Tapas på Västerbottniska

Ni som känner mig väl vet att jag har jobbat länge med matkulturer i olika delar av världen. Den som är närmast just nu geografiskt är Västerbotten. Hit flyttade jag en gång för de fina råvarorna. Jag blev inte besviken. Skogarna är fulla med skatter, det odlas, bakas, produceras och plockas fantastiska råvaror här. Men, jag vet att det är så på många ställen i världen. Fast smakerna kan variera.
IMG_4041
Genvägar är toppen. Man behöver inte skämmas för det, allt har sin tid och plats. I det här fallet så blev det så att råvarorna vi fick in var både fantastiskt hög kvalité och ganska färdiglagade, så det var mycket en fråga om att kombinera smakerna. Något man kan känna igen kanske när man ska laga upp snuttar ur kyl och frys. Man kan faktiskt använda upp det mesta. En kär vän till mig tog detta ett steg längre och bakade tunnbröd på blåbärssaft. Det tyckte jag var innovativt. Brödet blev sådär, lila bröd tar nog ett tag att vänja sig vid men som man säger i Västerbotten, ”det var int så äckligt”, vilket i Västerbotten betyder att det var gott. Jag vet, det konceptet tog också ett tag att vänja sig vid. Men jag älskar det numera lika mycket som jag älskar råvarorna.
IMG_4023

Ni kanske har märkt att råvaror som har växt på olika ställen får olika smak. Tänk bara på solmogna, spanska tomater, hallon och potatis. Det finns så många faktorer som påverkar, val av sort, klimat, jordmån, hantering. När det gäller vin är vi medvetna om det, men kanske inte alltid när det gäller mat. I Västerbotten växer rotfrukterna sakta på åkern, det är ljust hela dygnet på sommaren. Potatis blir exempelvis extra god när den ar odlats i sandjord. Sedan är det människan som gör det. Du kan smaksätta och laga till en råvara så den inte går att känna igen, eller välja att låta den spela huvudrollen. I det här programmet valde jag det sista alternativet. För när man har riktigt bra råvaror behöver man int krångla till det. Det här är en positiv grej, det innebär att du enkelt fixar en tapasfest, även med färdigköpta saker. Alltså går det snabbt.

IMG_4112

Tapas nr. 2 Rökt fläskfilé.

Det blir mer montering än matlagning, för tillfällen i livet då det passar bra med något snabbt. Ni vet, för de tillfällen man väntar gäster, har kort om tid eller ork och kanske står i mataffären och inte vet vad man ska laga. Nu hade vi råvaror från Umeå, men det fina är att det går bra att använda det som finns nära dig. För vissa saker finns över nästan hela landet. Använd det här som en inspirationsguide och gå ut och upptäck smakerna där just du bor. 
IMG_4103
 Tapas nr. 1. Rökt fisk.
Här kommer 15 av mina favoriter i avdelningen färdigköpt. Lägg upp på fat eller som pinxos på små brödbitar.
Skivad, rostad baguette/ciabatta (crostini), pumpernickel/kavring eller bitar av hårt tunnbröd funkar bra som botten.
Nr 1-3 av de salta och nr 1 av de söta är de Västerbottniska från programmet 16:e september.
IMG_4113
Susannes 10 Salta Favoriter
1. Rökt fisk +kokt potatis+hackad lök+brynt smör+hackat kokt ägg
2. Rökt kött (valfri sort) med sötsyrlig glaze och liten sallad/salsa (hackade grönsaker+citron+olja)
3. Smörstekt svamp+fetaost+lingon
4. Varmrökt fisk+hjortroncrèmefraiche (1 dl crème fraiche+2 msk hjortronsylt)
5. Rökt renkött+pepparrotsfärskost+rucola
6. Hommos+dukkah+granatäpple
7. Tomat+mozzarella+basilika
8. Vattenmelon+fetaost+mynta
9. Avokado+tomat+fetaost
10. Varm, hel brie eller annan ost som värms hel i ugnen och serveras med honungsrostade nötter eller toppad med honung, bröd
Susannes 5 Söta Favoriter
1. Färska bär+kolasås+sirapssnitt eller annat crunch+glass
2. Tjockyoghurt+rostade nötter+honung+granatäpple
3. Frukt & bär toppade med med hackad vit choklad som gratineras+glass
4. Espresso+glasskula
5. Rårörda hjortron+grädde (varm hjortronsylt+vaniljglass)

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Susanne Jonsson

  Så fint Barbro, pepp till alla som behöver!

 • Susanne Jonsson

  Hej Ami! Åh, TACK, vad glad jag blir att höra dina ord. Kramar!

 • Susanne Jonsson

  Åh, 1000-tack Gitt-Marie, vad roligt för mig att höra!

 • Margot

  Hejsan jag är lite risig för tillfället så jag tog min lilla surfplatta med till sängen och njöt av er närvaro för du är verkligen närvarande i det du gör. Tänk att fantasin kan flödannär det kommer in så många matvaror och att göra dessa godsaker du är helt fantastisk man ville ju varit där och njutit av smakerna. Nu fick man blunda och försöka föreställa sig dessa. Tack för ett bra program och kram på dig.

  • Susanne Jonsson

   Hej Margot, hoppas att du mår bättre snart! Krya-Kram från mig!

 • Barbro

  Vilket härligt program och din mat vattnades ju munnen.Hade varit kul att ha varit där och smakat på allt det goda.
  Ha nu en bra kväll alla mina vänner och kram på er också.

  • Susanne Jonsson

   Hej Barbro! 1000-TACK!!! Kram!

 • Liljan

  Yes- ikväll blir det lördagsgodis!!! Klart att vi kollar och umgås i och utanför rutan med dej Susanne! Tack för alla tips ovan, jag älskar att montera :o) särskilt när orken tryter ibland och man ändå vill bjuda på goda grejer!
  Önskar er alla en underbar helg, just nu 17.4 utanför köksfönstret, igår och idag har vi äntligen fått se solen efter skyfall o blåst i veckor ..eller är det månader?..känns så ibland… så nu njuter vi i fulla drag! KRAMAR till alla, Liljan

  • Susanne Jonsson

   TACK Liljan för dina fina ord och energi!!! KRAMAR

 • Ingmari

  Härliga förslag och tips på nya men fantastiska kombinationer! Tack för nytänkande! Trevlig lördag önskas alla!

  • Susanne Jonsson

   Åh vad roligt att du gillar, tack!