Cauli Carbonara

Ibland händer det att man lagar recept som i stort eller smått förändrar ens sätt att tänka på matlagning. En liten revolution. Som det här. Man kan ju med rätta hävda att det är oförskämt att testa nya sätt med en så perfekt rätt som Spagetti Carbonara. Så ok. vi kan kalla det nåt annat. Jag vet inte bara vad. Men smakerna är inspirerade därifrån. Då vet ni ungefär.

cauliflowercarbonara-51-web

Men vad är det då jag har gjort? Jo, det sitter helt i såsn. Den är baserad på blomkål. Nyttigt så det förslår. På bilden är det lite för mycket sås, hihi, men det var gott =)

Man kokar helt enkelt blomkål i buljong, mixar den slät, späder med buljongen till önskad konsistens. Om man vill ha en rundare smak så tar man i lite grädde eller crème fraîche. Sedan fräser man bacon i en stekpanna, häller i såsen, nykokt pasta och smakar av med riven ost, salt och peppar. Här har jag haft i några små tomater och gräslök just innan servering. Det blev väldigt gott. Nu finns ju så många olika pastasorter, så jag tror nästan alla kan hitta någon som passar. Jag måste bara säga att det här är alltså HUR gott som helst. Blomkål och ost är ju en magisk smakkombo som får piff av bacon. Vill man hoppa kött så tar man tex grön sparris eller svamp istället.

Cauliflower Carbonara, 4 port

4 port spagetti eller annan pasta

1 blomkålshuvud

1 buljongtärning, höns eller grönsaks

1 pkt bacon, i bitar (valfritt, baconälskare vill ev ha 2 pkt, du väljer!)

1-2 dl grädde eller crème fraîche (valfritt)

1 dl lagrad hårdost, riven

10 små tomater

2 msk gräslök, hackad

smör till stekning, salt, peppar

Dela blomkålen i buketter och koka den mjuk i vatten med buljongen. Häll av, men spara buljongen. Börja koka pastan. Mixa blomkål och 2-3 dl buljong slätt. Späd med buljong till önskad konsistens. Tillsätt grädde. Fräs bacon i lite smör, rör ner sås, pasta, ost, tomater och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

Om såsen blir för lös så reder du enkelt av med lite majsena, blir den för tjock så späd med mer buljong. En äggula kan också slinka i utan problem :-)

 

Rödbetsris

Jag älskar rödbetor. Förutom att de är goda så går de att använda till så mycket. En favorit för mig är rödbetsris.

cauliflowercarbonara-3-web

Det är superenkelt. Skala råa rödbetor, kör dem i matberedaren med kniven så blir det som ett rödbetshack. Sedan använder man det antingen som tillbehör som det är, rått, kokt eller så wokar man det. Smaksätt med tex pressad citron, vitlök, ingefära, chili, örter.

cauliflowercarbonara-35-web

Här har jag blandat det med kokt quinoa (50/50), riven grönkål och en enkel dressing på citrus, kokosolja och ingefära. SÅ gott! Och nyttigt så det förslår. Perfekt att göra en laddning till matlådor och snabblagad måltider mitt i veckan.

 

Teriyaki-enkelt & gott!

Idag vill jag torsdagstipsa om en enkel vardagsfavvo som passar lika fint som helgmiddag. Biff teriyaki.

teriyaki2016-3-web

Haha, det syns knappt nån biff på min tallrik… Jag täckte den med avokado. Och det var int så stor mängd kött heller. Grejen med den här rätten tycker jag är att man blir nöjd med en mindre mängd kött, eftersom det är smakrikt.

teriyaki2016-4-web

Det här är verkligen en supersnabb rätt att svänga ihop. Jag brukar marinera köttet dagen innan och låta det stå i kylen över natten. Eftersom det är så bra snabbmat gör jag ofta lite extra och fryser in i portionspåsar, så har man hemgjord snabbmat. Riktigt lyxigt!

Skär köttet i strimlor, blanda med färdig teriyakisås, någon matsked olja och smaksätt gärna med riven ingefära, chili, vitlök, vad du gillar! Citrongräs är gott i. Jag använder här något mörare kött, tex lövbiff, entrecôte eller ryggbiff.

teriyaki2016-15-web

Så när du ska äta är det bara att koka ris, steka köttet hastigt på hög värme i olja och skära upp grönsaker. Här har jag rensat kylen som ni ser. Tacoinspirerat. En klick gräddfil eller crème fraîche är gott att toppa med. Samma med rostade sesamfrön eller nötter. Jag kom på det för sent så mina frön fick bli orostade idag. Det gick också bra. Men jag är lite nyfiken, som vanligt :-) Vilka snabbrätter tar ni till i veckan?

