PREMIÄR: Rasmus ”Raz” Lindvall – ”All For Love”

Raz är tillbaka! Utan Rob, men med en hyllad och finfin housepärla som är högsta nykomling på veckans svenska danslista. Idag premiärar PSL hans hemklippta videoversion!

Här borde det ligga en video inbäddad från SVT Play men det verkar som videon inte finns längre.


”All for love” är titeln på spåret som Raz framför med mäktiga sångerskan Zara vid mikrofonen. Det är klassisk house i nittitalssnitt av ett slag som går utmärkt att mixa in efter tillexempel CeCe Peniston-odödliga ”Finaly” och som gick direkt in på 26:e plats på Swedish Dance Chart i veckan.

Raz är en förkortning av namnet Rasmus Lindvall. När jag var mindre hade jag en idolbild på honom från skateboard-tidningen Dare Devil på min pojkrumsvägg i Skåne. När jag blev större producerade jag hans orkester, Rob´n´Raz, show på ZTV. Och deras genomgång av just Swedish Dance Chart i samma kanal. Sedan blev vi vänner.

Alla som kan sin svenska dansmusikhistoria vet att Rob´n´Raz var med sedan gryningen av samma historia som idag gestaltar sig i form av Swedish House Mafia och Avici. Och ni har säkert också koll på vilka otaliga listhits de radade upp på just Swedish Dance Chart. Från ”Clubhopping” till ”Big City Life” och ”Got To Get”.

Det var ett tag sedan han gjorde dansmusik av just det här slaget. Därför skrev jag en rad för att höra hur allt står till.

PSL-Per: (eller borde det stå ZTV-Per?) Bra låt! Berätta historien om den!

Raz: Jag har jobbat med en massa musikprojekt sista åren ”utanför den
vanliga” branschen. Skrivit ett 80-tal låtar till ett internationellt
libraryprojekt, reklamlåtar, ringsignaler mm. Det var skönt att ta ett
break från all hysteri kring artister, skivbolag, media osv. Sedan
började det klia lite i ”släppa-låt-fingrarna”, så jag började göra lite
grunder för ett nytt album under eget namn. Den första låten ville jag
rent musik och produktionsmässigt knyta an till 90-talet då vi släppte
mest skivor med RobnRaz, fast ändå med ett nytt sound. Titeln ”All for
Love” slog mig när de tuffa åren för musikbranschen kom i antågande. Det
var svårt att tjäna pengar, så ”då för man syssla med musik av kärlek”,
blev en sägning som vi alla lite skämtsamt drog till med ibland…

PSL-Per:Den är mer house, mindre euro än mycket av det vi förknippar med dig sen the good old Rob´n´Raz-tiden?

Raz: Precis, men under 90-talet när vi gjorde några euro-låtar kom det fortfarande mycket bra house, framför allt från USA och UK. Problemet var att i Skandinavien och övriga länder i Europa var det i stort sett
omöjligt att få ut annat än euro under en period. Som DJ spelade jag dock en hel del annan house från den tiden och mycket inspiration kommer därifrån. Bl.a att man använde sampler och ”spelade” röstinslag.

PSL-Per: Vem sjunger?

Raz: Det var som en ängel från himlen när Zara som hon heter skickade mig en demo. Jag hade letat länge efter en sådan röst! Sedan fortsatte det bara bättre när vi träffades och det visade sig att hon hade rå-koll på funk
och soul som ligger mig varmt om hjärtat! Vi blev genast mycket goda vänner och spenderade nog mer tid att snacka med varandra i studion än att spela in…

PSL-Per: Varför fick inte hon vara med i videon?

Raz: Haha… hon är med i videon. Om än bara någon sekund…Dessutom gillar hon inte sånt! Liksom låten knyter an lite till dåtiden ville jag även klippa ihop lite gamla bilder från galna spelningar som speglar att jag
fortfarande är DJ.

PSL-Per: Vad händer härnäst? Live? Fler låtar?

