Let’s Swedish Fika!

Glad nationaldag kompisar. Happy Sweden day!

Jordgubbsbollar-0677-SVT

Firar ni idag? Jag firar med lyxfikat. Älskar den här idén. Översätter nedan till alla som int pratar svenska (än). I translate this post for my friends and family who doesn’t speak swedish (yet!). 

Today is Sweden’s national day. Hurrah! Love you beautiful country. We celebrate with fika, because, you know, we’re Swedish. Make these yummy, chocolatey balls, brew a lot of strong coffee, invite some friends (or not, more fika for you!) and have a Sweden moment where ever you happen to be. Maybe you even think about yours truly :-) You are always with me in my heart. Love & kisses/Susanne

Susanne_Jonsson_2014-5068-HR

Foto: Andreas Nilsson

Strawberry chocolate balls, makes about 8

8 fresh strawberries, rinsed and dried

100 gram soft butter (0,5 U.S cup)

90 gram caster sugar (0,5 U.S cup, you can reduce this or use honey or agave instead)

100 gram rolled oats (1,25 U.S cup)

3-4 tbsp cocoa

1 tsp vanilla extract

2 tbsp espresso/strong coffee

pinch of salt

to garnish: coconut flakes/finely grated coconut

Cream sugar and butter together, add the rest of the ingredients and mix well. Shape the dough into 8 balls, flatten the ball in your hand, fill with a strawberry. Roll and seal the dough around the strawberry. Roll in the grated coconut. Store in fridge. You can make this up to a day in advance.

Enjoy!

Jordgubbsbollar-0654-SVT

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Ingmari

  Hej. Jag har bara undersökt olika alternativ till resa och boende. Inget är bokat. Tyvärr gick det inte att få resa = flyg dessa datum via stora möbelföretaget. Men husrum finns att boka 2 nätter för 1:s pris via matföretaget redan nu. Fortsätter undersöka olika alyernativ men ligger lågt i avvaktan på klarsignal från Umeå. Må så gott alla och njut av skolavslutningar och annat trevligt. Regn och rusk här under onsdagen. Blåste så en stooor björk gick av! Det ni! Så nu är min vy annorlunda. Det verkar bli bättre väder idag. Kram till alla!

  • Susanne Jonsson

   Hallå där! Det blir inte på Öland, så vi jobbar vidare med det preliminära datumet. Kram och tjoho!

 • Liljan

  Susanne, I would looove to hear a bit about you´re family/friends over there and the visit…om du känner dej manad..? !
  Hela natten och förmiddag har det regnat här i Blekinge. Eftersom snälla grannen kommit med en dunk (1,75 l ) mjölk från ett Ekologiskt gårdsmejeri häromdagen så tänkte jag: Ängamat! Gjorde en variant på den och fick använda en del av mjölken då, (man är ju smålänning) inte slänga!! Funderade på att tända ljusen på bordet oxå då det var ganska mulet o mörkt men avstod,..vägrar, det är ju juni..
  På fredag firar vi ett barnbarn som tar Studenten, så vi reser till Småland redan i morgon…så jag önskar redan nu: En trevlig helg till er alla,kramar Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Liljan! Tack och jag önskar er en superfin resa och kalas! Så gott med gårdsmjölk. Visst har det varit lite kyligt ett tag? Förutom igår då, då var det sol här en sväng. Ska se om jag hittar lite mer bilder från USA. Varma kramar!

  • Susanne Jonsson

   Ps. det blir inte Ölands skördefest, det blir Umeå istället hälsar mina chefer.

 • Susanne Jonsson

  Men så fin dag Ami, härligt!

 • Kristin

  Det här måste testas. Ljuvliga bilder. Vad gäller bloggträff kan jag åka både till Öland eller Umeå. Nu ligger jag lågt med bokning av biljetter, hotell tills det kommer ytterligare information om vart den blir av. Här lyser solen över oss och det växer så det knakar i naturen. Ha en fortsatt bra vecka.

  • Susanne Jonsson

   Ja, ligg lite lågt allihopa tills vi har allt bekräftat.

 • Margot

  Hej Susanne dessa ska jag bjuda på när dottern får besök från Boston i mitten av månaden då blir det fest ska jag lova. Här har jag köpt varsin Sverige bakelse till eftermiddagskaffe. Till lunch äter vi sill och potatis rabarberpaj efter med lite glass.
  Ang träffen kan jag gärna ta en tur till Öland men funkar det inte kommer jag till Umeå det är ju bara detta med flyget ack ack jag måste nog mellanlanda på Arlanda och med med min resväska kan det bli kaos.
  Ang sovmöjligheter tittar du på detta om vi kommer till Umeå. Kram på er och ha en bra Nationaldag . Jag firade den redan kl 08.00 i en park här med hemvärnets musikkår och tal till fanan så högtidligt så.

  • Ingmari

   Om man bokar via en viss butiks hotellpremie kan man bo 2 nätter för priset av 1. Något för oss?

  • Ingmari

   Bokad flygresa redan nu kostar inte många hundra. Litet tips.

   • Margot

    Med vem har du bokat eller har du bara spanat gäller även hotell. Du flyger väl från Arlanda men jag måste ju ta från Landvetter

    • Susanne Jonsson

     Hej Margot! Inga problem, väskan åker direkt så man behöver bara byta plan. Du kan flyga via Bromma eller Arlanda. Malmö aviation eller BRA som de heter nu går via Bromma och ibland går de även direkt från Landvetter. SAS och Norwegian går via Arlanda. Ett tips är att kolla via kundkort som tex stora möbelföretaget som samarbetar med BRA. Eller mataffären där man kan ta ut återbäring som poäng på SAS. Jag tittar på övernattningar!