 

Hallonbanoffeetårta 

Jonas50-21-web

Tack finaste Ni för alla namnsdagsgrattis! Ni är bäst. Jag vill bjuda er alla på tårta, men det får bli i receptform än så länge. Improviserade ihop en enkel, smart sommartårta i långpanna häromdagen. Jag menar, skogshallonen är perfekt mogna, blåbären är extremt fina, det finns ingen anledning att krångla till det. Så jag bakade en kladdig browniebotten, toppade med kolakräm, ni vet den färdiga man köper på burk. Skivade bananer på det. Sedan vispade jag en kräm på grädde och färskost, smaksatte med 2 hackade dubbeldaim. Det finns självklart även andra märken på godbitar som funkar bra 😉

Jonas50-9-web

SÅ god! Det blev omtag och ett av barnen berättade att det var för att tårtan var så god. Och av barnen får man höra sanningen, eller hur? :-)

Jonas50-2-web

Här kommer receptet

Hallonbanoffeetårta, 1 långpanna ca 30×40 cm, ca 20 bitar

200 g smör, smält och avsvalnat

4 ägg

5 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

1 nypa salt

2 msk starkt kaffe

3 dl vetemjöl

1 dl kakao

Sätt ugnen på 225 grader. Rör ner socker och ägg i smöret. Blanda ner resterande ingredienser, rör smeten slät. Häll upp i bakpappersklädd långpanna, jämna ut smeten. Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, kakan ska vara kladdig så håll koll mot slutet. Ibland tar det bara 12 minuter. Låt kakan svalna.

Cheesecakekräm

7 dl vispgrädde

300 g naturell färskost

2 dubbeldaim, hackade

Topping

2 burkar kolakräm (karamelliserad mjölk)

3 bananer, skivade

1 l färska bär (eller så mycket man vill)

Vispa grädde och färskost fluffigt, rör ner daim. Stryk ut kola på tårtbotten, lägg på banan, klicka på färskostkräm och jämna till. Toppa med bär och om du har, något grönt tex mynta, ätbara blommor eller citronmeliss.

Jonas50-34-web

Jag hittade några av säsongens sista jordgubbar, men ärligt talat var det skogshallonen som stal showen den här gången. Det är ett riktigt hallonår häruppe i norr, man kan tom köpa dem på torget nu.

Jonas50-20-web

Ha en superfin helg kompisar!

Oknådat bröd

Har ni testat det här med oknådat bröd? Jag tycker det är smart och älskar att kalljäsa det över natten i kylen. Perfekt till höstens kalas!

oknådatbröd-11-web

Det är verkligen otroligt lättbakat. Man rör ihop allt, degen jäser över natten i kylen och gräddas i en het gryta.

oknådatbröd-17-web

Skorpan blir härligt knaprig!

oknådatbröd-25-web

Såhär gör man:

Oknådat bröd, 1 stort bröd

1/4 pkt färsk jäst

4 dl vatten

500 g vetemjöl

1 1/2 tsk salt

majsmjöl till utbakning

Lös upp jästen i vattnet. Rör ner vetemjöl och salt. Täck med plastfolie, ställ i kylen över natten.  Använd en stor bunke efterse degen kommer jäsa. Lyft upp degen på mjölat bakbord, vik ihop ett par gånger (jag brukar använda degskrapan).

oknådatbröd-2-web

Forma till en boll, lägg degen med skarven nedåt på en mjölad handduk. Strö på lite majsmjöl, lägg på en duk och låt jäsa ca 2 timmar i rumstemp.

oknådatbröd-5-web

He på ugnen på 230 grader. Värm en ugnsfast gryta med lock tex i gjutjärn i ugnen. Borsta bort överflödigt mjöl och flytta degen till den varma grytan. Ingen fara om det blir lite tilltufsat. På med lock, in mitt i ugnen 30 minuter. Efter 30 minuter tar du bort locket och gräddar ca 30 minuter tills brödet är klart.

oknådatbröd-7-web

Jag har köpt den här grytan på loppis för en femtiolapp.

oknådatbröd-17-web

Sedan är det bara att låta svalna på galler och njuta!

 

Surströmming!

Hör du till dem som det vattnas på i munnen när du hör ordet surströmming?

Basen för surströmmingsätandes är i min familj klämman. Det finns olika bud om hur den ska vara komponerad, men det är en dubbelmacka med ungefär dessa ingredienser:

Tunnbröd

Smör

Kokt, skivad mandelpotatis

Surströmming

Hackad lök

Gräddfil/crème fraiche

Tomat (anses ta bort dålig lukt)

Surströmming

Foto: Andreas Nilsson (samt att jag har försökt blurra varumärket, det blev int så fint, jag vet int riktigt hur man gör)

Egentligen ganska smidig mat att bjuda på. Bara att koka pären, öppna en burk fisk, skiva och hacka lite, he upp i skålar. Endel föredrar hela strömmingar, endel filéer. Endel tar bort skinnet på filéerna, endel äter det. Rommen i de hela strömmingarna anses vara en delikatess.

Har du kanske testat? Vad tyckte du? Jag håller ännu på att lära mig, hehe, men än så länge får jag erkänna att jag är mest glad för alla surströmmingsälskares skull när dessa dofter börjar pysa ut över kvarteret. För jag har svårt för doften. På riktigt. Jag vet, det borde jag inte ha, men så är det. Tror jag har berättat det här förr. När jag var liten hittade mormor och morfars hund Ronja en plats i Porjus där surströmmingsnjutare hade gjort sig av med spad och inälvor. Älskade Ronja med en härligt fluffig, lurvig päls tyckte det var superfestligt och rullade sig ordentligt såklart. Sedan kom hon stolt och glad tillbaka till sina människokompisar och vi höll på att smälla av. Doften…. och det hängde konstiga grejor i pälsen. Synen… Vi trodde inte våra ögon. Det blev raka spåret i duschen kan man säga. Och den här parfymen var inte lätt att tvätta bort…

Välkommen Hjördis!

Idag tänkte jag berätta en rolig sak. Kanske det roligaste på länge. För mig iallafall.

Minns ni Hjördis, folkabussen från 1971 som jag lånade av mina vänner Anna & Micke förra sommaren?

IMG_3350

Finaste lilla Hjördis. Så mycket kärlek. Nu blev det så att Anna & Micke ska få en liten bebis, så de behövde byta bil och eftersom de hade märkt min kärlek till Hjördis förra sommaren så frågade de mig. Tusen Tack för det! Så nu ska jag försöka förvalta detta på bästa sätt. Hjördis är i fin form, men jag kommer behöva få hjälp med ett par saker som överstiger min förmåga. Så tipsa gärna om ni vet någon bra mekaniker som inte är rädd för äldre bilar :-) Det kommer såklart bli en utmaning för mig, men enormt spännande och ett äventyr som ni alla kan följa med på. Jag hoppas verkligen att Hjördis & jag får möjlighet att sprida glädje, kärlek och god mat till er alla. Tut tut!

5 pajer till kräftkalaset

Tänk att det redan vankas kräftor. Hur snabbt kan en sommar gå?

Jag gillar kräftor, men jag gillar tillbehören lika mycket. Tycker det är mysigt att förbereda ett par olika pajer och det brukar alltid bli uppskattat. Man kan ju även köra knytis och ta med en paj var.

kräftor2015-60-web

5 Superpajer till kräftskivan

1. Västerbottensostpaj

Det går int att komma ifrån. Det är det mest eftersökta receptet i dessa tider. Och jag förstår varför. Den passar till allt. Ibland gör jag små, ibland stora. Det brukar alltid vara lika uppskattat.

2. Pekka Heinos Sagolika lökpaj

Say no more. Denna klassiker här på bloggen. Älskar!

3. Grekisk grönsakspaj med örtfluff

4. Broccolipaj med citron & oliver

5. Paj med getost & päron

kräftor2015-152-web

Här hittar du även massor av andra godsaker som passar bra till kräftskivan!

Bakade Kronärtskockor

Har ni testat koka kronärtskockor någon gång? Det är ju bara SÅ gott! Jag älskar det, men jag fick lära mig i Portugal att ugnsbaka dom. Gärna de späda som kommer först på säsongen, som är i faggorna nu här i Sverige. Idag bakade jag dock stora, fullvuxna och det gick också bara bra.

Kronärtskockor2016-21-web

Jag sköljde dem, delade mitt itu på längden.

Kronärtskockor2016-6-web

Sedan är det bara att krydda, ringla på olja och baka i ugn, ca 180 grader tills bladen börjar släppa. Det tar nån timme.

Kronärtskockor2016-23-web

De är så vackra. Som konstverk. Jag hade på rosmarin och oregano från örtträdgården. En bit citron blev det också. Man tar vad man har, vitlök och timjan hade passat fint….

Kronärtskockor2016-28-web

När de är nästan klara la jag på en bunt ekologisk sparris, så den fick gå med ett par minuter.

Kronärtskockor2016-48-web

Den får också smak av citronoljan som hamnar i formen.

Kronärtskockor2016-50-web

Sedan är det bara att servera som det är. Antingen som huvudrätt eller tillbehör. Är den huvudrätt brukar jag göra en fin blandad sallad med bönor , kanske en bit gyllene halloumi på toppen. Man äter inte stjälken, bladen äter man den köttiga delen, doppar i oljan eller i aioli…. Sedan pillar man bort skägget på de här grövre och äter själva botten. En bit bröd är gott att doppa i oljan.