Jag blev ursinnig när jag förstod

Det har snöat, dryga decimetern, 18 minusgrader. Jag är hemma i lappmarken igen och nås av nyheten att Sergei Sednev och Alexander Loginov åkt fast för dopning.
Senast jag såg Loginov var när han studsade förbi mig på spurtvarvet uppför gratishaugen i Holmenkollen i våras. Han blev tvåa, jag trea och Carl Johan Bergman fyra.
Car Johan borde ha stått där med mig och Simon Eder på pallen.

Av Sednev har jag bara ett starkt minne. Jag minns hur han hoppade runt av glädje en stund efter målgången på VM-stafetten i Ryssland 2011. Ukraina blev trea och vi fyra.

 

svends-jpg

Sergei Sednev – en fuskare som hindrat andra från att kliva upp på pallen.

 

En kommunikationsmiss från ledarna medförde att jag trodde att jag gick ut som femma på slutrundan. Jag såg ryssen Tjerezov och Sednev där framme, och i min värld behövde jag slå båda för att knipa bronset. Jag tog in 15 sekunder och var som närmast tjugo meter efter i spåret, men när Tjerezov attackerade i sista backen förstod jag att det inte skulle gå. Sednev stumnade, kanske hade jag kunnat slå honom om jag vetat vad det gällde …
Tre sekunder fattades i mål. Ukrainarna glada som glada barn. Jag ursinnig. När jag förstod.

Nu har han åkt fast och det känns sådär. Visst, det positiva testet var från 2013, men ändå. Epo. Mest troligt var det inte första gången han tog det.

Samma sak vid Östersunds-VM 2008. Jag såg ryssen Jaroshenko knäcka Carl Johan sista kilometern på mixstafetten. Vi blev fyra igen. Året efter åkte Jaroshenko dit. Epo.

Jag har nått framgång ändå, fyra mästerskapsmedaljer, varav ett OS-guld som glimmar i hyllan. Men så är det inte för alla. För Magnus Jonsson hade det nog känts oerhört kul att få kliva upp på den där prispallen i Ryssland 2011 efter att ha satsat en stor del av livet på en dröm.

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

  • Erik

    Även med dokumentären ”Norges damer mot falun” slår dom oss, jämfört med SVT serie Sveriges skidhjältar som tyvärr är lite seg o upprepande med bara läger på läger och hjältarna verkar inte ha lika god stämmning som norskarna.

  • danielfrilans

    Bra att detta fenomen diskuteras, lite sent att presentera proverna denna vecka. Hoppas alla fuskare avslöjas och bestraffas hårt. Detta fenomen dödar sporten och förtroendet smutsas ner. Intressant att ju mera prispengar i en sport dessto flera dopningsfall i konditionsidrott är min gissning. Nåväl mera rent spel. Say no to doping!!!