Försommar & dop

Hej Kompisar!

I helgen har det vart lite mulet, men ändå väldigt skönt ute. Perfekt dag för vår nya släkting Issat att bli döpt. Eller Isak, som han heter på svenska. Jag passade på att ta cykeln till kyrkan. Så skönt, inga problem med parkering och friskluft på köpet.

IMG_9956

Först var det själva dopet som var jättefint, en gullig präst som pratade om vad som är viktigt i livet på riktigt (tex inte hur många likes man har på sociala medier) och vi sjöng (på svenska och samiska samtidigt, det var inte lätt, haha, man får göra så gott man kan) för lilla Issat, som sov genom nästan hela ceremonin. Sedan blev vi bjudna på jättegod mat. Vad jag älskar och uppskattar det. Ojoj. Nu var det på den samiska sidan av min familj, det betyder egenjagat viltkött (ren eller älg) i det här fallet lågtempad älg från Laisliden med potatisgratäng och sås. Mor- och farmor till bebisen hade lagat maten, så vi andra gäster fick bara njuta. Sedan var det tårta och kaffe. Riktigt härlig släktträff med många skratt och utredningar om hur vi är släkt eller vilka vi är släkt med. Min närmaste samiska släkt heter Skaltje, men vi hör ihop med flera andra också. Sedan for jag och en kompis hem och drack kaffe på balkongen tills solen gick ner.

IMG_9954

En fin dag.

Hur har eran helg vart?

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Kristin

  Hej Ami ! Jag vet inte om det är ”riktig” scharlottenlök men den kallades så hemma. Man sätter en lök och sedan blir det 3 – 4 lökar som en rosett. Gammal är den iallafall. Inge svårare att odla än gul lök. Varma hälsningar

 • Ami

  Verkligen en fin dag du berättar om Susanne! Fina sommarbilder med!

  • Susanne Jonsson

   Tack Ami! Hoppas du har det fint i sommargrönskan.

 • Susanne Jonsson

  Hej Hoppsan Ami! Plötsligt händer det! Tur han kom hem till slut med nyckeln.

 • Ingmari

  Det bjöds både sol och regn i helgen. Så kul att få läsa om de samiska mattraditionerna. Även om namntraditioner och sång vid ritualer. Och så härligt beskrivet som att man var med själv. Underbara foton som vanligt. Vi är bortskämda med vacker natur här på sidan. Tusen tack för upplevelserna!

  • Susanne Jonsson

   Tack Ingmari för dina fina ord. Solstrålar till er alla!

 • Kristin

  Trevlig med barndop och den här försommargrönskan är för härlig. Jag tycker att naturen är som vackrast den här tiden. Den är helgen har vi varit i norra Ångermanland på gränsen mot Västerbotten i mitt föräldrahem. Nu är potatisen i jorden där också. Sedan har jag satt scharlottenlök. Jag känner ett visst ansvar för den löken. Min mamma hade med sig den löken till gården, när hon flyttade dit som nygift. Det var i slutet på 40-talet och nu försöker jag föra den traditionen vidare iallafall hålla liv i löken. Sedan blev det en hel del gräsklippning och så njöt jag av vackra solnedgångar, smörblommor /Trollus/ (Ploppen dialektalt) och blommande hägg. Ha nu en bra vecka och njut av ljuset. Kram

  • Susanne Jonsson

   Hej Kristin! Åh vad fint att du håller den traditionen vid liv. Jag tänker på er alla och att vi alla kommer med våra traditioner, släkten och ursprung. Det är fint att få ta del av det här. Tack!

 • Margot

  Glömde säga vilken underbar cykelväg om det var den du tog verkligen försommaraning men Umeå är ju björkarnas stad tack för vackra bilder.

  • Susanne Jonsson

   Väl bekomme Margot! Försommargrönska är nåt speciellt!

 • Margot

  Vilken fantastisk helg du haft man blir så glad när du delger oss dina upplevelser just barndop är så underbart inte längesedan jag var i Söderköping på det. Att släkt samlas är ju också roligt förmodar att den är rätt stor och man träffas inte alla så ofta.
  Att sätta sig till dukat bord Mums det är så gott att bara njuta här har helgen inte bjudit på något extra mest ut i trädgården mellan skurarna och få lite ordning.
  Vi har nästan ingen släkt kvar och mannen kan inte gå eller ta sig någonstans så mest lugnt och stilla lite god mat och något gott till kaffet är väl det som bjuds. Ha det riktigt bra Susanne till vi ses ni andra ska också må så gott kram

  • Susanne Jonsson

   Hej Margot! Ja, det är bra att hitta ljuspunkter och det fina i det som är. Jag är också glad att vi har vår bloggfamilj här som sprider kärlek till varandra. Kram på er alla!