våra kroppar behöver näring!

  Folk äter mängder socker, och göder det som bryter ned oss, vill ha oss att bli till mull… – det rackas det inte ned på här. men det som bygger upp oss, som vi behöver, det som är kroppens byggstenar – det bedrivs det kampanj mot. Visst är det sjukt.

  Det är då candidan och annat som styr tänket… det har tagit över.
  Man försvarar (det försvarar sig) det i sig, fast komouflerat till att fokusera bort, mot näringstillskott.

  Man ser Hellner med Red Bull… när han var kvar hemma och Vinterstudion ringde upp honom och han var med på videolänk, skype, eller vad det nu var, så tänkte jag att nu ska vi se om han vågar vara så fräck att han visar en Red Bull-burk. Jag hann knappt tänka tanken så hörde man klicket under bordet burköppning. Så han vågade inte, eller fick inte, ta fram den, så han valde den vägen istället, för då skulle vi påminnas…

  Han kunde hålla upp ett Marlboro-paket istället. Varför intervjua honom, om han inte låter bli att hålla upp burken med handen på ena staven? Det ser så löjligt ut, även Red Bull-halsduken.

  Man har ganska nyligen även i main stream-median kunnat läsa att man sänker sin prestationskapacitet om man dricker energidrycker. Det har inget i kroppen att göra. Våra kroppar tar skada, och får kämpa mer för att hålla sig frisk. Vad tänker karln med?

  Jonas Lind, ok… men det är inte så lätt att få D-vitamin genom att ”vara ute i solen”.

  Här på våra breddgrader så kan man bara få D-vitaminomvandling under ett fåtal veckor kring sommarsolståndet, oavsett vad förledande experter skriver. Så vi har stort underskott på D-vitamin, det är en stor anledning till att vi ständigt får höra om ”förkylningsproblem” i truppen…. En normal kropp… får man inte, inget normalt immunförsvar – genom att tro på (för det är en trosuppfattning från sciencereligionen) att det är normalt… och att det är bara till att vara normal, äta normalt – ingenting idag är normalt, utan allt är upp och ned.

  Vad som idag är vanligt är kanske normalt, i ögonen på de som inte tänker själva, eller lyssnar på ”experter”, det har gått så långt – men det är verkligen långt ifrån att vara något att ta efter.

  Någon skrev om at analysera i blodet… men vad ska det säga? Ingenting, för det är bara vad som fins i transportvägen eller hur? Om vi har brister då är vi nedsatta, och då kan värden i blodet öka… för ämnena når inte in i cellerna, det är nedsatta celler/funktioner, potentialen över cellmembranen är skadad… – höga värden i blodet skvallrar om att vi inte kan tillgodogöra oss, då det gått så långt – då ökar värden i blodet, istället. Det är bara att lassa in tillskot. Glöm blodanalys.

  Det är inte så att vissa behöver och andra behöver inte – alla behöver.

  Det ÄR svar eller vitt.

  Varför framgår av kommentarerna. Som att våra jordar inte längre är vad de varit – naturen därute är försurad, har mineralbrister – vi är en del av den, en återspegling.

  Om det vi äter, som bär, frukt, grönsaker har mycket lägre innehåll av olika näringsämnen än vad de har haft, och ska ha – hur kommer det sig att folk ändå kan skriva kommentarer med att ”vi har sedan urminnes tider klarat oss…”

  Sluta och skriv strunt.

  • Sixten

   Enkelt uttryckt: Sockersuget är kroppens signal att den vill ha mer socker. Alkoholsuget är kroppens signal att den vill ha mer alkohol.

   Sockersuget kommer från sockermissbruk; inte att kroopen vill ha energi.

   Du kan trycka i dig massa mat och fortfarande ha sockersug

  • Björn

   Hej du!
   Skidlandsöaget ligger väl många gånger på glaciärläger eller annan vistelse i alpsolen. Dom har det nog bättre ställt än de flesta i Norden på vintern. På sommarhalvåret är do troligen mer ute i solen än medelsvensson kontorsanställda dessutom.

