Rostad blomkålscarbonara

Ibland händer det att man lagar recept som i stort eller smått förändrar ens sätt att tänka på matlagning. En liten revolution. Man kan ju med rätta hävda att det är oförskämt att testa nya sätt med en så perfekt rätt som Spagetti Carbonara. Så ok. vi kan kalla det nåt annat. Jag vet inte bara vad. Men smakerna är inspirerade därifrån. Då vet ni ungefär.

Här kan du se hur jag gör i teve.

IMG_7126

Det här är ett av de populäraste recepten jag har gjort i teve. Det hamnade på 10 i topp 2016.

Rostad Blomkålscarbonara, 4 port

4 port pasta, valfri sort

1 blomkålshuvud, ca 800 g

2 dl hasselnötter, hackade (eller mandel, eller annat knaprigt tex pumpakärnor)

1-1,5 dl lagrad hårdost, riven

2 ägg, lätt uppvispade

1 dl crème fraiche

3 msk persilja, hackad

salt, svartpeppar, timjan, olivolja

Så lagar du

Sätt ugnen på 225 grader. Skiva blomkål eller dela i buketter, lägg i ugnsform. Ringla över olja, blanda ner salt, peppar och timjan. Rosta gyllene ca 15 minuter, lägg i nötterna mot slutet. Koka pastan al dente enligt instruktionerna på förpackningen (lite tuggmotstånd kvar). Häll av, men spara lite pastavatten. Blanda ner samtliga ingredienser direkt i ugnsformen. Späd med pastavatten om du önskar en lösare konsistens på såsen. Smaka av med salt och peppar. Strö på persilja.

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

 • Susanne Jonsson

  Hurra Ami!

 • Ingmari

  Men oj vilket läckert recept! Kombination av favoriterna. Låter som en höjdare.

  • Susanne Jonsson

   Jag älskar det!

 • Emm

  Perfekt ju när redan maträtter som är favoriter, som just spaghetti carbonara är hos oss, får en vegetarisk variant. Den här ska vi prova snart.
  Vet du Susanne, jag har funderat på om inte det är lunchrestaurangerna som behöver fräscha upp sina vegetariska alternativ för att allt kunna matcha det nya ökade intresset för mindre köttkonsumtion. Jag tänker på restauranger som är ”vanliga lagomrestauranger” där jag kan sakna frestande vegetariska menyalternativ. Vad tror ni?

  • Susanne Jonsson

   Jag har upplevt liknande Emm. Senaste åren har jag får coacha ett par restauranger mer mer vegetariskt och jag ser att utbudet verkligen förändras när man börjar våga testa nytt. På restaurangskolan lärde vi oss mer köttiga rätter än vegetariska och det hänger kanske kvar ännu ett tag.

  • emmchen

   Åh! vad jag tycker om dina sidor med alla recept, vackra bilder och småprat. Själv har jag inte ätit kött sedan 1978. Ett tag åt jag i varje fall kyckling. Men numera är det fisk och skaldjur och alla sorters grönsaker naturligtvis. Det finns hur mycket som helst att laga till av. Är singel så jag bestämmer ju allt själv. Jag har alltid tyckt om att laga mat. Ibland om det som står i receptet inte finns hemma, provar jag något annat. Det är fantasin som sätter gränser.
   Jag tycker du är en mycket duktig, kunnig och inspirerande kock. Värd åtminstone 2 guldstjärnor i mitt kök! Stor kram !

   • Susanne Jonsson

    Hurra Emmchen! vad roligt för mig att höra att du gillar mina recept! Bra att du testar, det är så man hittar nya smaksensationer :-)