Världens godaste chokladbollar

Alltså genidraget att baka in jordgubbar i chokladbollssmet! Hurra för den som kom på det. Jag tänk att det här måste ju vara världens godaste chokladbollar, eller vad säger ni? NU när de svenska gubbarna är i säsong så blev det dags att baka en laddning. Tips till nationaldagen!

Jordgubbsbollar-0670-SVT

Så enkelt!

Vanlig chokladbollssmet, jag smaksatte den med starkt kaffe och vanilj. Man kunde även tänka sig rivet skal av någon citrusfrukt eller en skvätt likör eller Rom.

Jordgubbsbollar-0667-SVT

Det viktiga är att jordgubbarna blir helt torra efter man har tvättat av dom, så smeten fastnar. Ett knep är också att göra botten lite platt, så man ser ifallat man vill skära upp någon. Jag gör det för att det ser snyggt ut, men ibland vill man ju överraska och då spelar det mindre roll.

Jordgubbsbollar-0677-SVT

Ett knep som jag använder mig av för att rulla dem i kokos är att jag har kokosen i en syltburk, så lägger jag ner bollen och skakar runt. De här bollarna håller ca 1 dygn i kylen, ev något längre. Jag gillar verkligen att det här receptet är så enkelt att göra både mjölk- och glutenfritt. Jag använde ekologiska råvaror, tycker det är så roligt när det är möjligt att få tag i alla de råvarorna i vanliga mataffären.

Jordgubbsbollar, ca 8 st

8 jordgubbar, mellanstora (det går också bra med små och stora, anpassa efter behov)

100 g mjukt smör

0,5-0,75 dl strösocker

3 dl havregryn

0,5 dl kakao (ibland tar jag i en skvätt smält choklad också)

1 tsk vaniljpulver

2 msk starkt, kallt kaffe

till garnering: kokosflingor, hackade nötter eller pärlsocker

Vispa ihop smör och socker. Blanda ner resterande ingredienser. Är smeten för lös, ställ i kylen en sväng. Tvätta jordgubbarna, låt rinna av på hushållspapper, torka om de behövs. Rulla in jordgubbarna i chokladsmet. Lättast är att trycka ut en klutt smet i handen, platta till och baka in gubben. Rulla i kokos och ställ i kyl till serveringen.

Njut!

Jordgubbsbollar-0674-SVT

Ps. Har du nåt bra knep för just chokladbollar? Dela gärna med oss här!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Maria Rödholm

  Verkligen fyndigt!!! Så genialt! Tack Susanne-du är min vän i nöden!

 • Liljan

  Hallå Susanne..och alla ni andra.Jag tänkte höra med dej Susanne – du nämnde tidigare att du eventuellt skulle ta en tur till Öland…blir det av tror du? Vet att Skördemarknaden är den 27sept-1 Okt., jag bara spånar fritt här nu, tänker att det kanske skulle vara både närmre och lättare ? att ta sej dit för flera av oss. Skulle man kunna använda SVT lokalt om ni vill filma någon del, finns väl i Kalmar iallafall….kanske du har ditt datum bokat som en arbetsdag i studion denna dag? Jag har ingen aning om detta ens är genomförbart, vad tror du och alla andra.??? Det är ju knökat med folk under marknaden, kanske inte ens behöver vara då??? Susanne, du får säga om studion i Umeå är det som gäller, då rättar vi ju oss efter det…usch- jag kanske bara krånglar till allt nu-det är verkligen inte min mening. Hör av er och säg vad ni tycker. Kramar till er alla, Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hallå Liljan! Inget krångel alls, jag ska framföra det till min chef, men jag tror hon kommer vilja att vi är i Umeå denna gång. Sedan vet man ju int, jag gillar ju skördemarknader… Blir så glad när ni berättar för mig om roliga saker som händer i er del av landet. Tack!

 • Liljan

  Oj, vilken överraskning att bita in i en sådan!! Mums…det kommer ett barnbarn hit direkt efter skolavslutningen, det vore ju kul att överraska med dessa! Idag har vi varit i Brösarp på Bondens Matmarknad, man kunde köpa inträde + 5 smakprover så då gjorde vi det..det blev nässelsoppa från Brösarps Gästgiferi (underbar) filodeg med fyllning,tupp med sparris och gravad äggula,häpp?? aldrig hört talas om,underbar mandeltårta som avslutning! Detta plus alla andra smakprover gjorde att vi lämnade ganska mätta. Vi köpte goda ostar där också och på hemväg stannade vi på ett Rökeri och handlade varmrökt lax och lite marmelader…blir ni hungriga nu eller ? :o) Allt detta fast det regnade hela tiden..vad gör man?
  Önskar er alla en fortsatt fin söndag och en fin Nationaldag!! Kram, Liljan

  • Margot

   Detta låter helt underbart med så mycket gott och matmarknaden låter också roligt att gå på förr åkte vi ut på sådant men det är stopp med sådant nu då inte maken kan gå något alls.
   Att det regnade är ju inte mycket att göra åt här har vi regn just nu och inte så inbjudande att gå ut men morgondagen ska bli lite bättre så då blir det lite trädgårdsmöbler..Ha en bra Nationaldag !! Kram tillbaks

   • Margot

    Felstavat trädgårdsarbete ska det naturligtvis vara

   • Susanne Jonsson

    Ha en superfin dag!

  • Ingmari

   Oj. Så mycket gott! Hade gärna varit med där på den inköpsrundan. Trevlig fortsättning på pingsten. Trist regn och grått tyvärr men lugnt och skönt. Tom tittat på golf. Där regnade det ännumera hos er i söder.

   • Susanne Jonsson

    Visst låter det underbart!

  • Susanne Jonsson

   Oh så mysigt och gott det låter Liljan! Kramar och glad nationaldag på er alla!

  • Ami

   Så härligt det låter Liljan! Gillar verkligen sådant.

 • Ingmari

  Nämen. Att man inte tänkt på detta tidigare! Så gott! Och saker man ofta äter ihop ändå. En ny efterrättsmodell av kroppkaka! Festligt! Tack för mysigt tips!

  • Susanne Jonsson

   Väl bekomme!