 • Jonas Lind

  Är helt enig med Eriks inlägg ”Svart eller vitt?” Precis som Livsmedelsverket alltid uttalar sig ”Det räcker med att äta en bra och balanserad kost” Okej men handen på hjärtat hur många gör det? och för den delen vet var en bra och balanserad kost är!? Hur många är t.ex fet fisk 3 ggr/vecka? och då snackar vi inte odlad lax ifrån Norge eller fiskpinnar. Vi har t.ex väldigt många i Sveriges avlånga land som får isig alldeles för lite D-vitamin. Senast skrev två stycken läkare om detta växande prodblem i SvD. Numera är jorden som bönderna odlar sina grönsaker och spannmål så selenfattig att man inte får i sig tillräckligt. Att Björn Ferry (som jag för den delen gillar :-) t.ex får i sig tillräckligt med D-vitamin är ju inte så konstigt då han tränade befann sig mestadels utomhus och fick mer av solens D-vitamin är ju ett naturligt resultat. Citerar Erik Sjöberg som avslutning ”Kan det inte vara så att vissa behöver kosttillskott och andra inte?”

 • Simon Gustavsson

  Fyller i…Det är inte svart och vitt. Skärpning FERRY! Släpp aftonbladet kommentarerna nu! Var karismatisk om din favoritfärg, huruvuda man får stoppa in jeansen i strumporna eller vilken frisyr du gillar. HELT ok, finns inget rätt och fel här. ”Men det fungerar för mig” tillför inget till informationen. Va folkets hjälte inte nästa groda

 • ”svanen”

  Självklart är ”vanlig” mat att förespråka! Men det är ju skillnad på kosttillskott och kosttillskott. Vad är det för kosttillskott vi snackar om?? Det går ju inte att stoppa alla kosttillskott i samma fack! Som tidigare nämnt i kommentarfältet, måste allting vara antingen eller, svart på vitt?

  Omg! Fakta framför överdriva media tyckande, tack.

 • kalle-krona

  Vad är det som är så svårt att förstå. Att vanligt folk som hjärntvättas via mainstream media, och de bakom, ”experter” som är en del av en industri, nu har svårt att tänka rätt, är inte så konstigt.

  Om man vill ha sin spann full, och den läcker, då måste man fylla på…

  Björn, ”vanlig mat” – men för sjuttan – bara för att något är vanligt, så ä’r det inte samma sak som ”bra”. Likadant med det du av outgrundlig anledning tar med: ”vettiga värderingar”.

  Du bör vända på ditt tänk.

  Om man bara äter, fast dagens mat är så näringsfattig på grund av att den är så fabricerad – och att man ju sedan länge vet att tex mineralinnehållet i våra jordar sjunkit drastiskt, kanske i snitt med 30%, det gäller allt, och kan vara över 70% lägre för vissa mineral – hur kan du då ha ett tänk om att det är bara att äta ”vanlig mat”?

  Varför skriver du inte, med den inverkan du har, att det är självklart att man måste kompensera upp, fylla den läckande spannen?

  Det är ju också så att de rekommendationer som finns inte har med verkligheten att göra.

  Det kraftigt sjunkande näringsinnehållet MÅSTE man kompensera upp för, om man vill hålla sig frisk och fit for fight.

  Det var så att rekommendationerna som kom om hur mycket näring vi behövde baserades på industrins önskan att deras produkter och ”mat” som de för ut på butikshyllorna som mat, skulle framstå som så bra som möjligt… och var bra vad gäller innehåll av olika näringsämnen. Man lade helt enkelt lite ”mat” på en tallrik, I USA, det var sådant som var vad de åt då – och de kollade vad det var av näringsmängder på tallriken. Detta skulle representera mat, och de behov vi en människa har.

  Med dagens gifter, stress och påverkan på våra kroppar med elektromagnetisk strålning, och annat, så måste man ta till stora mängder extra.
  Man kan lyckas i något lopp… ändå, kämpa… få allt att klaffa och ta en guldmedalj – men den ständiga nivån på topp där man egentligen skulle kunna ha sin kapacitet, den nådde man inte – hur ska man kunna nå den när man är nedsatt – vi är precis som naturen därute det – fatta läget!
  Se på Jennie Öberg, och Johan Olsson.
  En förkylning ska gå över på två dagar, om kroppen GES de ”byggstenar” den behöver för cellernas alla tusentyals processer – vad Björn skriverier för med sig är att vi i landet alltid ska se norskarna komma före… och de starka ryssarna, som verkligt vet att stoppa i sig – de kör inte med rosa grejer, såsom ha med sig psykolog – de har ryggrad. De behöver inga coachningar.., och annat – som allt kommer ifrån ”experter” som inte förstår enkla principer.
  Lassa nu in mycket extra D-vitamin och annat – så kommer Öberg att kunna vara med i VM. Det är inte svårt detta. Vakna till lite bara.

 • TA

  Att en komersiell aktör som lever på att sälja kosttillskott skrivit en artikel i Expressen som är positivt inställd till kosttillskott är inte förvånande. Björn Ferry är heller inte någon nutritionsexpert såvitt jag vet. De man ska lyssna på forskare inom nutrition och de säger att det är inga problem att få i sig det man behöver om man äter vanlig bra mat och detta gäller speciellt elitidrottare som äter mycket. Det som just elitidrottare kan ha problem med är att orka äta tillräckligt mycket. Kreatin är i princip det enda kosttillskott som kan ge en prestationsökning. De nämner också Olympiatoppen i artikeln och de går ut med i princip samma information som RF förutom att de graderar olika kosttillskott i låg, mellan och hög risk för dopinginnehåll men säger precis som RF att inget kosttillskott är riskfritt.

 • Oscar

  Amen Björn Ferry!! Varför finns det inte fler som Björn!!

 • Nostents4me

  Utmärkt artikel. Svaret på kosttillskott ligger i Björns mening: ”Eller det jag menar med vanlig mat: Kött, fisk, ägg, grönsaker etc.”. Om man är vegetarian eller äter skräpmat som pasta, pommes frites och burgare blir säkert kosttilskotten avgörande! En indisk studie av en miljon järvägsarbetare (malhotra 1967) visade att de som åt en fettrik kost liknande den Björn beskrev t.o.m. levde 12 år längre i snitt än de på samma företag som åt mest vegetariskt. Tillskotten behövs alltså när man äter helt fel!

 • Ron

  Tänk att vi sen urminnes tider har klarat att hålla mänskligheten vid liv, helt utan piller och energidrycker. Man måste väl kunna unna sig att tro på utvecklingen och utbudet av varierande föda har vuxit från rått kött, rötter och bär. Att det i dag dessutom skulle vara nödvändigt med tillskott av vitaminer, proteiner och vätskeersättning, NÄÄ! Allt detta ser jag som ett enda geschäft. Var och varannan dag kommer det erbjudanden om dessa undermedel i brevlådan, dyrbara tryck och och utskick för att inte nämna TV-reklamtjatet. Sammantaget kan man undra hur mycket av Era kostnader går till reklam v/s produkt. Gör ”oss” en tjänst, sluta köp skiten, så slipper vi reklamen samtidigt gör ni ett ni en god miljöinsats. Tack.

