Körsbärsblom & Torsdagstips

Mera vår! Tusen tack för alla fina kommentarer och den fantastiska dikten.

IMG_8099

Här blommar det vidare, nu är det körsbärsriset som står i full blom. Jag älskar körsbärsblom, de gör mig glad. Och de brukar stå flera veckor. Idag blåser det en del, men solen är framme på klarblå himmel med fina molntussar. I går har jag förberett en gryta som bara är att värma när man kommer hem sent och är hungrig. Ni kanske minns den, min värmande, vegetariska chili.

Historieätarna2016-56-web

Får man till planeringen i köket så har man kommit långt brukar jag tänka. Ändå är det precis som det går troll i det. Trots att jag jobbar med mat hela dagarna, så är det en utmaning att ha rätt grejor hemma vissa veckor. Men, å andra sidan, det är ett bra sätt att komma på nya recept.

Solstrålar!

Välkommen våren!

Äntligen vårdagjämning.

Så härligt att få läsa om era vårtecken, berätta gärna mer hur långt våren har kommit hos er.

IMG_8103

Hit har den kommit i helgen, med ranunkler. De stora, Clooney Ranunklarna (stavar jag rätt nu?ni vet vad jag menar, de på bilden ovan). Ett säkert vårtecken hos mig. De är i prima säsong just nu. Även Viburnum, de gröna bolliga blommorna ovan, som jag älskar för sin färg, sin vilda uppsyn och vägran att låta sig tyglas. Jag har börjat göra mina buketter själv. Köper lösa snitt och olika gröna blad, sedan går jag loss. Det är superroligt. Det gröna håller sig länge, så när stjälkarna på ranunklerna ger med sig klipper jag ner dem och har i en skål, så får det gröna stå kvar tills jag hunnit fixa nya blommor. Men ranunklerna brukar ofta stå 2-3 veckor. Mitt bästa tips för att få dem att hålla så länge är att snitta om varje dag, byta vatten och ställa svalt på natten.

Välkommen våren!

 

Hasselbackspanna

Finaste vänner,

Tack för era kommentarer och kärlek. Det betyder så mycket för mig ska ni veta.

IMG_7958

Jag läser alla kommentarer och svarar så fort jag har möjlighet. Tack för att ni svarar varandra också. Det är så fint. Ni är så genuint fina och kärleken skiner som en sol här. Det behövs såna platser känner jag. Hurra för vår fina vänskap!

Ikväll kommer jag laga en smart allt i ett rätt med en jättegod dressing i Go’kväll. Den är baserad på Hasselbackspotatis, hihi, en av mina favoriträtter. Receptet på Hasselbackspannan hittar ni redan nu här. Några ord om dressingen. En äggfri majonnäs, gjord på kikärtsspad. SÅ god. Och tänk allt kikärtsvatten man kan ta vara på! Aquafaba kallas det, kikärtsvattnet. Här hittar du receptet på min aquafaba majonnäs.

Sonja Aldén och Peter Wahlbeck gästar oss. Vin-Peter Strejifert ska tipsa om drycker till vegetarisk mat. Det ska bli jätteintressant att lära sig mer om det tycker jag.

Ses vi i rutan ikväll? Hoppas!

Stor Kram och TACK igen finaste TV-kompisar

Röding & Mjukkaka

Hej Kompisar!

Ikväll har vi norrbottenstema i Go’kväll. Tjoho! Det blir alltså mat hemifrån mig. Som jag har längtat efter detta.

IMG_8193

Bland annat dessa goda mjukkakor med lite sirap som man enkelt gräddar på spisen. Äts helst varma med smör som rinner ner över fingrarna. Jojo. Sedan blir det även min mammas recept på röding i ugnen. Det är ett toppenrecept med en krämig sås och saftig fisk. Jag älskar extra mycket att det är ett så enkelt recept. Såsen kokar sig själv medans fisken blir klar. Nå, det blir lite annat smått och gott att provsmaka på också. Våra gäster Historie-Robin och författaren/matkreatören/läraren Björn Ylipää förgyller kvällen och allt detta under ledning av vår helt nya Programledarkollega Pia som gör sin första Go’kvällsändning. Välkommen Pia!

Hoppas att vi ses 18.45 i ettan!

Chokladmazarinbitar

Ny vecka som startar med mazarinens dag, bara en sån sak!

IMG_8454

Jag är väldigt förtjust i de här Chokladmazarinbitarna i långpanna. De blir perfekt saftiga och chokladkrämiga med god mördegsbotten. Ett smidigt och enkelt sätt att baka något gott till vårens fikastunder. Skär man dem i små bitar så är det enkelt att ta fram exakt så många man behöver och tina eftersom.

 

Kan man våffla det?

IMG_7830

Det är torsdag och dags för ett torsdagstips! Den här vårvintern har jag våfflat allt jag kommit över. Rösti är en av favoriterna. Färdigköpt, fryst rösti alltså. Här fick de bli basen i en bekvämimpa-sallad på kallrökt lax, avokado, spenatblad, röd lök och för krämighet blev det några klickar färskost. Det var det som fanns hemma i kylen, använd fantasin och byt ut mot det som du gillar eller råkar ha hemma. De knapervåfflade röstibitarna är också toppen som bas för enkla, men ack så goda snittar. Perfekt snacks till finalen i melodifestivalen. Ska ni kolla? Ps. jag är lite nyfiken, vad brukar ni våffla?

Kock & Kvinna

Idag är det kvinnodagen, firar ni? Jag hör nyheterna om hur kvinnor tjänar sämre än män, hur få kvinnor som finns i styrelser osv. Fortfarande. Jag vill skapa en plats för positiva känslor, kärlek och ljus här på bloggen. Men vissa saker i samhället är verkligen inte så ljusa som de borde vara. Det får mig minst sagt att se rött. De senaste åren har det dock börjat hända nåt stort i mitt yrke. Rullgardinen är på väg upp. Generationsväxling. Att ta vara på kompetenser oavsett kön. Jag vill hylla alla som hjälper till med detta. Ett par exempel är Lisa Förare Winbladh som har startat en facebook-grupp som lyfter kvinnliga kockar och Take over som gör gästspel. Tack. Hurra för er och för alla kvinnor och män som lyfter kvinnor idag och alla dagar!

Det är min fullständiga övertygelse och erfarenhet att när en arbetsplats består av blandat kvinnor och män och jämställdhet råder så blir såväl arbetsmiljö som prestationer och resultat mycket bättre.

Men alltså, året är 2017. Hur kan det vara så svårt? 

Sol & Skidor

IMG_7981

Kalla nätter och sol på dagen är bästa receptet på bra skidföre. Det är nästan svårt att koncentrera sig när man vet hur skönt det är ute. Jag löser det med en lunchtur och en tur efter jobbet.

IMG_8007

När solen går ner är det dags att vända hem.

IMG_8015

Som ni ser har jag ett par rejäla laggar =) Det behövs när man kör ospårat.

IMG_8010

Oavsett allt jag får höra om åldern och bredden på mina skidor så fullkomligt Älskar jag dom. Och att jag kan åka i mina vinterfodrade stövlar med gammaldags bindningar. När man är uppväxt i Gällivare, vid foten av Dundret så ingår skidor på alla möjliga sätt i uppväxten. Ojoj vad vi testade olika varianter. Friheten att kunna åka överallt (utom i tränings-skidspåren då, haha… ) och att jag utan problem kan hänga på en bössa eller ryggsäck och ändå trava på gör att de här vinner i längden. Fick förresten köpa nya på Blocket efter att jag blev av med mina förra. Så för 500 kr fick jag ett par begagnade. Vilket fynd. Det är lite pyssel, måste byta remmar och sånt snart, men tänk ändå att de här har redan gått så många mil och fortsätter tuffa på. Det blir mest Susannes utflyktsmat nu för mig. Jag finner frid och kraft i naturen och det får mig att må bra. Det känns som vi delar den uppfattningen här på bloggen, även om det i perioder i livet är svårare att ta sig ut. När det har varit så för mig (tex när man hoppat på kryckor) så har minsta lilla solstund på balkongen eller promenad i lillskogen ändå betytt mycket. Ibland kan det vara det enklaste enkla som lyfter dagen. En kvittrande fågel, blå himmel med molntussar, en kopp kaffe på balkongen.

 

Ute på vift

Hej Kompisar!

Hur har ni det? I veckan jobbar jag utsocknes.

IMG_7862

Fick åka tåg och hamnade ungefär här

IMG_7887

Jag ska hjälpa till med menyer och planering inför sommarsäsongen här i krokarna. Mycket vackert landskap här i Hälsingland.

IMG_7889

När jag var liten var jag i Hälsingland på somrarna och hälsade på min älskade kompis Flying. En vacker, vit och grå, pigg och glad welchponny. Han var där nästan varje år på sommarbete och på ålderns höst fick han pensionera sig där. Åh vad vi älskade att vara där. Så grönt och gott gräs. Skogarna är fulla med ridstigar med sandunderlag så de var perfekta, mjuka och skonsamma. Jag kan sakna honom jättemycket nu när han inte länge finns kvar i jordelivet. Då brukar jag gå och klappa på hästarna på min kompis gård, skämma bort dom med äpplen och morötter och kanske borsta lite. En av dom är rejält stor, hela handen kan försvinna i hans mun. Tur att han är snäll så man får dra ut den igen. Ska åka dit i helgen och känna den där härliga hästdoften. Alltså den där doften när man luktar på en ren häst, inte hästbajs. Och köpa ägg. Ägg från ostressade hönor som pickar runt därute på gården. Längtar efter att laga en god helgbrunch.

20140707-153759-56279116.jpg

Jag längtar efter en god Shakshouka. Kanske med rostat bröd att doppa i den krämiga såsen. Oj så gott.

Vad ska ni göra i helgen? Glad fredag allihopa!