Tapas på Västerbottniska

Ni som känner mig väl vet att jag har jobbat länge med matkulturer i olika delar av världen. Den som är närmast just nu geografiskt är Västerbotten. Hit flyttade jag en gång för de fina råvarorna. Jag blev inte besviken. Skogarna är fulla med skatter, det odlas, bakas, produceras och plockas fantastiska råvaror här. Men, jag vet att det är så på många ställen i världen. Fast smakerna kan variera.
IMG_4041
Genvägar är toppen. Man behöver inte skämmas för det, allt har sin tid och plats. I det här fallet så blev det så att råvarorna vi fick in var både fantastiskt hög kvalité och ganska färdiglagade, så det var mycket en fråga om att kombinera smakerna. Något man kan känna igen kanske när man ska laga upp snuttar ur kyl och frys. Man kan faktiskt använda upp det mesta. En kär vän till mig tog detta ett steg längre och bakade tunnbröd på blåbärssaft. Det tyckte jag var innovativt. Brödet blev sådär, lila bröd tar nog ett tag att vänja sig vid men som man säger i Västerbotten, ”det var int så äckligt”, vilket i Västerbotten betyder att det var gott. Jag vet, det konceptet tog också ett tag att vänja sig vid. Men jag älskar det numera lika mycket som jag älskar råvarorna.
IMG_4023

Ni kanske har märkt att råvaror som har växt på olika ställen får olika smak. Tänk bara på solmogna, spanska tomater, hallon och potatis. Det finns så många faktorer som påverkar, val av sort, klimat, jordmån, hantering. När det gäller vin är vi medvetna om det, men kanske inte alltid när det gäller mat. I Västerbotten växer rotfrukterna sakta på åkern, det är ljust hela dygnet på sommaren. Potatis blir exempelvis extra god när den ar odlats i sandjord. Sedan är det människan som gör det. Du kan smaksätta och laga till en råvara så den inte går att känna igen, eller välja att låta den spela huvudrollen. I det här programmet valde jag det sista alternativet. För när man har riktigt bra råvaror behöver man int krångla till det. Det här är en positiv grej, det innebär att du enkelt fixar en tapasfest, även med färdigköpta saker. Alltså går det snabbt.

IMG_4112

Tapas nr. 2 Rökt fläskfilé.

Det blir mer montering än matlagning, för tillfällen i livet då det passar bra med något snabbt. Ni vet, för de tillfällen man väntar gäster, har kort om tid eller ork och kanske står i mataffären och inte vet vad man ska laga. Nu hade vi råvaror från Umeå, men det fina är att det går bra att använda det som finns nära dig. För vissa saker finns över nästan hela landet. Använd det här som en inspirationsguide och gå ut och upptäck smakerna där just du bor. 
IMG_4103
 Tapas nr. 1. Rökt fisk.
Här kommer 15 av mina favoriter i avdelningen färdigköpt. Lägg upp på fat eller som pinxos på små brödbitar.
Skivad, rostad baguette/ciabatta (crostini), pumpernickel/kavring eller bitar av hårt tunnbröd funkar bra som botten.
Nr 1-3 av de salta och nr 1 av de söta är de Västerbottniska från programmet 16:e september.
IMG_4113
Susannes 10 Salta Favoriter
1. Rökt fisk +kokt potatis+hackad lök+brynt smör+hackat kokt ägg
2. Rökt kött (valfri sort) med sötsyrlig glaze och liten sallad/salsa (hackade grönsaker+citron+olja)
3. Smörstekt svamp+fetaost+lingon
4. Varmrökt fisk+hjortroncrèmefraiche (1 dl crème fraiche+2 msk hjortronsylt)
5. Rökt renkött+pepparrotsfärskost+rucola
6. Hommos+dukkah+granatäpple
7. Tomat+mozzarella+basilika
8. Vattenmelon+fetaost+mynta
9. Avokado+tomat+fetaost
10. Varm, hel brie eller annan ost som värms hel i ugnen och serveras med honungsrostade nötter eller toppad med honung, bröd
Susannes 5 Söta Favoriter
1. Färska bär+kolasås+sirapssnitt eller annat crunch+glass
2. Tjockyoghurt+rostade nötter+honung+granatäpple
3. Frukt & bär toppade med med hackad vit choklad som gratineras+glass
4. Espresso+glasskula
5. Rårörda hjortron+grädde (varm hjortronsylt+vaniljglass)

Smakkalas

Här kommer en tjuvkik på vad som hände bakom kulisserna. Vill börja med en bakomkulissernabild på mig, Annika som är rekvisitör och studioman Johan. Och en okänd man som råkade gå förbi. Här startade inspelningen av lördagens program!
IMG_3958
Insamling av råvaror. Skulle det komma någon? Pirrigt!
IMG_3947
Mer om det i programmet imorgon :)
 Anna kom förbi, hon var med och arrade hela den här Umeåfestivalen.
IMG_3943
Sedan kom Linda och fick se några av mina skatter.
IMG_3986
Såhär ser vår uppställning ut. Redaktör/Producent Anton på huk och fotograferna Peter och Peter.
IMG_4002
Det roligaste jag vet är möten med människor. Vi är ju här på jorden tillsammans, det är meningen att vi ska interagera och ha roligt tillsammans! Här är jag med två systrar som kom förbi med en hemodlad råvara. Tack!
IMG_4036
 
1000-tack alla som kom förbi!!! Jag är jätteglad, rörd & tacksam att så många ville prata med mig.
 Kollar ni imorgon Kompisar?

Smakfest på lördag

Hej Kompisar!

Hur har ni det? Hjördis och jag passar på att vara ute så mycket det går, för snart har hon sin vintervila.

IMG_1302

På lördag är jag tillbaka i rutan med Linda, då sänds vårat program från Umeås gator. Det blir en form av enkel partymat. Hoppas ni är med oss då!

IMG_1563

 

Irma

Underbara ni, tusen tack för era kommentarer❤️

IMG_4122

Här har det vart några sömnlösa nätter och oroligt, en del av min familj bor i Florida och även om orkaner är en del av livet där den här tiden på året så var denna extrem. Dom bor på östkusten i Jacksonville och de fick en rejäl smäll. Strömmen kom och gick och försvann till slut flera timmar innan, sedan for mobilmottagningen och internet. Det är helt kolsvart där på kvällar och nätter och det hade varit jätteobehagliga höga läskiga ljud, ni vet när man inte ser nåt vad som händer blir det ännu mera läskigt. De har förberett, bunkrat upp med vatten och mat och sånt man behöver. Spikat skivor för fönstren. Tidigt imorse fick de mottagning en sväng och hörde av sig att dom är okej, men det var en väldigt obehaglig storm. Det är låglänt och våtmarker och mycket översvämmat. Det kommer bli knöligt och obekvämt några veckor utan ström, mobiler och internet, men det är materiella saker och dom fixas eftersom. Jag tycker det är lite läskigt med ormar och krokodiler/alligatorer och det finns en hel del såna där. Man vill int ha en uppretad sån inspolad. Men de har nog något smart sätt att ta skydd. Fåglarna tex åker in i mitten av stormen och följer med tills den slutar. Då blir de nersläppta. Där skakar dom av sig och fortsätter de sina liv. Så många fåglar har nog flyttat ganska långt från sitt hem i Karibien. Ja du, moder Jord. Det är enormt starka naturkrafter du har. Håller tummarna för snabb återhämtning för alla människor, djur och natur som drabbats. 

Hallå Umeå!

På lördag kommer vi spela in ett program mitt i Umeå på en festival. Vi bjuder härmed in alla som vill att lämna in sin bästa råvara/produkt så kanske den hamnar med i programmets utmaning. Jag ska skapa en meny på okända råvaror. Det kommer bli roligt, svårt och hoppningsvis spännande. Kom förbi! All info hittar du nedan. Ps. Snälla håll tummarna för mig, Linda & vädret :)

IMG_3522

SVT Go’kväll fyller 20 år och på lördag den 9 september spelar vi in  matlagning med  vår kock Susanne Jonsson på Umeå smakfestival.  Vi vill slå ett slag för det närproducerade och för att göra det vill Susanne ha det bästa som finns i närområdet!

Odlar du något som du är extra stolt över? Bakar du ett magiskt tunnbröd? Kanske har du ett syltrecept som du vill sprida till hela landet? Kom till Umeå Smakfestival på lördag den 9 september klockan 13:45-14:30 och lämna in din bästa råvara. Se inspelningen av matlagningen till programmet i festivalens kök kl 17.00 samma dag. Susannes favoritråvara får ett fint pris!

Programmet sänds lördagen den 16:e september.

Pizzakväll

IMG_3404

Ni vet det här med pizza. Klassisk take away-mat, eller hur?

Men, så otroligt enkelt att göra själv. Här hittar du mitt bästa grundrecept på Pizza.

Kanske nåt för helgen? Helst gör jag degen kvällen innan och kalljäser i kylen över natten. Tycker degen blir extremt enkel att jobba med då. Men, nu hade jag int planerat så lång i förväg, utan spontanbakade. Det gick bara fint det med.

IMG_3403

Minns ni kantarellerna? Några fanns kvar och åkte på, tillsammans med mozzarellaost, tomater och timjan. Jag hade några jordärtskockor och färskpotatisar hemma, så de skivade jag tunt på mandolinen och la på tillsammans med en skvätt pesto.

IMG_3401

Det roliga är ju att man kan ha nästan vadsomhelst på en pizza. Rensa kylen. Av alla dessa godsaker blev den med potatis och jordärtsskocka favoriten. Jag toppade den med basilika och rucola.

Till det här hade jag hyvlat rödkål och gjort en pizzasallad på. SÅ fint och enkelt. Hyvla rödkål, häll på en skvätt ättika, vatten och salt. Låt stå 5 minuter. Häll av och blanda ner en skvätt olja, purjo och strimlad paprika. Eller vad du känner för. Billigt och håller flera dagar i kylen. Tjo bara!

Här hittar du fler bra salladsrecept att spara.

Ps. ett tips om genvägar. Om man inte har möjlighet att göra sin egen deg så finns det bra färdig surdegspizzadeg i kyldiskarna på butiken. Ibland tar jag till och med helt färdiga orientaliska bröd och bygger pizza på. Funkar utmärkt. 

 

Bloggträff

Hej Allra Finaste Kompisar!

Jag har skrivit upp bloggträff i Umeå 27:e september, längtar så!

Tänkte höra ungefär hur många som kommer bara. Det blir studiobesök de lux, om det är varma dagar och Hjördis är pigg så kommer kanske hon också (fast int i studion). Skriv en rad här, jag vet att Margot har mycket nu, och jag hoppas att allt ordnar sig.

Såhär trevligt var det sist det blev spontan tv-kompisträff, i Åre en augustimorgon. Jag hade sovit i Hjördis i skogen vid en sjö och inte hunnit kaffe än. De är ett gäng skolkamrater som ses varje år, nu skulle dom ut och plocka hjortron, hej på er!

IMG_1315