Hjortrontider

Tusen tack för alla gratulationer på min namnsdag❤️ Ni är bara bäst. Alltså nu är det bra säsong.

IMG_1832

Häromdagen gjordes matlagningen till en enkel historia. Rårörda snåttren, aka hjortron med tjockgrädde. Så gott. Älskar tiden då de är färska. Helst kokar jag dom inte, utan serverar dom råa eller mycket lätt rårörda. De är söta i sig själva, men man kan tillföra nalta sötma i form av socker eller honung.

Ps. Kommer inte åt kommentarerna så jag svarar här så länge. Har inget glutenfritt recept på pajen, men laktosfritt är inga problem att byta ut till de produkterna rakt av. Osten brukar gå bra för de laktosintoleranta jag känner.

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Susanne Jonsson

  Mums, vad gått det låter Ami! Åh vad jag älskar era kommentarer här. Ni har så mycket kärlek och värme, mina fina, fina vänner. Superkramar!

 • Susanne Jonsson

  Oh! Låter ljuvligt Ami!!!

 • Ingmari

  Tittat och läst flera gånger och njutit. Är uppfödd på hjortron. Bären ger härliga minnen av god mylta eller sylt men även av strävsam plockning på ”tunggådda” myrar där det kunde vara många, långa meter mellan varje bär. Man slogs med mygg, knott och bromsar. Lycka var när det var gott om bär och de satt i mängder intill varann. Solen sken så flygande kryp höll sig borta. Kaffe eller te och knäckebröd med ost ute på någon mindre blöt plats på myren var underbart gott. Morfar var med ibland och lärde mig tugga ihop ett gott kådtuggummi. Talade en gång med en serverande kille på restaurangen intill. Han kommer från ett annat land. Han hade ingen aning om vilka vedermödor det var att plocka hjortronen han serverade till den friterade camemberten. Trodde de växte på buske. Undrar hur många som tror så? Supergott och nyttigt är det i alla fall med dessa vitaminrika bär. Myrarnas guld!

  • Susanne Jonsson

   Hej Ingmari! Ja nog är det hårt jobb allt att kuta i myrar!

 • Margot

  Detta låter gudomligt gott för en som aldrig smakat hjortron naturella köper ibland en burk med sylt men det är ju mest socker. Såg att Kristin skulle äta surströmming tänk så västgöte jag är så har att. jag ätit detta och tyckte det var gott men skulle nog inte få med någon mer att smaka på det

  • Susanne Jonsson

   Vad roligt ändå att du gillade det Margot. Önskar jag kunde bjuda på en skål hjortron här så du fick smaka!

 • Kristin

  Kära Susanne har du gästat Hoting också. Där har jag gått i realskolan. Har du svängt av vid första korsningen efter macken när du körde mot Strömsund har du kommit till den vackra Tåsjödalen, men den finns ju kvar. Hjortron är det gått om i år i alla fall norr över mums. Från det ena till det andra tror du att det blir det någon träff i Umeå i höst ? I morgon är det surströmmingspremiär, jag säger inge mer….Sköt om er alla vänner här.

  • Susanne Jonsson

   Jajjamän, macken i Hoting :-) Tåsjödalen är verkligen gudomligt vacker. Länge sedan jag var där, hoppas jag får möjlighet att åka dit också. Ska kolla om träffen nu när hösten drar igång! Solsken till er alla!

 • Barbro

  Åh vad gott med hjortron -hoppas att jag får tag i lite grann också.
  Ha en bra dag alla mina vänner här.
  Kramiz

  • Susanne Jonsson

   Håller tummarna Barbro!