Bakade Kronärtskockor

Har ni testat koka kronärtskockor någon gång? Det är ju bara SÅ gott! Jag älskar det, men jag fick lära mig i Portugal att ugnsbaka dom. Gärna de späda som kommer först på säsongen, som är i faggorna nu här i Sverige. Idag bakade jag dock stora, fullvuxna och det gick också bara bra.

Kronärtskockor2016-21-web

Jag sköljde dem, delade mitt itu på längden.

Kronärtskockor2016-6-web

Sedan är det bara att krydda, ringla på olja och baka i ugn, ca 180 grader tills bladen börjar släppa. Det tar nån timme.

Kronärtskockor2016-23-web

De är så vackra. Som konstverk. Jag hade på rosmarin och oregano från örtträdgården. En bit citron blev det också. Man tar vad man har, vitlök och timjan hade passat fint….

Kronärtskockor2016-28-web

När de är nästan klara la jag på en bunt ekologisk sparris, så den fick gå med ett par minuter.

Kronärtskockor2016-48-web

Den får också smak av citronoljan som hamnar i formen.

Kronärtskockor2016-50-web

Sedan är det bara att servera som det är. Antingen som huvudrätt eller tillbehör. Är den huvudrätt brukar jag göra en fin blandad sallad med bönor , kanske en bit gyllene halloumi på toppen. Man äter inte stjälken, bladen äter man den köttiga delen, doppar i oljan eller i aioli…. Sedan pillar man bort skägget på de här grövre och äter själva botten. En bit bröd är gott att doppa i oljan.

 

Blåbärsquinoa

blåbärsquinoa2016-9-web

Sommar och blåbärssäsong blev idag en lyxig frukost i form av vackert ljuslila vaniljdoftande quinoaskålar. Det är de färska blåbären som drar igång skaparglädje, läs gör mig så glad att jag bara vill kuta ut i köket och laga goda saker.

blåbärsquinoa2016-35-web

Den här quinoaskålen passar bra till såväl frukost som lättlunch, mellis och nyttigare dessert. Jag serverar gärna i olika skålar, blandar gärna glas för att förstärka den sköna, avslappnade sommarkänslan.

blåbärsquinoa2016-20-web

Toppar med det jag hittar i örttäppan. Idag blev det mynta och lavendel.

blåbärsquinoa2016-30-web

Hur gör man då? Jo, det är jätteenkelt!

Jag blandade kokt, avhälld och avsvalnad quinoa (svart quinoa var det som fanns hemma idag) med tjock yoghurt (du väljer mjölk, havre, kokos- eller sojabaserad, du kan även ta kvarg om du föredrar det), rivet äpple, några russin, smaksatte med vaniljpulver och mosade ner nyplockade blåbär. Sedan är det bara att varva i glas eller skålar med ännu mera bär och honung eller agave. Nötter eller mandel är också gott på toppen.

Här hittar du ett grundrecept, det kan vara skönt att ha ibland.

Idag kokade jag dock quinoan i vatten, eftersom jag kokade till en varmrätt samtidigt. Tycker det är perfekt att göra på samma gång. Man kan även frysa in den, speciellt viktigt såhär i rötmånaden.

Ha en fin dag allihopa!

Blåbärstider

Ett något sent torsdagstips kommer här. Blåbären börjar mogna även häruppe i norr, så det är hög tid att bunkra inför vintern. Det blir myggmedel och ut i skogen för mig!

IMG_1521

I år längtar jag extra mycket efter färska blåbär, både för smaken, men också för att de är så bra för oss. De år jag inte hinner plocka (eller har ont i ryggen) så brukar jag köpa några kilo och packa i lagomstora paket att ta fram till smoothies. Sedan blir det några större paket till paj. Men eftersom det tar slut så fort så har jag haft tur att få påfyllning när jag har varit hemma hos mamma i Piteå. Hon har plockat bären på bilden igår morse. Tack mamma! Gillar ni också blåbär kompisar? Vad gör ni med dem? Jag längtar så efter en kaka de bakar i Pite, ska försöka mig på den när det blir liiite svalare ute.

NJUT OCH HA DET BÄST!

7 Underbara sommartårtor

Är det int fruntimmersvecka så säg!

Till denna ära kommer här tips på 7 drömgoda tårtor (en var, Fredrik får också en tårta idag) som är enkla att göra, går bra att förbereda och inte innehåller så supermånga olika ingredienser. Bara att välja och vraka. Hoppas ni tycker om dom!

1. Brownietårta i långpanna Älskar enkelheten. Och brownies!

IMG_9944

2. Vit choklad- & jordgubbstårta som en dröm….

3. Mazarintårta med hallon & citron Älskar man mandelmassa är det här ett enkelt val.

mazarintarta

4. Chokladpavlova ah! Fluffig och ändå rik…

midsommartårtor2016-62-web

5. Kladdkakstårta roligt om man vill pyssla lite lagom.

6. Glasstårta de lux med sommarbär Minns ni? Det är den jag gjorde till Pekka när han hade gift sig.

7. Tryffeltårta choklad & smörkola i ljuv förening

Grattis alla namnsdags- & födelsedagsbarn!

Koladoftande Ryttarkakor

Här kommer receptet på de små godbitarna. Ni kanske redan har er egen version av denna klassiker. Vi pratar kladdkaka i botten, toppad med knäckig kolakokos. Ahhh! Min har lite havssalt i sig för att det är alltid gott till kola och choklad. Sedan har de en ton av…gissa vad i kolasmeten 😉

Ryttarkakor-12-web

Ryttarkakor

200 g smör

5 dl strösocker

4 ägg

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

2 tsk vaniljsocker

1 nypa salt

Sätt ugnen på 225 grader. Smält smöret, låt svalna något. Rör ner socker och ägg. Tillsätt resterande ingredienser, rör slätt och häll upp i långpanna ca 30×40 cm. Grädda 10 minuter, mitt i ugnen. Gör under tiden kokostosca (nedan).

Kolakokostäcke

100 g smör

2 dl strösocker

1,5 dl ljus sirap

1,5 dl vispgrädde

200 g kokosflingor

valfritt: 1 tsk ingefära, torkad

Smält smör, blanda ner socker, sirap och grädde. koka 3-4 minuter. Tillsätt kokos och ingefära, koka någon minut till. Häll blandningen på kakan, ställ tillbaka in i ugnen 10 minuter eller tills kakan fått vacker färg och är lagom kladdig. Låt svalna, skär i rutor.

Tips: Större bitar går bra att servera som dessert med bär och glass. Jag brukar skära små bitar som passar perfekt till kaffet, som fika eller enkel sötsak efter middagen.

Ryttarkakor-15-web

3 suveräna sommarsallader

Idag är det torsdag och jag vill tipsa om en speciell sallad som gjorde succé när vi lagade den i programmet. Minns ni kanske Världens godaste kycklingsallad?

sallad

Den passar perfekt som bjudmat i sommar, oavsett om man väljer att förbereda egen pulled chicken, köper färdig (har ni förresten sett att det börjat produceras massor av dragna produkter: kött, lax, kyckling, kalkon…) eller köper en helt vanlig grillad kyckling alt kycklinglår.

Att göra det själv är dock väldigt enkelt, här hittar du recept på hur man gör egen dragen lax och pulled pork

Men tillbaka till salladen. Den har alla element som en bra sommarsallad behöver ha, sälta från de torkade chipsen, kris från massor av grönsaker och syrlig sälta från fetaosten tillsammans med en ljuvlig dressing.

Här kommer en lista på mina topp 3 matiga sommarsallader

1. Världens godaste kycklingsallad

Tips: byt ut kyckling och skinka mot en annan dragen produkt och chips. Finns även pulled veg att köpa i frysdisken.

2. Krispig äppelsallad med fetaost

3. Ljummen avokadosallad med vitlöksfrästa skaldjur

tips: om du vill göra den vegetarisk är det bara att byta ut skaldjuren mot valfritt vegetabiliskt protein.

Har ni några fler förslag på bra sommarsallader kompisar?

 

 

 

Krämig Cannelloni

Jag har längtat länge efter grönsaksfyllda cannelloni i en krämig ostsås, och nu blev det verklighet. De flesta recepten är med vit sås. Men jag har ett knep, jag har på lite tomatsås också och den smakar jag upp med lite balsamico. Det är säkert fel . Men hur gott som helst.

Canneloni20160702-54-web

Såhär gjorde jag:

Canneloni20160702-3-web

Riv och hacka olika grönsaker, här blev det squash och sparrisbroccoli.

Canneloni20160702-6-web

Stek i smör tillsammans med bladspenat. Jag hade 400 gram fryst bladspenat, i en perfekt värld har man tinat och kramat ur den. Det hade inte jag gjort, det gick bra ändå. Blanda ner 300 gram ricotta eller naturell färskost. Jag hade i en halv burk keso som jag hittade i kylen. Smaka av med salt, peppar och någon örtkrydda om du vill.

Canneloni20160702-13-web

Rulla in fyllningen i lasagneplattor. Ett paket färska, 200 gram, räcker till 4 portioner. Jag delar dom (plattorna alltså) i mitten för att få fler, lite mindre rullar.

Canneloni20160702-29-web

Just det, innan man börjar rulla så får man fixa en vit sås och, om man vill, en tomatsås. men den sista är överkurs, som sagt. De går att köpa färdiga såser också. Du väljer efter ork och plånbok.

Canneloni20160702-30-web

He på tomatsåsn, ca 2 dl. Ringla på lite balsamico. Som du ser är min sås orangeröd. Det är för att jag älskar att ha rivna morötter just här och gärna i lasagne också. Blir lite matigare. Nu på med ca 4 dl vit sås.

Canneloni20160702-31-web

Några broccoli blev över så jag la dem ovanpå.

Canneloni20160702-38-web

Några små tomater är alltid gott på!

Canneloni20160702-40-web

Riven ost på, 1-2 dl, grädda cirka 30 minuter i ugnen, 200 grader. Ytan ska vara gyllene och fin.

Canneloni20160702-53-web

Sedan är det bara att hugga in. Jag brukar försöka låta den stå till sig 5-10 minuter, så att såserna ”sätter sig” lite innan jag slevar upp. Till det här är det gott med en blandad sallad och för lyxiga tillfällen, varför int en bit varmt vitlöksbröd?

Island-Frankrike

Hej kompisar!

Bänkar ni er framför teven ikväll? Jag tror att tom jag kommer att kolla den här matchen. Iallafall slutet. Det är grått ute så det passar fint. Det känns lite dubbelt, jag har bott och arbetat i Frankrike och jag älskar det landet. Samtidigt älskar jag Island. Vilken prestation de gör! Jag vill tipsa om 3 goda grejor att äta till matchen. När jag tänker på Island tänker jag på lakrits, de har grymt bra lakrits där! När jag tänk på Frankrike så är det på choklad och även stenfrukterna som mognar just nu därnere. Så det kan få bli snacks efter maten, för jag tänkte servera nåt mer fotbolligt. Fotbollsmackan no 1 för mig är Club sandwich.

clubsandwich (11 av 15)

Jag har tipsat om den förut, i kanske minns? Knaperstekt bacon, avokado, ägg, majjo, tomat och kyckling. Coleslaw är gott till. Här hittar du recept på en god variant. Och en högrevsburgare, också mycket passlift fotbollsmat. 

clubsandwich (3 av 15)

Om man vill så byter man ut det vita brödet mot ett grövre. Jag gillar surdegsbröd…

clubsandwich (1 av 15)

Tredje tipset är pulled chicken.

Kycklingmacka-28

Jag serverar den i baguett eller som topping på en sallad.

Kycklingmacka-48

Man kan med fördel lägga upp i skålar och låta gästerna plocka ihop sin egen macka. SÅ gott! Vegetariskt alternativ finns bra i frysdisken på butikerna. Jag brukar tillaga det i ugnen och krydda upp den med teriyakisås. Mums!

Men jag är lite nyfiken. Följer ni Island? Hur tror ni det går ikväll? Vem vinner?

 

Sommarens 5 bästa pajer

Paj är alltid rätt på nåt sätt. Eller är det bara jag? Jag tycker det är så bra att förbereda, det är lagom pyssligt en sommardag och man hittar ingredienser på alla affärer. Dessutom är det nåt som gör att nästan alla gillar en god paj. Jag också :)

Så veckans torsdagstips kommer här. Mina 5 bästa sommarpajer.

IMG_3649

Nu när det finns glutenfri smördeg i frysdisken så blir det dessutom ganska enkelt om man har gäster eller själv inte äter gluten. Jag har sett att det finns vanlig pajdeg också i kyldisken, har tom testat en gång, det kan vara praktiskt vid vissa omständigheter. Men jag vet int, jag har nästan alltid pajdegsingredienser hemma så jag plockar bara fram matberedaren och frooommmm… -ar ihop en deg. Eller två. Jag gillar att göra med olika smaker och det är ett perfekt sätt att ta vara på rester.

Mina topp 5 Bästa sommarmatpajer

1. Pekka Heinos Sagolika lökpaj

2. Västerbottensostpaj (här en variant med broccoli & citron)

3. Smördegstarte med lyxiga toppings

4.  Grekisk grönsakspaj med timjan

5. Smulpaj med cashew, grönsaker & örtfluff

Solstrålar!