Chokladpavlova med jordgubbar

midsommartårtor2016-59-web
Här kommer ett till förslag på en härlig midsommartårta!
Chokladpavlova med jordgubbar, 12-15 bitar
6 äggvitor
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl strösocker
2 dl florsocker, siktat
1/2 dl majsstärkelse, siktad
100 g mörk choklad, hackad
Fyllning
5 dl vispgrädde
1 dl nötkräm (går att byta ut mot tex lemon curd eller chokladkräm)
1 l jordgubbar, i bitar
Till garnering: mynta, pistaschkärnor, florsocker
Sätt ugnen på 120°. Rita en cirkel på bakpapper, ca 24 cm i diameter. Smält chokladen i micro eller vattenbad. Vispa vitor tills skummet börjar stiga, häll i vinäger och hälften av strösockret. Vispa på medelhastighet ca 1 minut. Tillsätt resterande strösocker och vispa på högsta hastighet till ett fast skum. Rör ner florsocker och majsstärkelse. Rör försiktigt ner den smälta chokladen. Klicka ut på bakpappret och bred ut tills du fyllt cirkeln. Grädda ca 1,5 timme. Låt svalna utan att öppna ugnsluckan. Marängen ska vara något seg inuti, men lätt släppa plåten. Om marängen faller ihop när den avalnar är det ingen fara, den blir lika god ändå!
Vispa grädden mellanhård och bred ut den på botten. Ringla på nötkräm och toppa med jordgubbar. Garnera med tex mynta, hackade pistaschkärnor och florsocker.
midsommartårtor2016-62-web
Ett riktigt enkelt recept, marängen blir lite sådär kladdig inuti och hård utanpå. När man tar en bit får man en klick choklad eller nötkräm som fint balanseras av den fluffiga grädden och syran från jordgubbarna.
Ha en superfin kväll allihopa!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

  • Sara

    Detta blir midsommartårtan helt klart! Kan man göra marängen idag eller imorgon på fm om den ska ätas på kvällen? Hur förvarar jag den bäst då? Eller kan man till och med garnera och spara ett par timmar eller gör den sig bäst ”nyfixad”?

    • Susanne Jonsson

      Hej Sara! Nymonterad eller om den står någon timme är bäst, tycker jag! Heja du!

  • Anna Hallberg

    Vilken fantastisk tårta, tack för receptet! Funderar på om du har något specialknep för att få marängen seg/frasig istället för svampig som ofta lyckad få den?

    • Susanne Jonsson

      Hej Anna! Hmmm, jag vet inte riktigt, jag bara vispar ihop den. Den blir mjuk inuti, hård utanpå. Grädda lite längre funderar jag på? Hoppas det går bättre nästa gång!

  • Ingmari

    Oh, så gott det verkar. Tusen tack för fint recept. Önskar er alla en skön dag. Njut nu för from idag går vi mot mörkare tider igen. Kram till alla här.

    • Susanne Jonsson

      Glutenfritt var det här! Kram på dig Ingmari!

  • Anna J

    Men åh vilken drömtårta! En Pavlova med choklad och jordgubbar…. Mmmmmums! Trevlig midsommar till dig och alla andra trevliga härinne!

    • Susanne Jonsson

      1000 tack finaste Du!

  • Margot

    Kära Susanne den ena frestelsen efter den andra dyker upp man blir så sugen att trolla fram denna också men ska väl gömma den i minnet och bjuda på den när jag fyller år tror jag. Jag är alltid lite rädd att fixa maräng tycker inte jag har så stor tur med det men gör väl ett försök till. Midsommar nalkas med mycket gott att bjuda på. Tack för alla dina förslag . Ha det gott alla kompisar tänk om vi kunde ha knytkalas med läckerheterna som Susanne skriver om.;-)

    • Susanne Jonsson

      Hur mysigt vore int det Margot? Kräm!

      • Margot

        Jo du Susanne tänkte såhär vi alla samlas och gör ett studiebesök i Umeå på Gokväll det vore inte dumt haha !!!!

    • Barbro

      Ja vilken fest om vi kunde ha träffas o ha knytis som du nämner Margot.Att vi kunde få ett minne o få träffa varandra.
      Ha det bra alla mina vänner o kräm på er.

      • Margot

        Ja du Barbro det vore ett minne efter alla trevliga möten på detta media men milen mellan oss är väl för många för att det ska bli en verklighet men drömma kan man ju