EXTRA-EXTRA: Följ med när Anna von Hausswolff spelar in sin skiva!

PSL får du under fem avsnitt följa inspelningen av Anna von Hausswolffs kommande album ”Ceremony”. Skivan spelades in på Annedalskyrkans stora orgel i Göteborg under fem januaridagar och du får ta en titt på hur det gick till!


Till kyrkan tog Anna med sig ett gäng musiker, en producent, en orgelexpert och ett filmteam. Resultatet blev, förutom skivan förstås, fem kortare filmer. I dem får vi en inblick i Annas skapande och dessutom en försmak på skivan som kommer.

Under fem måndagar framöver följer vi med Anna i inspelningsprocessen. Första avsnittet dyker upp på PSL redan i eftermiddag!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

HNNY blir med Yummy!

yummy_bild

Houseproffset hanterar sin smått hysteriska produktionstakt genom att bli skivbolagsdirektör.
(mer…)


I Johan ”HNNY” Cederbergs musikvärld är allting mys, keligt och sneezigt. Som en helt logisk, lingvistisk utveckling startar Stockholmsproducenten nu eget skivbolag: Yummy.

Kanske dels för att hantera sin egen höga produktionstakt (ryktet säger att snittiden på en helt ny HNNY-låt är 43 minuter) men också en plattform för att hylla nya namn. Det allra första släppet – ”Surf Dude” – ligger han dock bakom själv. Låten släpps på genomskinlig vinyl i pyttefå ex och PSL har fått äran att premiärspela den digitalt (lyssna nedan).

Hej Johan! Berätta lite om din nya sång? 
- ”Surf Dude” är en alldeles för lång låt (15 minuter! Man dör!) som jag gjorde för ett tag sen. I mitt huvud tänkte jag att det var en ganska tillbakalutad och ”surfig” låt – men vissa som jag visat den för verkar snarare tycka att det är, citat, ”djävulens musik”.

Vilka är inblandade i skivbolaget mer än du själv?
- Mina bästisar Sara och Rickard! (Skribenten Sara Brolin och konstnären Rickard Ljungdahl Eklund, reds. anm.)

Vad kommer ni att ge ut på Yummy?
- Första riktiga skivan kommer ut om en månad ungefär, det är tre låtar jag har gjort. Sen släpper vi en med hittills rätt okända David Günter och Shakarchi & Stranéus, som jag också gjort en liten edit på. Plus en massa annat smått och gott.

Önskesläpp?
- Hmmm, musik som gjorde att man började flyga! Det vore koolt.

Vad har du själv i musikgörningen framöver?
- Jag har två rätt odansiga album (varav det ena släpps på Studio Barnhus i höst reds. anm.), typ fem-sex olika tolvor och sisådär tio remixer. Fast jag har säkert glömt en del nu…*

*Johan glömde till exempel att berätta om sin lysande ”Music For Listening”-serie som, i skrivande stund, är uppe i elfte volymen. Så det passar vi på att göra nu.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Systraskap – ”My Voice Is My Weapon”

Omslag My voice is my weapon

Dansrevolutionen börjar i norr. (mer…)

Medan The Knife kuskar runt i landet med sin kabaré ”Europa Europa”, gör deras musikaliska kusin i norr politisk auktion på liknande vil. ”My Voice Is My Weapon” är en kampsång signerad Umeåbandet Systraskap, som ”uppmanar till motstånd mot de facistiska krafter som försöker skrämma människor till tystnad”, enligt duon själva.

Sången, som släpptes i början av sommaren, återaktualiseras idag med en video som PSL har fått den stora äran att premiärvisa. Precis som i knivarnas senaste kamplåt ”För Alla Namn Vi Inte Får Använda” står dansen i fokus även här. Via instruktörer i mörka huvor och krigsmålade ansikten lär vi oss den enkla men ack så effektiva motståndsdansen som funkar lika bra på svettiga dansgolv som i demonstrationståg.

Låten är den andra i raden (det här är den första) från Systerskaps kommande debutalbum som släpps i höst.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: First Aid Kit – ”Master Pretender”

Skärmavbild 2014-08-19 kl. 13.03.01

Ibland behöver saker inte vara svårare än att hitta rätt antikbutik. (mer…)

Johanna och Klara Söderberg återaktualiserar vårens skivsläpp ”Stay Gold” med att ge ut en avskalad livevideo till ”Master Pretender” som också tjänstgör som den officiella.

I en mörk antikbutik, bland stora, dunkla lampskärmar, rottingmöbler och jordglob, sitter systrarna i varsin vit spets som kunde vara direkt plockade från kostymförådet i Downton Abbey. Och sjunger helt idiotiskt bedårande.

Ibland behöver grejen med musikvideo inte vara svårare än så.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Fest i Malmö på torsdag: Tre bra band, DJ PSL och frågesport!

1912314_10151930461615881_1857253035_n

För att fira hösttermin och tillbaka-till-jobbet-ångest slår vi på trumman för augusti månads kuligaste kväll i söderns hjärta.
(mer…)

Nä. PSL fick inte nog av Malmö i våras (vi må vara en smula partiska eftersom typ halva redaktionen skorrar sina r). Nu har det blivit dags igen. Tillsammans med liveklubben DIY bjuder PSL in till en helkväll på Malmöfestivalen med stans största lokala pophjältar. Från scen bjuds det på stämsång från den ansiktsmålade indiekvartetten PMtoyou, studentkorridorsrealism från våra favoritpoeter i Llojd och senare på kvällen Hey Elbow – trion som snart erövrar världen med sin vidsträckta teknikrider (flygelhorn, klockspel, hundra effektpedaler, etc).

Mellan liveakterna sköter Kajsa och Per på PSL skivspelarna. Dessutom blir det – såklart – frågesport från scen med fin-fina priser! Vi kallar den Malmökrysset! Och vi lovar, den skall administreras bättre än senast (det var så mycket folk på förra PSL-festen att varje försök till att gå vår tipsrunda dessvärre blev omöjligt…)
Ni hör ju – vilken helkväll vi ska ha…


PMTOYOU
Pmtoyou är en organisk, elektronisk, indiepopkvartett. Den gungande pulsen balanseras med spröda synthmelodier, hjärtskärande stämsång och tunga beats. Med erfarenhet av att spela på södra Sveriges mest klassiska spelställen har bandet en rutin på scen som utstrålas i självsäkerhet och mystik.

HEY ELBOW
Trion Hey Elbow, som besökte oss redan på vår förra Malmökväll, skapar drömsk och experimentell pop med en kärlek till stora ljudlandskap och direkta melodier. Musiken har jämförts med Chelsea Wolfe och Portishead. Bandet startades av Ellen Petterson (blås, elektronik) och Julia Ringdahl (sång, gitarr) i januari 2013. Ganska tätt inpå skrivandet kom en längtan efter trummor och då anslöt sig Liam Amner till gruppen.


LLOJD
Llojd gör melodier som tonsätter hemsläpsfumlandet i landets andrahandsettor. Med texter som utspelar sig någonstans mellan första dejten under köksfläkten på hemmafest och göra slut-sms på väg till hemtentan. Llojd ger en röst åt en generation som gått vilse bland Alliansens söka jobb-kurser och incheckningar på Arlanda Terminal 5. En röst som skildrar växtvärken mellan 20 och 30.

VAD: PSL & DIY pres. Hey Elbow, Llojd, Pmtoyou (och frågesporten Malmökrysset)
NÄR: Torsdag 21 Augusti, 17:00–23:00
VAR: Oasen – Cykelpråmen vid Centralen på Malmöfestivalen

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Our Love

lisapsl

Om ni undrar vad vi dansar till från och med nu så är det den här:
(mer…)


Daniel ”Caribou” Snaiths kommande skiva går i romantikens tecken. Första singeln innehöll ju den magnifika kärleksförklaringen (och blev en av sommarens stora anthems) ”Can’t Do Without You” och idag släpptes den andra röda tråden på temat: ”Our Love”.

För att försäkra sig om att ingen ska missa budskapet, är den såklart förstärkt med stråkar av landsmannen Owen Pallett.

Resten av albumet kommer i oktober, som därmed redan nu kan utses till årets stora rockmånad.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Dans Med: Kevin Guerrero Comte

Kevin Foto

Allt började med Dutty Wine för Kevin Guerrero Comte som berättar om sin dansresa i tredje avsnittet av PSLs serie om dancehalldans. (mer…)

2007 exploderade Tony Matterhorns låt ”Dutty Wine” över hela världen som en klusterbomb av dansglädje. Filmdelningssajten Youtube svämmade över med hemmagjorda videos och i hela världen där det fanns en tillstymmelse av dancehall kunde man se främst unga kvinnor göra dansen som mest ser ut som en helikopeter-headbang. När Matterhorn var på besök i Sverige anordnades till och med en Dutty Wine-tävling. En av många som upptäckde dancehall och dancehalldans i den vevan var Kevin Grafalo Comte.

Efter att ha lärt sig grunderna från youtube började Kevin ta dansklasser för Alexandra Sannerblom och Jacqueline N’Diaye Sahlin samt belv medlem i gruppen Aqces Dancerz, där han inte är aktiv längre. Han dansar inte dancehall längre utan har gått vidare till andra dansformer, mest Ballroom-grenar som Runway och Vogue. Jag och Oskar Kullander träffade Kevin i närheten av medborgarplatsen där han framförde en freestyle till Mad Cobra – ”We Nuh Take Page”

I vår intervju berättar Kevin om hur han kom i kontakt med dancehalldansen och hur det är att vara och verka som homosexuell i en så homofob kultur.

Se de andra avsnitten av Dans Med här.
/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Zhala – ”I’m In Love”

Skärmavbild 2014-08-18 kl. 15.39.15

I början av sommaren smög vi ut världspremiären av Zhalas nya pophit – i PSL-stämplad liveversion. Nu släpps låten officiellt. (mer…)

I juni gästade Zhala oss i Studio PSL och i samma veva gästade faktiskt PSL Zhala. Inbjudna till ett vardagsrum i Vårberg spelade vi in liveversionen av hennes nya pophit, bland rökmaskiner, lasershow och dunkande förstärkare. ”Mamma är borta”, sa Zhala hemlighetsfullt.

Musik med-inspelningen kunde man sedan se i programmet (och här).

Numera finns ”I’m In Love” även ute i praktiskt playlist-format sedan Kakan Hermansson (även hon en av vårens Studio PSL-gäster) presenterade låten i sitt Sommarprat i P1. Högst efterlängtat till nästa gång du råkar ha FF hemma.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Alexandria – ”Secret Beach”

Screen-Shot-2014-08-17-at-12.07.22

YAST- och Tussilagokompisarna i Alexandria samhällsinformerar om vikten av frukt & grönt.

(mer…)

Tappar du lätt hakan i marken för den där hårfagra och lite psykiga drömpopen som bland annat side effects, Holograms och Tussilago varit så generösa med det senaste året? Lägg i så fall Stockholmskvintetten Alexandria på minnet, som redan har spelat ihop med de två sistnämnda och nu äntligen släpper sin debut-EP ”Laid Back 4 Ever”.

Nyligen släpptes en hantverksmässigt fulländad video till låten ”Secret Beach” där regissörerna Michelle Cleasson Eismann och Sheila Johansson har plockat allt det som var roligt med 80-talets cocktailbjudningar (inklusive fantasifulla banan-delfiner) och dukat upp på ett långbord. Såhär säger bandet själva om videon:

”En allsidig kost är grundläggande förutsättning för en god hälsa och ett gott liv. I Sverige ligger det rekommenderade dagliga intaget av frukt och grönt på 500 gram, och enligt Livsmedelsverkets senaste matvaneundersökning är det bara två av tio svenskar som lever upp till detta. Vi skapade därför videon som en slags samhällsinformation.”

Befinner du dig i Stockholm på lördag? Missa inte Alexandrias releasefest på Cantina Real.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Gone Too Soon

lisapsl

Nico Jaar och Dave Harringtons dynamiska duo Darkside, vars album jag tillbringade en oproportionerligt stor del av förra året tillsammans med, kastar in sin delade handduk. (mer…)

Och det är förstås väldigt sorgliga nyheter, men för oss som envisas med att dricka ur halvfulla glas så ger de oss både två osläppta låtar och en farvälspelning (på Masonic Temple i Brooklyn den 12 september) innan det är hejdå-hejdå. Och på twitter formulerar de dessutom uppbrottet såhär: ”Darkside is coming to an end, for now”.

For now.

Cher (och, från toppen av mitt huvud, Jesus, soltorkade tomater och Margot Wallström) har ju kommit tillbaka från betydligt definitivare farväl än så. Så följ min strategi: lyssna på ”Gone To Soon” och ”What They Say” och se det som ”på återseende”.


Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg