Mac & Cheese

Idag blir det en krämig, kultig amerikansk klassiker: Macaroni & cheese.

maccheesekikärtspasta-14-web

Vi tar det från början. Jag väljer ofta pasta gjord på baljväxter. I det här fallet kikärtor.

maccheesekikärtspasta-web

Kikärtspasta är int konstigare än att man blandar kikärtsmjöl och vatten och formar makaroner av smeten. Den ser ut som vanlig pasta, men är helt naturligt glutenfri. Det här tilltalar många som undviker gluten och snabba kolhydrater. Pastan är betydligt dyrare än vanlig pasta, kanske upp till 3 gånger så dyr, men ändå roligt att det finns ett nytt alternativ till glutenfri pasta som ofta annars görs på ris och majs. Koktiden är 8-10 minuter och man hittar den i vanliga livsmedelsbutiker.

maccheesekikärtspasta-6-web

Fräst ett paket veg bacon alt en ask champinjoner eller en burk kronärtshjärtan i bitar. Tillsätt 4 dl crème fraîche, riv ner 1 vitlöksklyfta och smaka av med salt och peppar. Blanda såsen med makaroner, 1 ägg och riven ost. Mängd efter egen smak och samvete. Ju mer ost, desto krämigare slutresultat.

maccheesekikärtspasta-11-web

Jag hade kvar av mina Piennolotomater så jag skivade dom, du kan ta vanliga tomater eller hoppa över det helt. Sedan åkte det på en smulad torkad chili. Chili mac & cheese, yes baby!

maccheesekikärtspasta-39-web

In i ugnen på 225 grader och baka av tills ytan är gyllene. Om man vill kan man he på något crunchigt strössel tex hackad mandel, krossade nachos eller cornflakes innan man gräddar.

maccheesekikärtspasta-31-web

Förhoppningsvis har du några gröna blad eller rivna morötter att servera till. Då blir det ännu lite tjusigare 😉

Ps. Kokosost och havrefraiche funkar bra om man vill ha mjölkfritt. Ägget går att hoppa över, kanske vill man ha lite extra ost då..

 

Min Bästa Pizza

När jag vill laga nåt riktigt gott så är det här en favvo jag återkommer till. Den råkar vara vegansk. Låt INTE det avskräcka er.

15042014-Primörpizza-66

En pizza, eller tarte, toppad med tunna potatisskivor, vitlök, chili och timjan.

15042014-Primörpizza-61

Har ni testat? Annars: gör det!

Såhär gör jag:

Potatispizza, 4 stora eller 8 små

deg

25 g jäst

4 dl kallt vatten

1 dl yoghurt (havregurt går bra)

1 msk honung (välj agave för veganskt)

2 tsk salt

1 dl olivolja

650 g vetemjöl + till utbakning

fyllning

500 g fasta potatisar, i mycket tunna skivor

2 röda spansk peppar, strimlad

några kvistar färsk rosmarin, timjan eller oregano

svartpeppar, flingsalt, olivolja

till garnering: 1 ekologisk citron, det gula av skalet rivet

Smula ner jästen i en bunke, lös upp den i lite vatten. Tillsätt resterande ingredienser och bearbeta degen smidig. Täck med bakduk och låt jäsa till dubbel storlek ca 1,5 timme alternativt täck med plastfolie och kalljäs över natten i kylskåp. Om du har bråttom så använd fingervarmt vatten, 37 grader, jäs 45 min. Skala potatisen till fyllningen, skiva tunt och lägg i kallt vatten. Jag skivar potatisen på mandolinen, men det går även bra i matberedare om du har en sådan insats. Sätt ugnen på 275 grader, låt en plåt värmas i ugnen. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den smidig, dela i 4 eller 8 bitar och forma bollar. Låt degen vila 10 minuter. Kavla ut till knappt 1 cm tjocklek, lägg på bakpappersklädd plåt.

15042014-Primörpizza-21

Lägg på potatis och spansk peppar.

15042014-Primörpizza-22

Strö på örter, salt och peppar (skivade vitlöksklyftor om du vill). Ringla lite olja ovanpå. Ta ut den varma plåten, för över pizzan med papper och allt. Grädda högt upp tills de fått vacker färg, ca 10 minuter. Dra bort bakpappret mot slutet.

15042014-Primörpizza-59

Det är enkelt att göra egen deg, det är inte många ingredienser. Men, färdig pizzamix funkar också!

