Sommarsallad

Squashen börjar komma i säsong nu, tjoho! Så jag vill tipsa om en riktigt härlig sommarfavvosallad.

036A1114

Foto: Clara Lidström

Man steker helt enkelt skivor av squash, blanda gärna grön och gul. Förresten, ev av de vanligaste frågorna om gul resp grön squash är skillnaden. Den gula har lite mer tuggmotstånd, men de är lika goda. Jag använder gärna den gula både för färgen och tuggmotståndet i tex wok.

Men tillbaka till salladen.

Squash har ju en smak i sig själv som grönsak, men min åsikt är att den är mycket tacksam att använda som bas och smaksätta. Här handlar det alltså om att toppa med goda grejor. Här börjar det roliga. Bara att testa!

Jag gillar att smula på fetaost och ringla balsamico, olivolja och kanske även en gnutta honung över. Gärna en näve gröna blad som rucola eller spenat. Basilika är ljuvligt på, liksom mynta. Kanske rostade solroskärnor, nötter eller mandel. Några drag med pepparkvarnen på det och ett gott bröd.

Perfekt sommarlunch som lika gärna kan serveras som tillbehör på buffé eller grillmiddag.

 

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

  • Susanne Jonsson

    Wihooo!!! Ja Ami, squash är toppen. Växer hejdlöst!

  • Ingmari

    Oj. Det försvann kommentarer = svar från Susanne i förra avsnittet om bakelserna. Lustigt! Apropå balsamico så är konstigt nog hallonvarianten en höjdare på måste. Testa!

    • Ingmari

      På maten… Ska det stå. Men kan faktiskt bli ett måste. Haha! Trevlig lördag!

    • Susanne Jonsson

      Aha, ja man vet aldrig med tekniken. Vad tokigt! Tack för tipset!

  • Kristin

    Vill passa på att önska er en trevlig helg. Själv åker jag norrut och njuter av det vackra vädret. Vi ska på hemvändarhelg. Kram till er alla

    • Ingmari

      Trevlig resa och semester! Och trevlig helg önskas du också. Kör försiktigt! Kram till er alla här också!

      • Kristin

        Tack för hälsningen. Åter hemma efter en helg fylld med musik, fika, härliga återseenden och vackert väder.

        • Susanne Jonsson

          Härligt!

    • Susanne Jonsson

      Njut Kristin! Kram!

  • Margot

    Detta ska jag tänka på till nästa år om jag är med att sätta squash frö

    • Susanne Jonsson

      Ja, hett tips! Fast jag köper mina plantor hehe…

  • Margot

    Måste tala om att idag vankades afrikansk lammgryta till lunch underbart gott med kravodlat lammkött koriander kardemumma harissapasta russin aprikoser tomatpure och lamm buljong. Harissapasta sätter verkligen smak så det fraser om man tar för mycket så man får inte överdosera vid användning serverade couscous till och en snutt creme fraiche det ingick även lök och vitlök. Oj vad gott det blev . det ska vara fräser om harissapastan. Ha det gott kompisar

    • Susanne Jonsson

      Oh vilken fest Margot! Mums!

  • Margot

    Oj vad gott det ser ut du lockar med så vackra bilder så suget infinner sig skrev omedelbart upp squash på listan samt honung och balsamico som var slutmåste nog ha lite ost också.
    Jag försöker äta grönt till middag för att bli av med en del kilo men det är inte lätt nu blir det oftast eftermiddagskaffe med lite fika till. Ha en skön dag och helg alla mina vänner och du Susanne som bjuder oss på all inspiration . TACK

    • Susanne Jonsson

      Hej Margot, vad roligt att du kände inspiration. Ett steg i taget. Kram!

  • Ingmari

    Härligt gott! Squash är favorit här. Äter det gärna som gurka eller som snacks och tuggar på skivor. Kul idé att steka så här. Bra tips! Tack!

    • Susanne Jonsson

      Kul att du gillar den Ingmari!