 • Pingback: Björn Ferry: ”I helvete heller…”()

 • Solguden

  Såklart har Björnen helt rätt. Det finns ingen anledning till att äta kosttillskott om du sköter din kosthållning och äter tillräckligt med bra mat. Inte ens som elitlängdskidåkare. Äter du däremot för lite eller dålig mat, d v s mycket snabbmat, halvfabrikat, godis och annat snacks, har väldigt ojämnt mellan måltider mm kan naturligtvis kosttillskott vara ett komplement. Men då inte för att du inte kan få i dig tillräckligt genom riktig mat, utan för att du inte sköter din kosthållning på ett tillräckligt bra sätt. I princip gäller, undvik att ersätta riktig mat med skräpmat så klarar du dig alldeles utmärkt. Gäller också elitlängdskidåkare, eller kanske speciellt dessa.

  Grip, Fins och Sares som ligger bakom artikeln i Expressen skriver:

  ”Ett flertal
  studier visar tydligt att många av oss har stora problem att följa
  Livsmedelverkets rekommendationer i praktiken. I en statistiskt säkerställd
  undersökning som genomfördes under 2013 svarade hela 41 procent av svenskarna
  att de har problem att följa Livsmedelsverkets rekommendationer.”

  För det första så är det nog betydligt fler än 41 procent som
  fullständigt struntar i Livsmedelsverkets rekommendationer. Inte så konstigt då
  att de har stora problem att följa dessa. För det andra så är inte dessa
  rekommendationer utformade för elitsatsande längdskidåkare. De är främst
  avsedda för medelsvenssons, för att dessa ska äta en näringsriktig kost utan att drabbas av övervikt. Sedan kan man ju tycka vad man vill om dessa rekommendationer men de är ju ingen nödvändighet att följa för att få i sig tillräckligt med energi och näringsämnen. Som elitlängdskidåkare ibland snarare tvärtom.

  Men om vi tittar på vad som verkligen kan vara ett problem
  med kosten som elitlängdskidåkare så är det, som Grip, Fins och Sares delvis är
  inne på, men som de blandar ihop med ”näring”, är att en elitlängdskidåkare kan
  ha svårt att få i sig tillräckligt med energi. Nu beror det ju iofs på hur man
  äter och vilken makronutrientfördelning man har i sin kost, men om man t ex har
  en stor andel kolhydrater i sin kost, vilket var rekommendationerna tidigare,
  och förbrukar minst 5-6000 kcal/dag, och ska fylla på denna energi med mycket
  frukt och grönt, fullkorns- och nyckelhålsprodukter (glesa på energi) så kan
  det naturligtvis bli ett problem att få i sig tillräcklig mängd energi och man
  kan behöva fylla på med återhämtningsdryck (socker- och/eller stärkelserik
  energität dryck) eller energibars.

  Äter man istället samma energimängd per dag med en betydligt energitätare kost med de matvaror som Ferry nämner ovan, plus potatis och ris vilka jag tycker att han glömt, så är det inga problem. Man behöver inte vara rädd för fetare mat heller. Den
  största delen av en längdskidåkares träning ligger ganska måttlig ansträngning,
  ca 65-70 % av VO2max, och då används till allra största delen fettförbränning.
  Som längdskidåkare klarar man sig alltså på betydligt mindre andel kolhydrater
  i kosten än vad man trodde tidigare. Kroppen anpassar också sin förbränning
  till det bränsle den har att tillgå. Matar vi kroppen med stor andel kolhydrater
  och lite fett kommer den att bränna större andel glykogen, kroppens egna
  kolhydrater, även vid lägre intensitet på träningen. Matar vi den istället med
  den omvända fördelningen kommer kroppen att använda fettförbränning så mycket
  som möjligt och spara på det glykogen den har lagrat till det verkligen behövs,
  alltså vid högre intensitet såsom högintensitetsträning och tävling. Det enda
  man bör se upp med är att inte gå för lågt i kolhydratintaget. Jag skulle nog
  rekommendera ca 300 g KH/dag, i alla fall under tävlingssäsong, för att
  säkerställa sig om att inte hamna i successiv glykogenlagers utarmning. Som
  konstrast kan man ju då nämna att enligt tidigare rekommendationer från Livsmedelsverket på 65 E% KH, vid ett dagligt intag av 5000 kcal/dag, blir ca 800 g KH. Ska man t ex få i sig 800 g KH/dag i kokt potatis så måste man äta ca 5 kilo potatis. Varje dag. Vem som helst inser ju att det blir ganska jobbigt i längden och att det just därför kan bli
  svårare att få i sig tillräcklig mängd energi. Man förstår ju att Gunde och Wassberg tyckte att det var jobbigt att äta trots att de inte var hungriga.