Servera pizzan som den är, eller med en god dip. Den här gillar jag!

15042014-Primörpizza-91

Grillad paprikadip, 10 port

1 grillad paprika, ca 300 gram

1 röd spansk peppar, urkärnad

2 dl kikärtor, kokta

2 dl valfria nötter, pumpakärnor eller mandel

2 vitlöksklyftor

1 dl vatten

1 msk pressad citron

salt, peppar

till servering: ½ dl olivolja

Mixa samtliga ingredienser 5 minuter i matberedare. Späd med vatten om du önskar en tunnare konsistens. Smaka av med citron, salt och peppar. Lägg upp i skål och ringla olja över.

Och alltihopa är veganskt. Bara en sån sak.

Ha nu en jättefin söndag allihopa!

Världens godaste vegfärssås

Den här grytan är en höjdare. Så många har berättat att de älskar det enkla men ändå lyxiga receptet. Det kan vara världens godaste, vegetariska färssås.

bild

 

Krämig Italiensk färsgryta med soltorkade tomater & citron, 4 port

400 g vegetarisk färs

1 gul lök, hackad (vitlök om man vill, gärna rostad vitlök om man vill lyxa)

1 dl soltorkade tomater i olja, strimlade

2 dl vitt vin

2,5 dl grädde (valfri fetthalt, men kokbar)

1 dl oliver, utan kärna

1 ekologisk citron

svartpeppar, salt, persilja eller annan ört från frysen om man råkar ha hemma, smör till stekning

till servering: rucola, potatis, ris eller pasta

Fräs färs, lök och tomater. Häll på vin. Låt det koka in några minuter. Häll på grädde och koka någon minut. Späd med vatten till önskad konsistens. Smaka av med vitlök, rivet citronskal, salt och peppar. Strö på oliver och persilja.

Servera med rucola, pressad potatis, pasta eller ris.

Tips om vegetarisk färs: Att välja vegetarisk färs kan vara lite knepigt. Alla har ju som sin egen smak. Endel vill ha väldigt finfördelat, endel med mer ”hela” bitar. Jag fick prova en av varje innan jag hittade min favorit. Den här grytan går bra att göra med andra köttsubstitut som tex pulled veg.

Tips om kikärtor & linser: Man kan också göra den här grytan på kokta kikärtor eller linser. Om man tar linser, så ta en hårdare sort tex de små gröna eller belugalinser. Röda linser är mer mjöliga och passar bäst till biffar och soppor, tycker jag.

5 lyxiga desserter på 5 minuter

Fredag och helg vankas. Kanske blir man sugen på nåt sött? Flyttar upp alla hjärtansinlägget lite i flödet. Mina 5 bästa desserter på 5 minuter.

Hallondessert

1. Världens enklaste Chokladmousse.

Kanske även den bästa, eftersom den är så enkel. Missförstå mig int, jag är den första att uppskatta en lyxig chokladmousse varsamt skapad av ett dessertgeni i timmar efter konstens alla regler. Men den här går garanterat SÅ mycket fortare och smakar ljuvligt. Du behöver inte berätta för kärleken att den tog 5 minuter att göra. Inte på en gång iallafall.

036A1361

Foto: Clara Lidström

2. Dulce de leche cheesecake i glas

Biskvier, bär, len kräm och kola. Mums. Du väljer om du hellre vill ha frukt eller frysta bär den här årstiden.

Smördegsbakelser

3. Äppelrosor 

Rosor, alla hjärtans dag… Ni fattar. Servera med en kula vaniljglass som får smälta ner över den varma rosen. När den lena vaniljen möter den krämiga chokladfyllningen uppstår garanterat ljuv musik. Annars får man fundera på sitt val av partner, haha…

IMG_7123

4. Mousse med salt karamell & mjölkchoklad. 

Jag får binda fast mig vid skrivbordet för att int genast springa ut i köket och laga den prick NU. Dulce de leche är en sån bra grej att alltid ha hemma förresten. Då kan du enkelt skapa de lyxigaste desserter på ett kick och gästerna kommer förundras över hur du gjorde.

IMG_6693

5. Espresso Bon bon

eller vad det nu heter, helt enkelt kondenserad mjölk i botten på ett glas och kaffe ovanpå. Jag gillar starkt kaffe, gärna en dubbel espresso. Ok att den måste vara koffeinfri efter kl 18. Eller egentligen 16. Minst lika gott är det att istället för mjölken toppa kaffe med en kula glass eller en skvätt likör och vispad grädde.

 

Rödbetstacos

Jag älskar vanliga tacos och jag älskar den här variationen minst lika mycket, eller mer. De gör succé numera på förskolan där min kompis är kock. Barnen är fantastiska som vågar testa. Min kompis också!

tacoonsdag

Här hittar du receptet på de älskade rödbetstacosarna. Kom på det när jag ville ha ett alternativ till färdigköpt vegfärs. De är magiska. Tro mig. Och om ni int gör det, så tro på Martin, som kikade in i studion och provsmakade när det begav sig. Tänkte att jag måste bjuda på en liten återblick från arkivet när jag hittade det här :-)

bild 1

Här hittar du receptet på Morotstortillas, SÅ goda!

Glad fredag Kompisar!

Ny miniserie på Play

Hej Kompisar!

Tusen tack för alla hälsningar, så glad jag blir!

Vi firar med att släppa min nya miniserie Susannes utflyktsmat på Play.

_MG_3938

Välkommen att följa med mig ut i mina hemtrakter. Vi filmade 4 recept en svinkall februaridag, hahahaaa… Vädret slog om till riktig vinter med blåst i sista stund. Hjältar fotograf Hanna och Matilda inslagsproducent.

_MG_4039

Det känns extra roligt att vi är i min vardagsmiljö, mitt i naturen. Som är så viktig för mig. Här kokar vi kaffe och pratar om allt och inget eller sitter tysta och tittar in i den sprakande elden. Jag lagar nåt av det som alltid finns hemma i skafferiet. De här 4 recepten är såna. Okrångligt. Ofta vegetariskt. Det behöver inte vara svårt, ett par ingredienser räcker långt. Och det behöver int heller vara så stort projekt. Packa en rygga och gå ut. Om det är omöjligt går recepten bra att laga hemma också.

_MG_3897

Ofta är det tyst, förutom havet. Det är aldrig tyst. Jag älskar att prata med människor, men jag älskar också människor som jag kan vara tyst med i långa perioder. Här föds de flesta av mina recept, här skriver jag till er och här stillar jag ner sinnet så att jag kan höra mitt hjärta. När det brusar i världen är mitt tips att gå ut i naturen och bara vara. Landa i sig själv, så att man kan stå stadigt även om det blåser orkan både här och där. Jag tror tillochmed det är bekräftat i forskning att vistas i naturen är bra för oss människor. Tacka för det! Det var väl det vi blev gjorda för från början.

Punkgryta

IMG_0396
Kan man bjuda gäster på mat utan att länsa sitt bankkonto? Jajjamän. Här kommer beviset.
Starka vibbar av 70- och 80-tal. Vego. Minns min kompis föräldrar lagade dessa linsgrytor så vi fick lära oss gilla linser. Och vitlök. Sedan fick vi lära oss det på hemkunskapen. Min tolkning är liiite tillpiffad, men basen är mättande, prisvärda linser. Citron, chili och ingefära ger en härlig kick och smakbrytning. Receptet ska ses som en grund för eget experimenterande. Du kan (och bör) hacka och ha i vilka grön- eller rotsaker som råkar finnas hemma. He het ju int punkgryta för inte.
 
Punkgryta i lyxförpackning, 4 port
1 l vatten
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, hackade
4-5 cm färsk ingefära, skalad och skivad
½ röd chilifrukt, urkärnad och hackad
1 burk hela tomater
3 dl röda linser, sköljda i kallt vatten
1 buljongtärning (grönsaks)
½ citron
salt, olja till stekning
Fräs lök, vitlök, ingefära och chili tills det mjuknar utan att få färg. Tillsätt tomater, linser, buljong och vatten. Koka 15 minuter. Smaka av med salt och citron.
Tips: Servera med bröd eller kex och små skålar av olika tillbehör, tex crème fraiche, fetaost, skinka, korv, wokad salladskål eller grillade grönsaker.
Jag vill också tipsa om 70-tals klassikern scones, i min tappning blir de saftiga morotsscones.
andyscones

Ugnspannkaka med äpple

Älskar Ugnspannkaka, speciellt den här vegetariska med frukt som tex fikon.

IMG_6145.JPG

Serverar med sylt eller smörfrästa äppelklyftor som jag kryddar med kanel. Enkelt och gott.

