Hurra för hat – Ännu ett rant om Sizzla

Ungefär ett decennium senare kommer nu ett hatiskt inpass i Sizzlagate.


Jag har suttit på det här inlägget i en månad nu – ungefär ett decennium i internetår alltså. Jag har väntat, för att inte låta upprörd eller raljerande. Men även för att jag är långt ifrån säker på att jag har rätt.
Det blev ingen Sizzla-konsert i Stockholm. Jamaicanen med de mörka ögonen och den stora turbanen skulle ha spelat på Strand 28 mars, men eftersom han brutit mot ett sorts avtal om att inte uttrycka homofientliga åsikter ställdes konserten in.
Det här inte kritik mot Strand, inte egentligen. De råkar bara hamna mitt i exemplet. Och jag råkar bara få fullkomlig panik av att Sizzla inte fick spela på Strand.
Jag vill se Sizzla. Jag vill lyssna på Sizzla. Jag tycker han är cool och snygg och när han sjunger låter det som om han gurglar småspik. Jag är dessutom totalt, fullkomligt säker på att jag inte kommer att misshandla någon på väg hem från en konsert bara för att Sizzla sagt till mig att göra det. Jag spöar inte invandrare när jag lyssnat på Skrewdriver. Jag har aldrig skjutit en kvinna med hagelbrakare efter att ha lyssnat på Utah PhillipsRock Salt and Nails”. Och min egen reaktion är den enda jag kan ta ansvar för.
Hela den här situationen känns som asfyxi – som om utrymmet för vad som får tyckas och sägas minskar för varje dag som går. Och även om bara en enda person – en person med föraktfulla åsikter – censureras, så minskar automatiskt det totala utrymmet för vad vi alla får tycka och säga.
Det går inte en dag utan att jag lyssnar på hetero-breeders som i musik och böcker hyllar sina barns storhet, trots att det enligt alla moderna undersökningar är fullkomligt förkastligt att föröka sig. I alla fall i västvärlden. Det spelar ingen roll hur mycket ekologisk mat du köper eller hur många miljöbilar du kör – en till nyfödd västerlänning nollställer omedelbart all annan miljömedvetenhet.
Men det är normen. Att skaffa familj och sen älska den är det som anses normalt. Därför höjs inga röster mot kärleksfulla hetero-hyllningar.
Att hata bögar, däremot, är inte normen.
Sizzla hatar bögar. Han har skrivit extremt medryckande dancehall om hur det känns för honom när han hatar bögar. Men eftersom hat är mycket mer icke-normativt än homokärlek förbjuds han att uttrycka de känslorna.
”Jag tycker ingenting är fel, så har det vart sen jag var barn” sjunger Jonas Lundqvist på sin nya skiva. Jag känner lika och för mig betyder det flator och humlor och radhushomos och råbögar och Sizzla ska få göra precis det som de tycker är rätt för dem. Det har inte med mig att göra.
”Jag kanske inte håller med dig, men jag är beredd att dö för dina åsikter”. Ungefär så står det på en av Simon ”Far Och Son” Gärdenfors nybuskisteckningar. Pratbubblan tillhör en svart man som hänger i en snara från ett träd bredvid en glad man i vit stjärngosse-kåpa. Tolerans kan gå för långt. Men genom att censurera nån med inkorrekta, intoleranta åsikter begår man samma misstag som miffot man vill skydda sig mot. Dessutom är det skillnad på åsikter och handling. Genom att censurera konst och musik missar du viktig information om vad människor som inte är som du tycker. Konst är som den där lilla fågeln som alla säger att de hade i gruvorna förr: den avslöjar saker som vi själva inte har möjlighet att känna av. Den är varningsklockan, golbögen, indikationen på att något är fel och kanske behöver åtgärdas. Och just nu är fågeljäveln knäpptyst.
Gavin McInnes, min högljudde, kontroversielle ex-chef på tidning Vice, skrev en gång en väldigt bra artikel som hette ”Hooray for Hate”. Där förklarade han exakt varför han älskar hat. Han räknade även upp ett antal människor med hatiska åsikter som verkat i det fördolda men som fått chansen att uttrycka sig och då druttat på ändan.
Så hur gör man då? Sitter man snällt och säger ”Mhmm” och ”Ahaa” och ”Nämen säger du det?” när någon sjunger att man ska spöa folk som bara vill uttrycka sig fritt? Det håller ju inte heller. Men att förfölja och förbjuda människor med marginaliserade åsikter kommer inte att göra att de åsikterna försvinner. Syndabocken har ju inte funkat särskilt bra de senaste typ 2 000 åren.
Jag har alltså ingen lösning eller slutkläm här. Jag vet bara att det behövs mer syre i den här ljusa, fräscha kulturgruvan vi lever i.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

LYSSNA: AnnaMelina – ”Bara Du”

annamelina

Stjärnskottet från Stockholm svävar i gränslandet mellan pop och r&b.
(mer…)

AnnaMelinas låt ”För Oss” stämplades snabbt Bäst Just Nu här på PSL och vi anade att vi hade att göra med ett framtida stjärnskott. Hennes magiska förmåga att kombinera autotune, klinkade piano och beats som slår i takt med hjärtat fick oss att ivrigt vänta på mer.

Nu är nya låten ”Bara Du” äntligen här, och tills dess att den släpps på de toppmoderna streamingsajterna kan du lyssna på den hos våra vänner på Musikguiden.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: HNNY – ”6.30″

HNNY - 6.30

Åk snålskjuts under ytan. (mer…)

Johan ”HNNY” Cederbergs låt ”6.30” har sjunkit till botten. I videoform alltså.

Estetiskt tilltalande bildstörningar och lättklädda dykare som liftar med sköldpaddor är huvudkomponenterna i detta verk signerat Rickard Ljungdahl Eklund.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Dinamarca feat. Gnucci – ”A.M.A.B.”

Dinamarca

Gnuččis vapendragare gör studsande beats. (mer…)

När PSL för drygt ett år sedan hälsade på Gnučči i studion låg producenten Cristian Dinamarca och vilade på en soffa. Det har han inte gjort denna gång.

Under namnet Dinamarca har han skapat studsande, piskande beats med Gnučči på toppen. Låten heter ”A.M.A.B.” och är exakt tre minuter lång (vilket sannolikt skulle få Palma Violets att brista ut i ett kollektivt ”radio friendly!”). Hör Gnučči mässa den högst anspråkslösa raden ”Make a man do anything for me” här:

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Agent Side Grinder – ”This Is Us”

10509693_10152696319690589_8757398429426482546_n

Iris, hunden och den mullrande krautrocken i Agent Side Grinders nya video, signerad Jacob Frössén(mer…)

Vad har Henric De La Cour, Skriet och Kite gemensamt? Förutom att måla sin musik i underjordiska nyanser så har alla gjort gästinhopp på Agent Side Grinders låtar.

Nu är syntbandet från Stockholm aktuella på nytt med ep:n ”This Is Us” som släpps på onsdag. Men redan idag har PSL äran att premiärvisa titelvideon, filmad av Jacob Frössén (som när han inte gör fina dokumentärer för SVT faktiskt är ena halvan i duon Skriet – japp, den svenska underjorden är försvinnande liten). Om videon berättar Jacob själv såhär:

”När jag gjorde filmen om Sara-Vide Ericson så upptäckte jag hur mycket jag tyckte om att filma hundar. Sara-Vide hade alltid sin hund Larry med sig och jag har växt upp med hundar, så det har alltid funnits en hund omkring. När jag fick förfrågan om att göra en video till Agent Side Grinder så var min första tanke att det skulle kretsa kring en hund, sen ville jag ha in en människa i videon också och frågade en kompis dotter som heter Iris om hon kunde tänka sig att vara med.

Lite kort så handlar den väl om det där stilla, rastlösa och lite uttråkade tillståndet som man kunde befinna sig i när man var i åldern mellan barn och tonåring. Ett tillstånd som man fortfarande kan befinna sig i ibland.”

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Amanda Bergman – ”Jingle Bells”

amandapuff

Amanda Bergman försätter julen i zen-läge redan i november.
(mer…)

Det är många som upplever att det är knepigt att stressa ner och verkligen hitta det nejlikadoftande lugnet under julen. Det finns också många som inte får möjlighet att uppleva några julkänslor över huvud taget. Med anledning av det kommer nu ”årets långsammaste julskiva”, som med några av landets mest avslappnande röster både vill dra ner jultempot och hjälpa människor i utsatthet.

Amanda Bergmans zen-version av den välkända julplågan är det första smakprovet från albumet vars intäkter kommer gå till stadsmissionerna runtom i landet. ”Inget annat år har jag känt mig mer motiverad att sjunga julsånger i september”, berättar Amason-sångerskan för PSL.

På albumet, som är producerat av Petter Winnberg, medverkar även Freddie Wadling som gör sin första inspelning på flera år. Nina Kinert sjunger ”Outer Space Santa” i lägsta möjliga hastighet och Ebbot Lundberg bjussar på julhistoriens lugnaste ”We Wish You A Merry Christmas”. Den sistnämnda ser du även som hemmafilmande jultomte (!) i videon ovan.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Femtastic-profil klar för Melodifestivalen

Melodifestivalen logga

Kristin Amparo har jobbat med schlagermästaren. (mer…)

Sångerskan, Femtastic-medlemmen och PSL-favoriten Kristin Amparo ska tävla i musik nästa år. Detta står klart efter att SVT idag presenterade startfälten i Melodifestivalens två avslutande deltävlingar. Amparo kommer medverka i deltävling tre som sänds från Östersund den 21 februari. Till Kulturnyheterna säger hon såhär om låten ”I See You”:

- Det kommer vara väldigt avskalat och väldigt mycket värme.

”I See You” är skriven tillsammans med den evige Mello-vinnaren Fredrik Kempe.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Kissey – ”Melting Pot”

kissey_asplunch_stigle_01

”Let’s melt together, let us be one…”. PSL-favoriten Kissey har spelat in ett dystopiskt soundtrack till den omtalade filmen ”Dear White People”. (mer…)

Stockholms-via Malmö-numera New York-sångerskan Kissey som vi har skrivit om flera gånger på PSL har spelat in ny musik. Kanske har du redan hört hennes ”Melting Pot”, om du var en av de lyckligt lottade som knep en biostol på de utsålda visningarna av ”Dear White People” på Stockholms Filmfestival.

Den mörka, dystopiska poplåten är nämligen en del av soundtracket till den Sundance-prisbelönade filmen som skildrar rasismen på ett amerikanskt universitet som ordnar en Halloweenfest med afro-amerikanskt tema. Läs en bra intervju med filmens regissör på Nöjesguiden och håll tummarna för att filmen får svensk distribution (i nuläget osäkert).

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: #freshENOUGH Jillionare & Salvatore Ganacci feat. Sanjin – ”Fresh”

hasan.ramic.psl

Videopremiär för Enough Productions koreografi-video av Jillionare och Salvatore Ganaccis EDM-banger. (mer…)

Trogna läsare av bloggen känner igen Enough Productions från Dans Med Jacqueline N’Diaye Sahlin. Jag har fått den stora äran att vara först ut med deras korreografivideo till ”Fresh”, en av 2014s stora EDM-bangers, producerad av svenske Salvatore Ganacci och Major Lazer - allierade Jillionaire med Sanjin på hooken.

Jag var förstås tvungen att prata lite med Jacqie och hennes kompanjoner Stephenie Bergström och Johanna Sjövall som stod för koreografin för att se hur de tänkte:

Varför valde ni att göra en video till just denna låt?
Vi blev kontaktade av en av Jillionaire och han ville ha med oss i originalinspelningen av denna video, eftersom vi har jobbat med Major Lazer ett flertal gånger förut. Tyvärr flyttades hela produktionen till New York i sista sekund och då hade vi redan koreograferat till låten. Vi bestämdes oss för att göra en egen video och lyckades få ihop det med Jillionaires gig på festivelen Dans Dakar där också Sanjin och Salvatore Ganacci också skulle vara med. Vår video är alltså ”the official video part 2″ och filmad samt redigerad av Dewan Myrza.

Vad ville ni få fram med er koreografi till denna låt?
Koreografin gjordes utefter deras önskemål, och är ”intense dancehall”. Den skapades med tankarna om att göra något snyggt för kameran samt representera det vi är grymma på, dancehall. Koreografin gjordes av oss i Enough Productions samt Julie Chikane från Bowdown Crew. Samarbetet resulterade i en skön mix av new school dancehall och lite azonto.
I videon framförs den av alla crews som ingår i ENOUGH productions – Notice, AQceS, Decent & ENOUGH.

Vad finns det för planer för framtiden?
Planen är att ENOUGH productions ska utvecklas ännu mer. Vi vill visa folk vad vi alla har att erbjuda och sätta dancehall ännu mer på kartan. Dancehallkulturen och vetskapen om dansstilen har ökat otroligt de senaste åren, och det tycker vi är riktigt kul.
Vi vill att dansen ska få ännu mer uppmärksamhet och användas ännu mer i mainstreamunderhållning för att få den uppskattning den förtjänar. Vi kommer definitivt  att nå dit och tills dess så fortsätter vi att åka på inspirationsresor, knyta kontakter världen över, undervisa våra dansklasser, hålla i workshops och uppträda.

Vilken artist skulle ni vilja koreografera åt helst av allt?
Det var en svår fråga! Vi har gjort många jobb till andra än dancehallartister och det är sjukt kul, så listan av möjligheter är lång. När det kommer till dancehall så skulle vi nog alla kapa av ett ben för att få göra något med dancehallens superstar och ”World Boss”… Vybz Kartel! Aawooh!

Skulle det inte vara svårt att dansa med ett avkapat ben?
Avkapningen skulle ske EFTER att vi har jobbat med honom för bästa resultat.

Och här har vi videon:

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Silent Wave – ”Dream On, Dream On”

silentwave

Popduons debut är lika mörk som sockersöt.
(mer…)

Silent Wave bildades när producenten Hans Olsson Brookes (Me And My ArmyJunip) frågade sångerskan och låtskrivaren Tildeh Hjelm om han fick spela in hennes låtar. Samarbetet visade sig snabbt bära frukt och nu har Göteborgsduons debutsingel ”Dream On, Dream On” landat.

Mörka syntar och catchy melodier får spåret att låta som enbärskryddad sockervadd smakar när den är som allra bäst. Lyssna nedan!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg