Tulpaner på vintern

Vill önska er alla en superfin helg och säga Tusen tack för pepp med Susannes Gröna Jul. Jag är så glad att höra från er här och jag hoppas att ni känner det i era hjärtan. Just nu står 3 tuplaner i mitt kök och lyser upp tillvaron. Fel årstid kanske, men samtidigt så rätt. Nu behövs allt ljus och snart, snart blir det ljusare dagar. Hurra!

IMG_5415

Saffransbröd i Susannes Gröna Jul

Hej Kompisar!

Såg ni kvällens Go’kväll? Ett klipp från Susannes gröna jul fick vara med, jätteroligt!

Hoppas att ni gillade det. Missade du det? Då går det att kolla igen och igen, hur många gånger man vill här i Susannes Gröna juls egen utpost i cyberspace.

saffransstjarna

Receptet på saffransstjärnan hittar du här.

lussebullar_vit_choklad

Och recept på lussebullarna med vit choklad hittar du här.

Go’natt från tomteverkstan!

Glutenfritt Saffransbröd

För några år sedan började jag experimentera med ett glutenfritt saffransbröd. Jag hade länge funderat på det, dels eftersom glutenfritt bröd är en sån utmaning att lyckas med, men också för att saffran torkar ut brödet ännu mer och det behövs verkligen inte när man bakar glutenfritt.

Sus-Stocke-7866-1200pxl

Foto: Anderas Nilsson

Jag vill att det ska likna ”vanligt” saffransbröd, så att skillnaden inte blir så stor vid fikabordet. Nu har det här blivit ett av mina mest uppskattade recept här på bloggen, Hurra! så jag vill dela det igen såhär i lussetider.

bild

Fotograf-Andreas fotade en snyggbild på kakan, jag fotade fotningen med min mobil.

För lyxig look: knyt ett vackert band runt kakan. Alla kommer vilja smaka den.

Så, receptet då?

Mina klassiska lussebullsingredienser vit choklad, tranbär, smör och mandelmassa finns med. Vi behöver ingredienser som ger saftighet: kvarg, smör och grädde. Hade jag haft fiberhusk och vit sirap hade det åkt i också. Tillsätt alltså gärna 1 msk fiberhusk i degvätskan och låt svälla 10 minuter innan du tillsätter resten av ingredienserna. Vi behöver en lös deg kompisar, annars blir det torrare än torrt.

Glutenfritt, saftigt saffransbröd, 1 springform ca 28 cm i diameter eller långpanna 30×40 cm.

25 g jäst

75 g smör

1 kuvert saffran (0,5 gram)

1,5 dl mjölk

0,5 dl vispgrädde

1 dl kesella

1 ägg+1 ägg till pensling

0,5 tsk salt

1 dl strösocker

450 g vit glutenfri mix

Smält smöret. Smula jästen i en bunke. Stöt saffran och lite socker i mortel. Häll mjölk, grädde och saffran i smöret och värm till 37 grader. Häll blandningen över jästen, rör tills den lösts upp. Tillsätt resterande ingredienser, arbeta snabbt ihop till en deg. Låt jäsa 30 minuter övertäckt med bakduk. Gör fyllningen under tiden. Kläm fast ett bakpapper i botten på en springform (eller smöra en långpanna), häll i degen. Platta ut och jämna till ytan med fuktig hand, tryck hål med fingrarna nästan till botten och lägg i fyllning och tranbär. Låt jäsa 20 minuter. Pensla med ägg och strö på mandel. Grädda ca 25 minuter i nedre delen av ugnen på 180 grader. Kolla av kakan mot slutet, den får inte bli för torr och ska vara just genombakad. För extra glans penslar du på lite ägg efteråt också. Eller apelsinjuice.

fyllning

100 g smör, mjukt

100 g mandelmassa, riven

100 g vit choklad, hackad

1 msk hel kardemumma, mortlad

1 dl torkade tranbär (eller korinter/russin blötlagda i julmust alt frysta svarta vinbär)

1 påse mandelsplitter

Blanda samtliga ingredienser utom tranbär och mandelsplitter.

Glasyr: Blanda florsocker med pressad lime, citron eller apelsin. Ringla över den kalla kakan. Garnera med rivet apelsinskal eller tranbär.