  • Farbror Sallad

   Bra och genomtänkt inlägg, vilket bevisar att om man äter dessa mängder, runt 5000 kcal/dag, är det inga problem att få i sig tillräckliga mängder av allt.

 • knutas

  Björn, du har så fel. Du borde inte gå ut med sådant som vema som helst kan inse är tokigt.

  ”Vanlig mat” – äsch kom igen nu.

  Näringsinnehållet har sjunkit drastiskt i maten, för det gör den i naturen. Så är mycket mat fabricerad och förstörd, och är egentligen inte mat. Hur många gånder har jag inte sett inslag på TV där idrottsfolk äter skit, som tex spagetti. Hur kan någon tycka att det bör ätas? Vi ska inte äta dagens vete, och ruskigt förädlad säd. Man blir sjuk av det. Hur många har idag inte allt ifrån IBS till påse på magen. Vetet är nu för tiden mest gluten, och det ser vårt immunförsvar som fiende, och angriper det. Då angrips samtidigt tarmslemhinnan. Det är också ett sänke för ens prestationsförmåga.

  ”Enligt de brittiska studierna sjönk mineralinnehållet i grönsaker med i genomsnitt 24 procent för magnesium, 46 procent för kalcium, 27 procent för järn och inte mindre än 76 procent för koppar. Enligt Thomas var man 1991 tvungen att äta tio tomater för att få i sig lika mycket koppar som en enda tomat gav år 1940. När det gällde frukt var det lika illa, och i kött var nivåerna i genomsnitt 54 procent lägre för järn och 24 procent för koppar.”

  I Sverige är det inte bättre:

  Läs hela:
  http://monarda.se/extra/PDF/Odlaren/Odlaren_2007-4_light.pdf

  Hur mycket kolhydrater anser man att man behöver? Jo noll. Till och med livsmedelsverket medger att det essentiella intaget av kolhydrater är noll. Säger inte det att det är inget man ska/bör äta? Äter man det, så innebär det samtidigt att det är annat som man behöver, och som ger cellerna de byggstenar de behöver i alla tusentals processer – inte tas in.

  • YAT

   knutas, du har så fel. Läste du ens inlägget innan du började lägga in dina egna snedvridna tolkningar?

   Eller det jag menar med vanlig mat: Kött, fisk, ägg, grönsaker etc.

   Förstår du nu, eller måste jag förklara det uppenbara?

   Hur mycket kolhydrater anser man att man behöver? Jo noll. Till och med livsmedelsverket medger att det essentiella intaget av kolhydrater är noll. Säger inte det att det är inget man ska/bör äta?

   Nej, definitivt inte! Kolhydrater i tillräcklig mängd är nödvändigt för att hålla
   glykogenlagren tillräckligt fyllda för en elitlängdskidåkare, vilket i sin tur
   är nödvändigt för en maximal prestation i spåren.

 • Petter Olsson

  Björn,

  Att skriva detta inlägg utan att hänvisa till en enda studie är inte annat än oansvarigt. Jag förstår att det gick bra för dig när du gjorde detta på ditt sätt. Skall vi nu tillämpa ditt tillvägagångssätt för alla? Du säger ju att ”Det räckte till OS-guld för mig” men vad betyder det för andra människor? Inte ett dugg troligtvis eftersom du är en enda individ och skulle allt baseras på vad som fungerar för individuella människor skulle inte mycket fungera överhuvudtaget.

  Du baserar i princip hela din artikel på ”jag fick i mig mer än dubbelt så mycket än vad rekommendationerna säger”. Rekommendationer, som du säkert redan vet, är miniminivåer av vad en människa behöver, inte optimala nivåer. Denna slutsats har du också dragit utan att ens göra ett blodtest! Det är inte annat än häpnadsväckande.

  Du drar tydligen kosttillskott och vitaminer över samma kam. Människor i den norra delen av världen har, i allmänhet, brist på Vitamin D. Skall vi nu inte ta det då eftersom det skall räcka med ”vanlig mat: Kött, fisk, ägg, grönsaker etc.”? Hur skall dom som fortfarande inte får i sig tillräckligt med vitaminer göra?

  Detta inlägg sprider en attityd av att det gick för mig så då skall det gå för dig. Tråkigt!

  /Petter

 • gklas

  Håller fullständigt med dig skippa kosttillskott. Förmodligen försvinner många dopingfall då. Det trista är när du talar illa om andra företags råvaror. Det du saknar kunskap och insikt i ska du spara på. Du är välkommen in på besök och presentation av råvaror. Efter 45 år i restaurang branschen vet jag att McDonalds kvalitet på råvaror är i samma nivå som kvalitén på en elit idrottares träning. Proffs på båda ställen.

 • Alberto Åberg

  Inte riktig överens med det att kosttillskott skulle vara onödigt!!
  Träna som elitidrottare i en konditions krävande idrott, med minst 3 riktiga mål mat om dan och lite mellanmål därtill..
  800 tim i året!!
  Sliten ibland, då är nog lite kosttillskott nödvändigt.

 • tillskott behövs

  Kom igen..alla normalt funtade föräldrar ger sina Spädbarn de d-vitamindroppar som delas ut. Läs på socialstyrelsen rekommendationer om du inte tror ”vanlig” person. Utan de kosttillskotten skulle det leda till diverse allvarliga följder. Läs på socialstyrelsen. Sluta sprid myter om att tillskott inte behövs.

  Du har inte en enda medicinsk studie du hänvisar till. Att skriva ned vad man äter garanterar inte vad det finns i din kropp. Blodprov är det enda säkra sättet att veta dina nivåer i kroppen. Läs själv studien om innehållet av vitaminer i tex hårt drivna tomater. Det finns en studie om d vitamin och att det i princip är omöjligt att få i dig behovet genom kost. Eller vet du bättre än medicinska kåren? Jag tror inte det.

  Bara dina tävlingsresultat- dom kanske hade blivit bättre med tillskott?? Enda sättet du kan påvisa att du gör bättre resultat utan kosttillskott är om du hade tagit blodprover och mätt nivåerna. Plus att du hade behövt äta kosttillskott ( kanske D-vitamin? Det hade nog blodproverna visat…) och presentera tävlingsresultat med dem.

  Många svenskar skulle må mkt bättre av att äta D-vitamin på vintern. Hellre d-vitamin tillskott än deppig, trött och dåligt immunförsvar..

  När jag arbetade inom företagshälsovården var det bara 2-3 pers av alla de tusentals som testades sina vitaminnivåer som inte hade d-vitaminbrist. En del hade så låga nivåer att de hade medicinska ”symptom”.. Så de åt lyckopiller för vinterdepression istället för D-vitamin. Nej alla var inte ohälsosamma- en del tränade på elinivå. Men tydligen förespråkar du lyckopiller hellre än d vitamin ?

  • Vildemor

   D-vitamin får man främst genom att exponera sig för solljus, tror knappast att en vintersportare som ex Björn lider någon större brist av det. Många idrottare tillbringar nog mycket mer tid utomhus än de flesta Svenssons. Personligen anser jag att de flesta tillskott är skräp och bygger på folks rädslor. Det finns några som är bra, tex joderat salt. Det är inte svårt att äta vettigt bara trevligt… Vill man ta kosttillskott så gör det men glöm inte bort att din mage o tarmar gärna vill ha något att arbeta med inte bara en välling av proteiner.

   • Robin

    Gör om gör rätt. Det är inte rätt våglängd på solljuset på vinterhalvåret i norr. Om någon bygger på folks rädslor är det Björn Ferry och du.

    • Vildemor

     På sommaren tränar alla idrottare inomhus?! Läs om och läs rätt.

 • Per Persson Eckerström

  Det här med att stressa för att hinna till gymmet… Där blir det ju fel direkt.
  Kan det vara så att prioriteringarna har gått åt helvete om man inte har tid att äta vanlig mat?
  Är man då till råga på allt småbarnsförälder så blir ju en följdfråga om man inte hinner äta mellan jobbet och gymmet vad blir det då åt småbarnen? Får de också en Whey 100?

  Låt oss säga så här, man skall nog vara VÄLDIGT försiktig med vad man stoppar i sig när man tävlar på elitnivå, utav förklarliga skäl. (och då är frågan om man ens skall eller vill lita på preparat som kanske bara någon vecka senare står på en lista över otillåtna sådana) Om man tränar mest bara för sitt eget välmående så skall man nog börja med att se till att den biten inte tar all tid, framförallt om man tycker att den inte räcker till.
  Om man prioriterar lite så är det nog inga problem att få i sig den mat som behövs utan tillskott. Fundera på hur det var innan ni började gå på gymmet och äta tillskott. Eftersom de flesta kommer säga att det var först efter det att jag började gå till gymmet som jag började må bra så ljuger ni för er själva, då får ni tänka er tillbaka till den tid då ni mådde bra utan gymmet och tillskotten.

  • Erik Sjöberg

   Svart-vitt igen?

   Härligt med alla dömmande människor som själva har alla de ”rätta prioriteringarna” i livet! Ja, ibland stressar jag mellan gymmet och jobbet, varför? Jo, de dagar min fru hämtar tidigt eller är hemma med barnen så vill jag som egenföretagare komma hem så fort som möjligt till familjen och då slänger jag i mig en shake protein, det ultimata intaget? Förmodligen inte, men bättre än en smörgås iaf. Möjligtvis kan man skippa rundan till gymmet men har märkt att ryggen inte mår så bra då, sjukskrivning = sälja huset. Har också lite svårt med diciplinen när det gäller löpning eller annan ”egen” aktivitet (tycker det är så sjukt tråkigt!). Det blir väldigt sjukt när man som Björn och du sätter ett motsattsförhållande i att älska sina barn eller ge dem sunda värderingar och erbjuda kosttilskott!!! Jag älskar mina barn över allt annat ”men” ger dem ändå deras D-droppar.

   Du är tydligen inte så insatt i detta med kosttillskott om du tror att alla tillskott när som helst kan bli förbjudna preparat. Tror du tex D-vitamin och vanligt vassleprotein ligger nära den gränsen?

   Återigen, kan vi inte låta kosttillskotten underlätta vardagen för dem som känner att det är bra och för er som inte vill eller behöver få i er några tillskott, SLIPP! Hurvida toppidrottsatleter behöver kosttillskott är en annan fråga men kanske att det även där är individuellt?

 • Danne

  Bra inlägg Erik Sjöberg!

  Kan inte heller förstå att det hela tiden ska vara svart eller vit.
  Förutom bekvämligheten och även priset, så är det perfekt med en proteindrink efter träningen då det ibland kan dröja innan jag kan komma hem och äta. Funkar även jättebra som mellanmål (istället för kaffebrödet!).
  Visst finns det en uppsjö av kosttillskott som är mer eller mindre värdelösa/onödiga. Likväl finns det kosttillskott (läs tillskott, inte ersättning) som faktiskt är bra och kan underlätta och/eller förbättra din prestation tex kreatin.

