Midsommarpaj

Av alla rätter som jag bjudit på finns det nog ingen som blivit så älskad som den här pajen med Västerbottensost. Det är så roligt förresten, har jag berättat att det är det mest sökta receptet på hela internet tiden runt midsommar. Jojo. Samma när kräftkalasen drar igång. Då vill ha ha ostpaj från norr!

kräftor2015-127-web

För några år sedan spenderade jag en härlig, varm sommar i Stockholm med att baka pajer för att hitta det ultimata receptet. Alltså, jag paddlade kanot och var ute också. Gissa vad det blev till picknick :-) Nå, jag ville hitta en deg som var lätt att jobba med och god. Lagom mycket fyllning. Jag har delat det här receptet tidigare, men det är så uppskattat så här kommer det igen.

Jag serverar den gärna med lite rom, crème fraîche och hackad röd lök, men du kan lika gärna servera den som den är med sallad eller rökt/gravad fisk. Det är den här allsidigheten jag älskar mest. Eller alltså, mest är ju smaken, så det är väl tvåa då. 

Kanske Världens bästa Västerbottensostpaj, 20 st små eller 1 stor

pajdeg

2 dl vetemjöl

1,5 dl dinkelmjöl (eller vete, välj själv)

1/2 dl sesamfrön+1/2 dl till garnering

75 g kallt smör, i bitar

½ tsk salt

1 dl crème fraiche

1 msk kallt vatten

fyllning

3 ägg

1 dl vispgrädde

1 dl mjölk

1 tsk salt

200 g Västerbottensost eller annan lagrad hårdost, riven

du behöver

20 små pajformar eller mazarinformar, 4-5 cm

1. Lägg samtliga ingredienser till degen i matberedare med kniv, mixa hastigt ihop till en deg. Knåda ihop degen på bakbordet.

2. Kavla ut på mjölat bakbord, ca 5 mm tjock. Ta ut ca 20 rundlar med utstickare, pepparkaksmått eller ett glas. Degbitarna ska vara lite större än formarna. Tryck ut degen i formarna, ställ i kyl 15 minuter.

3. Gör fyllningen under tiden: Vispa ihop ägg, grädde, mjölk och salt. Gör du en stor paj kan du behöva göra 1,5 sats äggstanning.

4. Sätt ugnen på 225º.

5. Fördela osten i pajskalen, häll äggstanningen ovanpå.

6. Grädda i mitten av ugnen 15-20 minuter, de är klara när ytan är gyllene och fyllningen har stelnat.

 

kräftor2015-25-web

Crème fraîche i degen gör den lite lättare att hantera än vanlig pajdeg. Dinkel och sesam är för att jag gillar de smakerna. De kommer fram lite mjukt i bakgrunden.

Mitt knep när jag gör till många är att jag fyller deg i formarna, staplar dem i varandra och lägger i plastpåse i kylen. Sedan fyller jag och gräddar när det är dags eller några timmar innan, enkelt och smidigt. Jag gör klar fyllningen också i förväg och ställer i kylen.

kräftor2015-27-web

Du kan såklart använda vilken ost du vill. Det finns många bra. Prästost, Svecia, Cheddar för att int tala om grönmögelost, getost… På sistone har jag börjat köpa en lagrad ekologisk hårdost.

kräftor2015-28-web

Jättefina små godingar. De sjunker ihop lite när de svalnar, men det är helt som de ska.

kräftor2015-36-web

Du kan göra dem i förväg och servera kalla eller värma på dem försiktigt. Men, en varning, om man smakar dom nygräddade eller lämnar dom obevakade kan man få vara beredd på att göra en ny sats. Tur det är ganska enkelt.

Vad säger ni? Har ni kanske några tips på goda pajer till midsommar? Berätta gärna!

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

  • Susanne Jonsson

    Hej Anna! Bra jobbat, vad roligt att du gillade den. Tack och kram!

  • Margot

    Ja hej igen nu kommer kommentaren ang. potatissalladen oj vad god den var nu kommer den på bordet till grillkvällen på midsommarafton. Tack för detta smakfulla recept.

    • Susanne Jonsson

      Hej Margot! Tack vad roligt att du testade!!! Håller helt med om Pekkas paj, så god! Kramar till er alla!

  • Ingmari

    Gott! Så glad man blir av dina vackra bilder och extra uppiggad och glad av den vackra, blommiga skålen. Även det vackra resultatet med de prydliga kanterna på småpajerna. Ska jaga rätt på ett glutenfritt recept på pajskalet. Och laktosfri fyllning är ju inga problem. Härligt med paj med en god sallad till. Vi har fallit för romansallad nu. Oj… måste bli en god frukost nu. Snålvattnet rinner… Blir nog frukost ute i friska luften. Önskar er alla en skön måndag i värmen.

    • Susanne Jonsson

      Härligt Ingmari!

  • Margot

    Godmorgon detta låter ju Jättegott har inte provat fast jag sett det har snöat in på Pekkas paj med lök och ost men det var ju ett bra tips att göra iordning och lägga i frysen och ta fram när det behövs.
    Idag ska vi ha din kalla potatissallad till lunch kul att höra vad maken säger han vill alltid ha varm mat. Fick nämligen rökt kött över från i veckan utlåtande kommer senare. Ha det skönt i sommarvärmen alla vänner kram