Falafeldag, hurra!

Idag är det Internationella falafeldagen. Wow!

Firar med att laga min bästa variant med rödbetor i. Som jag älskar dom. Saftiga inuti, gott tuggmotstånd och krispiga utanpå. Här kommer receptet. Tips: Extra gott med syrad/picklad röd lök till.

Foto: Sara Danielsson
Foto: Sara Danielsson

Rödbetsfalafel.

2 rödbetor

2 vitlöksklyftor

3 cm färsk ingefära

1 liten burk kokta kikärtor

3 msk tahini (sesampasta)

1/2 dl bladpersilja, hackad

½ ekologisk citron, pressad samt det gula av skalet rivet

1 tsk spiskummin

ca 2 dl kikärtsmjöl (du kan även använda dinkel och lite potatismjöl om de blir för lösa)

1 tsk salt

1 tsk sambal oelek

olja till stekning

1 dl sesamfrö

till servering: Äppelyoghurt (3 dl turkisk yoghurt blandat med ett grovrivet äpple) bröd & blandade grönsaker

Skala och finriv rödbetor, vitlök och ingefära. Mixa kikärter, tahini, persilja, skal och saft från citronen med kniven i matberedare. Blanda samtliga ingredienser. Forma en provbulle, stek gyllene i olja, smaka av och korrigera med kryddor och mer mjöl om smeten flyter ut.

Forma till bollar och rulla i sesamfrön. Du väljer hur stora du föredrar, jag har testat olika storlekar och alla har funkat bra. Stek bollarna tills de är genomvarma och gyllene i olja. Servera med bröd, blandade grönsaker och äppelyoghurt.

En vanlig fråga jag får om alla grönsaksbiffar och bollar är konsistensen. Det är svårt att säga exakta mjölmöngder eftersom grönsaker varierar i både olika sorter av samma grönsak, olika vattenhalt och storlek. Därför är det extra viktigt att göra en provbiff/boll och känna på smeten. Ibland behövs den arbetas mer, ibland mer mjöl.  

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Margot

  Allt blir fel när jag skriver det ska ju vara rim alltså stimmar inte stommar

  • Ingmari

   Kul! Härligt med rim och midsommarkänsla. Tack för det. Och tusen tack för telkontakt och det jobb som du lägger ner för att vi ska få till det.

   • Susanne Jonsson

    Ja! Tack Margot!

 • Margot

  Jag har bara ätit falafel en enda gång men aldrig prövat gör själv kanske ska försöka.
  Idag kom det reklam från en affär med en midsommar vers
  Midsommarafton bris är mild
  Gästerna tjoar och stommar
  Sill och potatis på fullsatt gård
  Fram till nattens ljusnande timmar
  Solen går upp i sin stilla ban
  Snart tillbaka till bullret och storstad
  Jordgubbar nubbe kanske romans ?
  Myggbett ringdans och midsommarkrans.
  Tyckte den var lite kul därför förmedlar jag den
  Kram på er

  • Susanne Jonsson

   Åh! Tack Margot! Finaste tankar till dig, du glädjespridare!

 • Liljan

  Här kommer jag insläntrande och måste få tacka för förra inlägget också…åh vilken cykelväg så vacker, påminner mej om barndomen när man alltid var ute och cyklade.Barndopet låter fantastiskt, talar du samiska flytande Susanne?
  Ja så det här med Falafel, sprang rakt på svenska ? förkokta rödbetor idag så nu ska jag kolla om jag har kikärtor kvar i frysen, ditt recept låter så himla gott. Måste bli av att testa.Köpte även en förpackning med Pimentos De Padro`n så det ska jag göra ikväll, jag är ensam men kanske jag smäller i mej alla har hört att det ska vara så gott….
  Här i Blekinge blåser det storm, men lite sol idag, igår störtregn av och till..tycker det börjar bli dags för sommar nu.Men vi klarade Studenten i helgen – hela dagen och kvällen ute- och partytältet stod kvar hela tiden, det hade rasat i blåsten 2 dagar tidigare..Ha det gott alla, kramar Liljan

  • Susanne Jonsson

   Hej Finaste Liljan! SÅ fint med studenten ändå. Jag önskar att jag pratade det flytande, men när jag ville läsa samiska i skolan fick man inte det om det inte var språket som i huvudsak talades hemma. Där pratade vi svenska, eftersom vår familj är blandad. När jag försökt lära mig som vuxen så är det bara SÅ svårt. Mycket enklare med Franska tex. Jag gör falafeln på råa rödbetor. Så gott med Padrones. Fortsätt Njut! Kramar

   • Liljan

    Jaamen så klart de´ska vara råa rödbetor,haha-det vet jag ju- men det kallas hjärnsläpp..tror jag :o)!! Då gör jag en god sallad eller något.. av de andra! Intressant med samiska språket,låter som vår tyska vän som växte upp i Östtyskland och INTE fick lära sej engelska- de var tvungna att läsa ryska i många år…
    OCH så vill jag informera att jag trodde rätt, jag åt ALLA Padrones alldeles själv, såå gott-tror jag ska köpa fler i morgon :o) kramar!

    • Margot

     Vad är padrones ?

     • Liljan

      Margot, det är små gröna paprikor som man steker hela i olja och strör flingsalt över,jag hade bara läst mycket om dem ..såå goda-googla så får du upp bilder o allt! Tack för ditt samtal fina du- vi hörs vidare,kram på dej!

     • Ingmari

      Tack för gott nyttigt, gluten- och laktosfritt snacks-tips. Älskar olika slags paprikor men inte testat padrones. Låter frestande med flingsalt.

     • Susanne Jonsson

      Ni är underbara. Jag älskar er. Tack för att ni är så fina och hjälper varann och sprider kärlek här. Kram på er alla!

 • Ingmari

  Älskar rödbetor och åt faktiskt det till kött idag men det blev serverat så på en restaurang där vi åt pga tidsbrist. Mycket gott! Visste inte att det fanns en falafeldag. Falafel är så gott! Ska verkligen kika på receptet här och de olika tillbehören.

  • Susanne Jonsson

   Heja Du!