  All denna okunskap, se tex ”Cayene” inlägg ser man tyvärr alltför ofta.

 • Erik

  Jag är student i Stockholm och spelar bandy på hög nivå, tränar dessutom tyngdlyftning. Kosttillskott behöver jag inte över huvud taget, planerar man inköp och ekonomi kan man utan problem få i sig bra, näringsrik och varierad kost. Varför ska man käka piller, pulver och annat krimskrams när man kan äta riktig mat??

  • Farbror Sallad

   Proteinpulver är en av de absolut billigaste källorna till naturligt, fullvärdigt protein.

 • ”Svanebo”

  Längdlandslaget har iaf cash, till skillnad mot skidskytteförbundet. Trots hundratals tv-timmar i vinterstudion under tävlingssäsongen lyckas man inte knyta till sig tillräckligt med sponsorer för att kunna skicka åkare på tävlingarna.
  Kanske därav är längdsporten större i Sverige? Med antal utövare osv. Verkar inte vara många som kan satsa fullt ut som senior i skidskytte- Sverige… Eller? Vet du hur det ser ut, Ferry?

 • limess

  Överlag håller jag med Ferry. Är man orolig för någon näringsbrist kan man äta 4 ägg om dagen så har man redan där säkrat upp näringsbehovet för nästan alla näringsämnen på ca 400 kcal. Fattas lite av en del näringsämnen, men en rejäl omelett räcker väldigt långt. Mycket näring för ca 7 kr.

 • KSS

  Har du verkligen aldrig använt exempelvis proteinpulver, essentiella aminosyror, sportdryck, energigels/bars, etc? Det är inte bara högst tveksamma blandningar med ”häftiga” namn som imponerar på wannabe-bodybuilders som klassas som kosttillskott.

  • Farbror Sallad

   Helt rätt, t. ex. proteinpulver är ju inget annat än koncentrerat mjölkprotein, en billig och mycket bra proteinkälla.

 • Cayene

  Jag håller helt med, kosttillskott ger dig inget förutom luft till muskler som senare får dig att se ut som en uttänjd ballong när du slutat med dem.

 • anton.moon

  Tack gode gud för att dun finns och har en röst som kan (förhoppningsvis) få få åtminstone några att börja fundera .. eller bli förbannade på dig och försöka finna svaren på näringsfrågan på egen hand … som sagt tack för att du finns … anton..

 • Erik Sjöberg

  Svart eller vitt?

  Förstår inte riktigt att alla skall vara så svartvita i denna debatt. Kan det inte vara så att vissa behöver kosttillskott och andra inte? Är du en mogen ansvarsfull människa med visst intresse för matlagning, grattis du får i dig allt du behöver! Är du en stressad människa mitt i livet som slänger i dig en burgare mellan jobb och träning, eller en student som är falukorv o snabbmakaroner mellan tentan och gymmet, grattis du kan ändå få i dig det mest nödvändiga genom att komplettera med kosttillskott!

  Kosttillskott behöver inte betyda att måltiden blir dyrare, snarare tvärtom! Jmf gärna en fralla på pressbyrån med att blanda en egen shake whey100 eller liknande! 30 kr vs 10kr!

  Jag tycker vi skall sluta svartmåla varandra från två hörn och inse att kosttillskott är ett gott komplement för många men absolut inget krav för att nå framgångar!

  // En småbarnsförälder

  • George

   Om du tror att kosttillskott har en chans att ordna upp en i övrigt dålig kost som mackor och pasta så är du tyvärr väldigt fel ute! Att du säger proteinshake istället för smörgås så har du inte heller koll på vad man här menar med riktig mat! Ta dig tiden att göra bra mat om du vill ge dina barn de bästa förutsättningarna!

   • Robin

    Pasta och mackor? Bra mat? Finns bättre om du nu ville låta ”matcho”