Bröd i gryta

Har ni testat det här med oknådat bröd? Jag tycker det är smart och älskar att kalljäsa det över natten i kylen. Perfekt till soppa!

oknådatbröd-11-web

Det är verkligen otroligt lättbakat. Man rör ihop allt, degen jäser över natten i kylen och gräddas i en het gryta. Sätt degen idag så har du färskt bröd imorgon. SÅ värt!

oknådatbröd-17-web

Skorpan blir härligt knaprig!

oknådatbröd-25-web

Såhär gör jag

Oknådat bröd, 1 stort bröd

1/4 pkt färsk jäst

4 dl vatten

500 g vetemjöl

1 1/2 tsk salt

majsmjöl till utbakning

Lös upp jästen i vattnet. Rör ner vetemjöl och salt. Täck med plastfolie, ställ i kylen över natten.  Använd en stor bunke eftersom degen kommer jäsa. Lyft upp degen på mjölat bakbord, vik ihop ett par gånger (jag brukar använda degskrapan).

oknådatbröd-2-web

Forma till en boll, lägg degen med skarven nedåt på en mjölad handduk. Strö på lite majsmjöl, lägg på en duk och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemp.

oknådatbröd-5-web

He på ugnen på 230 grader. Värm en ugnsfast gryta med lock tex i gjutjärn i ugnen. Borsta bort överflödigt mjöl och flytta degen till den varma grytan. Ingen fara om det blir lite tilltufsat. På med lock, in mitt i ugnen 30 minuter. Efter 30 minuter tar du bort locket och gräddar ca 30 minuter tills brödet är klart.

oknådatbröd-7-web

Jag har köpt den här grytan på loppis för en femtiolapp.

oknådatbröd-17-web

Sedan är det bara att låta svalna på galler och njuta!

 

Tacosoppa med avokado & gräddfil

Fredag och kanske det är någon som är sugen på tacos? Den här soppan är värmande och smakrik, utan att orsaka paltkoma.

IMG_5951

Het tacosoppa med avokado & gräddfil, 4 port

1 gul lök, hackad

3 vitlöksklyftor, hackade

1-2 tsk sambal oelek (chilipasta)

5 cm färsk ingefära, riven

2 burkar skalade, hela tomater

1 burk kikärtor, kokta och sköljda

8 dl vatten

1 buljongtärning (grönsaks)

salt, svartpeppar, socker, olja till stekning

Fräs lök, vitlök, sambal och ingefära i olja utan att det får färg. Tillsätt tomater, kikärtor, vatten och buljong. Låt koka 5-10 minuter. Förbered tillbehören (nedan) under tiden. Mixa soppan slät, smaka av med salt, peppar och socker. Servera med önskade tillbehör.

tillbehör -välj dina egna favoriter

nachos eller strimlade tortillas stekta i olja

avokado+lime

röd lök

gräddfil

riven ost, fetaost

grönsaker tex stjälkselleri, morot, majs

färsk koriander

Pekkas Potatis-& Purjolökssoppa

Mina kollegor programledarna är jätteduktiga på att laga mat. Många av våra samtal kretsar kring recept och olika matupplevelser. Så under souptober har jag ställt lite frågor till dem om just soppa.

Först ut är Pekka Heino. 

Vilken soppa gillar du?

-Min favorit (bland många soppor), är en väldigt enkel potatis- och purjolökssoppa. Superenkel och supergod.

Perfekt att göra på landet en höstdag när man är ute och – hoppas jag – hugger ved…eller nåt annat finskt 😉

Och vet ni en grej, vi fick receptet. Hurra!

Den låter helt underbart god och jag älskar enkelheten, allt finns redan hemma. Ska laga den ikväll Pekka. Tack!

Huvva vad jag kommer sakna dig när du i december går vidare i din karriär. Jag är så tacksam för alla våra sändningar och önskar dig allt gott för framtiden.

IMG_5803

Pekka Heinos Potatis- & purjolökssoppa, 4 port

500 g potatis, skalad och skuren i små bitar

1 purjolök, strimlad

1 buljongtärning

2 dl crème fraiche

salt, peppar, smör till stekning

  1. Fräs potatis och lök i smör.
  2. Häll på ca 1 liter vatten och buljong.
  3. Koka tills potatisen är mjuk, det tar ca 10 minuter.
  4. Tillsätt crème fraiche, mixa soppan. Smaka av.
IMG_5755

Uppdatering

Och eftersom ni frågade efter mer, det finns ju ett till recept. En klassiker som jag ofta lagar. Ett av de mest uppskattade genom åren. Det som det pratades om i Aftonbladets morgonprogram i morse. Fick nyss lära mig att det är det första som kommer upp när man söker på hans namn på internet. Pekka Heinos lökpaj. Perfekt bjudrätt. Du kan förgrädda pajskalet och ställa det torrt upp till två dagar i förväg. Hela pajen går utmärkt förbereda helt färdig dagen innan.

