Min bästa Västerbottensostpaj

kräftor2015-72-web

Säsongens mest sökta recept är Västerbottensostpaj. Förstår varför. Perfekt tillbehör till kräftorna. Eller så är det kräftorna som är tillbehöret :-) Jag gillar hur eller hur att ha matiga tillbehör till kräftorna. Och det här är bara så gott. Här hittar du receptet på min bästa Västerbottensostpaj.

kräftor2015-36-web

Du väljer om du vill ha små eller stora pajer. Jag gillar att baka ut dem i små formar, det kan verka bökigt men det är inga problem när man har den här degen. Den är mycket lätt att arbeta med. Fattas bara, säger ni som vet att den tog en hel sommar att utveckla. Men nu är den här. Pajerna fluffar upp som småvulkaner, men det lägger sig när de svalnar.

kräftor2015-105-web

Det är fint att servera dom på en spegel, bara den tål vatten så man kan diska den. Annars kan man lägga på ett fatpapper. Om du vill variera pajen går det bra att smaksätta den med tex soltorkade tomater, någon fler ostsort eller varför inte lite sparris eller stekta kantareller?

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Susanne Jonsson

  Det tror jag att den gör!

 • Susanne Jonsson

  Visst är den Ami :)

 • Susanne Jonsson

  1000-TACK Ingmari! Åh vad ni är fina!!!!!

 • Margot

  Hej på er alla vänner idag var jag på matens dag på ett ställe endast kravodlat och handlade en massa grönt bl.annat svartkål och grönkål och en lila kålrabbi. Jag tänkte göra paj och fylla med både svart och grönkål samt ädelost och äggstanning. Jag lovar att tala om hur detta blev kålrabbib river jag som man river morötter är så gott köpte även färska rödbetor känner mig så vegetarisk i kväll. Mannen är helt förskräckt för alla nymodigheter men han kanske gillar det när det är klart hahaha …….. Hoppas ni mår väl och väntar på att vi ska få träffas det gör jag men har inte hört något mer från Susanne.
  En försenad grattis hälsning Susanne jag missade den ha det gott och kram på er alla

  • Susanne Jonsson

   Oh så härligt!!! Och Tack Margot! Vilken lyx att få så fina gratulationer. KRAM på er alla från mig också!

 • LM Ericsson

  Jag har tänkt göra långpannetårtan med Browniebotten (och glass ovanpå) . Hur många bitar kan man räkna med att den räcker till?

  • Susanne Jonsson

   Hej LM! Den är ganska mastig, 12-15, tipsar om att skära upp i förväg. Älskar den tårtan!

 • Barbro

  Vill gratta bästa Susanne idag på din namnsdag!
  Önskar vi alla kunde vara med och fira dej idag.
  Kram på er alla och ha en jättebradag!

  • Susanne Jonsson

   Tusen Tack Barbro! Ha en superfin helg!

 • Kristin

  Kräftor i all ära men här ser vi fram emot surströmmingspremiären. Vi hade kräftskiva en gång och då sa en gäst: Dom här får man äta tills man svälter ihjäl. Han tyckte att det tog för lång tid att bli mätt. Vi skulle haft dina Västerbottensostpajer. Stort GRATTIS på namnsdagen Susanne. Önskar er alla en riktigt trevlig helg !

  • Susanne Jonsson

   Hahaha, ja det är svårt bli mätt på enbart kräftor :-) Tusen Tack Kristin. Ha en härlig helg!

 • Ingmari

  Åhh. Redan kräfttider och mörkare kvällar. Och just denna goda paj då. Vill också gärna ha gluten- och laktosfritt recept.

  • Susanne Jonsson

   Japp, nu vankas det höst Ingmari. Har inget glutenfritt recept på denna just nu, men laktos är bara att byta ut mejeriprodukterna mot dessa, de flesta av mina bekanta laktosintoleranta klarar lagrad hårdost, men det är lite olika.

 • Gugge

  Hur skulle du välja att göra pajen glutenfri?

  • Susanne Jonsson

   Har inte något sådant just nu, men skulle börja med en enkel pajdeg, kanske tom av brödmixen. Jag tror det kan bli bra! Häromdagen gjorde jag ungefär detta receptet fast utan deg och med stekt purjo och rödlök. Blev en kanonomelett!