Krämig potatissallad

Picknick, grillning, lunch, middag, buffé, fika, ja säg vilken sommarmåltid som int blir godare med en krämig, hemlagad potatissallad. Min variant har både krispigt äpple och syrliga smågurkor i sig. Den är veckans torsdagstips.

Potatissallad-0687-web

Jag gör den gärna dagen innan, men eftersom dressingen går in i potatisen så brukar jag då späda ut den med filmjölk innan serveringen. Man kan också byta ut gräddfilen mot filmjölk. Idag serverade jag potatissalladen som sommarlunch med kallrökt lax, citron och sallad. Så enkelt och gott.

Potatissallad-0686-web

Hemligheten med att lyckas med potatissallad är att hålla potatisen al dente, alltså absolut inte koka den för länge. Har ni förresten hört att kall potatis är bra mat för de goda mikroberna i tarmen? jojjo. Int bara gott alltså.

Bäst också är att det blir en stor sats som räcker ett par dagar. Här kommer receptet. Jag föredrar ett riktigt fast, syrligt äpple som smakbrytare. Nu hade jag hittat fina ekologiska Granny smith så de åkte i 3 stycken av bara farten. Så gott!

Krämig potatissallad, 4 port

1 kg potatis, kokt och skivad

1 dl majonnäs

3 dl gräddfil

1 dl cornichoner, skivade

2 syrliga, fasta äpplen, tärnat (tex Granny smith)

1 liten purjolök, strimlad

salt, peppar

till garnering: en nypa hackad purjo eller rostad lök specialartips!

Blanda allt utom potatis. Rör ner potatis. Smaka av med salt och peppar.

Potatissallad-0690-web

Här hade jag lax till, men den här salladen passar verkligen till allt. Som topping på en avokadohalva, till inkokt lax, skivor av rostbiff eller din favoritskinka, i en matig macka/wrap och till allt grillat.

Tips: Om man vill piffa ännu mer kan man smaka av med senap eller ta i lite kapris, cocktailkapris eller strö på några marinerade soltorkade tomater.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Barbro

  Vill bara tala om för dej Susanne-vilken god potatissallad- kommer att göras igen o pricken över var dom smågurkorna som är i.
  Ha nu en fortsatt bra helg alla mina vänner.

  • Susanne Jonsson

   Tusen tack Barbro, vad glad jag blir att höra det! Jag älskar också den smakbrytningen. Och ibland, rostad lök på toppen :-) Glad fortsättning på helgen!

 • Tove

  Hej Susanne! Fastnade för din studentbuffé som dök upp för mågra veclor sedan. Verkar lagom mkt jobb med mycket gott. Jätteglad för alla tips, supertack! Maken rynkar dock på nästan åt bulgursallad och vill ha pastasallad istället… nja tycker jag om att byta bulgur mot pasta och undtar du har ngt annat tips? Kan man byta bulguren mot risoni eller funkar det att ta vanlig pasta istället? Hälsningar Tove

  • Susanne Jonsson

   Hej Tove! Vad roligt att du gillade buffén! Ja, alla de förslagen funkar. Jag gillar mathavre eller spelt också! Kör hårt!

 • Margot

  Du är fantastisk att komma på jag skrattade gott åt kommentaren om fristående höns.

  • Susanne Jonsson

   Haha, underbara är ni!

 • Margot

  Hönsen var frigående naturligtvis inte fristående som jag skrev

  • Kristin

   Du kan verkligen få till det Margot. Kram kram

 • Margot

  Hej på er alla tänkte tala om att igår var jag och handlade en hel del kravodlat kött grönsaker ägg från fristående höns och grönsaker. Det var ett antal odlare som gått samman och kom in till stan med sådant som vi fått beställa och hämta där. Det var massor som nappat på en sådan bra idé att det blir en fortsättning så nu kokar jag Dillkött på kravodlat lamm ska även baka en sockerkaka på riktiga ägg tycker detta var jättebra när man inte behöver åka runt till en massa ställen.
  Vädret här regn regn och återigen regn men det behövs ju kram på er alla

  • Ingmari

   Ååå. Dillkött. Gott. Låter så bra och trevligt att handla från odlare så. Vilken härlig upplevelse!

  • Susanne Jonsson

   Men så mysigt. Älskar, älskar, älskar allt med det! Även fristående!

 • Kristin

  Nu är det läge för potatissallad. Tack för receptet. Midsommar närmare sig och då brukar det finnas potatissallad på bordet hos oss. Vädret är växlande hoppas på lite uppehåll så att vi hinner klippa gräset mellan skurarna. Önskar er alla en trevlig helg och sköt om er. Kram

  • Susanne Jonsson

   Tack fina du! Vad roligt att du gillar. Ja tänk, snart är det midsommar!

 • Ingmari

  Låter supergott. Praktiskt också. Men har du något gott förslag till byte för den som är äppelallergiker är? Korsallergi vid pollenallergi. Sol nu här men regnet ska visst komma. Försöker se det positivt då våra grundvattennivåer är så katastrofalt låga. Må så gott!

  • Susanne Jonsson

   Så är det. Tänka goda tankar. Hoppa över äpplet, om du vill ha lite sötma så ta en annan fast frukt. Jag har känner av korsallergin olika olika år, men det går bättre med ekologiska äpplen. Kan annars tänka mig sharonfrukt, vindruvor eller ananas. Må gott du med!

   • Ingmari

    Aha. Tack för tips. Vindruvor låter bra. Sharonfrukt likaså och det hade jag aldrig tänkt på själv. Mums!

    • Susanne Jonsson

     Heja du! Berätta gärna hur det blev!

 • Margot

  Godmorgon måste lovorda dig för så goda tips till helgen detta är perfekt om man skulle grilla men för tillfället ser det mer ut att bli kall lax för regnet öser ner utanför rutan. Ni skulle se min lille dagishund han sätter sig på översta trappsteget och tittar på mig blicken ser ut att säga ” gå du men jag stannar här ” han hatar nämligen regnväder. Hoppas att vi alla får en bra helg och njut av den ” svenska sommaren ”. Kram på er

  • Susanne Jonsson

   Åh så roligt att höra och underbart med din hundkompis Margot. Ha en jättefin helg!