Tv-cirkeln slut för säsongen

Rättigheterna har gått ut och går inte längre att se i SVT Play.

Tv-cirkeln: Girls gick i samband med första säsongen av den hyllade HBO-serien Girls.

Panelen, som bestod av Johanna KoljonenNour El Refai och Linnea Wikblad, diskuterade veckans avsnitt och fördjupade sig i teman som kvinnlig vänskap, pinsamt sex, knepiga självbilder och storstadsliv med liten plånbok.

 

 

Kommer Girls att bli en odödlig tv-klassiker?

Säsongsavslutningen av Girls firas med en prinsesstårta som tyvärr inte imponerar på TV-cirkeln. Girls-avsnittet gillar de desto mera – alla centrala karaktärer får vändpunkter eller viktiga scener! Men är de lyckliga? Därom tvistar TV-cirkeln, som också blir oense om slutscenen. Johanna tycker den känns konstruerad, Linnea att den känns som livet. ”Livet!”

Dessutom sammanfattas premiärsäsongen. Kommer Girls att bli en odödlig tv-klassiker på samma sätt som Twin Peaks, Sex and the City eller The Wire? Och utgör Hannah och Adams relation en av tv-historiens oförglömliga kärlekssagor? Nour avslöjar att hon känner sig manipulerad av Lena Dunham i frågan men jämför ändå i beundrande ton Girls med en annan av sina stora kärleksfavoriter, Family Guy.

Vad tycker du om första säsongen av Girls? Diskutera här nere eller på twitter #tvcirkeln

”Det är glatt på ytan, men ångestladdat”

Premiärsäsongen av Girls sammanfattas i Tv-cirkeln i kväll. Sista avsnittet faller Tv-cirkeln i smaken – alla centrala karaktärer får vändpunkter eller viktiga scener! Men är de lyckliga?

– Det är glatt på ytan, men ångestladdat, tycker Linnea, som får ont i magen av sista avsnittet.

Missa inte säsongsavslutningen av Girls  i kväll 22.15, följt av Tv-cirkeln!

Du är välkommen att delta i TV-cirkeln genom kommentarsfältet nedan eller i sociala medier, där samtalets hashtag är #tvcirkeln

”Det här är en hyllning till Sopranos”

Nour, Linnea och Johanna ställer alla sina författarfrågor till manusförfattaren Cilla Jackert: Är Shoshanna en bra karaktär? Spelar man alla rollerna framför datorn när man skriver? Och vad är egentligen en bra scen?

Dessutom diskuteras självklart veckans avsnitt av Girls, särskilt Hannah Horvaths självhat.

Vad tyckte du om senaste Girls? Diskutera här nere eller på twitter #tvcirkeln

Cilla Jackert är aktuell med manuset till Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg, samt som en av författarna bakom SVT:s Molanders, och för ett drygt årtionde sedan skapade hon den odödligt älskade (och lite Girls-artade) kultserien Spung.

Girls på svt.se

Stor manusförfattare på besök i Tv-cirkeln

I nionde avsnittet kommer manusförfattarlegendaren Cilla Jackert på besök. Hon är aktuell med manuset till Håkan Hellström-filmen Känn ingen sorg, samt som en av författarna bakom SVT:s Molanders, och för ett drygt årtionde sedan skapade hon den odödligt älskade (och lite Girls-artade) kultserien Spung.

Dessutom diskuteras självklart veckans avsnitt av Girls, särskilt Hannah Horvaths självhat.

”Det är ju bara kiss – det kommer ju rinna av henne!”

Nour El Refai tycker det är överkänsligt att bli arg bara för att någon kissar på en i duschen, men blir själv djupt äcklad av den mer odramatiska sommartraditionen att pudra sig med talk i skrevet.

Linnea Wikblad avfärdar Marnies potentiella efterfest-ragg som ett ointressant och sexuellt hotfullt freak, medan Johanna Koljonen försöker läsa samma karaktär som en strävsam klassresenär som i motsats till Girls-tjejerna faktiskt jobbat hårt för sina Brooklyn-drömmar.

I veckans avsnitt skakas TV-cirkeln även av insikten att Girls inte längre känns som en feelbad-serie utan tvärtemot har blivit något av veckans mys-höjdpunkt.  Dessutom testar TV-cirkeln, inspirerade av Shoshanna, amerikanska tv-filtar med ärm.

Girls på svt.se

”Det är ingen feelbad-serie längre”

I veckans avsnitt skakas Tv-cirkeln av insikten att Girls inte längre känns som en feelbad-serie utan tvärtemot har blivit något av veckans mys-höjdpunkt.

Linnea Wikblad avfärdar Marnies potentiella efterfest-ragg som ett ointressant och sexuellt hotfullt freak, medan Johanna Koljonen försöker läsa samma karaktär som en strävsam klassresenär som i motsats till Girls-tjejerna faktiskt jobbat hårt för sina Brooklyn-drömmar.

Är Hannah och Adam ihop?

Tjejerna i Girls går på en riktigt legendarisk fest i en fabrikslokal, Adam visar sig i tröja för första gången och Shoshanna råkar av en händelse röka crack.

I Tv-cirkeln diskuterar och utvärderar Linnea Wikblad, Nour El Refai och Johanna Koljonen all denna dramatik tillsammans med veckans gäst, Sveriges största Lena Dunham-fan, Tobias Norström.

Linnea ifrågasätter Johannas ordval om att Shoshanna ”gör en Nalle Puh” när hon uppenbarligen menar ”en ankeborgare”. Nour talar med en viss ömhet om Adam, vilket leder till en lång och detaljerad analys av hans och Hannahs relation. Dessutom diskuteras självklart ödesfrågan: är Hannah och Adam ihop?

Tobias visar ett litet smakprov ur Lena Dunhams webb-tv-serie Delusional Downtown Divas från 2009 för att illustrera hennes sätt att gestalta subkulturer. Johanna medger att hon inte riktigt vet vad ”mumblecore” är för något, och det reds äntligen ut.

Girls på svt.se

”Alla kan inte identifiera sig med Girls”

I sjätte avsnittet av Girls får Hannahs föräldrar i East Lansing besök av sin dotter, medan TV-cirkeln gästas av Mireya Echeverría Quezada – ena halvan av duon bakom Camila och Mireyas podcast.

Tv-cirkeln är inte färdigpratad om etnicitet, klass och representation när det gäller Girls, och nu grottar vi ner oss på djupet. Varför är man sannolikt privilegierad om man bär en svart sopsäck i stället för resväska? Borde minoriteter som inte representeras i SVT:s dramainköp få rabatt på tv-avgiften? Och varför reagerar så många progressiva feminister med vrede om man försöker utvidga det intressanta samtalet om Girls till att inkludera antirasistiska perspektiv?

Dessutom är detta veckan då Nour för första gången den gränslösa, i Tv-cirkeln känd som ”Linnea-aktiga”, kärleken till Hannah Horvath.

Girls på svt.se