Sus-Stocke-7890-1200pxl

Foto: Anderas Nilsson

Jag är inte jätteexpert på glutenfri bakning, som man kan bli när man har levt glutenfritt länge, men jag vet att ni är många glutenfribakningsexperter därute och bjuder in er alla att hjälpa till att testa skapa det perfekta, glutenfria lussebrödet! Exempelvis att ersätta socker med vit sirap, tror det kan göra kakan ännu saftigare. Samma med fiberhusk. Den här kakan är bakad på Sempers mjölmix, helt enkelt för att det var den enda sorten som fanns i affären. Det finns annars ett gäng olika märken. Jag bakade i springform, men jag tror att baka i mellanstor långpanna är ännu bättre, lätt att skära i rutor och frysa in. Om du vill ha mer saffranssmak kan du lösa upp saffranet dagen innan i lite alkohol.

Läs alltid på förpackningarna till ingredienser som choklad och mandelmassa om du är jättekänslig, de kan innehålla spår av allt möjligt.

Och till alla som inte äter mjölkprodukter: smör och mjölk och grädde går att ersätta med havreprodukter och mjölkfritt smör. Vit choklad mot mjölkfri choklad. Istället för kesella skulle jag ta havrefraîche eller yoghurt. Vill man inte ha mandelmassa så prova antingen kakfyllning eller lite god marmelad. Apelsin kanske? Lemon curd?

Välkommen att dela alla era glutenfria lussebullstips här!

Susannes Gröna Jul

Idag biter det i kinderna, härligt!

Jag började morgonen med jobb ute vid havet, jag jobbar där ett tag nu. Det är där vi spelar in Susannes Gröna Jul. Vid 8-tiden kom solen och gjorde oss sällskap.

IMG_5321

Visst är det vackert? Och snart, snaaart kommer man kunna se våra videos på Svt Play. Det blir exempelvis den här saffransstjärnan som blivit sån succé på sociala medier. Och i fikarummet på jobbet :-)

IMG_5249

Ha en superfin kväll allihopa!

Goda nyheter!

Hej Kompisar!

Hur har ni det? Många är lite hängiga nu har jag märkt, det är kanske mörkret?

Men, nu till något roligt! I veckan spelar vi in mina bästa tips för det lite grönare julbordet: Susannes gröna jul.

Tjohooo vad roligt!

IMG_5241

Vi är hos mig, så det blir lite annorlunda det här. Det är vi 3, längst bort grymma Linnéa som är inslagsproducent vilket i det här fallet betyder att hon håller ordning på innehållet men även hjälper mig fixa med det jag inte hinner och Peter, vår duktiga fotograf. Jag kommer posta alla tips här och de kommer finnas inspirationsklipp på Svt Play och sociala medier. Hoppas ni kommer tycka om att kika in och inspireras med mig. Ses snart!

Korv Stroganoff

IMG_0342

Idag vill jag torsdagstipsa om en husmansklassiker. För mig är det barndomsminnen, en av de få rätterna jag gillade ”blandade” med sås. Den finns i lika många versioner som antalet matlagare.

IMG_0347

Jag kör med tomatpuré, crème fraîche och lök. Med en gnutta senap. Och det tar bara 20 minuter att laga! Här kommer mitt bästa recept på

Korv stroganoff med ris, 4 port

1 gul lök, hackad

500 g falukorv, strimlad

1-2 msk vetemjöl (går att byta ut mot maizena blandat i vatten)

2-3 msk tomatpuré

2 dl crème fraiche

1 dl vatten

2 tsk fransk senap

1 saltgurka, hackad (eller någon annan inlagd gurka)

salt, vitpeppar

smör till stekning

till servering: 4 port ris

Koka ris enligt anvisningarna på förpackningen. Bryn lök och korv i smör, tillsätt mjöl och tomatpuré, fräs lite. Blanda ner resterande ingredienser utom saltgurka, koka ihop till simmig konsistens. Smaka av med saltgurka, salt och peppar. Servera med ris. Och kanske sallad :)

Saftig Saffransstjärna

IMG_5162

Den här saffransstjärnan är bara SÅ god och rolig att baka! Ojoj, hög utväxling på arbetsinsats. Älskar att den ser lyxig och avancerad ut, utan att den är det. Inspirationen fick jag av ett bröd jag såg i somras fyllt med nötkräm. Min version fyllde jag med chokladkräm som jag köpte färdig i en vanlig matbutik. Såhär ser den ut efter gräddningen.

IMG_5158

Imorgon ska jag ta med den på jobbet, så får vi höra vad kollegorna tycker :-)

Här hittar du mitt bästa grundrecept på saffransbröd. Det är på en halv liter mjölk, så då gör jag en stjärna av halva degen och små bullar eller lussekatter på andra halvan. Nedan hittar du ett recept som är enbart för en stjärna. Kanske blir det någon förändring i receptet senare, tex kan man variera fyllningen och toppa med något annat som glasyr eller kokos. Men just nu ser det ut såhär:

Saftig Saffransstjärna, 1 st

2,5 dl mjölk, 3%

1 dl grädde

2 kuvert saffran

1 dl strösocker

25 g jäst

0,5 tsk salt

8-9 dl vetemjöl (känn mängden, så att du får en smidig deg som går att kavla)

100 g smör, rumstempererat

Fyllning

2 dl chokladkräm alt nötkräm, färdig

1 ägg till pensling

pärlsocker (valfritt)

1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.

2. Värm mjölk och saffranssocker till 37°.

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, grädde, socker och salt.

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk. Jag kalljäste degen i kylen över natten.

5. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till runda degplattor, ca 25 cm i diameter. Ta hjälp av mjöl på bakbordet. Det är frestande att använda mycket mjöl, jag vet, men det är viktigt att inte överdosera mjöl vid saffransbak, eftersom brödet blir torrare då.

6. Lägg en platta på bakpappersklädd plåt, strö lite mjöl under. Bred chokladkräm på degplattan. Lägg nästa degplatta ovanpå, bred på chokladkräm. Gör ett lager till och avsluta med en platta utan kräm på.

7. Skär snitt med en kniv nästan ända in i mitten, dela först rundeln i 4, sedan de 4 delarna i 4. Snurra degstrimlorna 1-2 varv. Jag använde ett pepparkaksmått som jag tryckte ner till hälften i mitten för att få en extra fin stjärna. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk.

8. Sätt ugnen på 180 grader. Pensla stjärnan med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.

9. Grädda i ugnens nedre del ca 25 minuter. Det ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftigt inuti. Låt svalna under bakduk.

Glad advent!

Veggie Taco Tuesday

tacofries-55-web

Ibland blir det tacogrejor över, tjohooo! Idag blev det den här favoriten, taco fries. SÅ gott!

tacofries-29-web

Först rostade jag potatis i ugnen, 225 grader ca 25 minuter. Salt, peppar, lite olja på.

tacofries-33-web

Ibland flyttar jag över till portionsformar, ibland gör jag en stor plåt.

tacofries-36-web

Ost på och gratinerar i 225 grader tills den smält.

tacofries-42-web

Sedan är det bara att servera med sina favvotillbehör. Bra sätt att ta vara på en snutt tacofärs. Jag hade vegetarisk färs, det fungerar utmärkt. På toppen blev det yoghurt, het sås och någon chiligucka. Man tar vad man har hemma, efter sin egen smak. Jag älskar recept där man kan byta ut saker lite efter vad man har. Nu tillbaka till kvällsskiftet.

Ha en härlig fortsättning på veckan allihopa!

 

Lyxigt saffransbröd med vit choklad & mandelmassa

Äntligen får man börja julbaka! Eller hur? Kollade på favvoavsnittet av Trolltider igår på Öppet arkiv, minns ni det? Samlades i köket i ett försök att locka fram solen :)

Sus-Stocke-7783-1200pxl

Det här saffransbrödet med vit choklad och mandelmassa är ett av mina mest populära recept ever. Det har verkligen fått en plats här i mitt kök. Jag gör det i olika varianter sedan några år, testar olika smaker och nya degar. I går blev den första varianten med korinter som jag hade blötlagt i julmust. Riktigt bra, men jag håller nog fortfarande de med svarta vinbär i fyllningen högst. På senare år experimenterar jag med fördeg, men jag har svårt att märka skillnad på slutresultatet. Om man vill göra fördeg och testa själv är det jätteenkelt! Blanda bara degvätska, jäst och hälften av mjölet och låt det vila 20 minuter innan du tillsätter resterande ingredienser. Berätta gärna för mig vad du tycker. Nu, saffransfrågan, där märker jag skillnad. Från att ha behövt 2 paket för 5 dl mjölk, behövs nu 3. Kanske är det mina smaklökar, men jag upplever att kvallan på saffran har sjunkit. Därför använder jag hel saffran och mortlar själv.

Sus-Stocke-7841-1200pxl

Foto: Andreas Nilsson

Jag bakar ut degen i olika former beroende på vad jag ska ha dem till. Kransar, bullar, butterbullar. Sedan toppar jag antingen med pärlsocker eller låter dem svalna och glaserar med florsockerglasyr. Hemligheten för att lyckas med saftigt saffransbröd ligger i att inte ha i för mycket mjöl i degen. Och att tillsätta smöret rumstempererat. Jag har provat väldigt många varianter på deg och kommit fram till att om jag gör en lös deg på avsvalnad degvätska och låter den kalljäsa över natten i kylen, så får jag en mer lättkavlad deg och saftiga, smakrika bullar. Men det är överkurs. Jag bakar på kvarg, men när jag har glömt att handla det så har jag tagit lite grädde istället. Det blev väldigt bra.

IMG_8594.JPG

Foto: Susannes mobil i skymningsljus

Lyxiga lussebullar med mandelmassa & vit choklad, 50 st

5 dl mjölk, 3%

3 kuvert saffran

1 ½ dl strösocker

50 g jäst

1 tsk salt

1 burk kesella

16-17 dl vetemjöl

200 g smör, rumstempererat

Fyllning

200 g smör

200 g vit choklad, hackad

200 g mandelmassa, riven

2 dl svarta vinbär (valfritt, men jättegott!)

1 ägg till pensling

pärlsocker

1. Stöt saffran med ½ dl socker i mortel. Om du vill kan du lösa upp blandningen i lite alkohol för att få ut maximalt med smak. Gör det gärna i förväg.

2. Värm mjölk och saffranssocker till 37°.

3. Smula ner jästen i en degbunke, rör ut med lite saffransmjölk tills den löst sig. Blanda i resterande mjölk, socker, salt och kesella.

4. Tillsätt mjöl och smöret i klickar, bearbeta degen kraftigt 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Låt jäsa 1 timme under bakduk.

5. Dela degen i fyra delar, knåda lätt och kavla ut till en platta, ca 25×30 cm.

6. Bred på smör, strö över choklad, bär och mandelmassa. Rulla ihop och skär som kanelbullar, ca 12 bitar/rulle. Ställ i formar, jäs 20 minuter under duk.

7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker.

8. Grädda mitt i ugnen ca 7 minuter. De ska börja anta en gyllene färg men fortfarande vara saftiga inuti.

Är du sugen på glutenfritt?

Då hittar du ett jättebra recept här!

 

Ps. Jag måste bara tipsa om att de är ljuvliga nybakade, men efter de är frysta är det som att smakerna hinner utvecklas ännu mera. Jag värmer dem i vanlig ugn, aldrig, aldrig i micro. Det är ett utmärkt sätt att förstöra allt jobb man lagt ner eftersom de torkar jättefort efter och man gärna vill njuta dem ett tag :-)

 

Ps 2. Hur är det ens möjligt att skriva ett så långt inlägg om lussebullar? Jag måste vara en riktig nörd. Eller bara helt enkelt oerhört passionerad att hjälpa människor få de bästa bullarna…

Värmande vegetariskt

Gråvädret ligger över landet som en våt filt. En värmande gryta med chili och svarta bönor kryddad med en gnutta mörk choklad hjälper till att hålla värmen inifrån. Jag brukar koka en stor sats och frysa in hälften till veckan. Här har jag valt att toppa chilin med avokado, lite lime, färsk koriander och gräddfil. Det känns som att den här rätten har en förmåga att alltid pigga upp! Eftersom jag använder färdigkokta bönor är hela kalaset klart på ca 25 minuter.

Historieätarna2016-56-web

Susannes värmande black bean chili, 4-6 port

2-3 torkade, blötlagda chili (styrka/sort efter din preferens, jag tog 1 ancho och 1 chipotle)

2 gula lökar, hackade

2-3 vitlöksklyftor, hackade

3 msk tomatpuré

2 tsk pimenton (rökt paprikapulver)

1-2 tsk spiskummin

2 tsk oregano, torkad

1 tsk råsocker

2 msk vinäger (äpple eller balsamico)

2 burkar tomater (valfri sort, men gärna de lite extra goda)+ 1 burk vatten

2 tetror svarta bönor, avspolade

1 liten bit mörk choklad

olja till stekning, salt

till servering: välj dina favoriter tex avokado, koriander, nachos, fetaost, riven ost, gräddfil, hackad salladslök, jalapenos, majs, hackade tomater eller paprika i olika färger, limeklyftor, ris.

Historieätarna2016-57-web

Så lagar du

Hacka och fräs chili (spara blötläggningsvattnet), lök och vitlök i olja utan att det får färg. Tillsätt tomatpuré, pimenton, spiskummin, oregano, socker, vinäger, vattnet från chilin och tomater. Låt koka upp. Häll i bönor, koka till önskad konsistens. Förbered tillbehören under tiden. Smaka av med salt och en liten bit mörk choklad. Servera med dina önskade tillbehör.

Ha en underbar helg allihopa!