PREMIÄR: Zara Larsson – ”Under My Shades”

Första videon från ett av PSL-Pers hopp inför 2013 är här!

”Visst är Zara Larsson backad av folk bakom Niki & The Dove och Icona Pop, men r ö s t e n är hennes alldeles egna. I början av nästa år kommer en första ep.”, skrev PSL-Per om Stockholmstjejen som efter några månaders youtubeberömmelse nu är redo att inleda karriären på allvar. Hon gör det med en färgsprakande video till första singeln ”Under My Shades”, där Rebecca & Fiona-bekantingar som Måns Nyman, Tommie X och Josefin Hinders ligger bakom. Utgångspunkten för denna kulörbomb är självklart ”bakom solglasögonen kan allting hända”, och eftersom du vill veta vad kikar du genast in Zara Larsson ovan!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

Lucköppning på PSL: 17

Lucka 17

7 dagar kvar till jul, 24 musikhändelser som gjorde 2014 till just 2014. I lucka nummer 17 hittar du Parham, som har gjort ett av årets bästa hiphopalbum. (mer…)


Parham är ingen färsking i gamet, han ingick tidigare i duon Parham & Vic tillsammans med Vic Vem, och har försett andra GBG-rappare med hooks som den här förbisedda biten med legendariske Gubb. Men 2014 var året då Parham på allvar skulle sprida sina vingar som soloarist. Men det var först 2014 som Parham verkligen skulle komma att röra om i den svenska hiphopen med sin solodebut ”Pojk”.

Den öppnande ”I Skuggan Av Hjältar” kommer som en spark i bröstet. Igenkänningen, skulden, minnena från allt jävla skit vi har vart igenom rör om som en gigantisk stavmixer i bröstet och banar väg för en känsloresa genom tid och rum. Genom identitet, osäkerhet, strävan, kärlek och allt det där allmänmänskliga som har varit förbehållet någon annan än ”förortsrapparen”. Jag har redan skrivit om detta i större detalj här, och jag vill inte hamna i upprepningsfällan. Men det är viktigt att poängtera att ”Pojk” är nästa steg i svenskt hiphopberättande.

Lorentz och hans soloalbum ”Kärlekslåtar” fick de superlativ som jag hoppade skulle ösas över Parham, men man får även tänka på att Parham jobbar i trippel medvind: han är en independentartist, han är inte från Stockholm och har är inte vit. Jag är övertygad om att i historiens ögon så kommer ”Pojk” betraktas som sin generations ”I Skuggan Av Betongen” i bemärkelsen i hur ”förortsrap” kan göras. Parham har planterat ett frö av att det finns så mycket mer att berätta från hans perspektiv än bara orten/porten, och framtida generationer av svenska rappare kommer att tacka honom för det.

Lyssna på ”Pojk” här:

Varje dag fram till jul blir det traditionsenlig lucköppning på PSL. Redaktionen har tillsammans röstat fram årets 24 viktigaste musikhändelser som gjorde 2014 till just 2014. Här följer du årets julkalender.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

De kan vinna Grammis 2015!

first-aid-kit-new-album-stay-gold-500x500

Lorentz ställs mot Sven-Bertil Taube när svensk musik ska prisas. (mer…)


Om man ska generalisera finns det två typer av människor i december. De som är förkylda, och de som är nominerade till något musikpris. En tid efter att P3 Guld offentliggjorde vilka som kan vinna på galan i januari släpper nu Grammis sina namn.

Den store mästaren ser på förhand ut att bli Lorentz som är nominerad i hela fem(!) kategorier. Vana galadrottningarna First Aid Kit ligger inte lång efter med sina fyra nomineringar.

Här är alla nominerade:

Årets artist:

Håkan Hellström
Lorentz
Seinabo Sey
Silvana Imam
Tove Lo

Årets album:

First Aid Kit -”Stay gold”
Ison & Fille – ”Länge leve vi”
Kent – ”Tigerdrottningen”
Lorentz- ”Kärlekslåtar”
Sven-Bertil Taube – ”Hommage”

Årets låt:

Ace Wilder – ”Busy Doin’ Nothin’”
Albin feat. Kristin Amparo – ”Din soldat”
Aronchupa – ”I’m An Albatraoz”
Avicii – ”The Days”
First Aid Kit – ”Silver Lining”
Sanna Nielsen – ”Undo”
Seinabo Sey – ”Younger”
Thomas Stenström – ”Slå Mig Hårt I Ansiktet”
Tove Lo – ”Habits (Stay High)”
Zara Larsson – ”Carry You Home”

Årets kompositör:

Joakim Berg
Klara Söderberg och Johanna Söderberg
Lorentz Alexander, Vittorio Grasso och Oskar Lowitz
Max Martin
Salem Al Fakir, Vincent Pontare och Magnus Lidehäll

Årets textförfattare:

Felipe Leiva Wenger och Ison Glasgow
Jason Diakité
Joakim Berg
Lorentz Alexander
Silvana Imam

Årets nykomling:

Beatrice Eli
Hurula
Josefin Öhrn + The Liberation
Mapei
Seinabo Sey

Årets producent:

Daniel Ledinsky
Magnus Lidehäll
Max Martin och Shellback
Mikael Åkerfeldt
Sakarias och Dante

Årets pop:

Beatrice Eli
First Aid Kit
Little Jinder
Lykke Li
Tove Lo

Åres rock:

Hello Saferide
Hurula
Kent
Les Big Byrd
Solen

Årets barnalbum:

Blandade artister – ”Mimimello 2014″
Glada Hudikteatern/Salem Al Fakir/Pontus De Wolfe – ”Trollkarlen från Oz”
Per Egland och Sexårskören – ”Skogen”
Joel Danell och skådespelare ur filmen – ”Musiken från filmen Krakel Spektakel”
Vera Nord – ”Alla gör sin grej”

Årets dansband:

Arvingarna
Elisa’s
Lars Kristerz
Lasse Stefanz
Scotts

Årets elektro/dans:

Avicii
Håkan Lidbo
Kleerup
Rebecca och Fiona
Style of Eye

Årets folkmusik/visa:

Doug Seegers
Merit Hemmingson
Sarah Riedel
Sofia Karlsson
Sven-Bertil Taube

Årets hiphop/soul:

Ison & Fille
Labyrint
Lorentz
Mapei
Silvana Imam

Årets hårdrock/metal:

At the Gates
Crucified Barbara
In Flames
Opeth
Spiders

Årets jazz:

Daniel Karlsson Trio
Fire! Orchestra
Goran Kajfes Subtropic Arkestra
Jonas Kullhammar
Wildbirds & Peacedrums

Årets klassiska:

Ellen Nisbeth och Daniel Blendulf
Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam
Matti Bye
Norrköpings Symfoniorkester och Christian Lindberg
Ylva Skog

Årets musikvideo:

Seinabo Sey – ”Pistols at dawn” (Christian Larson)
Röyksopp & Robyn – ”Monument” (Max Vitali)
Veronica Maggio feat. Håkan Hellström – ”Hela huset” (Måns Nyman)
Röyksopp & Robyn – ”Sayit” (Sandberg & Timonen + Kacper Kasprzyk)
Beatrice Eli – ”Girls” (Senay Berhe)

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Lucköppning på PSL: 16

Lucka 16

8 dagar kvar till jul, 24 musikhändelser som gjorde 2014 till just 2014. I dagens lucka hittar du en av årets bästa musikfilmer ”som inte handlar om något särskilt”. (mer…)”Problemet med ‘All We Have Is Now’ är tyvärr omöjligt att bortse ifrån: det handlar inte om något särskilt.” (Kulturnyheterna)

När Alexandra Dahlströms film om Vulkano gick upp på biograferna i höstas var mottagandet ljummet. Filmen kategoriserades som en rockumentär av recensenterna och jämfördes med sina likar – som Metallicas konfliktfyllda terapi-film ”Some Kind of Monster” eller ”Dig!” som tog åtta år att spela in med The Brian Jonesstown Massacre.

”Jag begär inte att Vulkano ska slå varandra på käften (…) men en film av den här typen behöver lite dramatik mellan alla mysiga indiekramar”, tyckte Fredrik Strage i DN.

”Det känns som tjejerna lever i en märklig bubbla”, tyckte Jan-Olov Andersson i Aftonbladet.

”Filmkameraarbetet är okej, men inget märkvärdigt. Medverkande både framför och bakom kameran kunde varit mera kreativa”, tyckte Peshtiwar Botani Filmeye.se.

”Jag hade bara förväntat mig något lite självdestruktivt, kaosartat eller uppkäftigt i en dokumentär om ett punkband på 2010-talet”, tyckte Kristoffer Viita på Kulturnyheterna. Och menade att problemet med filmen var att den inte handlade om något särskilt.

Men om det är något som filmen är fylld av, så är det just uppkäftighet. ”All We Have Is Now”  är en sällsynt berättelse om tre skapande kvinnor i musikbranschen. Den är uppkäftig just för att kvinnorna aldrig slutar hålla varandra om ryggen trots konflikter och avhopp och konkurrens. Det är en sådan film som gör att man stormar ut från biografen, går raka vägen hem till sin bästis, stoppar in en snus och startar ett band.

Vi behöver fler filmer som får kvinnor att starta band.

Förra helgen träffade jag en sånglärare på en fest. Hon undervisar på gymnasiet och träffar hundratals tjejer (ja, 99% av alla som väljer sånginriktning på gymnasiet är tjejer). Alla drömmer om att slå igenom i Idol. Och alla känner av den svindlande stora konkurrensen. Läraren berättade att hon mest brukar lära eleverna två saker. Hur ett mixerbord fungerar. Och hur viktigt det är att starta band med andra tjejer.

”Den märkliga bubblan” som Aftonbladets recensent pratar om, finns mycket riktigt där. Det är den krassa verkligheten som kvinnliga musiker befinner sig i, i förhållande till en mansdominerad bransch som bokar snett på festivaler.

Allt det här berättar ”All We Have Is Now” om – filmen som ”inte handlar om något särskilt”. Fast egentligen handlar det nog mest om vilka ögon som tittar.

Varje dag fram till jul blir det traditionsenlig lucköppning på PSL. Redaktionen har tillsammans röstat fram årets 24 viktigaste musikhändelser som gjorde 2014 till just 2014. Här följer du årets julkalender.

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Peter Morén – ”Hit Where It Hurts” (Sportsman Leopard Remix)

SPORTSMAN_PRESS-2-617x925

PB&J-Peter har blivit remixad. (mer…)


Den ständigt aktuelle Peter Morén nöjer sig inte med att spela in ny Peter Bjorn and John-skiva och vara huvudperson i musikvideor. Nu är han även föremål för Sportsmans första remix någonsin. Det är ”Hit Where It Hurts” som fått nytt liv i form av Per Magnussons (Sportsman, alltså) speciella tappning. Lyssna här under.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: RA – ”Prism” (Trentemøller Remix)

RA - Prism

RA har blivit røde och hvide. (mer…)

Postpunkorkestern RA fick nyligen sin ”Prism” omklädd i våldsam The Soft Moon-skrud av självaste Trentemøller. Nu har remix-versionen även blivit video.

Några saker går att identifiera i den rörliga varianten av det skånsk-danska samarbetet. Eld, springande män och en RA-flagga. I övrigt är detta kanske främst en tolkning av hur det känns att försöka resa sig på nio efter att ha körts över av låten i fråga. Det flimrar för ögonen och är lite allmänt dimmigt helt enkelt.

Trentemøllers version av ”Prism” finns på en nyligen utgiven remix-EP. Där har även Bam Spacey, med flera, bidragit.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Anti Pony – ”I Go Places”

Anti Pony - I Go Places

Är den psykedeliska M83-grodan tillbaka? (mer…)

Har ni hört ”Raconte-Moi Une Historie” av M83? En liten flicka berättar historien om en ”väldigt speciell” groda som förändrar världen på diverse surrealistiska sätt. Nu är frågan om inte den där flickan har petat på grodan igen. Denna gång i en video från Stockholmsduon Anti Pony.

Världens skogar har fått en grönrosa ton, glittrande insekter kommer så nära att de nästan ser snälla ut och ingenting är någonsin riktigt skarpt. Mitt i allt det här vandrar flickan (nu beslutar vi att det är samma tjej) runt och verkar trivas riktigt bra.

Låten heter förresten ”I Go Places” och är A-sida på Anti Ponys debutsingel som släpps i januari. Videopremiär på PSL! Ni ser den här ovanför.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Min Stora Sorg – ”Inte OK”

Min Stora Sorg - Inte OK

Anso Lundin har bytt kör. (mer…)

I det allra sista avsnittet av Studio PSL visade vi några av våra mest minnesvärda ”Musik med:”-klipp. Till exempel kunde man skymta Anso Lundin tillsammans med en barnkör. Nu har hon hittat en ny kör. En som består av spelare från Stockholm Mean Machines.

På ett regnsorgligt Östermalms IP sjunger Anso, mer känd som Min Stora Sorg, fram ”Inte OK” samtidigt som en match i amerikansk fotboll rasar omkring henne. Videon är regisserad av Stina Persson Helleday (som också jobbat med Yttling Jazz).

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Vem har den bästa julfesten i år?

Llojd

Pynta granen, koka glöggen – Julfest! Julfest! Julfest!
(mer…)


Jultider är musiktider – och då är det naturligtvis inte enbart Carolas många julskivor vi tänker på. När du tröttnat på lugnet, klapparna och maten finns en hel drös av julfester med fantastisk musik att gå på. PSL har listat några:

Stockholm:

* Goldenbest satsar på att ”konkurrera ut julbordet, hockeyn, disney on ice och ladies night” med en julshow på Globens bakficka Annexet. På scen står namn som Maskinen, Joy, Ansiktet, Simon G och AnnaMelina. Ett smakprov på vad som komma skall hittar du här, och vill du se när crewet äter ett cray cray julbord på tuben klickar du här.

Var: Annexet. När: 19:e december. Info: Här.

* Musikföreningen Fritz’s Corner har skapat högklassig stämning i staden i snart 17 år. Årets upplaga av julfesten lär inte bli något undantag. Live kan du se The Hanged Man, Alice Boman och Invader Ace. Dessutom står skaparen av årets bästa låt, Beatrice Eli, bakom skivspelarna när Razzia Records kör DJ-set.

Var: Orionteatern. När: 20:e december. Info: Här.

* Vänner & Bekanta är ett välkänt namn i Stockholms julfestsammanhang. Deras årliga juldagsfest hålls i år på Hotel Reisen och får finbesök av Emelie Thorén & Lina Thomsgård, Farsta Boys och Rockfotoemma.

Var: Hotel Reisen. När: Juldagen Info: Här.

_____

Kalmar:

* Sydöstra Smålands favoritpopklubb Popidyll bjuder upp till dans på årets mesta gå-ut-dag. Bland annat lägger Llojd instrumenten åt sidan för ett DJ-set och självklart kommer även Popidyllgänget spela en och annan hit.

Var: Söderport. När: Juldagen. Info: Här.

_____

Umeå:

* Pärlan Guitars säger ”hemvändare rejoice!” och bjuder in till deras första annandagsfest. På scen står då The Most och vårt allas favoritband ”Hemlig Gäst” och på dansgolvet spelar Putte Berglund, Klubb Lennart och LisaLee.

Var: Guitars När: Annandagen. Info: Här.

_____

Göteborg:

* Göteborgs mandeln i gröten, Pustervik, arrangerar stor julfest på dagen som hade varit löningsdag om det inte var december. Gigar live gör nupsykadelika-bandet Albatross.

Var: Pustervik. När: Juldagen. Info: Här.

* ”Mjuka indiepaket” och ”hårda hitsklappar” utlovas när Jazzhuset bjuder in till julfest. I DJ-båset står bland annat representanter från banden Westkust, Alice B och The Sun Days.

Var: Jazzhuset. När: Juldagen. Info: Här.

______

Växjö:

* Kafé De Luxe firar juldag De Luxe med Garagerockarna Sudakistan som öser på scen framåt midnatt.

Var: Kafé De Luxe. När: Juldagen. Info: Här.

_____

Malmö:

* En av Sveriges absolut bästa lokaler, Babel, slår på stort inför jul. Rome, Maja Goffe, och Matilda Lind utlovar hiphop, rnb, stök och tropical vibe på Babels julfest.

Var: Babel. När: 19:e december. Info: Här.

* Ta av dig din X-mas-jumper och sätt på dig din hetaste klubboutfit uppmanar Moriska Paviljongen som håller hov på juldagen. Tre dansgolv med sex olika DJs ger dig det bästa inom disco, Chicago house,  boogie, funk och rnb.

Var: Moriska Paviljongen. När: Juldagen. Info: Här.

_____

Lund:

Mejeriet håller traditionsenligt sitt Juldags-Damn! på, ja, juldagen naturligtvis. Timbuktus (eller Jeisöns som man säger i Skåne) kompband både spelar skivor och groovefunk live.

Var: Mejeriet. När: Juldagen. Info: Här.

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Lucköppning på PSL: 15

Lucka 15

9 dagar kvar till jul, 24 musikhändelser som gjorde 2014 till just 2014. I lucka nummer 15 hittar du Taylor Swift som drog bort sin musik från Spotify. (mer…)


Taylor Swift lämnar Spotify (och tar hitsen med sig)

”Vad är det som händer här? Ingen nubbe, inget dopp i grytan, ska vi inte fira någon jul?!”.

Fortfarande återstår en dryg vecka innan vi återigen får uppleva Gustav Svenssons desperata utbrott i köket utanför Örebro. Redan i november var det nog både en och annan som reagerade på ett liknande sätt, men av en helt annan anledning. Vad finns kvar av Spotify om en av världens största artister tackar för sig? Ska vi inte fira någon Taylor Swift?!

I samband med att Swifts album ”1989″ lanserades begav sig stjärnan och skivbolaget in i The Grid för att återta något som tillhörde dem. De återvände med en kappsäck innehållandes ”22″, ”We Are Never Ever Getting Back Together” och i stort sett allt annat som Taylor Swifts namn stod skrivet på. Spotify vädjade, men Taylor vägrade. Country-som-blev-pop-drottningen hade lämnat streamingtjänsten och så var det med den saken.

Det går naturligtvis att betrakta denna händelse genom olika glasögon. Å ena sidan har vi den rika världsstjärnan som inte ger upp förrän ytterligare några nollor rullar in på bankkontot. Å andra sidan kan man välja att, utan cynism, begrunda Swifts uttalande om att hon vill att unga tjejer i musikbranschen ska inse sitt eget värde och ställa krav därefter.

Den här historian aktualiserar också frågan om streamingtjänsternas vara eller icke vara. I snart tio år har de utfört något som liknar konstgjord andning på en döende musikbransch. Om de största artisterna nu väljer att hoppa av uppkommer en annan, och ännu mer komplex frågeställning: Vem ska blåsa när livräddaren själv behöver luft?

Varje dag fram till jul blir det traditionsenlig lucköppning på PSL. Redaktionen har tillsammans röstat fram årets 24 viktigaste musikhändelser som gjorde 2014 till just 2014. Här följer du årets julkalender.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg