PSL-TOPPEN #12

PSL-redaktionen ger dig som vanligt veckans guldkorn!


Sara Martinsson:
Jag har extremt svårt att ta in att Violet inte redan är störst på www. Inte bara för att de frontas av modellen/kändisdottern Pixie Geldof, utan också för att deras musik låter som en blandning mellan Warpaint och Lana Del Rey och således borde sitta som en smäck på din fixiesadel! Lyssna HÄR på ”Y.O.U” och HÄR på ”I Come Undone”.

Elin Unnes:
Tonic Water. Råkade bli lite besatt när jag upptäckte att den botar kramp. (Jag råkade även bli besatt av bikramyoga)

Rabarberkräm. Första skörden nu. Mmm, kinin OCH oxalsyra!

Tramps, Traitors and Little Devils. Det var Valdemar som tipsade mig om det här Drag City Supersession-samarbetet. Neil Hagerty (coolingen från Royal Trux), Bill Callahan (han med rösten du vet, Smog), Jim O’Rourke (han från Sonic Youth, bland annat) och Edith Frost (nån kompis till Neil som också sjunger snyggt) gör skräpig, skev och vacker gitarrmusik ihop. Även roligt att det inte var förrän i slutet av tredje paragrafen som jag fattade att det här var en sågning. Beskrivningen låter ju hur bra som helst. Åh, Pitchfork…

Taake. På fredag kommer världens sexigaste black ‘n’ roll-musiker, Hoest till Stockholm. För honom är jag beredd att vänta i fem görolösa timmar (VARFÖR är speltiderna på rockkonserter en hemlighet!?) på ett lysrörsupplyst Fryshuset med en Fanta i handen medan tonåringar komasuper runt knuten och däckar i hörnen. Vad kul det ska bli!


Per Sinding-Larsen:
Ryat – ”Totem” (kommande album). För oss med förkärlek för det händelserika, uttrycksfulla samt en aning PJ Harvey. Plus: lite för dig som tycker Björk är mer app än pop nuförtiden.

Phoebe Jean & The Air Force – ”Day Is Gone (Pacbreezy Remix)”. Den finfina danspopen (Phoebe är mångsidig!) från Baltimore som du kan se livs levande på Donna Scams säsongsfinal i Stockholm i morgon (se annan text jag skrivit idag på PSL). Albumet ”Heartbreakers” släpps i juni.

iamSu! – ”Get It In” (prod. by The Starting Six). Veckans bästa låt! Psykproduktion och röjrefräng! Och, jag lovar, det finns mer jättebra saker på nya mixtejpen ”Kilt”.

The Very Best – ”Yoshua Alikuta” (sång från kommande skivan ”MTMTMK”). Allsångsläge! Afropop-storgung! Vilken uppföljare till ”Warm Heart Of Africa” som väntar!

Smith & Tell – ”Super DJ” (discohit!). Copy, paste, drag and drop, keep on dancing, never stop…Jag smälter naturligtvis som mjukost till alla sånger som heter ”Super DJ” men särskilt den här.

Linn Elmervik:
Tycker Florence & The Machines ”Breath Of Life” är så himla mäktig.

http://youtu.be/ROtBbOcdFxo

Petter Thermaenius:
Ni som tror att Lilla Sällskapet består av två skönsjungande popmjukisar tar jävligt fel. Innan Lilla Sällskapet tog sin nuvarande form som popduo sysslade Erik Nordström (Ansiktet) och Mats Norman (Mash Up International) med betydligt tyngre grejer. Som två femtedelar av doom-bandet S:T Erik gjorde de sig skyldiga till den 5 spår långa cd:n ”Under The Tarn” som släpptes under den ryska etiketten Solitude Productions 2009. Inom en snar framtid kommer den att släppas som vinyl under labeln Spora Recordz . Så håll utkik!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

Min vecka x 6

lisapsl

Elva minuter till helg! Men först, de här gjorde min vecka: (mer…)Caribou ”Our LovePeaking Lights ”BreakdownRöyksopp & Robyn ”A Monument To Everything (Kindness mix feat Busiswa)DeersBambooKelela x Le1f x P MorrisOICU


TopsOutside

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

”Hela journalistkåren är på min kurac”

hasan.ramic.psl

Rikard ”Skizz” Bizzi släpper video till två nya alster. (mer…)

Hiphopåret 2014 har lämnat mig relativt oimponerad. Förutom enstaka singlar, Parhams album och Ivorys mixtape har jag inte direkt gått upp i brygga av musiken som kommer från det svenska hiphopundret.

En som har släppt ett underskattat album i år är multikonstnären Skizz. Hans ”100kg Funk”, som jag nämnde i senaste Kvartalsrapporten flög förbi ganska obemärkt vilket är synd, för att det fanns en del riktigt bra musik på den skivan.

Besviken på mottagandet gick Skizz skilda vägar med sitt skivbolag och är i färd med att sammanställa en EP som han ska släppa på egen hand elektroniskt, och som senare ska bli ett album på vinyl. Han berättar om den kreativa processen på sin blogg. Där hittade jag videon till de två hittills släppta låtarna ”Träd” och ”Tredje Dagen”

Jag vet inte vad som har hänt här, men jag gillar den nya Skizz. Frustrationen verkar ha gjort att han har hittat tillbaka till den smuts jag lärde älska honom för med Stockholmssyndromet. Med skillnaden att nihilismen och sexismen som var Syndromets signum med har bytts ut mot nån slags rättmätig tjurighet. Vilket är tilltalande för en desillusionerad hiphopgubbe pushing mid-30. Väntar med spänning på nästa helg då EPn kommer.

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Hey Malmö! Hey Elbow! Tack för att ni kom på PSL-DIY-festen!

IMG_1873

Hey Elbow, Llojd och PMtoyou på scen. Tipsrunda. Och DJ PSL. Vad mer kan man begära en natt i Malmö? (mer…)

Ikväll har vi tagit över samma fina begagnade cykelparkerings-pråm som Lorentz konserterade på häromaftonen. Här har vi Malmöfestival i miniatyr med DIY. Just nu spelar Lloyd sin malmöromantiska (?) ”70/30″ inför ett fullsatt tält. Tack Malmö för visat intresse!

Det är annars samma gamla goa visa som alltid när PSL leker eventföretag. Vi DJ:ar-bloggar-instagrammar-presenterar banden-håller tipsrunda-intervjuar artister-ser konserter-påenochsammagång hela kvällen.

Bara en stilla fråga: Vem tog båten hit?Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TBT: Tucson, Arizona 1972

lisapsl

Dagens sång.
(mer…)

När Magic Numbers var i stan härom veckan så stannade Romeo kvar en extra dag. Vi tog vara på den som vi brukar – genom att sitta i min soffa, dricka dryck och spela musik för varann. Jag kan inte tänka mig en finare umgängesform. Att folk ens har andra relationer än de över ett par glas vin och någon slags rock.

I alla fall. Romeo fick med sig två blandskivor (Fysiska blandskivor. Som jag brände. Var tvungen att rota fram en extern cd-brännare för min laptop har inte haft cd-fack sedan 2010) när han for och jag, jag fick Vernon Wray som jag haft på hjärnan sedan dess.


Vernon är (var) gitarrpionjären Link Wrays solblekta storebror och ”Lonely Son” är den utan konkurrens finaste sången från hans skiva ”Wasted”, inspelad i Tucson, Arizona och släppt 1972.

Och kanske har ”Lonely Son” aldrig låtit bättre än den gjorde här hemma idag – den är bekant men ny, trygg utan att vara tråkig och varmare än en sadelfilt en turkos ökennatt.

Läs mer om Vernon här, jag ville bara dela låten med er som inte hört den.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Tredje gången gillt

Mapei_PhotoBy_RubenSznajderman_1

Mapei ger ifrån sig ytterligare en pusselbit till sitt nya jag. (mer…)


Jacqueline Cummings tredje låt sedan nystarten i vintras nådde nyss internet. ”Believe” innehåller minimalt lite rap och desto mer rock i form stark powerrefräng och distande gitarrer. (Mapei har själv berättat att delar av hennes nya skiva är en hyllning till 90-talsrocken, som Nada Surf, och andra delar är elektronisk doo-wop).

På fullängdsdebuten ”Hey Hey”, som släpps i slutet av nästa månad, har stjärnan fått producenthjälp från inga mindre än Katy Perry och Magnus Lidehäll.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Alexandria – ”Another Station”

alexandria-press-1-web

Vi passar på att påminna en gång till för säkerhets skull: (mer…)


Nyss skrev vi om deras fantasifulla grönsaksvideo (som Alexandria själva beskriver bygger på en rätt torftig rekommendation från Livsmedelsverket). Idag har vi lagt premiärvantarna på Stockholmskvintettens splitternya låt, som finns med på deras kommande debut-EP ”Laid Back 4 Ever”.

”Another Station” är en sensommarvarm popbris vars överlägset bästa egenskap är att den är över 6 minuter lång (så man slipper re-pleja så himla ofta). Är du vän av Tame Impala, Tussilago och YASTs musik (dum, retorisk fråga) så kommer du att älska Alexandria.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Tove Lo – ”Not On Drugs”

Tove_Lo_press_20140530_2047x1365

T.Los embryon har växt till färdiga låtar. Nu är hennes nya skiva färdig och det lär ta cirka en kvart innan hon erövrar USA.  (mer…)

Kärlek, minnen, tårar, fylla och jobb. Det var beståndsdelarna i Tove-Los kommande skiva, när vi sist stämde av med henne. I vintras hälsade vi på henne i studion och hon passade dessutom på att berätta om det gulliga arbetsnamnet ”T.Lo Embryon”.

Nu har T. Lo-fröerna växt till färdiga låtar och idag är hon redo att berätta mer. Den klara skivan, som släpps i slutet av september, har döpts till ”Queen Of The Clouds” och är en triologi i tre delar om ”en passionerad kärleksaffär och dess slutgiltiga död” –  med delarna: ”The Sex”, ”The Love” och ”The Pain” (igenkänningsfaktorn!!).

Klicka play ovan och titta på den helt nya lyricsvideon som gjorts till hennes singel i våras. Och föreställ dig sedan hur snabbt hon kommer ta över det stora landet i väst (med Katy Perry som draghjälp).

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Skogen Brinner – ”Mr. Fantastic”

212-e1371462791120

De skulle kunna vara Black Sabbaths barnbarn eller Pentagrams psykotiska lillebror. Idag kan vi stolt premiärvisa Skogen Brinners nya ljud+bild!  (mer…)

Är du flitig PSL-läsare, vet du att vi följt Linköpingsgänget i Skogen Brinner ett bra tag (såhär rara var dom till exempel när vi fick rapport från Psykjunta härom året).

Men för er andra: Skogen Brinner gör flummig, brusig hård rock (obs, särskrivningen ska vara där) som är perfekt om du föredrar hippies med noja istället för blomkransar. Förra året kom debutskivan ”1st” och alldeles snart släpper bandet sin helt nya låt ”Mr. Fantastic” – som vi redan nu har lagt premiärvantarna på. En skitstökig video som delvis utspelar sig i pittoresk köpingmiljö får du på köpet.

Videon är gjord av Stefan Kéry, från skivbolaget Subliminal Sounds, tillsammans med bandets gitarrist David Forsberg.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

HNNY blir med Yummy!

yummy_bild

Houseproffset hanterar sin smått hysteriska produktionstakt genom att bli skivbolagsdirektör.
(mer…)


I Johan ”HNNY” Cederbergs musikvärld är allting mys, keligt och sneezigt. Som en helt logisk, lingvistisk utveckling startar Stockholmsproducenten nu eget skivbolag: Yummy.

Kanske dels för att hantera sin egen höga produktionstakt (ryktet säger att snittiden på en helt ny HNNY-låt är 43 minuter) men också en plattform för att hylla nya namn. Det allra första släppet – ”Surf Dude” – ligger han dock bakom själv. Låten släpps på genomskinlig vinyl i pyttefå ex och PSL har fått äran att premiärspela den digitalt (lyssna nedan).

Hej Johan! Berätta lite om din nya sång? 
- ”Surf Dude” är en alldeles för lång låt (15 minuter! Man dör!) som jag gjorde för ett tag sen. I mitt huvud tänkte jag att det var en ganska tillbakalutad och ”surfig” låt – men vissa som jag visat den för verkar snarare tycka att det är, citat, ”djävulens musik”.

Vilka är inblandade i skivbolaget mer än du själv?
- Mina bästisar Sara och Rickard! (Skribenten Sara Brolin och konstnären Rickard Ljungdahl Eklund, reds. anm.)

Vad kommer ni att ge ut på Yummy?
- Första riktiga skivan kommer ut om en månad ungefär, det är tre låtar jag har gjort. Sen släpper vi en med hittills rätt okända David Günter och Shakarchi & Stranéus, som jag också gjort en liten edit på. Plus en massa annat smått och gott.

Önskesläpp?
- Hmmm, musik som gjorde att man började flyga! Det vore koolt.

Vad har du själv i musikgörningen framöver?
- Jag har två rätt odansiga album (varav det ena släpps på Studio Barnhus i höst reds. anm.), typ fem-sex olika tolvor och sisådär tio remixer. Fast jag har säkert glömt en del nu…*

*Johan glömde till exempel att berätta om sin lysande ”Music For Listening”-serie som, i skrivande stund, är uppe i elfte volymen. Så det passar vi på att göra nu.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg