Svalkande iste Torsdagstips

Jag gör ofta iste och iskaffe härhemma under sommarhalvåret. Ibland som resultat av att jag bryggt för mycket kaffe/te, ibland medvetet.

Foto: Sara Danielsson
Foto: Sara Danielsson

Och nu är det dessutom och nästan överdrivet supertrendig med kallkaffedrinkar på caféer, så iste är nog på väg in. Här är ett som jag har bryggt på ekologiska hibiskusblommor som jag köpte i ekoaffären/hälsokosten. Det ser ut som en bärsaft ser jag nu, det kunde man använda som sötning. När jag gör iste så brukar jag röra ner honung när vattnet är varmt, så den löses upp. Själva teet brygger jag starkare än det jag serverar varmt, så att jag kan ta i is utan att det blir blaskigt. Vill man inte ta i is så är det bara att hoppa över den biten. Eller ta i djupfrysta bär/frukt. Tänk ändå vilket utbud det finns av sådant nu i frysdiskarna efter smoothieboomen.

En eller ett par kvistar mynta är alltid gott att ta i. När jag gör på svart te så har jag ofta i pressad citron också. I hibiskusen finns syra så i det fallet skulle det räcka med ett par skivor ekologisk apelsin eller citron.

Ett bra alkoholfritt alternativ med fina smaker, lite som en alkoholfri Sangria.

Perfekt till sommarens bjudningar!

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Liljan

  Härlig bild Susanne, iste är gott på varma dagar..idag hade vi 24 i skuggan på em!! Här har varit en fullsmäckad dag så inte hunnit in förrän nu..men jag hinner ändå instsämma i GRATTIS-hälsningar till dej Margot, hoppas du haft en fin dag!
  Ha en härlig kväll alla,kram Liljan

 • Margot

  Hej Susanne en liten fråga när behöver du senast ha reda på hur många som ska övernatta på hotellet ?

  • Susanne Jonsson

   Hej Margot! Jag kan ta en lista så fort du vet några, så bokar vi fast rummen till det priset. Vi kan fylla på en sväng i höst också ,efter semestern.

   • Margot

    Ja du Susanne Kristin Ami och jag har väl tänkt att det är ok. Barbro kan inte komma och det ser mörkt ut för Liljan Ingmarie skulle kolla lite mer samt frågat om det är ok att hennes dotter följer med då hon kanske vill ha lite hjälp jag sade att det mötte inget hinder. Men vi kan höras igen så jag kan kolla allt. Tack för du fixar och donar

    • Margot

     Tack även för grattis hälsning det gjorde mig väldigt glad

 • Margot

  Hej på er alla och tack för grattis och varma tankar på min namnsdag vi firade igår då min svåger heter Håkan och det var hans dag då han bjöd på tårta så i dag blir det inget sådant.kram på er

  • Susanne Jonsson

   Nå, bara du har firat så! Grattis Margot!

  • Barbro

   Grattis Margot!
   Ha en jättebra dag.
   Kram på dej och alla andra vänner här också.

 • Kristin

  Vilken vacker bild, det vattnas i munnen. För risk att bli tjatig, men är det inte dags att komma ut med en receptbok snart. Det skulle uppskattas. Sedan stämmer jag in i Ingmaris hyllning till Margot. Grattis Margot på din dag ! Sköt om er !

  • Susanne Jonsson

   Hej Kristin! Ja! Jag jobbar på det. Lovar! Solstrålar till dig!

 • Ingmari

  Tänk, häromdagen kände jag just att det ibland kan bli lite för mycket kaffe. Funderade också på iskaffe. Men iste är ju så gott. En bra idé! Faktiskt bra till fikastunder också. Idag önskar jag en riktigt trevlig och härlig dag till Margot, vår fixartjej! Grattis på namnsdagen! Det är din dag idag för det står ditt namn på den. Hoppas du får en riktigt skön dag med lite gott, kanske gjort efter recept från Susanne, och kanske iste till. Vi alla här kan instämma och fira dig med något extra och unna oss en liten fin stund. Må så gott, Margot, och alla här!

  • Susanne Jonsson

   Hurra för Margot! Tack Ingmari, vad roligt att du gillar idén, jag gör även så med örtte, när jag har fått mitt dagsbehov av koffein :-)