IMG_6146

Ps. härliga havrepannkakor som är glutenfria hittar du här.

Tips pannkakor: För klumpfri smet, vispa ut mjölet med hälften av vätskan. Då går det lättare att snabbt vispa ut ev mjölklumpar.

Vilken är din favoritpannkaka? och vad serverar du till?

Årets Matprofil 2017

Glad alla hjärtans dag Kompisar!

Nu kommer ett extra roligt inlägg. Jag har fått pris!

IMG_7529

Såhär glad blev jag. Det var igårkväll i Stockholm. Massa finalister, och jag och Pekka. Kändes som högsta vinsten redan att få vara en hel kväll med honom. Fina, fina Pekka.

IMG_7492

Det är 1,6 miljonersklubben som har en hälsogala och delar ut detta pris. Jag fick bronsplats. Eller jag och jag, vi alla. Nu var ju inte ni alla där, men jag tackade er för att ni tittar är en förutsättning. Och teamet bakom mig som hjälper mig och peppar på det här med bra mat till folket. Paolo Robertos dotter Elisa delade ut priset, ja, Paolo också. Och Annika Jankell.

IMG_7560

Det var mörkt och svårt att fota, men jag antar att det kommer dyka upp bilder i endel tidningar för det var många som fotade. Jag visste inget förrän på fm igår, så jag fick tvärhoppa på ett flyg i sista minuten och sedan dök jag upp hips vips och lite spontant bad att få sova över, hahahaaa… Minns ni Martin Ljungs ”Vi är här nu!” Det är inte så jag brukar resa. Men det blev underbart och nu har vi ätit hjärtans frukost tillsammans innan jobbet. Kanske är det såhär jag ska fira hjärtansdagen framöver. Att dela någons vardag rakt upp och ner. Det är kärlek för mig.

Grattis och hurra för alla vinnare!

TACK till er alla tittare och alla vänner som följer mig här.

TACK ni som röstat på och nominerat mig.

TACK finaste kollegor.

TACK juryn.

TACK min familj & vänner.

 

5 Valentindesserter på ett kick!

Eftersom det är alla hjärtans dag idag så tänker jag att det vore mysigt med en dessert efter middagen. Om du känner att ja, det vore det Susanne, men jag är lite för trött för att orka fixa det en blåtisdag, så har jag listat Mina 5 bästa tips. Här kommer dom, mitt Valentinkort till er alla.

Hallondessert

1. Världens enklaste Chokladmousse.

Kanske även den bästa, eftersom den är så enkel. Missförstå mig int, jag är den första att uppskatta en lyxig chokladmousse varsamt skapad av ett dessertgeni i timmar efter konstens alla regler. Men den här går garanterat SÅ mycket fortare och smakar ljuvligt. Du behöver inte berätta för kärleken att den tog 5 minuter att göra. Inte på en gång iallafall.

036A1361

Foto: Clara Lidström

2. Dulce de leche cheesecake i glas

Biskvier, bär, len kräm och kola. Mums. Du väljer om du hellre vill ha frukt eller frysta bär den här årstiden.

Smördegsbakelser

3. Äppelrosor 

Rosor, alla hjärtans dag… Ni fattar. Servera med en kula vaniljglass som får smälta ner över den varma rosen. När den lena vaniljen möter den krämiga chokladfyllningen uppstår garanterat ljuv musik. Annars får man fundera på sitt val av partner, haha…

IMG_7123

4. Mousse med salt karamell & mjölkchoklad. 

Jag får binda fast mig vid skrivbordet för att int genast springa ut i köket och laga den prick NU. Dulce de leche är en sån bra grej att alltid ha hemma förresten. Då kan du enkelt skapa de lyxigaste desserter på ett kick och gästerna kommer förundras över hur du gjorde.

 

IMG_6693

5. Espresso Bon bon

eller vad det nu heter, helt enkelt kondenserad mjölk i botten på ett glas och kaffe ovanpå. Jag gillar starkt kaffe, gärna en dubbel espresso. Ok att den måste vara koffeinfri efter kl 18. Eller egentligen 16. Minst lika gott är det att istället för mjölken toppa kaffe med en kula glass eller en skvätt likör och vispad grädde.

Glad alla hjärtans, alla mina hjärtan!

Tack för att ni är med mig här och i rutan.

Jag älskar er.

/Er vän Susanne