Hajkbanan med hallon

IMG_5596.JPG

Om man har banan och choklad hemma har man alltid en dessert på lut. Hajkbanan. 

Är det nåt ni brukar göra? Man skär bara ett snitt i bananen, trycker ner chokladbitar av valfri sort och tvärkör i micron. Här blev den toppad med hallon, men man kan lika gärna ta glass, salta nötter, karra, smulade digestivekex.

SÅ gott. Dagens tips.

Ha en fin dag kompisar!

Avokado & Persika

greece2015-115-web

Jag har snöat in på fräscha sallader. Det är bara att konstatera. Det här är en fantastisk smakkombination.

Avokadosallad med persika & mynta, 4 små port

2 Persikor

2 Avokado

1 Lime, pressad

Mynta eller andra färska örter tex basilika, lavendel

Skär upp och lägg i en skål.

Ha en strålande torsdag kompisar!

Krispig sommarslaw

Foto: Sara Danielsson
Foto: Sara Danielsson

Slaws, tunt skivade grönsaker i dressing är bara så gott och roligt. De går att variera i det oändliga. Här har jag blandat hyvlad gurka, blomkål, fänkål och rödkål kryddad med äppelcidervinäger, lite olja, salt och färsk dill. Alla de här råa grönsakerna och äppelcidervinäger ska vara bra för tarmfloran, jojo. Det känns ju bra om vi  kan göra nåt extra gott för våra magar.

Jag serverar slaw som salladstillbehör till grillat och ja, egentligen passar den ju till alla rätter. Vill man ha den krämigare är det bara att blanda i majonnäs och grekisk yoghurt. Perfekt tillbehör till alla sorters burgare eller fyllning i mackor och wraps.

Grattis Victoria!

Ska ni på kalaset ikväll? Jag tänker att det kommer vara många som följer festen både i rutan och på plats. Jag har aldrig träffat kronprinsessan, har någon av er gjort det? Hon verkar sympatisk. Hennes mamma och pappa har vart väldigt trevliga när jag träffat dom.

Vad skulle du bjuda på om Victoria kom på besök? Jag skulle ta med henne på en tur i Hjördis och laga mat utomhus på nåt av mina smultronställen. Eller bara koka riktigt kaffe och surra. Det vill jag göra med er alla. Jag älskar att höra människors historier. Och kaffe.

Jonas50-20-web

Den här banoffeetårtan är perfekt att svänga ihop i sommarvärmen, kanske till kvällens kalas? Älskar alla fina sommarbär!

 

Glass på 5 minuter

chiapudding-45-web

Dags för ett torsdagstips!

Svalkande glass hör sommaren till, tyck jag. Däremot så har jag sällan köpeglass hemma, speciellt sedan jag började göra den här snabba glassen. Eller glass och glass, det är egentligen frukt, bär och yoghurt. Frozen yoghurt. Men det smakar som glass.

Basen är frysta bananer eller bär/frukt. Jag kör dem i matberedaren till krämig konsistens, hips vips så har man den godaste, fräschaste glassen man kan tänka sig. Vill man ha hjälp på traven finns det färdig smoothiemix i butikernas frysdiskar. Förresten, ett tips för alla som vill göra gott för magen är att använda så gröna bananer som möjligt. För tydligen så gillar de goda bakterierna i våra tarmar gröna bananer. 

Så, låt oss njuta god glass som dessutom gör gott för magen. Tips är att toppa med knapriga nötter, fröer eller kokos. Jag är speciellt förtjust i gyllenrostad kokos just nu :)

 

Grekisk sallad

skopelos2015-13-web

Tänk att allt man toppar med fetaost blir gott, eller hur? Nåväl, såhär på sommaren brukar jag köpa fetaosten i lag i burk, de runda konservburkarna om ni sett dem i kyldisken? Lite större förpackning, men man tar upp det man behöver eftersom. Viktigt bara att man använder verktyg, inga fingrar i, så håller den mycket bättre. Fetaost funkar till allt möjligt. På nåt sätt så hjälper den mig att skapa bjudmat lite snabbt, närsomhelst. Smula på toppen av en macka och gratinera, toppa med balsamico, nötter och kanske en sallad med äpple.

Grekisk sallad är en av favoriterna, speciellt nu på sommaren. Jag tar de grönsaker jag har: gurka, tomat, paprika, röd lök, oliver. Toppar med fetaost och olivolja. Gott med ett bröd till att doppa i dressingen.

 

 

Helgrillad lax med lime & citron

Foto: Sara Danielsson
Foto: Sara Danielsson

Mitt i sommarvärmen kommer ett torsdagstips för grillen. Och förresten, om man int har grill så går det lika bra med ugn. Jag har helt enkelt tagit en lax, fjällat av den (det kan man be dom i butiken göra).

Sedan skär jag snitt och fyller med smör och lime- och citronskivor. Kanske lite chili också om jag vill ha hetta. Vilken jag oftast vill. För att kryddorna ska komma åt överallt så brukar jag göra en egen rub/örtsalt som jag gnider in i fisken. Sedan är det bara att packa in i folie och lägga på grillen.

Här hittar du ett fullständigt recept och video med Beppe från hans grilltips.

Tips: Känns det för stort med en hel fisk så går detta utmärkt att göra med en bit filéad fisk. Du kan även byta ut laxen mot någon annan fisksort. Se bara till att den är ett par cm tjock så det int blir för torrt.

 

Vattenmelonsäsong

20140720-114405-42245860.jpg

Alltså vattenmelon, hur gott är det int? Som jag älskar det. Och nu är en bra tid att njuta av alla meloner. I sallader, dricka, som mellis, ja allt. Jag gillar att servera dem som de är, med bara lite mynta på. Myntan frodas förresten hejdlöst på balkongen just nu. Älskar det! Den blir te varje dag. Sticker ner ett par kvistar i ett glas och häller på vatten. Så fräscht! Men jag vill också tipsa om kombinationen vattenmelon och fetaost. Magiskt. Här hittar du ett recept som jag gjort tidigare. Älskar den salladen. Också :) mycket jag älskar här idag.

Foto: Sara Danielsson
Foto: Sara Danielsson

Sommarsallad

Squashen börjar komma i säsong nu, tjoho! Så jag vill tipsa om en riktigt härlig sommarfavvosallad.

036A1114

Foto: Clara Lidström

Man steker helt enkelt skivor av squash, blanda gärna grön och gul. Förresten, ev av de vanligaste frågorna om gul resp grön squash är skillnaden. Den gula har lite mer tuggmotstånd, men de är lika goda. Jag använder gärna den gula både för färgen och tuggmotståndet i tex wok.

Men tillbaka till salladen.

Squash har ju en smak i sig själv som grönsak, men min åsikt är att den är mycket tacksam att använda som bas och smaksätta. Här handlar det alltså om att toppa med goda grejor. Här börjar det roliga. Bara att testa!

Jag gillar att smula på fetaost och ringla balsamico, olivolja och kanske även en gnutta honung över. Gärna en näve gröna blad som rucola eller spenat. Basilika är ljuvligt på, liksom mynta. Kanske rostade solroskärnor, nötter eller mandel. Några drag med pepparkvarnen på det och ett gott bröd.

Perfekt sommarlunch som lika gärna kan serveras som tillbehör på buffé eller grillmiddag.

 

 

Jordgubbsbakelse❤️

Gillar skarpt det här att man kan göra tjusiga grejor på ett par råvaror man råkar ha hemma. Här var det ett par bulla i frysen som förvandlades till jordgubbsbakelser. Lite som Gör om mig, fast med mat. Sommarsemla. Eller Bekvämimpa, som nån Ni känn sku säga.

IMG_0130

Dom hära blev till när jag var på stugan långt ifrån affären och ville tvärsvänga ihop nåt gott. Jojo.

IMG_0032

Älskar den färdiga kolakrämen. Så bra att ha hemma i skafferiet. Underbar till sommarens desserter, speciellt om bären är lite extra syrliga. Hur gjorde jag då?

IMG_0068

Jo, jag skar bullen ungefär som en semmelbulle, klickade på färdig kolakräm, spritsade på grädde och la tillbaka toppen.

IMG_0063

Jag hade ingen spritspåse på stuga, så det fick gå med ena hörnan av en vanlig plastpåse. Funkade det med.

IMG_0105

För att piffa lite extra kan man pudra på florsocker eller ringla över vanlig florsockerglasyr.

Tips! Testa fylla andra bakverk. Färdiga donuts, croissanter, muffins/minimuffins. Fyll och toppa med glass, kompott, sylt, färskost, frukt, bär, toppa med strössel, karra- låt fantasin flöda darlings.

Med det här inlägget vill jag också tacka er alla fina människor som läser min blogg. Vi hade en sorts sommar-rekordvecka med kompisar som hälsade på här förra veckan. Ni gör mig så glad och motiverad att fortsätta skapa och dela vad som kommer till mig.

Stor Kram på er!