10 Trender 2017

Så var vi en bit på väg in i 2017. I nyårsprogrammet pratade jag och Beppe lite om trender, eller tendenser som jag tror kommer vara viktiga inom matvärlden 2017. Jag gjorde något liknande i fjol, det hittar du här. Ändå lite roligt att jag prickade in ett par saker 😀 Och det här med alger, alternativa proteinkällor och alkoholfritt fortsätter vara hetare än hetast. Formerna för att äta ute är inne i en transformering. Vi har restauranger, men också intressanta hemma hos/supper clubs och pop ups, för att int tala om livsmedelsbutikerna som stukar in sig på att bli restauranghybrider.

IMG_7013

10 trender att hålla koll på 2017

1. Rejäl mat. Hemma hos mormor/farmor/oss. Samlas runt familjebordet/lägerelden. Oavsett om det är med sin biologiska familj eller en mer självvald. Hej Supper clubs! Hej Köttbullar! På tal om hemmamat. Matlådan blir het. Den är en trend i sig. Och take away.

2. Matsnobberi ersätts med mer sansad syn på livsmedel som jordbruksprodukter. Att skryta om hur mycket gåslever man åt i helgen går bort. Gåslever också. Och allt annat djurplågeri. Ska man äta djur så behöver processen vara så värdigt som möjligt. Jag har förresten hört att det finns någon sorts mer ekologisk gåslever, om man nu verkligen känner att det är det man vill äta, så fråga efter den. Det är bra att ta vara på hela djuret.

3. Veganism. Det har vart på gång länge. Vegetarianism också. Fler och fler väljer att äta grönt, även allätare kommer inkludera mer grönt i sin mat. Vi lär oss mer och mer och utvecklas med det. Grönsaker, örter och frukt blir alltmer populärt, se ovan. Det driver fram ett mer omfattande utbud. Det är int bara kött, fisk och vin som smakar olika beroende på varifrån det kommer.

4. Bättre oanimaliska proteinsubstitut alltså låtsaskött/ost. Det satsas stora forskningsresurser på detta och jag ser fram mot att smaka tex den omtalade ”impossible burger” som ska smaka prick som kött, men ännu bara finns i USA. Åt förresten nyss kokosost. Bästa veganska ”osten” jag smakat.

5. Alkoholfritt. Att bli bakis är ett misslyckande. Intas alkohol är det i mindre mängder, som njutning mer än berusning. Det kan även vara ett önsketänkande. Fler gourmetalternativ i den alkoholfria hyllan.

6. Hur har vi det med Hälsan? Ja, detta ämne igen. Blir 2017 året då vi tar tillvara på att ladda kroppen med så bra bränsle vi kan, samtidigt som vi njuter. Hoppas det. Det finns en stor hälsotrend med ekologisk mat som växer över hela planeten. Vi söker också lugnet, fler och fler vågar testa lugnare träningsformer, yoga och vandra i naturen för att balansera våra i övrigt fullspäckade liv i racerfart. Tillbaka till det enkla. Det som kanske har blivit det svåra.

7. Fisk, fisk, fisk…. Ack ja, det är inte en enkel historia. Vi kommer äta mer odlad fisk eftersom vi överfiskat haven under lång tid. Ljusglimt är att det kommer fler odlingar med vettig miljöfilosofi, till skillnad från hur det ser ut idag.

8. Konsumentkunskapen ökar. Även det något av ett önsketänkande, det beror på många faktorer. Allmänintresset såklart och hur mycket utrymme livsmedelsdiskussionen får i media. Här känner jag för en stor revolution. Jag vill att all mat som säljs i livsmedelsbutikerna ska vara så bra som det bara går. Att det tydligt ska framgå hälsokonsekvenser av att äta tex besprutad frukt. När man köper vanlig frukt får man i sig en cocktail av olika bekämpningsmedel. Nej tack. Den enda cocktail jag vill ha 2017 är en jag själv aktivt beslutat mig för att inta. Antagligen en alkoholsvag med mynta och lime. I ett glas. Se punkt 5, 1, 2. 8 och 9.

9. Restaurangerna börjar låta oss äta på tallrikar igen. Hela portioner. Någon som minns det efter allt delande och smårätter de senaste åren? Jag gillar båda, men ibland är det faktiskt skönt att få sin egen tallrik. Och just ordet tallrik är viktigt. Och glas. Inte strutar, provrör och tjafs längre. Vi ät på tallrik 2017. Och dricker i glas. Som man gjorde hos mormor, se punkt ett.

10. Gerillaodling. Vi kommer odla grönsaker mm på varje plats det finns möjlighet. Det ger barnen en möjlighet att se hur livsmedel produceras. Och endel vuxna. Det är oerhört viktigt att ha en förståelse för hur mat produceras av så många anledningar. Personligen tycker jag att kontakten och kärleken till jorden är essentiell för att kunna ta beslut om hur man vill äta och handla.

Jag tror också att vissa sociala medier är mättade. Vi orkar inte så på varenda människas senaste lyxmiddag och perfekta liv. Istället kommer vi längta efter det äkta, mer personliga och oputsade. Människor som är sig själva mer än en glossig fasad. DET är vackert på rikt. Det är nämligen okej att vara mänsklig, för när du är det så tillåter du andra att vara det. Och det finns inget bättre än att leva fri i sanning. Grovt generaliserat: Det ”fula” blir det nya fina.

Vinterlandet

Borta bra, men… =)

IMG_6986

Landade rakt in i snöstorm, men vad gör det när det blev såhär fint!

IMG_6973

Vilken vinter. Alla dessa vackra färger och blå timmar.

IMG_6964

Det har vart bra resor och nu känns det härligt att komma hem. Nästa vecka är jag tillbaka i rutan, längtar efter Er och kollegorna. Vad längtar ni efter att se mer av 2017? Tipsa gärna här.

Under citronträdet

Så skulle min bok kunna heta :-)

Jag har en dragning till citrusträd i allmänhet och citronträd i synnerhet. Antar att det har framgått… Här är ett med små babycitroner som en dag snart kommer vara stora, saftiga citroner på ett hustak i Palma.

IMG_6925

Jag har hunnit med ett besök på en helt ekologisk matmarknad här. Tala om fina råvaror. Och SÅ prisvärt!

IMG_6719

Köpte lite clementiner, mandariner och tomater från ön. Sedan var jag till en inomhus matmarknad, Mercat d’Olivier mitt i Palma. Där handlade det mycket om säsongens kronärtskockor. SÅ gott!

IMG_6798

Och de hade megastora jordgubbar. Inte lika ekologiska dock. Jag njuter oerhört av att kunna handla dessa färska råvaror. Det gör min kocksjäl djupt lycklig. Nästan lite salig. Tänk allt gott man kan laga med de här råvarorna! Nu är citrusfrukterna som bäst, min senaste upptäckt här är att de ekologiska int har samma vaxiga ”ythinna” som de konventionellt odlade. Jag vet int vad det betyder, men någon av er kanske vet? Berätta gärna isåfall. Ha en superhelg och njut av citrusfrukterna, kanske som en enkel sallad toppad med mynta och honung? Det ska jag göra =)

 

Ps. TACK underbara NI för alla kommentarer. De värmer mitt hjärta och jag läser alltid allihopa, även om jag inte riktigt alltid har möjlighet att svara när jag är på vift. Jag är så glad att ni finns med mig här.

 

 

Palma de Mallorca

IMG_6744

Hej! I Palma är det ännu en solig dag, jag har hoppat upp på taket och kollar in stan från ovan.

IMG_6732

Citrusträden, oj vad jag älskar dom! Jag har plockat 2 mandariner =) Yay!

IMG_6739

Promenerat vid hamnen.

IMG_6736

Och besökt en ekologisk matmarknad. Mer om den senare. Ekologisk mat är på framfart här på Mallorca. Den här ön genomgår verkligen stora förändringar. Nu är det cyklister, livsnjutare och träningsresenärer som intar ön, även om partyställena tydligen finns kvar i Magaluf.

IMG_6753

Historieätarna

Ännu ett par dagar kan man se det sista avsnittet någonsin med Historieätarna. Här hittar du det!

IMG_5787

En av de roligaste arbetsveckorna jag någonsin haft. Oj vad vi jobbade! Men vilken upplevelse. Tala om att alla i teamet var proffs. Man sku vilja att programmen skulle ligga kvar for ever på Play, men så funkar det int. Så nu är det bara för oss att passa på att kolla.

Hola!

Hej Kompisar!

Hur har året börjat för Er? Fint, hoppas jag!

IMG_6701

Jag skriver till er från Mallorca, är här på en liten arbetsresa. Och hunnit fira Spansk jul-en gång till! Eller ja, de vise männens dag. Det är dagen då spanska barn får sina julklappar och en stor karneval intar Palma. Nu skulle jag vilja dela massa bilder med er, men internet är segt och det tar 100 år, så jag sparar lite på dom. Men här kommer en liten glimt från den mysiga bergsbyn Valdemossa. 

Det är grönt och fint, runt 14-16 grader på dagarna, som en svensk vår/försommar. Vi har hittills haft en väldans tur med vädret. Den här byn alltså, SÅ fin. Vindlande gränder, makalös utsikt, citrusträd och mysiga caféer…

IMG_6696

Jag kunde stanna här en vecka, men int den här gången. Nu bär det vidare till Palma igen. Men först…

IMG_6693

Café leche y leche!

 

Grym Guava

Alltså Guava, vilken god frukt.

IMG_6199

Den var i säsong nu på Kanarieöarna. SÅ god! Smakar jordgubb/smultron/banan/vanilj. Har ni testat?

IMG_6178

Jag måste erkänna en sak, jag visste int vad det var för frukt när jag såg den på frukosten. Så jag frågade personalen, ”Ursäkta, vad är det här för frukt?” Det blev väldigt roligt och skrattanfall tillsammans med personalen. Första killen sa att det var päron. Så jag fick fråga vidare, för päron var det ju inte. Sedan kom en som visste. Guava! Det är jättehårda kärnor, så man får akta tänderna. Vi åt den som kiwi, med sked. En riktig smak av sommar.

 

Gott nytt år!

Här kommer en varm hälsning från oss alla på Go’kväll. Kvällens program går att se redan nu, klicka här!

Jag gick all in på en enkel bekvämimpameny i år. Alla recept hittar du samlade här och här på bloggen i mina tidigare inlägg. Hur har ni det såhär på årets sista dag? Jag vill passa på att skicka mina varmaste nyårshälsningar till er som är med mig här och i rutan. Ni är jätteviktiga för mig och jag tänker på er ofta. Eran vänskap, kärlek och glädje som genomströmmar era kommentarer. Tusen tack. Även när jag sitter vid poolen och dricker en kopp spanskt kaffe. Har ni testat det här förresten? Det är kondenserad mjölk som man häller i botten på ett glas och toppar med starkt kaffe. Man kan ha mjölk i också. En perfekt dessert, tycker jag. Café leche y leche heter det, ungefär iaf. Jag kan ju int prata spanska, men det här brukar jag klara av att beställa.

IMG_6329

 

Må 2017 bli bästa året hittills för oss alla.

Varma kramar från er vän Susanne

 

 

Vegetarisk Wellington

Hej hopp! Svamp Wellington tänkte jag mer som inspiration, för jag har inte något recept till den i programmet. Men när jag hörde att det fanns pepp på den så skrev jag ner från minnet hur jag brukar göra den. Det viktiga är att det inte blir för blöt fyllning. Själva fyllningen varierar jag med vad jag har hemma. Det kan bli rostade rotsaker, oliver, marinerade tomater eller kronärtskockor tillsammans med svampen. Hoppas ni gillar!

 

Svamp Wellington med spenat, karamellisserad lök & ädelost, 4 port

3 gula lökar, skivade

2 vitlöksklyftor

300 g bladspenat (upptinad, krama ur innan du steker den)

4 stora eller 8 mindre Portabellosvampar

2 msk fransk senap

2 msk franska örter, frysta

120 g ädelost eller annan ost du gillar, i 4 bitar

4 frysta smördegsplattor

salt, vitpeppar

olja eller smör till stekning

Stek löken långsamt i smör så att den karamellisseras. Lägg åt sidan. Fräs spenat i smör tills all vätska kokat in, smaka av med riven vitlök, salt och peppar. Lägg i en sil så att all vätska rinner av. Plocka bort stjälken på svampen, hacka den och stek med hela svampen i smör, krydda med salt och peppar. Lägg de hela svamparna att rinna av på hushållspapper. Rör ner svamphacket i spenaten. Bred senap på de hela svamparna, gnid in örterna.

Låt smördegen tina ca 15 minuter och kavla ut till dubbel storlek. Mjöla lätt om det behövs. Lägg på 1-2 svampar, fyll med spenat, lök och ost. Försegla degen genom att nypa och vika ihop, vänd på paketet så att skarven ligger neråt. Ev överbliven deg används till garnering, ta ut löv eller band, fäst på paketen med uppvispat ägg. Lägg på bakpappersklädd plåt. Sätt ugnen på 225°. Förvärm en plåt. Skåra paketen lätt, halvt igenom degen för ett fint mönster. Pensa paketen med ägg, grädda på den varma plåten på bakpapper till gyllene färg. Servera med en god grönsallad och om du vill ha extra sås passar det bra med crème fraîche smaksatt med vitlök, rivet citronskal, salt och peppar.

Tips: Man kan även ta ut rundlar av smördeg när man bakar ut, så man får ännu mer perfekt runda paket. Då limmar man ihop dem med penslat ägg och trycker till skarvarna med en gaffel eller bredsidan på en knivsudd. Oj vad jag känner att jag önskar att jag enkelt kunde göra en film på den här just nu.