Pekkas lökpaj med ädelost, 6-8 port

Pajdeg

75 g smör

½ dl crème fraiche

2 dl vetemjöl

1 dl grahamsmjöl

1/2 tsk salt

Fyllning

1 gul lök, hackad

1 röd lök, hackad

1 purjolök, hackad

150 g grönmögelost, smulad

3 ägg

2 dl mjölk

smör till stekning

Mixa ihop alla ingredienser till pajdegen i matberedare. Plasta in och låt vila i kyl minst 15 minuter. Kavla ut eller tryck ut degen i en pajform ca 24 cm, nagga och ställ i kylen minst en timme. Förgrädda i nedre delen av ugnen ca 10 minuter i 200º.  Förbered fyllningen under tiden: Stek löken i smör tills den mjuknar, ställ åt sidan. Vispa ihop ost, ägg och mjölk. Lägg lök i pajskalet och häll på äggstanning. Grädda i 200º, nedre delen av ugnen ca 30 minuter eller tills fyllningen har stelnat.

Suomalainen sisu!

En snabb enkät-grundfrågan

Hej Kompisar!

Jag har en fråga som jag grubblat på senaste åren. Eller ja, det är många, men den här är specifik och jag undrar om ni kan hjälpa mig lite? När jag kokar soppa och sås i ett restaurangkök kokar jag nästan alltid egen buljong eller fond. Det har med yrkesstolthet att göra och att jag alltid vill servera det bästa. Men, i hemmaköket upplever jag personligen det är knepigare. Jag VILL koka min egen fond, men upplever att jag har varken tid eller utrymme. Så jag gör det ibland. Jag gjorde mitt examensarbete på universitetet om industriellt framställda buljonger och det blev minst sagt ett specialintresse efter det.

Ännu har ingen industriell buljong överträffat min egenkokta. Men inte ens jag som är kock får till det att funka med buljongkok i vardagen. Såklart är det en fråga om prioriteringar, som så mycket annat. Samtidigt har jag senaste åren plockat bort onödiga buljongtärningar och har bara i dem när de verkligen tillför nåt. Salt har jag ju separat, mycket billigare och utan bismaker.

Hur gör ni?

Kokar ni egen buljong? 

Är det recept som ni skulle ha användning av? Eller är det mer vardagsrecept som är intressanta?

Berätta gärna för mig. Tusen tack!

 

 

Krämig palsternackssoppa

Den här soppan alltså. Vackert ljusgrön och skummig. Är så glad att det börjar gå att hitta bra bladpersilja i butikerna. Är det svårt i din butik, så be dem ta hem. Och det funkar absolut med fryst, men bladpersilja är en väldigt bra ingrediens i allt möjligt, så den är värd att prova. Jag menar den mer kraftiga sorten, den med rejäla stjälkar, oftast i bunt eller lösvikt. Smakar lite pepprigt.

soppa

Krämig palsternackssoppa med persilja

500 g palsternacka

200 g potatis (2 st)

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl crème fraiche (valfri fetthalt men kokbar)

1 dl bladpersilja, hackad

citron, salt, vitpeppar

Så lagar du

Skala och skär palsternacka, potatis och lök i mindre bitar, lägg ner i en kastrull med buljong och vitlöksklyftan. Tillsätt vatten så att det just täcker grönsakerna. Låt koka tills palsternackan är mjuk, det tar ca 10 minuter. Häll av och spara även kokvattnet. Mixa palsternacka, crème fraîche och persilja slät med några dl kokvatten, späd med vattnet till önskad konsistens. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.

Hommos

hummus-82-web

Hommos är en sån där grej som jag gärna alltid skulle ha hemma färdigt. Det passar till allt. En klick hommos till soppan gör den mer mättande, grönsakerna smakar bättre och den funkar även som sås eller pålägg. En favorit är att göra varma mackor med den som fyllning, kanske med fetaost, grillad paprika och spenat/rucola. De gröna bladen petar jag helst in efteråt.

Såhär gör jag:

Hommos, 6 port

1 ½ dl kikärtor, kokta och sköljda

1 vitlöksklyfta

½ dl tahini (sesampasta)

½ dl pressad citron

1 dl vatten

2 tsk salt

olivolja

sumak (valfritt)

Mixa samtliga ingredienser utom sumac och olja i 10 minuter matberedare. Ställ i kyl. Vid servering, gör en grop i röran med baksidan av en sked och ringla olja över. Strö på sumak.

 

Black Bean Chili med mörk choklad

En värmande gryta med chili och svarta bönor kryddad med en gnutta mörk choklad hjälper till att hålla värmen inifrån. Jag brukar koka en stor sats och frysa in hälften till resten av veckan. Här har jag valt att toppa chilin med avokado, lite lime, färsk koriander och gräddfil. Det känns som att den här rätten har en förmåga att alltid pigga upp! Eftersom jag använder färdigkokta bönor är hela kalaset klart på ca 25 minuter.

Historieätarna2016-56-web

Susannes värmande black bean chili, 4-6 port

2-3 torkade, blötlagda chili (styrka/sort efter din preferens, jag tog 1 ancho och 1 chipotle)

2 gula lökar, hackade

2-3 vitlöksklyftor, hackade

3 msk tomatpuré

2 tsk pimenton (rökt paprikapulver)

1-2 tsk spiskummin

2 tsk oregano, torkad

1 tsk råsocker

2 msk vinäger (äpple eller balsamico)

2 burkar tomater (valfri sort, men gärna de lite extra goda)+ 1 burk vatten

2 tetror svarta bönor, avspolade

1 liten bit mörk choklad

olja till stekning, salt

till servering: välj dina favoriter tex avokado, koriander, nachos, fetaost, riven ost, gräddfil, hackad salladslök, jalapenos, majs, hackade tomater eller paprika i olika färger, limeklyftor, ris.

Historieätarna2016-57-web

Såhär gör jag:

Hacka och fräs chili (spara blötläggningsvattnet), lök och vitlök i olja utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, pimenton, spiskummin, oregano, socker, vinäger, vattnet från chilin och tomater. Låt koka upp. Häll i bönor, koka till önskad konsistens. Förbered tillbehören under tiden. Smaka av med salt och en liten bit mörk choklad. Servera med dina önskade tillbehör.

 

Värmande tomatsoppa med fetatoast

Idag är jag pepp på tomatsoppa. Älskar kombinationen av kikärtor, tomat och timjan. Det blir krämigt och mustigt, värmer ända in i själen.

IMG_5785

Värmande tomatsoppa med fetatoast, 4-6 port

4 dl kikärtor, kokta (2 burkar färdigkokta)

2 brk skalade, hela tomater

3 vitlöksklyftor, hackade

1 tsk sambal oelek (chilipasta)

2-3 cm färsk ingefära, skivad

1 l grönsaksbuljong (1 tärning+1 l vatten)

1 tsk salt, 1 nypa timjan

till servering: 2 dl tjock yoghurt

Toast

4 stora skivor surdegsbröd

150 g fetaost

1 msk olivolja

2 msk solrosfrön

2 msk honung eller balsamico

Sätt ugnen på 225°. Häll samtliga ingredienser till soppan i en stor gryta, låt koka 5-10 minuter. Lägg brödet på en bakpappersklädd plåt, fördela osten ovanpå, ringla över olja, strö på solrosfrön och gratinera tills de börjar få färg. Ringla på honung. Mixa soppan slät, späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av. Servera med yoghurt, om du vill.

IMG_5796

Elegant Jordärtskockssoppa

bild

Jordärtskocka är en sån där anspråkslös råvara som ligger lite jordig i grönsaksdisken. Med enkla grepp förvandlas den till den elegantaste måltid man kan tänka sig. Jag tycker att aromen påminner om tryffel. Mitt bästa tips är att skala dom med hjälp av en tesked, sedan är det viktigt att direkt lägga dem i citronvatten så att de inte mörknar.

Skummig Jordärtskockssoppa, 4 port som förrätt

200 g jordärtskockor

200 g potatis

2 msk pressad citron

3 dl mjölk

1 dl vispgrädde (eller mellangrädde)

salt, vitpeppar

1 rött äpple

smör till stekning

Skala skockor och potatis och lägg i en kastrull med 1 msk pressad citron, täck med vatten. Låt koka tills de är mjuka, cirka 10 minuter. Gör under tiden Västerbottenskrisp (nedan). Häll av men spara vattnet. Mixa skockor och potatis till puré, tillsätt mjölk, grädde och kokspad till önskad konsistens. Värm upp och smaka av med salt och peppar. Finhacka äpple, blanda med resterande citron. Lägg upp soppan i portionsskålar, garnera med äpple. Servera med Västerbottenskrisp.

Västerbottenskrisp

2 dl Västerbottensost, riven

Sätt ugnen på 150º. Sprid ut små högar av ost på bakplåtspapper, grädda 5-10 minuter tills osten börjar få färg. Ta ut och låt svalna.

Smulpaj med grönsaker

Ratatouillepaj2

Till soppa passar det bra med något matig tillbehör. Kanske även inför kvällens fredagsmys? Jag tänkte bjuda på den här matiga smulpajen ikväll tillsammans med soppa jag har kvar från veckan. Det blir ofta så för mig. Restfest. Plockar fram skålar av det som finns i kylen. Ibland lite fetaost, ibland färskost, oliver, grönsaker…

Receptet har ett antal ingredienser, men låt det inte avskräcka dig. Den är jätteenkel och drömgod, samt att det alltid är roligt att överraska gästerna med ett nytt sätt att servera grönsaker på.

Glad fredag!