Midsommarbuffé

I år har jag satsat på en sill- & laxbuffé. Inte överdådigt, men ändå lite olika smaker för en spännande buffé att avnjuta under dagen. Och som vanligt är jag lite nyfiken. Hur firar du midsommar? Familjen? Kompisar? Jobb? Själv? Stillhet? Kalas? Mittemellan?

midsommarbuffe2016-28-web

Här kommer min midsommarbuffé 2016

Välkomstsnacks Rågchips med laxröraBubbelbål med jordgubbar & lime i glasburk

SOS smör, ost, sill med dillkokt färskpotatis, knäcke & tunnbröd

Lime, chili- & ingefärssill

Skärgårdssill med rom & gräslök

Inkokt lax med pressgurka & majonnäs

Matjessill med hackat ägg, röd lök, kapris & brynt smör

Ägghalvor med färskostkräm & rom

Midsommartårta citronmazarin med jordgubbar eller Chokladpavlova med nötkräm 

midsommarbuffe2016-14-web
Lime- & chilisill, 4 port
1 pkt 5-minuters sill
2 ekologiska lime, skivade
1 röd lök, skivad
1 röd spansk peppar, urkärnad, strimlad
1 liten bit färsk ingefära
Häll av sillen och spara spadet. Skär sillen i bitar, ca 1 cm breda.
Varva sill, lime, lök, ingefära och chili i en burk. Häll på den sparade lagen.
midsommarbuffe2016-3-web
Skärgårdssill med pepparrot, 4 port
1 pkt 5-minuters sill
2 dl crème fraiche
3 msk gräslök, strimlad
3 msk stenbitsrom
1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet
1 tsk pepparrot, riven
1 krm salt
1 krm svartpeppar
Häll av sillen och spara spadet. Torka av sillen med papper och skär i bitar, ca 1 cm breda. Blanda med resterande ingredienser.
midsommarbuffe2016-19-web
Inkokt lax med pressgurka & majonnäs, 4 port
Klassisk sommarmat som du med fördel förbereder dagen innan. Jag gillar att variera smaksättningen av lagen, ibland får den smak av en mild chili, fänkål, dillfrö eller några färska dillkvistar.  /Susanne
800 g laxfilé utan ben
1 ekologisk citron
lag
2 dl vitvinsvinäger
1 l vatten
0,5 dl socker
2 msk salt
1 gul lök, skivad
2 morötter, skivade
10 vitpepparkorn, hela
3 lagerblad
Koka upp samtliga ingredienser till lagen, låt sjuda ca 5 minuter. Lägg i fisken (lagen ska just täcka fisken) och låt sjuda försiktigt tills innertemperaturen är 55˚C. Det tar ca 5-10 minuter. Låt svalna, ställ i kyl i lagen.  Gör majonnäs och gurka (nedan). Dra bort skinnet, garnera med skivad citron och gurka. Servera med nykokt färskpotatis, pressgurka och majonnäs.
Tips: servera med färska primörer som grön sparris, sockerärtor, rädisor och lättkokt salladslök. 
Pressgurka
1 dl vitvinsvinäger
0,5 dl strösocker
0,5 tsk salt 
1,5 dl vatten
1 gurka, i tunna skivor
2 msk persilja, hackad
Värm vinäger, socker och salt. Häll på kallt vatten och blanda lagen med gurka. Låt stå ett par timmar. Strö på persilja innan servering. 
Majonnäs med stavmixer
1 ägg
1 tsk dijonsenap
½ tsk rödvinsvinäger
2 dl rapsolja
½ tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk salladslök eller gräslök, strimlad
Lägg alla ingredienser utom lök i en mixerbägare. Det är viktigt att de har samma temperatur, annars kan såsen spricka. Mixa med stavmixer, börja nerifrån och för den uppåt ett par gånger. Rör ner lök. 
midsommarbuffe2016-40-web
Matjessill med brynt smör, ägg & kapris, 4 port
2 hela matjessillfiléer
3 ägg, hårdkokta och hackade
1 röd lök, hackade
1-2 msk kapris
100 g smör
Skär sillen i fina bitar, gärna lite diagonalt. Lägg upp som en hel filé på ett fat. Lägg lök och ägg bredvid, strö på kapris. Bryn smöret gyllene och häll över hela anrättningen.  
 
midsommarbuffe2016-43-web
Ägghalvor med rom & färskostkräm, 8 st
4 ägg, hårdkokta
100 g naturell färskost
1 dl crème fraiche
1 tsk citron, pressad
2 msk röd  eller svart stenbitsrom
till garnering: dill eller gräslök
Vispa färskost, crème fraiche och citron med elvisp tills det är spritsbart. Dela äggen längst med, spritsa på en klick kräm, lägg på lite rom och garnera med dill.
Ha en fin fortsättning på midsommarveckan!

Rågchips med laxröra

Hur har ni det kompisar, har ni börjat planera midsommarmaten? Om inte så kommer här massor av tips. Till att börja med vill jag alltid ha nåt litet salt att börja med. Ja, och en bubblig dryck. Sedan vill jag laga mat som kan förberedas, sillar, lax, sallad osv. Så man hinner njuta och kanske plocka in en vas vilda ängsblommor, för att sätta midsommarstämningen.

I år börjar jag med enkla aptitretare på rågchips och ett alkoholfritt bubbel i min stora glasburk med tappkran. Älskar den!

IMG_7185

Jag blandade massor av citron, apelsin & mynta med jordgubbar, is, lavendelblommor och ginger ale.

IMG_7219

Rågchips med laxröra, 25-30 st

150 g kallrökt lax, strimlad
250 g färskost med pepparrotssmak
1 dl crème fraiche
ca 25 rågchips
till garnering: citronbitar, färsk dill eller gräslök

Blanda lax, färskost och crème fraiche. Fördela fyllningen på rågchipsen.
Garnera med citron, dill eller gräslök. Lite svartpeppar är också gott på om man har det hemma.

Rågchips är toppen som aptitretare, Maud gjorde en god variant med gubbröra i våras, det receptet hittar du här.

IMG_7201

Jag är förtjust i enkelheten, att det kan bli så gott med så få ingredienser. Sedan är rågchipsen geniala. De står emot fukt bra för att vara bröd och smakar helt ljuvligt. Man måste bara lära sig vars dom står i affären (bredvid kexen oftast) Mera midsommarmat kommer strax!

 

 

Chokladpavlova med jordgubbar

midsommartårtor2016-59-web
Här kommer ett till förslag på en härlig midsommartårta!
Chokladpavlova med jordgubbar, 12-15 bitar
6 äggvitor
1 tsk vitvinsvinäger
3 dl strösocker
2 dl florsocker, siktat
1/2 dl majsstärkelse, siktad
100 g mörk choklad, hackad
Fyllning
5 dl vispgrädde
1 dl nötkräm (går att byta ut mot tex lemon curd eller chokladkräm)
1 l jordgubbar, i bitar
Till garnering: mynta, pistaschkärnor, florsocker
Sätt ugnen på 120°. Rita en cirkel på bakpapper, ca 24 cm i diameter. Smält chokladen i micro eller vattenbad. Vispa vitor tills skummet börjar stiga, häll i vinäger och hälften av strösockret. Vispa på medelhastighet ca 1 minut. Tillsätt resterande strösocker och vispa på högsta hastighet till ett fast skum. Rör ner florsocker och majsstärkelse. Rör försiktigt ner den smälta chokladen. Klicka ut på bakpappret och bred ut tills du fyllt cirkeln. Grädda ca 1,5 timme. Låt svalna utan att öppna ugnsluckan. Marängen ska vara något seg inuti, men lätt släppa plåten. Om marängen faller ihop när den avalnar är det ingen fara, den blir lika god ändå!
Vispa grädden mellanhård och bred ut den på botten. Ringla på nötkräm och toppa med jordgubbar. Garnera med tex mynta, hackade pistaschkärnor och florsocker.
midsommartårtor2016-62-web
Ett riktigt enkelt recept, marängen blir lite sådär kladdig inuti och hård utanpå. När man tar en bit får man en klick choklad eller nötkräm som fint balanseras av den fluffiga grädden och syran från jordgubbarna.
Ha en superfin kväll allihopa!

Citronmazarintårta

mazarintarta

Foto: Josefin Peciva, Svt

Fick pepp på att testa en mazarininspirerad tårta i veckan, den blev så god och praktisk eftersom den kan förberedas i god tid, så den blev ett eget recept. Saftig, enkel och glutenfri.

Hoppas ni gillar den. Fler sommartårtor är på ingång =)

Mazarintårta med citron & hallon, 12-15 bitar Glutenfri

175 g smör
400 g mandelmassa, riven
3 ägg
1 ekologisk citron, det gula av skelet rivet
0,5 dl majsstärkelse
50 g mandelspån
200 g naturell färskost
2 dl vispgrädde
2-3 msk lemon curd
4 dl hallon eller andra bär
valfritt: färsk mynta eller citronmeliss

Bryn smöret gyllene, låt svalna. Sätt ugnen på 180 grader. Kläm fast ett bakpapper i botten på en springform ca 26 cm. Rör smör och mandelmassa smidigt, tillsätt äggen ett i taget. Blanda ner hälften av det rivna citronskalet och majsstärkelse. Grädda mitt i ugnen tills kakan fått färg och känns fast men ändå saftig. Det tar ca 30 minuter. Rosta mandelspånen gyllene i ugnen när kakan är klar, det tar ca 5 minuter. Låt svalna. Vispa färskost och grädde tills det är spritsbart, smaka av med lemon curd. Garnera kakan med citronkräm, hallon, rivet citronskal, mandelspån och ev mynta.

Matfoto pågår

Snaaart kommer recepten inför midsommar, jag har fått hjälp av min kollega Josefin från Svt i veckan. Så bra, för även om jag ofta jobbar på egen hand så kan det vara lite trixigt att både laga, lägga upp fint och hinna fota själv :-)

IMG_1189

Här kommer en förhandstitt på midsommarbuffén som snart kommer finnas här.

Ha en underbar helg kompisar!

 

Grilla med Beppe!

Har ni sett min kollega Beppes grilltips här på webben? Han tipsar bland annat om ett av mina favvorecept på grillad lax.

grillat2015-46-web

Han har gjort en serie där han grillar på burgare, kyckling och allt möjligt. Gott! En annan av mina favoriter att grilla är kotte. Eller entrecôte som det heter egentligen. Fettet gör den väldigt saftig, det går snabbt att grilla och få köttbitar gör sig så bra på grillen. Enligt min smak. T-bonestek är också en favorit, men svårt att få tag på. Det kan vara lite knepigt att hitta bra grillkött när man vill att det ska vara ekologiskt. Så allt oftare kör jag grillningen vegetarisk.

Men, jag är lite nyfiken =)

Hur har ni det i sommargrönskan? Grillar ni? Vad lägger du på grillen?

 

 

Somriga smörgåstårtor

En av de absolut bästa sakerna man kan servera på sommarens kalas är smörgåstårta. I dagarna är det många som tar studenten, men den passar lika bra på alla högtider. Det är intressant det här med smörgåstårta, när den kommer fram är det alltid lite högtidligt. Visst är det det?

smörgåstårta-43-web

Ett av mina favoritrecept är den här enkla tårtan. Receptet på den och en massa tips om smörgåstårtor hittar du här. 

Jag tycker att det är så roligt att se smörgåstårtor växa fram. Man börjar med ett paket bröd och några fyllningar och hips vips har man något sådant här på bordet. För att den ska få både toppsmak och look så är det viktigt att råvarorna på toppen, förutom att vara goda, är snygga. Här har jag valt skinka av helt kött och en rullbar, färdigskivad ost. För några veckor sedan gjorde jag en vegetarisk variant med brieost, äpple, basilika och jordgubbar. SÅ gott!

Men det är inte alltid man är så många, då kan en minitårta eller en smörgåsbakelse vara perfekt! Även underbart för midsommar.. Har ni testat det här receptet med ostkrokar? Annars vill jag tipsa om det :) Det är skapat med inspiration från Lena Björk i London, ni minns kanske hon som gjort succé i London när hon har ordnat maten till bla Prins Charles bjudningar. Jag hälsade på henne och spenderade några dagar i deras kök. Lenas kök alltså, inte Prins Charles. Jag fick följa med på jobb på en hejdundrande kändisbjudning under Wimbledonturneringen. Då önskade jag litegrann att jag visste lite mer om kändisar, så jag hade vetat vem jag träffade direkt, men men… Jag är bättre på mat och tur är väl det.

Räkbakelser med ostkrokar, 6-8 st

6-8 skivor franskbröd

200 g naturell färskost

2 dl crème fraiche

½ ekologisk citron, det gula av skalet rivet samt 2 tsk pressad

½ dl gräslök, hackad

1 msk pepparrot, riven (valfritt)

200 g räkor, skalade

½ fänkål, sköljd och finhackad

salt, vitpeppar

till garnering:

2 dl ostkrokar, mixade

2 msk löjrom

½ ekologisk citron, gräslök

blandsallad

Ta ut 3-4 rundlar från varje brödskiva med hjälp av pepparkaksform eller ett glas, det går åt 3 rundlar per bakelse. Vispa färskost, crème fraiche och citron med elvisp tills det är bredbart. Blanda ner gräslök, pepparrot, smaka av med salt och peppar. Lyft undan hälften. Låt räkorna rinna av, hacka hälften. Rör ner dem och fänkål i resterande crème fraiche. Montera bakelserna: Bred röra på två brödbitar, lägg ihop och toppa med en brödskiva. Upprepa tills du har sex ”torn”. Stryk den sparade crème fraichen runt om och ovanpå som på en smörgåstårta. Hit kan du förbereda dagen innan, sätt ett par tandpetare i bakelserna så fastnar inte plastfolien, ställ i kyl. Innan servering: täck kanterna med ostkrokar, lägg räkor och rom ovanpå, garnera med citron och gräslök. Servera med blandad sallad.

 

Taco fries

Det här med potatis, det är ju så gott. Och tacos, en till favorit. Vad händer om man kombinerar dessa två?

tacofries-55-web

Det här!

tacofries-29-web

Först rostar jag potatis i ugnen, 225 grader ca 25 minuter. Salt, peppar, lite olja på.

tacofries-33-web

Sedan flyttar jag över till portionsformar..

tacofries-36-web

Ost på och gratinerar i 225 grader tills den smält.

tacofries-42-web

Sedan är det bara att servera med sina favvotillbehör. Bra sätt att ta vara på en snutt tacofärs. Jag hade vegetarisk färs, det fungerar utmärkt. På toppen blev det yoghurt, het sås och någon chiligucka. Man tar vad man har hemma och gillar helt enkelt.

Ha en underbar dag kompisar!

 

Sommarfrukost Chia & hallon

Hej kompisar! Det är dags för veckans torsdagstips.

IMG_0954

Superenkelt mellis eller frukost, chiayoghurt med bär eller fruktsallad. Så enkelt, blandar chiafrön med yoghurt, en nypa vaniljpulver och honung (om man vill). Man kan ha lite honung på toppen istället, eller hoppa över det helt. Jag gör den kvällen innan och på morgonen är det bara så skönt att plocka ut en färdig, hyfsat bra frukost och njuta. Nu hade jag hallon, men alla bär och frukter är goda på. Har ni testat?

Här hittar du grundrecept på chiapudding och annat som kan vara roligt att veta om de små fröna.

Ha en fin fortsättning på veckan allihopa!