Raz: Fler låtar är ”cooking” i studion och jag planerar att släppa nästa singel efter sommaren. Jag åker till Paris i sommar ett par veckor och skriver klart en bok som släpps under hösten. Den kommer att handla om just att vara DJ. Under sommaren blir det mest DJ-spelningar som vartefter utvecklas till mer ”livemässiga” uppträdanden där det nya materialet framförs.

PSL-Per: Förresten. Var tog Rob vägen? Sista gången jag såg honom var utanför jour-apoteket vid Klarabergsviadukten. Säkert tre år sedan.

Raz: Rob jobbar på stenhårt inom musiken, skriver mycket till andra och DJ:ar mycket! Ibland kör vi tillsammans, men båda har fullt upp med olika projekt.

PSL-Per: Vad lyssnar du mest själv annars på? Spelas det Eldkvarn hela nätterna som vanligt?

Raz: Ja, mina nattliga Elkvarn-sessions kommer jag nog aldrig att släppa! Inom dans är det mest nya Svenska talanger som är intressanta, såsom Southside House Collective, Anders Andalo Nyman, Matt Hewie och The Lab
Wizard. Sedan lyssnar jag mycket på Sigge Fürst på sommaren när jag grillar.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

BOKTIPS 2014

lisapsl

Som utlovat, en slags snabbguide till mitt förra inlägg (eller ett gäng böcker att ge er själva eller någon annan i julklapp).  (mer…)

Här är nio böcker jag tar med mig från 2014:


 


Om du tror att du inte är intresserad av gitarristen i The Slits livs historia så har du fel. Eller: Om du bara ska läsa en rockbok, som är så mycket mer än en rockbok, i år så låt det bli den här.
hashtags: London, punk, mode, feminism, politik, 70-talet, 80-talet, The Clash, Vivienne Westwood, livet, döden, alla grader däremellan. 

 

Min bästa vän jag inte har träffat.
hashtags: humor, skilsmässa, barn, feminism, LA, SNL, snarka som en drake.


 


England i sitt allra artigaste, småputtrigaste, putthekettleon-igaste esse. Feelgoodfest för anglofiler. 
hashtags: brevväxling, 80-tal, litterära London, Alan Bennett, barnflicka, Camden, England med stort E.


  


Morans bästa. Jag strök under så långa stycken i denna – om popmusik, politik och om hur husen längs the South Bank är blekt grå som smutsiga brudtärnor – att jag  lika gärna kunde flyttat över hela boken till Clippings-mappen.
hashtags: England, musik, sex, politik, feminism, coming-of-age, jättestorpenis-hanteringsguide. 

 


”Unspeakable: And Other Subjects Of Discussion” är modig, rolig, sorglig, varm, krass, osmickrande och insiktsfull. Om att inte älska sina mamma, inte vilja ha barn, älska sin hund mer än någon människa. Och om Joni Mitchell.
hashtags: Kalifornien, döden, mödrar, mödraskap, feminism. 

 


Fruktansvärt rolig novellsamling – ibland bara larvig och ibland, som i fallet ”Sell Out”, så träffande om vår gentrifierade hipstersamtid att alla andra försök att skildra den härmed kan avblåsas.
Hashtags: Brooklyn, New Yorker, picklade grönsaker, gentrifiering, ordvitsar, SNL.

  


Lorrie Moores efterlängtade comeback är ett knippe knivskarpa, väldigt roliga och väldigt, väldigt obarmhärtiga noveller som tar avstamp i en dånande desillusionerad medelålder.

  


Teen love i superspännande nagelbitarmiljö. En Friday Night Lights med ett mörkt mysterium (samt utan amerikansk fotboll men vem kollar på FNL för fotbollen).
hashtags: tonår, hormoner, mystisk sjukdom, sociala medier, småstads-USA, spänning!

 


En intressant debutroman som utspelar sig i ett post-apokalyptiskt Kalifornien och kanske snarare sår frön till intressanta tankar än skördar dem på något fulländat vis. Kan också bara anta att den är på god väg att bli ganska töntig film.
hashtags: det finns inget internet (= inga hashtags) i apokalypsen…

 

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Facit för november

BAST2

Tog jakten på den perfekta adventsljusstaken för mycket tid? Hann du som en följd av detta inte hänga med i musikflödet? Det löser sig. PSL har samlat låtarna som gjorde november till just november 2014. (mer…)

November var Studio PSL-gästernas månad. Ny singel från José González, nytt album från iamamiwhoami och ännu en hit från Tove Styrke. Då har vi inte ens nämnt Rebecka Rolfart, eller The Hanged Man som det står på visitkortet.

Utrikes var det lika festligt. Arcade Fire-mannen Will Butler gick solo och The Decemberists släppte första nya låten på fyra år.

Det här var också månaden då vi fick mer Banja i våra liv.

Här är låtarna PSL lyssnade på i november. Missade vi något? Tipsa oss i kommentarsfältet.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: XOV – ”Boys Don’t Cry” (WoodzSTHLM remix)

woodzsthlm

WoodzSTHLM ger stjärndebutantens fina låt ett tungt beat.  (mer…)

Allt har gått väldigt fort för XOV från Tensta. Efter några släpp på www fångade han musikvärldens intresse och ropades snabbt ut som hopp av såväl svenska som amerikanska röster. Nu har hans debutsingel, som kom för ungefär en månad sedan, fått nytt liv i form av en WoodzSTHLM-remix.

Det var när den unge producenten var ute på vyschan i Japan som han började experimentera med XOVs ”Boys Don’t Cry”. ”Det är förmodligen därför remixen har fått lite japanfeeling över sig” hälsar han när PSL frågar om låtens förvandling. Lyssna på den tunga versionen här:

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Taxi Taxi till trettifemårsfesten (minifestival för skivbutiken)

IMG_3740

Taxi Taxi är tillbaka på scen igen! Plus Woodlands, Markus Krunegård, Mauro Scocco, Josefin Öhrn, Anna Ternheim, Merit Hemmingsson, Ebbot och några till. Men Ebba Grön återförenades inte. (mer…)

Den smått legendariska, stockholmska skivbutiken Pet Sounds firade sitt trettifemte år med en mindre festival på Nalen i Stockholm på lillördagskvällen. Tio band och artister avlöste varandra på estraden och i publiken syntes några dussin till.


Taxi Taxi tillbaka! Med Rebecka Rolfart (The Hanged Man) på bas. Nu vill vi höra ep:n som kommer strax.


Anna Ternheim tillbaka. För kvällen backad av Weeping Willows. Lysande duett i ”Lovers Say Goodbye” med Magnus Carlsson. De borde sjunga fler ihop.


Saigon. Okej, en del av Saigon.


Max Måns.


Josefin Öhrn and The Liberation


Ebbot och The Indigo Children. Plus Daniel Gilbert.


Merit Hemmingsson


Mauro Scocco på en scen! Det tackar jag aldrig nä till. Särskilt inte i sällskap med Markus Krunegård och Plura.


Sara Wilson! Woodlands!


Alla är fotografer.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Nadya – ”Refugee”

Nadya - "Refugee"

Hoppet åker till Iran i nya videon. (mer…)

I Studio PSL utsågs Nadya till ett av våra stora hopp inför 2015 och visade dessutom upp en liten bit av videon till ”Refugee”. Musikvideon spelades delvis in i Teheran, något som enligt artisten själv inte var helt problemfritt. ”Ett väldigt överbevakat samhälle”, sa Nadya när hon gästade programmet.

Nu har Nadya äntligen släppt videon i sin helhet.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Korallreven – ”November Rain”

rsz_korallreven_3

Korallreven sätter på sig bandana, stars & stripes-kalsonger och tophat. Powerballaden med stort P har fått cover.
(mer…)

Axl Rose har det senaste decenniet gjort sig känd för diverse vadbitningar, en försenad skiva och en hop bedrövliga konserter. Under en riktigt mörk period i livet stoltserade han dessutom som ansiktet utåt för frisyren ”Mallorcaflätor”.

I ljuset av allt det här får man dock  inte glömma att han en gång i tiden skrev några av världens mest uppskattade hårdrockshits. Ett av de starkaste spåren ur repertoaren är givetvis ”November Rain” som släpptes i början av 90-talet. Sentimental text, pianoplink och gitarrsolon svulstigare än en busslast semlor är allt som behövs för att göra en powerballad av högsta klass.

För dig som inte gillar hårdrock kommer nu en toppencover signerad Korallreven. Finns det något bättre sätt att säga bye bye november än med distinkta arpeggiosyntar? Nej, tror inte det va. Lyssna nedan.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: HOLY – ”Golden Fog”

HOLY

Norrländsk garagerock för tankarna till andra sidan Atlanten.  (mer…)

Hannes Ferms soloprojekt som är ett band som är ett soloprojekt… vänta, vi kan väl nöja oss med att säga HOLY. Umeåbaserade HOLY släpper sin första EP ”Silver Of Your Heart” om bara ett par veckor. Redan nu går det att lyssna på ”Golden Fog”, ett av EP:ns fyra spår.

Tänk Black Lips-gitarrer, Dead Ghosts-sång och en samplad hund för att få en bild av hur detta låter. Ett annat alternativ är givetvis att bara lyssna själv:

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Kärleksattacken tar farväl

MuiskhjŠlpen 2009-Ametist Azordegan.

Sveriges största hiphop-program lägger ner efter hela 15 säsonger.  (mer…)

Ametist Azordegan lägger ner sitt legendariska program ”En kärleksattack på svensk hiphop” efter nästan åtta år i etern. Varför då undrar ni? Här kan du se Ametist själv berätta om beslutet i Studio PSL.

Det sista avsnittet av Kärleksattacken sänds i Metropol idag klockan 17:00. Vill du vara publik och samtidigt vara med och skriva historia bör du illa kvickt bege dig till Fryshuset i Stockholm. I finalen får du bland annat höra Ametist berätta om programmets historia i en intervju med ingen mindre än Jan Gradvall. Dessutom nytt material från Silvana Imam, Adam Tensta, Nebay Meles och Stor & Aki live.

Ditt enda måste idag: Tune in!

Ps. Missa heller inte specialprogrammet om Christian Falk där bland annat Petter, Timbuktu och EyeN’I medverkar.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Midaircondo – ”Higher”

Midaircondo - Higher

Bli omkullblåst av duons nya video. (mer…)

Midaircondo är snart redo att släppa en ny skiva. Medlemmarna Lisa Nordström och Lisen Rylander Löve spelade in ”IV” (den som kan sina romerska siffror har kanske redan listat ut att det här blir gruppens fjärde album) inför publik i Svenska Grammofonstudion.

Idag har vi glädjen att presentera videon till ledsingeln ”Higher”. Videon är regisserad av Torbjörn Martin, som jobbat med bland andra Mando Diao och Håkan Hellström, och utspelar sig i en storm. Det bjuds på gigantiska väderkvarnar, oändlig natur och en mystisk kvinna med flammande rött hår.

Såhär skriver Midaircondo om samarbetet med Torbjörn Martin och Daniel Bladini (som stått för videons efterbearbetning):

”Vi träffade Torbjörn och Daniel när vi var med i Göteborg String Theory (ett projekt där Göteborgsartister fick sin musik arrangerad och som sen framfördes tillsammans med en orkester) och videokonstnärer och videoregissörer var inbjudna att göra tolkningar till olika låtar. Sedan dess har vi pratat om att ta samarbetet vidare och när ”Higher” blev klar så presenterade vi den för Torbjörn och Daniel och de gick helt igång på den låten och gjorde klart den här fantastiska filmen. 

Som förlaga till videon har de haft Sarah Coopers och Nina Gorfers bilder och gjort dem levande. Vi gillar hur de fångar våra ljudvärldar i bilderna och att det finns en berättelse som är suggestiv och öppen, man lämnar mycket till den som tittar.”

Albumet ”IV” ges ut i januari nästa år.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg