PSL REDOVISAR: Kents bästa album!

Ni recenserade och röstade, och nu redovisar vi: ”Du & Jag Döden” är Kents bästa album. Se hela listan här!

Plats 9-5

4. ”Röd” – 204 röster (9%)
Skivan som spelades in i ”Berlin” och som signaturen Anders på PSL beskrev så här: ”Den är stark, tung, har underbara texter och är annorlunda. De första gångerna jag lyssnade igenom ”Röd” avskydde jag skivan, men det fanns något som gjorde att jag ville lyssna igen, och igen, och igen…. Nu är jag fast.”

 

 

 

 

3. ”Vapen & Ammunition” – 317 röster (14%)
Albumet som blev det breda genombrottet 2002 och som signaturen Elin skrev så här om:
”Vapen och amunition”! Personligen var det då jag började lyssna på Kent. Det har många starka fuck you- låtar. Många stora hittar är samlade i den skivan som t.ex. ”Socker”, ”Dom andra” och ”Kärleken väntar”.

 

 

2. ”Hagnesta Hill” – 403 röster (18%)
1999 släpptes detta fjärde album som signaturen Saga skrev så här om:
”Nästan alla låtar kan jag känna igen mig i. Och jag personligen har minnen till måånga låtar. Men speciellt ”Stoppa mig i juni (lilla ego)” och ”Kevlarsjäl” har jag så många fina minnen till och texterna är så underbara! Det är alla texter. Men det är något extra.
För övrigt så är ”Kevlarsjäl” ett av världens vackraste ord.”

 

 

1. ”Du & Jag Döden” – 759 röster (34%)
Med nästan dubbelt så många röster som tvåan är albumet från 2005 vinnaren! Det har Dan Andersson skrivit långt och insatt om för oss, och dessutom med nästan lika poetisk knyck som sin namne. Läs recensionen av Kents bästa album i sin helhet nedan:

Det mesta är som det ska vara.

Det är referenser som haglar. Filmer och författare samsas om plats i versrader som låter hämtade ur Joakim Bergs allra innersta och mest diffusa tankar.

De tvetydiga orden likaså. Bokstäver som plockats bort bildar ord med annan innebörd. Smått simpel prosa.

Som sagt. Det är så det ska vara. Kent är sig likt. Det är dock något som får en att uppskatta det mer.

Det är känslan av en konceptskiva. Samtliga spår handlar genomgående om hur man kan se på livets mörka sida. Något som bandet ständigt blivit förknippade med men som aldrig varit så tydligt som just 2005.

Om man dessutom råkar på att tillhöra den extremt lilla minoritet som ansåg att föregångaren var aningen opersonlig och direkt framstår ”Du och Jag, Döden” som dess motsats.

Så här i efterhand är det också möjligt att se vilken roll skivan egentligen spelade.

Efter att ha gitarrat på samtliga skivor sedan albumdebuten tio år tidigare kan man lätt se ”Du och Jag, Döden” som en omvänd milstolpe. Om man bortser från ”The Hjärta & Smärta EP” är ”Du och Jag, Döden”, till dags dato, den sista resten av 90-talets Kent. Ett årtionde som många anser vara synonymt med gruppen. Det är dessutom mycket av den varan. Vilket även torde ha varit anledningen till varför de valde att gå i nya banor därefter.

Skivans episka avslutning med det repeterande och konstaterande om vart vi alla egentligen är på väg må låta mörkt. Men bara på det kolsvarta och bibeltunna pappret i det medföljande texthäftet. På samma sätt som mörkret ständigt är närvarande finns också en liten gnutta ljus och hopp. Detta i tonen som lägger an orden.

Det är inte hur man har det. Det är hur man tar det. För vi ska ju alla en gång dö.
/Dan Andersson
10 april

Tyck till om resultatet!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

Misshandel, kungaskandal eller Petter-bråk? Vi gissar löpsedlar med Ken! (Studio PSL)

IMG_2410

Världspremiär för T V Å nya sånger med Seinabo Sey! Ken Ring gissar skandalrubriker från kommande biografin. Se Studio PSL imorgon! (mer…)


I höstens andra episod av Studio PSL gästas vi av radiostjärnan Ametist Azordegan (aktuell med en ny säsong av radiofavoriten ”En Kärleksattack på Svensk Hiphop” i Metropol / P3), superstjärnan Seinabo Sey, raplegegenden Ken Ring och vår egna dancehall-direktör – Hasan Ramic.

Seinabo Sey berättar allt om kommande ep:n ”For Madeleine” och hur hon utvecklats som artist. Vi premiärspelar två – i mitt tycke helt magiska spår – ”You” och ”River”.

Ken Ring är aktuell med sin biografi. Den handlar om hans liv i och utanför hiphopen. Och biffar och bråk med alla från Latin Kings till Petter och kungahuset. Men, vi tar också upp en annan, mer okänd sida av veteranen. Hans omåttligt stora intresse för språk! Är Ring rappens Ranelid? Eller Knausgård?

Utöver detta pratar vi om Skapelsen, ta-bort-U2-skivan-verktyget och Broder Daniel-stenen i Göteborg som ni flitigt debatterar här på sajten. Dessutom bjuder vi på en trist nyhet : (


Låter detta som ett veckoslutsprogram du vill se? Missa inte Studio PSL imorgon klockan lunch.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

”Hon kan sjunga skiten ur en poplåt”

lisapsl

Om mindre än en månad släpps höstens mest efterlängtade skiva. Vi har nått slutspurten av Lisas promenad med upphovsmakaren: Adam Bainbridge från Kindness
(mer…)

Vi har lämnat parken och börjat promenera tillbaka mot hotellet. Tiden är slut och Adam har bråttom till sitt flyg som ska ta honom hem till Geneve, där han bor nu. På vägen tillbaka får Märta syn på en tom liten bar och vill fota Adam därinne. Adam hittar ett soligt fönsterbord och slår sig ner med en läsk. 

Jag är så glad att Kelela är med på din skiva, jag såg henne live i LA i våras och blev helt golvad.  Hon har en så sällsynt och själfull röst. Hur kom samarbetet till?

A: – Någon gång ibland hör man en unik röst, en röst som når bortom bara dess förmåga och kommer ut på andra sidan. Kelela är en sådan person. Jag har turen att vara vän med Night Slugs-människorna och de såg till att vi hann mötas i ett litet tidsfönster precis innan det blev helt galet för Kels. Jag är glad att vi fick till den tiden ihop. Jag är inte säker på att hon någonsin kommer ha så mycket ledig tid igen!

Robyn då, vad var det som fick dig att vilja jobba med henne?

A: – Robyn är en annan unik röst. Det finns något så melankoliskt över hennes musik, ibland en smygande melankoli, ibland väldigt påtaglig, men det är en vacker och sällsynt sak att stöta på, sådär tydligt och konstant närvarande, inom pop. Hon kan också sjunga skiten ur en poplåt, vare sig det är en man skriver tillsammans med henne eller hennes eget material, och det är väldigt inspirerande.


Foto: Märta Thisner 

Du sa att om du brydde dig om framgång skulle du skriva enklare låtar. 

A: – Ja. Jag tycker också att andra människor är bättre på att skriva enkla låtar än jag är. Det är en annan anledning till att jag inte gör såna låtar.

Hur kommer dina låtar till? Uppstår de ändå som enkla popsånger? Sjunger du i duschen till exempel?

A:  –Det är mer som en instinktiv osmos [Han säger så jag lovar!]. Ena sekunden finns inte låten och så i nästa ögonblick finns den. Men eftersom det inte är en intellektuell eller formelbaserad process så finns det först ett kaos där inget verkar vettigt och allt handlar om att få det att bli mindre luddigt och förvirrande…  Fast ibland är det mer direkt… Men jag tror att det är därför mina låtar kanske spretar. Eller att det liksom inte är vers, refräng, vers, refräng…

Men det finns popögonblick på skivan. ”I’ll be back” till exempel.

A: – Tycker du den är poppig? Jag tycker inte den är poppig alls.

Vad tycker du den är?

A: – Jag tycker den är ett typiskt exempel på en låt andra hade gjort enklare. Den är ju sex minuter lång!

Jag älskar ”For The Young” också, varför tror du att Herbie Hancock sa ja till samplingen? För han brukar inte tacka ja förstår jag det som.

A:  – Jag vet inte, det kan vara en skivbolagsmyt det där,  men jag vet att det var väldigt svårt. Men min manager fick tag i Fodays nummer och i och med att låten är ett samarbete mellan dem och han sa ja så var det nog enklare att få Herbie Hancock att säga ja när den ena låtförfattaren redan hade gått med på det.

På den sjunger du ” I don’t know what i’m searching for, but I know when I find it. Time is passing us by, I’m living in someone else’s time” Känner du så? Att du lever i någon annans tid?

A:  – Ja. Det gör jag. Det är som Beach Boys-låten ”I just wasn’t made for these times”. Det är en rolig tid att leva i men jag tror att en annan tid hade passat min personlighet bättre.

Vilken tid då?

A: – Förmodligen sjuttiotalet.

Vad hade du gjort om du kunde resa tillbaka i tiden?

A:  – Stannat förmodligen. Jag tror jag hade stannat där.

Men vad är det första du hade gjort, vem hade du letat upp?

A:  –Jag hade nog hängt med mina föräldrar. Se hur de var innan de blev föräldrar. När de levde livet som de ville leva det, utan förpliktelser. Jag tror det skulle vara hälsosamt att se det, att se sina föräldrar som något annat än föräldrar.


Foto: Märta Thisner


Robyn har omdirigerat Adams taxi till baren vi fastnat på. Vi kommer in på resande och hon berättar att hennes turné precis tagit slut och att hon fått lite turnéblues, alltså den nedstämda känsla som nästan ofrånkomligen infinner sig varje gång man kommer tillbaka från turné. Jag frågar Adam hur det är för honom.

A:  – Med det här bandet är det aldrig en turné, det är bara utspridda dagar som kanske eller kanske inte ligger efter varandra. Det blir aldrig känslan av att något avslutas, det blir egentligen aldrig ens känslan av att något börjar, haha.


Foto: Märta Thisner

Vi pratar vidare om resande och Robyn tycker att Adam borde tagit tåget till Arlanda istället, det går både snabbare och är billigare. Adam slår ett slag för dåtiden igen och pratar om det som brukar kallas ”flygresornas gyllene era”. Han berättar att de stängt en flygplats som fanns vid JFK och om en annan i Los Angeles som inte heller används längre.

A:  – De var designade så att du kunde ta bilen fram till själva gaten planet gick ifrån och så fanns det någon där som kunde sköta incheckningen direkt från trottoaren. Ingen security eller nånting. Tänk dig det livet. Det är förstås inte görbart längre men jag kan verkligen drömma om den sortens enkelhet. För det är nog den jobbigaste sidan av att göra musik, att man måste tillbringa så mycket tid mittemellan saker.

Och med nästan poetisk timing kör Adams taxi upp utanför fönstret. Det är bråttom och det är dags att säga hej då.

En sista grej bara, säg en låt du önskar att du hade skrivit och varför?
A:  – Önskar att jag hade skrivit? Det finns så många. Och nästan alla av dem är så långt utanför min kapacitet att det bara handlar om just en önskan. Det var inte en del av din fråga men jag tycker det är värt att nämna. Jag återkommer hela tiden till den magiska eran med Aaliyah, Tim, Static & Missy. Det finns en duett på ”100% Ginuwine” som heter “Final Warning”. Instrumenteringen på den knäcker mig. Jag hade aldrig kunnat skriva de sångmelodierna men en dag hoppas jag att jag ska kunna hitta ett groove som ingen hört tidigare och få till något som är lika bra som det som Tim och gänget gjorde på den.

Läs även: del 1 och del 2 av den här intervjun. Och här kan ni läsa mer om ”For The Young” som nämns i texten.
Och här hyllar jag framtidens superstjärna Kelela. 

”Otherness” släpps den 13 oktober. 

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Zhala – ”I’m In Love”

zhala-im-in-love-2014-promo-636

Vi presenterade den för världen live med laser och rök redan i juni. I augusti kom den på singel och nu är videon här. Zhalas ”I’m In Love” är en finflätad hyllning till kvinnorna i hennes liv. (mer…)

Videon är regisserad av PSL-favoriten, konstnären och musikvideomakaren Roxy Farhat som tidigare bland annat bildsatt ”A Tooth For An Eye” åt The Knife och Gnuccis ”Finders Keepers” och ”Work”.

Till Dazed som håller i filmpremiären förklarar Zhala idén bakom videon såhär: ”Jag känner ofta att det finns en kommersiell bild av att kvinnor tävlar med varandra men mina relationer med kvinnor är det mest betryggande jag har i mitt liv.”

Vi titta ett varv till här nu på PSL, nyflätade och fulla av kärlek till alla våra medsystrar, inte minst Zhala och Roxy.

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Kind Of…Sometimes…Maybe

lisapsl


Do I get lonely at all

no cause Jamie and Johnny and Jack keep me warm (mer…)


This wasn’t my fault
I don’t cry
God know I don’t cry
Could you just leave it alone

you keep haunting my nights
you keep asking me twice

if I miss you at all
and I won’t lie
though I try…

Oh… Kind of… Sometimes…. Maybe…

Håhå, Jamie, Johnny och Jack alltså. Jessie Wares lena whiskyröst får sin förklaring och Miguel och Benzel som står som medförfattare ser till att senaste balladens sextakt lever upp till sitt namn. (Förlåt).

Är det bara jag förresten som, mellan oooh-körerna och temat och you keep haunting my nights-raderna, tänker på den som en mer sidenlakans ”Miss You”?

Hursomhelst, Jessie Ware, you absolute queen of everything.
Årets skiva, jag lovar. <3

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Everyone and Us

lisapsl

Av tempot och liksom klarheten hos de nya Peaking Lights-låtarna att döma får en väl känslan av att de smulat ner lite mindre jazz i sin tobak på sistone va?  (mer…)

Fast sen lyssnar man på texten och hör nåt om en talande apa och sen vet en inte vad en ska tro. Anyways, ”Everyone and Us” heter nya singeln och den är tropikalisk och toppen.  (Här älskade jag första singeln).

Skivan ”Cosmic Logic” släpps den 7 oktober. Oktober alltså, storhetsvansinnet kan inte vara långt borta nu.


Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Beatrice Eli – ”Moment Of Clarity”

3413669_1200_675

Hon är tillbaka!
(mer…)

En av vårens största pophits (som inte minst Kakan Hermansson konstaterade i halvårsspecialen av Studio PSL) har äntligen fått en uppföljare! Beatrice Elis nya synth-anthem ”Moment Of Clarity” doftar Hall & Oates i refrängen och är lika knivskarp i konturen som läppstiftet ovan. Skriv ner datumet 22 oktober, y’all. Det är nämligen då debutskivan ”Die Another Day” släpps.

Ps. Är det inte roligt förresten hur (ofrivilligt?) Beatrice flirtar med Jay Z:s låtkatalog? I våras hyllade hon tjejer i ”Girls” (som Hova gjorde trefaldigt tretton år tidigare). Beas nya leder oss osökt in på denna. Nu efterlyser vi bara en smart och feministisk tvist på de där 99 problemen… Finns den med på skivan måntro?

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Hej redaktör: Vad vill du fråga Ken Ring?

ken-ring-marko-holmgren-01-L

Jo, det är sant! Sveriges mest Instagramverbala rappare kommer till Studio PSL och pratar om sin nya bok. (mer…)

Det är inte bara Seinabo Sey som gör oss den stora äran på fredag – Sveriges mesta rappare Ken Ring kommer till Studio PSL för att prata livet och läsa högt ur sin kommande självbiografi med samma namn.

Vilken fråga får vi inte missa att ställa tycker du? Fyll på i kommentarsfältet!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Dalaplan – ”Jag Är Din Gud”

Dalaplan

Malmöbandet håller på traditioner och laddar upp inför skivsläpp med PSL-premiär. (mer…)

Dalaplan knöt en näve för frihet på sin fina debutskiva. De skånskklingande spåren fylldes med orgel, piano och gitarriff och handlade om att fly tristess och rutiner. Bandets nya album, som släpps om si sådär tre veckor, ”föddes ur den hopplöshet man känner när man inser att den nyvunna friheten inte gjorde en lyckligare”, berättar sångare/låtskrivare Niklas Svensson. Därav den passande titeln ”Plikt Och Elände”.

En av låtarna på skivan har nu fått video och vi på PSL har äran att premiära. ”Jag Är Din Gud” spelar på religionstemat och tar det till manisk sektnivå i den snygga minifilmen. Videomakarna Christian Jönsson och Peter Toggeth Karlsson förklarar: ”Vi har alla mött den här karaktären och han verkar aldrig vilja försvinna. Av alla krossade drömmar har patriarkala egon pumpats upp.”

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

A Bigger Splash

lisapsl

Jag förlorade mig i ”A Bigger Splash” härom kvällen. Ni vet den gamla sjuttiotalsdokumentären om David Hockney(s uppbrott med sin älskare Peter mest). Och om tavlan med samma namn. (mer…)

En vanlig recension av filmen verkar vara ”this thing is just plain awful” och varianter på temat ”it is worse than bad. Go for a walk instead.”. Jag älskar den.

Ja, som dokumentär betraktad lämnar den massor att önska. Eller ja, betraktad som vilket filmat material som helst som man förväntas kolla på så lämnar den rätt mycket att önska. Ljudet är pålagt efteråt. Ibland är scener så långa att man tror att klipparen drabbats av små slängar av koma på jobbet. Det är massa omotiverad, ansträngd nakenhet. Det är stelt och påtagligt regisserat och knappt dokumentärt alls. Det är bitvis mycket undermålig dramaturgi. Öppet slut. Och så vidare.

Men! Det är också magiska interiörer. Det är olika, men tydligt besläktade, glasögon. Det är extremt mycket sjuttiotal. Det är fantastisk blom- och krukväxtinspiration. Det är dynamiska duon Celia Birtwell och Ossie Clark, både livs levande och som odödlig tavla. Det är – föga förvånande – en massa Hockneymålningar med, under arbete och i olika grader av färdighet. Det är underbara närbilder på penslar och pennor i Fortnum & Mason-koppar, på enorma glasaskfat i bruna skinnsoffor, på döende tulpaner på glasbord. Ja det är en massa glasbord med förstås. (Finns det någon enskild människa som har gjort mer för glasborden än Hockney?). Och hinkvis med swimmingpooler och nakna mansrumpor, palmer och snygga persienner. Och omotiverad, ansträngd nakenhet.

Det är solkiga swinginglondonexteriörer, det är David med yvig hemklippt frilla, charmerande underbett, excentrisk hatt. Det är kalifornienromantik, newyorkromantik, londonromantik, homoerotik. Det är väldigt inspirerande tittning helt enkelt.

Så det som händer nu direkt är att jag ska måla om två dörrar här hemma. Och börja köpa hem liljor igen. Underskattad överskattad blomma. Kanske en monstera också. Ska nog skaffa en jättestor spegel att ha bakom soffan i vardagsrummet. Överväger att börja röka. Det var ju så gott. Är det väldigt svårt att måla med olja? Jag återvänder till Kalifornien tidigare än planerat i alla fall. Så mycket är säkert.

ps. Egentligen skulle det här bli en TBT på temat. Den kommer. Kanske rentav i morgon, så den lever upp till sitt namn. Jag lämnar er med några skärmdumpar och filmtrailern så länge.


golden boy David och Peter i arbete Peter och David i arbete  ”Mr and Mrs Clark and Percy”. Och Mr Clark and Percy.glasögon och skinnsoffor alla dessa skinnsoffor liljor och en palmkuliss hemma hos Celia interiör tulpaner  ”Mt. Fuji and Flowers” och en stol  nyklippt (räknar med en bild på en Monchichi i innerfickan) 


Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg