No more ace to play

Tävlingen är avgjord! Maila för guds skull inte mig mer om den. Det var ju jättesvårt att välja en av er. Så eftersom jag fick inte en utan tre nytryckta ”Fill your head with pop” på posten igår så får det bli så istället – att jag väljer tre av er. Nämligen:

Björn från Växjö och nyflyttade Marika (vart vet jag däremot ej så maila mig din adress) får varsitt ex så att ni hittar tillbaka till musiken. Och så Emma från Stockholm som visste att jag aldrig skulle kunna säga nej till någon som planterar sitt eget citronträd. Rock Väldigt vänlig pop är på väg på posten. Grattis!

Ni andra: en ny chans kommer så snart Jörgen trycker upp del 2 i Bob Stanley-serien. Vilket tydligen är snart. Watch this space etc.


Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

LYSSNA: Little Children – ”Hey Hey”

Skärmavbild 2014-09-15 kl. 17.12.06

Skutskärs svarKurt Vile har släppt ifrån sig nytt material.
(mer…)

Det må skilja sig ett par decimeter i hårsvall, men i övrigt går det knappast att göra skillnad på amerikanen och hans musikaliska Stockholmskusin. Enmansprojektet och den stora PSL-favoriten Little Children har börjat ta sikte på det stora landet i väst (inte bara inspirationsmässigt utan också rent faktiskt – nyligen med ett gästspel i Grey’s Anatomy).

Hans nya sång ”Hey Hey” är 4 minuter Americana som får vilken roadtrip som helst längs landsvägarna i Gävleborg att kännas lite, lite coolare. Extra plus för det superfina omslaget av Jockum Nordström. Mer material från Little Children (än så länge i odefinierad form) väntas tidigt nästa år.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

”Du är anledningen till att jag har ett skivkontrakt”

lisapsl

Om precis en månad släpps en av höstens mest efterlängtade skivor. PSL-Lisa promenerade i kapp med upphovsmakaren: Adam Bainbridge från Kindness.
(mer…)

Adam Bainbridge släntrar in i lobbyn till sitt hotell, leende och med en lätt pendeleffekt i sin gång, som långa människor ibland har. Han är iförd ett par smala beige byxor med hög midja, en svart turtleneck och den mörkblå filthatt som bidrar till hans nya silhuett. ”Otherness”-siluetten. 

Jag hinner tänka att allt har blivit mer sofistikerat sedan debutskivan – nu är det kostym på scenen, eller skjorta knäppt hela vägen upp i halsen, bredbrättad filthatt. Sist var det flätstickad tröja, urtvättad jeansjacka, kanske till och med en vanlig T-shirt ibland. Precis samma utveckling hörs i musiken.

Adam förklarar att han vill sträcka på benen och komma ut lite. Skulle det vara okej om vi gjorde intervjun på gående fot? Han vill också gärna hinna köpa en present till sin tjej och undrar om vi kan gå och kika i en köksaffär som ligger mittemot hotellet.

Vi enas om vitahuset-upplägget, ”walk and talk”, och tvärsar gatan på jakt efter en svensk salladsskål parallellt med att vi pratar.

Två steg bakom går Märta, vår fotograf, och dokumenterar utflykten.

Inne i köksaffären berättar han att hans flickvän, som är konstnär, ofta använder köksattiraljer som gjutformar när hon skapar. Men hon är även fransk så det blir ingen salladsskål för affären har nästan bara franska produkter och vi konstaterar att det skulle bli lite att gå över ån efter vatten. Nu har han i alla fall försökt, resonerar han, och vi går ut igen och tar sikte på en liten park i närheten.

 När själva intervjun ska börja räcker jag över min mobiltelefon till Adam, med inspelningsknappen nedtryckt och tanken att han får gå och hålla i den så att hans svar hörs ordentligt.


Foto: Märta Thisner

Adam: – Jag tycker att vi ska börja från början, med att berätta hela bakgrundshistorien, som är att du är anledningen till att jag har ett skivkontrakt.

Jag:  Va, hihi, så du vet det?! Eller ja, så var det nog inte riktigt men ändå.

A: – Det var precis så, det var vad som hände. Så tack!

Varsågod, det var helt och hållet mitt nöje. Jag lyckades inte hitta vår gamla mailkonversation men om vi ska sammanfatta det så gick det väl till så att jag hittade din demo av ”Swinging Party”…

A: – …på Myspace…

Ja, på Myspace, och så mailade jag och frågade om jag kunde få mp3:an till en mix jag gjorde…

A: – …och sen spelade du den för Stephen. [Stephen Bass, som äger londonskivbolaget Moshi Moshi].

Ja precis. Och så signade han dig. Jag pratade med honom igår faktiskt och frågade hur han skulle beskriva dig. Han sa att du var en tänkare.

A: – Haha, han hade nog otrevligare saker än så att säga om mig nu när vi tillbringat tid i varandras sfärer… Det som är konstigt med Stephen är att Moshi Moshi nu jobbar precis bredvid min studio där jag spelade in min nya skiva och det är något nästan twin peaksigt att figurer ur ens förflutna dyker upp i ens nutid också. Grejen med Moshi Moshi var toppen men det känns så länge sedan nu och att se hans ansikte nu när jag gör en skiva som känns ganska långt ifrån det jag gjorde då är lite underligt på något sätt….

Vi har nått fram till den lilla parken och letar efter någonstans att fota Adam. ”Det här är ganska fint. Det här mönstret”, säger han och visar med handen att han menar några diagonala streck på en vägg: ”Chick chick chick”.

Jag hörde att du gjorde samma sak när du fotades igår, föreslog platser och poser och saker att göra… du känns väldigt mycket som en art director.

A: – En motvillig sådan… Jag har väl litegrann gjort det som vår generation gör, vilket är att man provar allt, och förhoppningsvis har jag nu hittat den saken jag gör bättre än de andra sakerna.  Men jag har fotat, jag brukade ta bilder på band…

Ja och du har gjort videos och sådär… Men jag menar kanske framförallt att du även i egenskap av musiker känns som en art director. Du presenterar en perfekt skiss och hittar rätt personer att hjälpa dig fylla i den.

A: – Jag vet inte om det är så medvetet men ja, det blir så.

Men du verkar ha en så tydlig vision. Och även om dina två skivor är väldigt olika varandra så är de bägge två så himla KINDNESS. Hur går det till?

 A: – Det är svårt att definiera hur allt det här tar sin form när man är så nära det. Jag tror att det handlar om instinkt och om en vördnadsfull kunskap om musik och vad man kan göra med utrustningen och verktygen man har tillgång till. Man måste verkligen kunna reglerna för att bryta dem ordentligt…

Efter din spelning i lördags så skrev en vän till mig, en musikjournalist och housekille, en minirecension som typ löd såhär: “Kindness är skräddarsydd, i ett laboratorium, bara för mig” och det fick mig att le. Och sen nämndes Roy Davis Jr, Anita Baker, Womack & Womack och så vidare. Folk tar dig så … personligt. Allt känns så exakt. Det är en ovanlig egenskap hos en artist idag. Och samma sak tycker jag gäller ”Otherness”. Både produktionsmässigt och om man ser till gästartisterna så blir den aldrig… versal. Den låter så varm och elegant medan massa musik just nu väljer de bredaste understrykningspennorna och inte särskilt mycket subtilitet. Vad tänker du om det?

A: – Jag tror att du sa det bättre än jag kan!


Foto: Märta Thisner 

Hur träffade du Dev Hynes, ni bodde ihop har jag förstått?

A: – Ja men det var inte så vi träffades, jag bodde med de andra i [hans band] Test Icicles och jag intervjuade dem. Den intervjun finns nog någonstans på nätet. Det var första gången jag träffade honom. Jag frilansade då, skrev artiklar, DJ:ade, ja, du vet ju hur det är att ha på sig alla dessa olika hattar… och jag kommer ihåg att de gjorde en massa press men hatade det för att ingen verkade intresserad av dem som individer och jag gjorde lite research och visste att Dev gillade tecknade serier och Sam gillade skateboarding och Rory gillade King Crimson och så gjorde jag en intervju där jag såg till att alla de fick prata lite om saker de verkligen älskade. Och på så vis föll vi in i någon slags vänskap.

Har ni förändrats mycket sedan dess?

A: – Ja det har vi, vi har vuxit upp antar jag.

Jag är nyfiken på er vänskap, han känns som din bror från en annan mor. Köper ni skivor eller jackor till varandra? Åker på semester ihop? Avslutar varandras meningar? Tävlar ni?

A: – Jag håller med om att det är ganska syskonaktigt. Även om vi inte ses på jättelång tid tenderar vi att plocka upp gamla konversationer där vi lämnade dem. Vi skickar definitivt mycket musik till varandra över email men det är något jag har turen att göra med nästan alla musiker jag jobbar med. Kläder är väl det enda vi bråkar om, ha! Och vad gäller att semestra ihop så tror jag inte Dev har tagit semester i hela sitt liv.

I morgon följer del 2 ur mitt möte med Adam. Vi pratar om kreativa processer, om karaoke och bakfyllor. Och så får vi oväntat, celebert besök. Kindness nya skiva, hans andra, heter ”Otherness” och släpps den 13 oktober. På den gästar bland andra Kelela, Robyn och Dev Hynes.

 

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Är svensk hiphop livrädd för kritik?

IMG_2356

I senaste Studio PSL berättar Hasan om varför hans Rosh-recension ledde till en kollektiv avföljning på sociala medier.  (mer…)

”Hiphopen reproducerar machokultur i stor utsträckning. Inom den ska du inte ta att någon snackar skit om dig.”

I premiären av Studio PSL protesterar Hasan mot ängsligheten inom svensk hiphop. ”Våga Såga” står det på hans paroll, och tycker att den svenska hiphopeliten håller varandra för mycket om ryggen. Hiphopen är inte underdog längre, menar han. Nu har folk börjat tjäna pengar. Och vissa förtjänar det inte.

Håller du med Hasan? Är hiphopen som genre extra känslig för kritik?

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Kan du inte mellansnacka? Låt bli! Rösta i Valstudio PSL!

IMG_2264

Vilken fråga tycker Annika Norlin är den viktigaste i Studio PSL:s eget superval? Och vad tycker du? (mer…)

Självklart ska Studio PSL ha sin egen valstudio. Jag gav Hasan, Elin och Annika uppdrag att formulera sin största önskan för popmusikens nästa mandatperiod. De fick varsitt demonstrationsplakat att kampanja med. Och började texta redan innan vi hade klivit in i studio 21 i SVT-huset (bildbevis nedan).


Redan i fredags – när fullängdsversionen av veckans program pluggades ut – blev det diskussion om Elins förslag (titta bland kommentarerna – och se hela episoden – här).

Vad tycker du den viktigaste frågan för svensk musik är de närmsta fyra åren är? Ska Gudrun dansa med Pharell (som FI-ledaren gjorde under konserten på Globen igår?)? Ska Håkan Hellström kunna röka på bild? Eller är Annikas ord om individualism i popmusiken det som betyder mest? Rösta på PSL!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Parhams inre dialog, nu med video

Hasan Ramic Profil

Låten ”Lova Mig Själv” från årets album, Pojk, har fått sig en video. (mer…)

Ett av albumets starkaste spår, både musikaliskt och textmässigt, pendlar ”Lova Mig Själv” mellan en inre dialog och en peptalk med en ansiktslös åhörare. Låten sticker ut på albumet på med sina syntmattor och autotunerefräng, men passar tematiskt på grund av det högst personliga tilltalet och Parhams grepp att berätta den stora historien med små medel. Det är också det enda spåret som är soundmässigt tidstypiskt 10-tal och för tankarna till samtida jänkare som J Cole och Drake. Jag hoppades från början att den skulle komma som singel, och det verkar som att någon i Göteborg tyckte samma sak.

Parham berättar att låten kom till efter att han fick sparken från sitt dåvarande jobb och bestämde sig för att satsa allt på musiken. Ett av de mest privilegierade sakerna man kan göra är jaga sina drömmar, speciellt om man kommer från en bakgrund där ekonomin inte har tillåtit det. ”Lova Mig Själv” fångar känslan av att kasta sig utför det stupet och hur man med alla medel försöker rättfärdiga sitt beslut och peppa sig själv att fortsätta. Nu vill jag höra en remix på den här med Leslie och Cherrie. Tills dess håll till godo med videon.

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Touching Air

lisapsl

Dags att ta helg igen, jag gör det med den här underbara, som jag var sugen på att beskriva som fattigmans-Part Time men Part Time är ju redan fattigmans-Part Time så då tänkte jag kalla genren för flygplanstoalettsdisco och nu gör jag det men jag tar absolut inga frågor på det.  (mer…)

Ni gör nog bäst i att lyssna istället:

HAWKONs ”Touching Air”.

Hawkon släpper sin första EP, ”Dare To Follow”, i höst. That’s all she wrote.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Elin pratar pandasmink och Matti Alkberg (Se Matti-konserten på SVT i morgon)

Mattias-Alkberg

I kväll visar SVT Dramaten-föreställningen med Mattias Alkbergs Begravning från förra året. PSL har lagt vantarna på lite extramaterial! (mer…)

Direkt efter Linda Pira-serie och ”Ladies First”-konsert fortsätter helkvällen på SVT i kväll. Då sänds Dramaten-konserten med Mattias Alkbergs Begravning från förra året, med musik och dikt. Konserten sänds i programmet ”Veckans föreställning” och en av de medverkande är PSL:s bloggare Elin Unnes.

Föreställningen ser du på SVT2 klockan 21.05 men redan nu kan du kika på extramaterial från programmet. I klippet här ovan hör du Elin berätta (eller snarare konstatera?) skillnaden mellan en stockholmare i pandasmink och Matti Alkberg.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Missa inte Linda Pira-kväll på SVT!

linda_pira_video_992

I kväll sänder SVT hela PSL:s miniserie om Linda Pira, följt av hennes ”Ladies First”-konsert på Dramaten. (mer…)

I höstas drog vi igång vår dokumentärserie ”Linda Pira: som du inte visste om” där tittarna fick följa med i Lindas liv när hon var höggravid, födde tvillingar och samtidigt fick sitt stora genombrott. Missade du serien i höstas (eller vill du bara kolla igen?) får du nu chansen. I dag lördag sänder SVT alla sex avsnitt à 10 minuter – i ett svep. 19.00 är starttiden, SVT2 är kanalen, missa inte!

Och inte nog med det… Direkt efter PSL:s miniserie sänds den hyllade ”Ladies First”-kvällen på Dramaten. Tillsammans med Kumba, Rosh, Cleo, Sep, Vanessa Falk, Rawda, Julia Spada, Joy, Sabina Ddumba, Stor och Dani M höll Linda på att välta omkull nationalscenen med sin konsert i våras. Mesta gunget på Dramaten på 226 år? frågade sig PSL-Per efter att ha varit där. Var du inte det? Klockan 20.00 kan du se hela galan på SVT2.

Fick du Linda-abstinens redan nu? Gå in och kika här, så hittar du vår bloggföljetong om Linda som Sanna Berg och Hasan Ramic står bakom.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Studio PSL 1: Annika Norlin! Zara Larsson! Våga såga svensk hiphop!

Studio PSL

I höstens första avsnitt berättar Zara Larsson om våldtäktsdebatten på hennes Instagram och Annika Norlin svarar på frågan om när hon kommer stå på scen igen. (mer…)

Säsongspremiären av Studio PSL är här - med superpanel! I programmet får vi finbesök av Annika Norlin (Säkert!/Hello Saferide) och popstjärnan Zara Larsson. Bredvid Per Sinding-Larsen hittar vi också PSL-veteranerna Elin Unnes och Hasan Ramic.

Lagom till supervaltider kampanjar panelen: Tinnitus till folket! Gör som Linda Pira! Våga såga svensk hiphop!

Dessutom: Annika Norlin kritiserar individualismen i svensk musik och svarar på frågan om när vi får se henne på scen igen. Zara Larsson berättar om våldtäktsdebatten som rasade bland hennes 387 000 följare på Instagram och ger oss världspremiären för nya låten ”Rooftop”. Det - och mycket mer - ser du i hösten första avsnitt av Studio PSL.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg