Popmusik är ingen instruktionsbok till en DVD, den är Sagan om Ringen (PSL möter Caligola)

Här borde det ligga en video inbäddad från SVT Play men det verkar som videon inte finns längre.

Har Mando Diao gått med i Frimurarna? Står ni och langar vin på SVT:s rekreationsområde? Frågorna var flera efter Caligolas besök i tevehuset.

Det tog ett tag att förklara allt för de undrande kollegorna som passerade när jag och PSL-Petter mötte en handfull av de kåpklädda medlemmarna i konstnärskollektivet Caligola i den så kallade vinterträdgården en slö eftermiddag, två korridorer bort från PSL-rummet i tevebunkern vid Gärdet.

Namnet ,och framför allt idén, har Mando Diao-medlemmarna Björn Dixgård och Gustaf Norén fått från ett internationellt konstnärskollektiv som skapades på 70-talet i Italien.

Tanken är att skapa en plats i tillvaron fritt från regler och förväntan. För alla. I Caligola är kreativa utövare från alla läger – författare, filmare, målare, fotografer, dansare, skådespelare t ex – välkomna.

Dock är det först nu, 2012, i det fortsatta samarbetet mellan Dixgård och Norén och Latin Kings-med-mera-legendariska Salazar Brothers – som Caligola också blivit ett hem för popmusik. I Sverige. Med nämnda namn. Och runt 25 till varav LaGayla Frazier och Natty Silver är två.

Eller, rättare sagt, klubbmusik. För oavsett den musikaliska bredden som vi hör på Caligolas första, nu aktuella skiva (den rymmer en hel del, från soulstänkta ”Forgive Forget” till sammetsljuva synteten ”Morning Light”) så är allt ursprungligen skapat ursprungligen på fest och klubb.

Jag minns att jag delade morgontåg med Norén för några somrar sedan. Han berättade om hur de längtade efter mer soul i sin musik och hur mycket de trivdes med herrarna Salazar som de mötte under inspelningar med Mando Diao.

Caligola är kanske svaret på den drömmen? Och på att göra något helt annat. Fritt från fokus på sina tidigare jag som popstjärnor med medföljande repertoar. Tillsammans med andra som längtar efter samma sak.

Mer på PSL: PREMIÄR: Caligola – ”Sting of Battle”, LYSSNA: Mando Diao + The Salazar Brothers – Caligola

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

PREMIÄR: Agent Side Grinder – ”This Is Us”

10509693_10152696319690589_8757398429426482546_n

Iris, hunden och den mullrande krautrocken i Agent Side Grinders nya video, signerad Jacob Frössén(mer…)

Vad har Henric De La Cour, Skriet och Kite gemensamt? Förutom att måla sin musik i underjordiska nyanser så har alla gjort gästinhopp på Agent Side Grinders låtar.

Nu är syntbandet från Stockholm aktuella på nytt med ep:n ”This Is Us” som släpps på onsdag. Men redan idag har PSL äran att premiärvisa titelvideon, filmad av Jacob Frössén (som när han inte gör fina dokumentärer för SVT faktiskt är ena halvan i duon Skriet – japp, den svenska underjorden är försvinnande liten). Om videon berättar Jacob själv såhär:

”När jag gjorde filmen om Sara-Vide Ericson så upptäckte jag hur mycket jag tyckte om att filma hundar. Sara-Vide hade alltid sin hund Larry med sig och jag har växt upp med hundar, så det har alltid funnits en hund omkring. När jag fick förfrågan om att göra en video till Agent Side Grinder så var min första tanke att det skulle kretsa kring en hund, sen ville jag ha in en människa i videon också och frågade en kompis dotter som heter Iris om hon kunde tänka sig att vara med.

Lite kort så handlar den väl om det där stilla, rastlösa och lite uttråkade tillståndet som man kunde befinna sig i när man var i åldern mellan barn och tonåring. Ett tillstånd som man fortfarande kan befinna sig i ibland.”

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Amanda Bergman – ”Jingle Bells”

amandapuff

Amanda Bergman försätter julen i zen-läge redan i november.
(mer…)

Det är många som upplever att det är knepigt att stressa ner och verkligen hitta det nejlikadoftande lugnet under julen. Det finns också många som inte får möjlighet att uppleva några julkänslor över huvud taget. Med anledning av det kommer nu ”årets långsammaste julskiva”, som med några av landets mest avslappnande röster både vill dra ner jultempot och hjälpa människor i utsatthet.

Amanda Bergmans zen-version av den välkända julplågan är det första smakprovet från albumet vars intäkter kommer gå till stadsmissionerna runtom i landet. ”Inget annat år har jag känt mig mer motiverad att sjunga julsånger i september”, berättar Amason-sångerskan för PSL.

På albumet, som är producerat av Petter Winnberg, medverkar även Freddie Wadling som gör sin första inspelning på flera år. Nina Kinert sjunger ”Outer Space Santa” i lägsta möjliga hastighet och Ebbot Lundberg bjussar på julhistoriens lugnaste ”We Wish You A Merry Christmas”. Den sistnämnda ser du även som hemmafilmande jultomte (!) i videon ovan.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Femtastic-profil klar för Melodifestivalen

Melodifestivalen logga

Kristin Amparo har jobbat med schlagermästaren. (mer…)

Sångerskan, Femtastic-medlemmen och PSL-favoriten Kristin Amparo ska tävla i musik nästa år. Detta står klart efter att SVT idag presenterade startfälten i Melodifestivalens två avslutande deltävlingar. Amparo kommer medverka i deltävling tre som sänds från Östersund den 21 februari. Till Kulturnyheterna säger hon såhär om låten ”I See You”:

- Det kommer vara väldigt avskalat och väldigt mycket värme.

”I See You” är skriven tillsammans med den evige Mello-vinnaren Fredrik Kempe.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Kissey – ”Melting Pot”

kissey_asplunch_stigle_01

”Let’s melt together, let us be one…”. PSL-favoriten Kissey har spelat in ett dystopiskt soundtrack till den omtalade filmen ”Dear White People”. (mer…)

Stockholms-via Malmö-numera New York-sångerskan Kissey som vi har skrivit om flera gånger på PSL har spelat in ny musik. Kanske har du redan hört hennes ”Melting Pot”, om du var en av de lyckligt lottade som knep en biostol på de utsålda visningarna av ”Dear White People” på Stockholms Filmfestival.

Den mörka, dystopiska poplåten är nämligen en del av soundtracket till den Sundance-prisbelönade filmen som skildrar rasismen på ett amerikanskt universitet som ordnar en Halloweenfest med afro-amerikanskt tema. Läs en bra intervju med filmens regissör på Nöjesguiden och håll tummarna för att filmen får svensk distribution (i nuläget osäkert).

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: #freshENOUGH Jillionare & Salvatore Ganacci feat. Sanjin – ”Fresh”

hasan.ramic.psl

Videopremiär för Enough Productions koreografi-video av Jillionare och Salvatore Ganaccis EDM-banger. (mer…)

Trogna läsare av bloggen känner igen Enough Productions från Dans Med Jacqueline N’Diaye Sahlin. Jag har fått den stora äran att vara först ut med deras korreografivideo till ”Fresh”, en av 2014s stora EDM-bangers, producerad av svenske Salvatore Ganacci och Major Lazer - allierade Jillionaire med Sanjin på hooken.

Jag var förstås tvungen att prata lite med Jacqie och hennes kompanjoner Stephenie Bergström och Johanna Sjövall som stod för koreografin för att se hur de tänkte:

Varför valde ni att göra en video till just denna låt?
Vi blev kontaktade av en av Jillionaire och han ville ha med oss i originalinspelningen av denna video, eftersom vi har jobbat med Major Lazer ett flertal gånger förut. Tyvärr flyttades hela produktionen till New York i sista sekund och då hade vi redan koreograferat till låten. Vi bestämdes oss för att göra en egen video och lyckades få ihop det med Jillionaires gig på festivelen Dans Dakar där också Sanjin och Salvatore Ganacci också skulle vara med. Vår video är alltså ”the official video part 2″ och filmad samt redigerad av Dewan Myrza.

Vad ville ni få fram med er koreografi till denna låt?
Koreografin gjordes utefter deras önskemål, och är ”intense dancehall”. Den skapades med tankarna om att göra något snyggt för kameran samt representera det vi är grymma på, dancehall. Koreografin gjordes av oss i Enough Productions samt Julie Chikane från Bowdown Crew. Samarbetet resulterade i en skön mix av new school dancehall och lite azonto.
I videon framförs den av alla crews som ingår i ENOUGH productions – Notice, AQceS, Decent & ENOUGH.

Vad finns det för planer för framtiden?
Planen är att ENOUGH productions ska utvecklas ännu mer. Vi vill visa folk vad vi alla har att erbjuda och sätta dancehall ännu mer på kartan. Dancehallkulturen och vetskapen om dansstilen har ökat otroligt de senaste åren, och det tycker vi är riktigt kul.
Vi vill att dansen ska få ännu mer uppmärksamhet och användas ännu mer i mainstreamunderhållning för att få den uppskattning den förtjänar. Vi kommer definitivt  att nå dit och tills dess så fortsätter vi att åka på inspirationsresor, knyta kontakter världen över, undervisa våra dansklasser, hålla i workshops och uppträda.

Vilken artist skulle ni vilja koreografera åt helst av allt?
Det var en svår fråga! Vi har gjort många jobb till andra än dancehallartister och det är sjukt kul, så listan av möjligheter är lång. När det kommer till dancehall så skulle vi nog alla kapa av ett ben för att få göra något med dancehallens superstar och ”World Boss”… Vybz Kartel! Aawooh!

Skulle det inte vara svårt att dansa med ett avkapat ben?
Avkapningen skulle ske EFTER att vi har jobbat med honom för bästa resultat.

Och här har vi videon:

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Silent Wave – ”Dream On, Dream On”

silentwave

Popduons debut är lika mörk som sockersöt.
(mer…)

Silent Wave bildades när producenten Hans Olsson Brookes (Me And My ArmyJunip) frågade sångerskan och låtskrivaren Tildeh Hjelm om han fick spela in hennes låtar. Samarbetet visade sig snabbt bära frukt och nu har Göteborgsduons debutsingel ”Dream On, Dream On” landat.

Mörka syntar och catchy melodier får spåret att låta som enbärskryddad sockervadd smakar när den är som allra bäst. Lyssna nedan!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Johan Agebjörn – ”The Right To Play” (Korallreven Remix)

Johan Agebjörn

Korallreven har byggt om en låt. (mer…)

I början på nästa år släpper Sally Shapiro-producenten Johan Agebjörn ett soloalbum vid namn ”Notes”. Redan nu har skivans öppningsspår ”The Right To Play” lagt sig på operationsbordet och återuppstått som något nytt. Det är inga mindre än Korallreven som ligger bakom låtens förändrade skepnad. Lyssna här nedanför.

Här kan du jämföra med originalet.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Nä, Bloodbath har inte löst en enkelbiljett till 1991

logo

Vilket dödsår det blev av 2014! (mer…)


Svensk nittitalig, mogendöds skiner!

Först väljer vi in Entombed i Swedish Music Hall of Fame.

Sedan släpper At The Gates sin första fullängdare på hela 19 år. En smått genial sådan.

Och, nu – Bloodbath.

Om västsvenska ATG skall rubriceras i underkategorin göteborgsdöds så är Bloodbath – superdöds.

Orkestern, som bildades i slutet av nittitalet av bl a sångaren Mikael Åkerfeldt (Opeth), gitarristen Anders Nyström och basisten Jonas Renkse (båda från Katatonia), har på senaste albumet förstärkts med sångaren Nick Holmes (Paradise Lost)

Det är så atjärnprytt nära ett dödsmetallens Monsters of Folk vi kan komma.


De sägs att Bloodbath började spela ihop mest på skoj. Så behöver vi inte säga längre.

”Grand Morbid Funeral” – som nya skivan heter – är ett synnerligen lyckat album. Bättre än allt gruppen gjort tidigare.

Den är full med tvåtaktiga tåflörtar till både Entombed och Dismember och svensk dödsmetalls vaggan-stadie. Men samtidigt är skivan ändå ingen ren enkelbiljett tjugotre år bak i tiden.

Min klocka klämtar av 2014 och jag slås framförallt hur obotligt bra det blev med Holmes på sång, skrik och ödesrop.

Lyssna på hela albumet här

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Thomas Stenström – ”Forever Young”

thomas stenström

Uddevallasonens smäktande ballad har fått finfin båtvideo signerad Petorovsky.
(mer…)

Ingen kan ha undgått Thomas Stenströms superhit ”Slå Mig Hårt I Ansiktet” som kom i våras. Nu får vi äntligen se nytt från Ted Gärdestad-stipendiaten i form av den svartvita one take-videon ”Forever Young”.

Låten är plockad från Thomas Stenströms andra album ”Fulkultur”. Ett album som han själv beskrivit som superdeppigt. PSL blev nyfikna och tog ett snack med Thomas himself:

”Forever Young” är ett av senaste skivans superdeppiga 10 spår – berätta om låten!

- ”Forever Young” är en hyllning till naiviteten och alla misslyckade kärlekshistorier från tonåren – när allt är vackert och åt helvete på samma gång. Det är kanske den låt som bäst sammanfattar vad mitt senaste album är och handlar om. Det som bara blir till, det som vågar ta plats, det som låter lusten styra och det som struntar i regler om rätt och fel, eller fint och fult.

Är den ett hommage till Alphavilles odödliga ballad som fyller 30 i år?

- Smäktande ballader behövs i denna kalla värld, så varför inte?

Videon är filmad under den så kallade l’heure bleue och du sjunger om att vara snygg och hjärtekrossad i sommarnatten. Är natten en inspirationskälla?

- Ja faktiskt, hatar sömn. Om jag hade varit tvungen att välja ett liv utan natt eller ett liv utan dag så hade det varit ett jävligt enkelt val. När jag tänker på det är det faktiskt helt sjukt hur många låtar på denna plattan som blivit till på natten, typ alla. Skål för natten.

Skål! Året börjar som bekant lida mot sitt slut. Vad händer 2015?

- Jag är sjukt dålig på att planera men det jag vet är att jag ska spela på P3 Guld, fortsätta turnera, festivala hela sommarn och rent allmänt ta allt som det kommer.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg