Lyxig marängbakelse

Pepp på en lyxig dessert eller imponerande eftermiddagsfika?

Testa de här polkamarängerna! Jättegoda som de är, eller som dessert serverade med färska bär/frukt och vispad grädde. Lägg upp på tallrik eller ställ fram skålar med godsaker och låt gästerna montera sin egen bakelse!

 

100825_foodie 007

Foto: Sara Danielsson

En molnfluffig maräng (helst italiensk) kan upplevas som trixig, men vet ni, det är värt.   Om du ska ha många på middag tycker jag det är kanon som dessert. Både snyggt och gott. MEN det bästa är att allt går att förbereda i god tid, så kan man bara lägga en lätt slutpiff innan serveringen. Mer tid för värdskap utan avkall på smak och utseende. Det gillar jag!   Man börjar med att köpa fina ägg…

100825_foodie 026

Foto: Sara Danielsson

Ett recept kommer här! http://www.svt.se/gokvall/recept/sega-maranger-grundrecept-1

Vispelivisp! Aaahh!

 

100825_foodie 022

Foto: Sara Danielsson

Italiensk maräng kan få mig att sväva på små moln. När jag vispar en sån så känns det i hela min själ hur mycket jag älskar att vara kock. Att vispa äggvita är ren och skär meditation för mig. Total närvaro i nuet. Ljuvligt!

Sedan smaksätter man och ev färgar lite om man vill… Mina favvo är polka eller choklad eller citron & lakrits.

 

100825_foodie 037

Foto: Sara Danielsson

 

Det här är det roligaste, för nu får du försiktigt vidröra ditt marängmoln. Rör inte för mycket bara. Du vill ha kvar snygga ränder.

100825_foodie 055

Foto: Sara Danielsson

Och sedan klicka ut och grädda!

Jättegoda till fikat eller som dessert!

100825_foodie 007

Tips: alltid när du ska bjuda på mat är det bra att ha lagat receptet i förväg. Träna gärna en gång innan.

 

 

 

 

 

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

  • Eva Fahlén

    Med choklad ?? Hallå Susanne !
    Funderar på att göra hälften med polka och hälften med choklad. Använder Du smält 70%-ig choklad eller kakao ??
    Mvh
    Eva

    • Susanne Jonsson

      Hallå där Eva,
      Jag hade smält choklad, runt 60-70%, man kan ha kakao också, jag gillade när det blev ganska chokladiga ”pluppar” lite här och där :-)

  • Annika

    Ser så otroligt vackert ut!
    Hur mycket smaksättning ska man ha? Kan man smaka på marängsmeten och avgöra om det blir lagom, eller måste man ta i lite extra…?
    Det där röda som rinner ut ur dina vackra maränger – är det polkagrisarna som smälter eller något helt annat…?

    • Susanne Jonsson

      Hej Annika! Ja, de är urmysiga! Jag har ca 2 dl krossade polkagrisar i en sats. Det röda är smälta polkagrisar och en extra dutt karamellfärg i smeten.

      • Annika

        Tack!

        • Susanne Jonsson

          Väl bekomme!