PSL: Sinding Sessions med Niki & The Dove

I fjärde avsnittet av Sinding Sessions träffar vi Malin Dahlström och Gustaf Karlöf, mer kända som Niki & The Dove. Tillsammans bildar de årets kanske mest hypade duo, och DU får träffa dem under en dag i Studio Decibel i Stockholm. Häng på!

Här borde det ligga en video inbäddad från SVT Play men det verkar som videon inte finns längre.

Förutom fyra PSL-exklusiva framträdanden bjuder Malin och Gustaf på prat både om accessoarer och tekniska apparater. De avslöjar också hemligheten bakom sin alldeles speciella ljudbild…

To our international viewers, watch the translated version here.

Mer på PSL: Sinding Sessions med Adam Kanyama, Sinding Sessions med Newkid, Sinding Sessions med Anna Ternheim

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

Taxi Taxi till trettifemårsfesten (minifestival för skivbutiken)

IMG_3740

Taxi Taxi är tillbaka på scen igen! Plus Woodlands, Markus Krunegård, Mauro Scocco, Josefin Öhrn, Anna Ternheim, Merit Hemmingsson, Ebbot och några till. Men Ebba Grön återförenades inte. (mer…)

Den smått legendariska, stockholmska skivbutiken Pet Sounds firade sitt trettifemte år med en mindre festival på Nalen i Stockholm på lillördagskvällen. Tio band och artister avlöste varandra på estraden och i publiken syntes några dussin till.


Taxi Taxi tillbaka! Med Rebecka Rolfart (The Hanged Man) på bas. Nu vill vi höra ep:n som kommer strax.


Anna Ternheim tillbaka. För kvällen backad av Weeping Willows. Lysande duett i ”Lovers Say Goodbye” med Magnus Carlsson. De borde sjunga fler ihop.


Saigon. Okej, en del av Saigon.


Max Måns.


Josefin Öhrn and The Liberation


Ebbot och The Indigo Children. Plus Daniel Gilbert.


Merit Hemmingsson


Mauro Scocco på en scen! Det tackar jag aldrig nä till. Särskilt inte i sällskap med Markus Krunegård och Plura.


Sara Wilson! Woodlands!


Alla är fotografer.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Nadya – ”Refugee”

Nadya - "Refugee"

Hoppet åker till Iran i nya videon. (mer…)

I Studio PSL utsågs Nadya till ett av våra stora hopp inför 2015 och visade dessutom upp en liten bit av videon till ”Refugee”. Musikvideon spelades delvis in i Teheran, något som enligt artisten själv inte var helt problemfritt. ”Ett väldigt överbevakat samhälle”, sa Nadya när hon gästade programmet.

Nu har Nadya äntligen släppt videon i sin helhet.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Korallreven – ”November Rain”

rsz_korallreven_3

Korallreven sätter på sig bandana, stars & stripes-kalsonger och tophat. Powerballaden med stort P har fått cover.
(mer…)

Axl Rose har det senaste decenniet gjort sig känd för diverse vadbitningar, en försenad skiva och bedrövliga konserter. Under en riktigt mörk period i livet stoltserade han dessutom som ansiktet utåt för frisyren ”Mallorcaflätor”.

I ljuset av allt det här får man dock  inte glömma att han en gång i tiden skrev några av världens mest uppskattade hårdrockshits. Ett av de starkaste spåren ur repertoaren är givetvis ”November Rain” som släpptes i början av 90-talet. Sentimental text, pianoplink och gitarrsolon svulstigare än en busslast semlor är allt som behövs för att göra en powerballad av högsta klass.

För dig som inte gillar hårdrock kommer nu en toppencover signerad Korallreven. Finns det något bättre sätt att säga bye bye november än med distinkta arpeggiosyntar? Nej, tror inte det va. Lyssna nedan.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: HOLY – ”Golden Fog”

HOLY

Norrländsk garagerock för tankarna till andra sidan Atlanten.  (mer…)

Hannes Ferms soloprojekt som är ett band som är ett soloprojekt… vänta, vi kan väl nöja oss med att säga HOLY. Umeåbaserade HOLY släpper sin första EP ”Silver Of Your Heart” om bara ett par veckor. Redan nu går det att lyssna på ”Golden Fog”, ett av EP:ns fyra spår.

Tänk Black Lips-gitarrer, Dead Ghosts-sång och en samplad hund för att få en bild av hur detta låter. Ett annat alternativ är givetvis att bara lyssna själv:

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Kärleksattacken tar farväl

MuiskhjŠlpen 2009-Ametist Azordegan.

Sveriges största hiphop-program lägger ner efter hela 15 säsonger.  (mer…)

Ametist Azordegan lägger ner sitt legendariska program ”En kärleksattack på svensk hiphop” efter nästan åtta år i etern. Varför då undrar ni? Här kan du se Ametist själv berätta om beslutet i Studio PSL.

Det sista avsnittet av Kärleksattacken sänds i Metropol idag klockan 17:00. Vill du vara publik och samtidigt vara med och skriva historia bör du illa kvickt bege dig till Fryshuset i Stockholm. I finalen får du bland annat höra Ametist berätta om programmets historia i en intervju med ingen mindre än Jan Gradvall. Dessutom nytt material från Silvana Imam, Adam Tensta, Nebay Meles och Stor & Aki live.

Ditt enda måste idag: Tune in!

Ps. Missa heller inte specialprogrammet om Christian Falk där bland annat Petter, Timbuktu och EyeN’I medverkar.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Midaircondo – ”Higher”

Midaircondo - Higher

Bli omkullblåst av duons nya video. (mer…)

Midaircondo är snart redo att släppa en ny skiva. Medlemmarna Lisa Nordström och Lisen Rylander Löve spelade in ”IV” (den som kan sina romerska siffror har kanske redan listat ut att det här blir gruppens fjärde album) inför publik i Svenska Grammofonstudion.

Idag har vi glädjen att presentera videon till ledsingeln ”Higher”. Videon är regisserad av Torbjörn Martin, som jobbat med bland andra Mando Diao och Håkan Hellström, och utspelar sig i en storm. Det bjuds på gigantiska väderkvarnar, oändlig natur och en mystisk kvinna med flammande rött hår.

Såhär skriver Midaircondo om samarbetet med Torbjörn Martin och Daniel Bladini (som stått för videons efterbearbetning):

”Vi träffade Torbjörn och Daniel när vi var med i Göteborg String Theory (ett projekt där Göteborgsartister fick sin musik arrangerad och som sen framfördes tillsammans med en orkester) och videokonstnärer och videoregissörer var inbjudna att göra tolkningar till olika låtar. Sedan dess har vi pratat om att ta samarbetet vidare och när ”Higher” blev klar så presenterade vi den för Torbjörn och Daniel och de gick helt igång på den låten och gjorde klart den här fantastiska filmen. 

Som förlaga till videon har de haft Sarah Coopers och Nina Gorfers bilder och gjort dem levande. Vi gillar hur de fångar våra ljudvärldar i bilderna och att det finns en berättelse som är suggestiv och öppen, man lämnar mycket till den som tittar.”

Albumet ”IV” ges ut i januari nästa år.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

”Jag blir så exhalterad att jag lätt kan framstå som en sjuk person”

Little Jinder

Little Jinders svenskspråkiga skiva är äntligen här! Du missade väl inte när hon gästade Studio PSL? (mer…)

Se Little Jinder berätta om skivans samarbeten, Yung Lean och när hon slängde ut demonstylisten Tommie X från en Slagsmålsklubben-efterfest i Norrköping. När du tittat klart går du omedelbart in på någon modern streamingtjänst och lyssnar på det finfina albumet.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

EXTRA EXTRA: Frida Hyvönen tillbaka med nytt album, fotoprojekt och lite tango

Foto: Elin Berge

Ikväll premiärspelar Frida Hyvönen en ny sång från det som ska bli hennes nästa album. Sedan väntar ”Kungariket”. Och lite tango. (mer…)

Frida Hyvönen kommer att framträda på Le Grand Nuit – den stora kvällen vid Stockholms Internationella Poesifestival – på Södra Teatern ikväll – som Tidskriften 10-tal arrangerar.

Hon kommer spela ett antal sånger, ensam vid flygeln. Bland annat från en kommande fullängdare.

- Åtminstone en av låtarna jag ska spela kommer på en popskiva nästa år. De andra får vi se….de är så färska, det blir lite testspelning kan man säga. Det finns inte så mycket att säga om popskivan ännu, jag väntar med att uttala mig om det, berättar hon på mejl för mig.

Albumet som troligen kommer 2015 blir Fridas fjärde. Och det första på tre år.


Foto: Elin Berge

Senast hörde vi henne på fullängdaren ”To The Soul” – en skiva som vi till viss del dokumenterade i PSL-serien Sinding Sessions ifjol.

Men den som tror att en av svensk popmusiks mest spännande, snart 10-årsjubilerande stämmor (hon albumdebuterade 2005) bara sett över trädgårdslandet hemma i Flarken sedan dess har fel.

Bara i år har Frida Hyvönen synts och hörts lite överrallt – på skiva och konserter för Feministiskt Initiativ, på scen läsandes texter av Marguerite Duras och hemma i barndomens Robertsfors; för att fira den lokala musikskolans 55-årsjubileum tillsammans med kusinen Josephine Forsman.

Framtiden ser lika innehållsrik ut. Tillsammans med fotografen Elin Berge gör hon en uppföljare till det uppmärksammade bok- och musikprojektet ”Drottninglandet” från 2009.

- Det är ett slags spegelverk, likväl som en fortsättning på Drottninglandet. I Drottninglandet följde vi Thailändska kvinnor i Västerbotten. Nu har vi fokuserat på deras svenska män, när de är i Thailand bland släktingar och husbyggen och drömmar. Vi kommer att presentera Kungariket både separat och tillsammans med Drottninglandet.

Frida har gjort fyra instrumentala stycken till verket som släpps under 2015. Det blir också en utställning – med båda verken – på Center För Fotografi i Stockholm i april.

Det är förresten Elin Berge som tagit bilden här ovan på Frida. Den togs i skogen i Flarken och kommer att ingå i ett kommande projekt kallat ”Blondiner”.

Men, innan dess blir det tango. Med Månskensorkestern. Lagom till nyårsbalen får vi en melodramatisk finsk tango på svenska som Frida skrivit.

- Den blir väldigt fin om man får säga det själv. Jag älskar Månskensorkestern, skriver Frida.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

The Book Report

lisapsl

Saker jag lärt mig via böcker 2014.
(mer…)

Först bara: Ni som vill ha snabba tips, keep on walking. I mitt nästa inlägg kommer jag sammanfatta det här i mycket kortare ordalag. Men nu handlar det om mig (mig mig).


Det här året har varit ett bokår för mig. Därmed inte sagt att jag har läst tillnärmelsevis så mycket som jag hade velat läsa eller ens i närheten av en bok i veckan som var mitt absurda ursprungsmål. Men ändå.

När tid har funnits att läsa, titta eller lyssna på något bara för min egen skull så har valet ofta landat på att läsa. (Säkert delvis för att jag aldrig haft så långt till egna ord som i år och även med konsekvensen att jag bara hunnit beta av två avsnitt av ”True Detective” samt att jag räknar med att få nys om Arcas ”Xen” i juni nästa år).

Och eftersom merparten av min läsning numera sker på en”läsplatta” (så ovärdigt ord) så tillkommer den automatiska bonusen att mina läsvanor kartläggs och just den kartläggningen ser jag som en av läsplattans främsta försäljningsargument.

I en mapp som heter ”Clippings” ser jag inte bara vilka böcker jag har läst utan också vilka ord och stycken i de böckerna jag tyckt varit värda att stryka under och spara. Och kan därmed närsomhelst suga i mig en slags best of-essens av mina klokaste, roligaste författare och favoritböcker via lösryckta fragment som talat till mig vid en särskild tidpunkt.

Jag bläddrade igenom årets understrykningar idag – från partier ur Dave Eggers ”The Circle” (som kom i oktober förra året men som blev det första jag läste i januari i år) till sjok ur Meghan Daums ”The Unspeakable: And Other Subjects of Discussion” som jag just läste ut – och såg tydliga konturer av mitt 2014 målas upp framför mig.

Det visar sig att vilka av andra människors ord och meningar jag väljer att stryka under ger en rätt bra bild av var jag själv befunnit mig och hur mitt år har sett ut.

Till exempel kan jag konstatera om mig/mitt 2014 att:1. Jag har flytt till England och deras artiga, knastertorra humor.2. …och till Kaliforniens fotogeniska vardagsdramatik. (Citat ur Meghan Daums ”The Unspeakable: And Other Subjects of Discussion”).


3. Jag har dragits till saker som är roliga. Inget fel i det, kul är ju kul, men jag har förstås gjort det åtminstone delvis för att jag inte pallat med saker som inte är det.4. För att vara en person som sätter en ära i att avfölja folk på instagram om de lägger upp en endaste generisk livsvisdom i form av ett ”handskrivet” citat mot en havsturkos bakgrund så har jag samlat på mig förvånansvärt många kloka ord om livet i form av utklippta citat (mot vit bakgrund)…5. Och för att vara en person som sätter en ära i att vara samma person som jag var innan jag fick barn så har jag strykit under (och svallar även över av) många fler saker på temat barn/moderskap/att växa upp/att bli äldre än jag gjorde innan jag fick barn.


7. …vilket i kombination med att jag fortfarande får oerhört hög puls av bara tanken på tonårskärlek (clear eyes full hearts can’t lose) samt är hyperempatisk när det kommer till djur gör att så gott som ingenting lämnar mig oberörd längre. (Se punkt 3).

8. Jag älskar liknelser. Gud vad jag älskar dem. Bra liknelser är otroligt tillfredsställande, vackra liknelser helt underbara och dåliga liknelser ofta nästan ännu bättre.


9. Och herregud vad jag önskar att Caitlin Moran, Amy Poehler, Viv Albertine, m fl fanns när jag var femton. (Tekniskt sett fanns de ju allihop när jag var femton men jag menar i bokform, på TV, i mitt liv).

10. Man kan inte tro det men jag vet (numera) vad ”circumlocatory” betyder. Omständlig.

Och on that note: snart kommer alltså en variant på det här inlägget, i mycket kortare ordalag och med färgglada bilder. Jag tror jag ska kalla det BOKTIPS 2014.

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg