Veckans torsdagstips

Bondens2016-3-web

Det är dags för torsdagstips och eftersom att det blev ett riktigt blåbärsår och blåbär är ett sånt superbär så blir det smoothies på alla möjliga sätt härhemma. Idag blev det en variant utan mejeriprodukter. Blåbär, ananas, vatten och mynta. HUR gott som helst och bara maximalt med nyttiga grejor. Testa!

Veckans torsdagstips

Bondens2016-51-web

Jag bor inte nära ett bageri och oftast är jag inte uppe och kavlar smördeg på lediga söndagar, men nu har det kommit flera genvägar till att man ändå kan servera en anständig, nybakad croissant. Okej, jag är den första att erkänna att de inte alls är som de bästa bageriernas, men de funkar. Senast testade jag de frysta som man själv bakar av, de var bäst av de jag har hittat på affärerna här iaf. Har ni testat? Vad tyckte ni?

Skördefest i rutan

Här kommer recepten för ikväll.

Vi börjar med den rostade pumpahommosen. Den tar hommos till en ny nivå. Och jag tycker det är roligt att variera den vanliga.

Bondens2016-163-web

Risotto med pumpa är en härligt krämig, vackert orange rätt. Du toppar med vad du vill. Jag gillar rostade nötter/mandel, brynt smör, stekt rosmarin eller salvia, ost, svamp… Nån eller några av dom. Jag använder oftast vintersquash/oumpa som heter hokkaido eller uchiki kuri. De är vackert orange och smakrika.

Höstgul pumparisotto med rostade hasselnötter & rosmarin, 4 port

1 l grönsaksbuljong (mängden kan variera något mellan olika rissorter)

2 schalottenlökar, finhackade

4 dl risottoris avorioris

400 g pumpa, rostad och mosad ca 1/2 mellanstor pumpa

3 dl vitt vin

1-2 dl lagrad hårdost, riven +till garnering (här kan du välja en annan ost)

smör eller olja till stekning

salt, svartpeppar

topping

1 dl rostade hasselnötter eller mandel, hackade

1 msk honung

150 g smörstekt svamp (valfritt)

några kvistar färsk rosmarin

Koka upp buljongen, ställ åt sidan. Hemgjord buljong är godast, men en buljongtärning i vatten funkar också bra. Fräs lök mjuk i smör utan att den får färg. Tillsätt ris, rör om. Häll på vin och sjud tills det nästan kokat in, då börjar du tillsätta buljong skopa för skopa allt eftersom det kokar in. Det tar drygt 15 minuter. Rör ner pumpa och låt allt bli genomvarmt. Tillsätt riven ost, smaka av med salt och peppar. Stek örterna i smör tills de är krispiga. Toppa risotton med ost, nötter, honung, örter och svamp alt brynt smör.

Bondens2016-192-web

Här hittar du recept på skockorna.

Receptet på banoffeetårtan hittar du här.

Bondens2016-190-web

Så god! Och enkel.

Pumpafest!

På onsdag blir det skördemarknad i rutan. Det är de bästa programmen jag vet. På hela året. I år blåste det dock orkan, som sagt… Vädret rår man int på :-)

Bondens2016-170-web

Jag ska laga pumpa. Ett tips är att man rostar en stor plåt med pumpbitar och sedan låter det vara bas för 2-3 middagar. Här kommer tips på några underbara rätter med rostad pumpa

1. Drömgod lasagne

Värmande för kropp & själ!

2. Rostad pumpasoppa

Mustig & härligt höstig.

3. Pumpapizza

Snabbmat, fast riktigt god & hemlagad!

4. Ljummen höstsallad med pumpa & ädelostdressing

Matig sallad är aldrig fel.

skörd2015-45-web

Ha en underbar måndag kompisar!

 

Blåbärskakun

Hej Kompisar!

I afton blir det blåbärskakun med vaniljsås. Jag tänkte visa en snabbvariant, men den nedan funkar också =) Hoppas vi ses i rutan, det är Linda som styr upp oss ikväll. En härlig start på kvällen när Hulda visar höstmode, Carolina Klüft drömreser och Arvingarna spelar sin nya singel.

IMG_2373

Hemgjord vaniljsås

1,5 dl vispgrädde

1,5 dl mjölk, 3%

1 vaniljstång, urskrapad

0,5 dl strösocker

4 äggulor

Koka upp grädde, mjölk och vaniljstång. Vispa socker och gulor krämigt. Häll gräddmjölken över gulorna, slå tillbaka blandningen i kastrullen. Fortsätt vispa och värm till just under kokpunkten (efter 82-85 grader koagulerar gulan, det vill vi inte). Häll upp i en kall skål, låt gärna svalna i vattenbad. Om du önskar en fluffigare sås kan du vända ner 1 dl vispad grädde innan serveringen.

IMG_2372

Blåbärskakun, 6 st mellanstora eller 20 små

Nybakad blåbärsbulla med ett glas kall mjölk är fina barndomsminnen för många av oss norr- och västerbottningar. Kanske även på fler platser? Rikligt med nymortlad kardemumma, äkta smör och sötsyrliga blåbär är hemligheten. Jag gillar att kalljäsa degen över natten, men det går även bra att jäsa i rumstemperatur. Om du har ett eget favoritrecept på vetedeg kan du använda det. Att tillsätta rumsvarmt smör och göra en fördeg ger ett saftigare bröd. Blåbärskakun går utmärkt att frysa. Sockret på kanterna blir kolakrispigt i gräddningen. Vill du ha mjuka kanter som en traditionell blåbärsbulla så hoppar du bara över det.

Fördeg

25 g jäst

3 dl mjölk

250 g vetemjöl (drygt 4 dl)

Deg

250 g vetemjöl (spara lite till utbakning)

80 g strösocker (0,75 dl)

1 krm salt

1-2 tsk kardemumma, mortlad

100 g smör, mjukt

Fyllning

ca 8 dl blåbär

0,5-1 dl strösocker (du väljer hur söt du vill ha fyllningen)

för frysta bär eller mer vattniga bär: 2-3 msk potatismjöl

Till pensling

1 ägg

2-3 msk råsocker (valfritt)

Såhär gör jag: Blanda samtliga ingredienser till fördeg, täck med duk och låt vila en timme i rumstemperatur. Tillsätt resterande ingredienser, smöret klickvis och och bearbeta till en smidig deg, spara lite mjöl till utbakning. Täck bunken med lock eller plastfolie, låt jäsa över natten i kylen. Om du har bråttom kan du värma mjölken och jäsa en timme i rumstemperatur istället. Dela degen i 6 bitar, forma runda degämnen (degbollar) på mjölat bakbord, platta till något med handen. Låt vila 10 minuter under duk så att degens spänning släpper. Då blir den lättare att kavla. Kavla ut tills degen är 1-2 cm tjock, lägg på bakpappersklädd plåt. . Blanda blåbär, socker och ev potatismjöl. Fördela bären ovanpå degen, spara en bit på kanten. Vik upp kanterna och nyp till degen så att bären stannar kvar. Täck med duk och låt jäsa tills kanterna puffat upp, ca 45 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla kanterna med ägg, strö på socker. Grädda tills brödet är genomgräddat och fått vacker, gyllene färg, det tar 10-15 minuter. Låt svalna på galler.

Tips: baka små bullar av hälften av degen. Grädda dem i smord muffinsplåt eller i stabila formar.

Vaniljsås turbo

Ibland har man mer tid för att laga mat, ibland mindre. Det finns helt enkelt olika tillfällen i livet. Det här receptet är för de dagar man

behöver en genväg. Yoghurt ger en trevlig syra och du väljer själv hur söt du vill ha din sås/kräm. Du kan även använda turkisk yoghurt och lyxiga dagar kan man röra ner lite grädde.

2 dl naturell yoghurt

1-2 msk snabb vaniljsåspulver

Vispa ihop yoghurt och pulver. Om du vill ha svarta prickar i så rör du ner lite vaniljpulver.

 

Veckans torsdagstips

Bondens2016-9-web

Idag vill jag tipsa om en snabblagad resträtt som kom till när det blev lite tacofärs över.

Det blev små auber-pizzor! Stekte skivad auber i olja, på med färdig tacofärs (veg eller nöt), lite riven ost och en halv cocktailtomat.

Bondens2016-4-web

Bara så enkelt.

Bondens2016-7-web

Jag älskar gjutjärnspannor. Så bra att få i sig lite extra järn, det blir bra stekyta och pannan kan funka som ugnsform också.

Bondens2016-26-web

Osten smälte härligt…

Bondens2016-19-web

Serverade med blandad sallad och rester från tacokvällen. Mums!

Bondens2016-13-web

Krämig älgfärsgryta

Bondens2016-90-web

Idag behövde jag göra något snabbt av ett paket älgfärs. Det blev en riktigt god gryta, så jag vill tipsa er alla!

Bryn färs, en hackad lök och om du har, torkad svamp i smör. He på en burk crème fraîche eller kokbar yoghurt och en halv buljongtärning. Koka upp och smaka av med fransk senap, salt och peppar. Jag tärnade i squash också och la i lite broccoli. Supergott till både pasta, ris & potatis.

Eftersom älgjakten börjar idag så kommer det börja komma ut mer älgkött snart i butikerna, om man int har tur att ha en jägare som ordnar det.

Med varma händer

Alltså att Ni, underbara kärleksfulla bloggläsare, är bara finast i världen.

Häromdagen fick jag ett brev från Kristin, med ett par superfina vantar. Så glad jag blev! Vilken glädje och värme de här vantarna skapade i mig. Jättebra förslag att vi alla på bloggen kunde träffas någon gång. Jag har tagit upp det med min chef Anna :-)

IMG_2387

Tack igen Kristin och tack alla för era uppmuntrande kommentarer här på bloggen, det gör mig jätteglad och uppmuntrar mig på så många sätt. Med varma händer och hjärtan möter vi nu hösten. Kärlek!

Ha en underbar helg Kompisar!

Skördemarknad

Hej kompisar!

I helgen var vi och spelade in ett program på Umeås skördemarknad. Här kommer ett smakprov. Programmet sänds 14:e september, längt till det!

Det var svinkallt och blåste orkan, haha, ja, det är tur det finns varma kläder!

Bondens2016-152-web

Linda Olofsson programleder.

Bondens2016-186-web

Vi hade riktigt trevligt i stormen.

Bondens2016-165-web

Bakom kulisserna.

Bondens2016-135-web

Mina fina kollegor.

Bondens2016-145-web

Ledtråd till vad jag ska laga syns till vänster på bordet :-)

Glad helg allihopa!