TIPSA PSL: Världens bästa låtar om bilar!

Tidigare har ni tipsat om musik om barn, politik, väder, hus och pengar – nu vill vi ha de bästa låtarna om bilar!

Att vår egen Lisa Milberg befinner sig på roadtrip i USA har du förstås inte missat. Här på redaktionen är vi lagom avundsjuka och måste såklart använda veckans TIPSA PSL åt det fantastiska färdmedel hon förflyttar sig i.

Så vilka är världens bästa låtar om bilar? Funkar Håkan Hellströms ”En vän med en bil” och Queens ”I’m In Love With My Car” eller passar Janis Joplins ”Mercedes Benz” bättre på listan?

Du har till torsdag den 19 april på dig att komma med ditt bidrag, men har du fler än ett förslag; gör fler än en postning.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

Lika som bär? (Historien om hjortrongranaten)

Skärmavbild 2014-04-16 kl. 10.54.38

Zacke och Movits!-Johan har ett nytt musikprojekt som heter Alaska och i går släpptes deras låt ”Bomberjacka”. Men den där loggan känns… bekant. (mer…)


ALASKA till vänster, Håll Det Äkta till höger.

Det tyckte Marc Strömberg också, sångaren i skivaktuella hardcorebandet Håll Det Äkta som PSL träffade på vår Umeåturné i helgen. I flera år har Marc använt symbolen som prints på tröjor, i konst och som bandlogga.

”Hjortrongranaten”, berättade Marc när vi träffade honom, är symbolen för något sällsynt och fint uppe i norr (hjortronet) som utvecklas till någonting våldsamt för att kunna försvara sig själv (granaten). Mot gruvföretag, nybyggare, och politiker som vill utarma samers urfolksrättigheter. Hjortronet är dessutom ett sällsynt bär som man måste kämpa mycket för att få ta del av. Upp i blöta myrar bland mygg, ormar, sinkhål och blia.

På sin hemsida skriver Zacke om den ”oväntade krocken” med Håll Det Äkta – att det hela var omedvetet och numera utrett.

Håller Marc med? Klicka på play nedan så får du höra hans version.

En längre intervju med Marc kommer på PSL inom kort!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Nytt med Labababa!

Hasan Ramic Profil

Labyrint är tillbaka med ett nytt formexperiment. (mer…)

Labyrint har inte gjort mycket väsen av sig sedan sitt Röd November-släpp men man har kunnat följa medlemmarna i sociala medier när de dokumenterade inspelningsprocessen av det kommande albumet ”Garalaowit”. De tidiga inspelningssessionerna med King Fari Band , som kompar Labyrint live, fick mig att hoppas på en renodlad reggaeskiva, men tji fick jag.

I går kom den på radio, och idag finns den tillgänglig lite varstans på streaming- och nedladdningstjänster, första singeln från kommande albumet ”Chilla Lide” där de tar hjälp av Amsie Brown. Det låter lite tidig 80-tals retro, och det finns en viss risk för sommarplåga.

Det är inte första gången Labyrint experimenterar med musik utanför den hiphopreggae som har gjort dem känd för den breda massan. Ingen har väl glömt ”Gottsunda”?

För några dagar sedan skrev någon av Labyrintarna att folk kommer att fatta ”Gottsunda” om 20 år. Kanske det, men som experiment är ”Chilla Lide” mycket mer direkt och lättbegripligt.

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Bästkustbloggen: Mobiler och bilbanor på LACMA

lisapsl

Härom dagen var det 27 grader varmt och vindstilla här, det vill säga perfekt LACMA-väder. Högst på min lista var den separata utställningen vigd till Alexander Calder, mobilens fader och en av USAs främsta skulptörer. (mer…)

Och den var, precis som man hade kunnat ana, helt fantastisk. (Men man fick förstås inte fota just den).


I introduktionen beskrivs hans mobiler som teckningar i ståltråd, ritade i luften. De är gjorda med en hand så lätt, så lätt.

Hans stora stationära skulpturer, de som kallas stabiles, finns utplacerade runt om över världen, utanför statliga byggnader, museer (däribland Moderna i Stockholm) och på innergården av Dave Eggers version av Googletwitterfacebook i hans it-dystopi ”The Circle”. Men det är de mindre mobilerna som jag tycker är de riktiga storverken. De är så sofistikerade och minimalistiska – och ändå så lekfulla, lätta och vänliga – att när man står framför ett helt gäng av dem blir man alldeles ödmjuk i knäna. Och med små variationer på enkla organiska former studsar associationerna mellan Miro, cirkusdjur, space age-arkitektur, glada gubbar, Eiffeltornet, vattendjur, växter, människor, stjärnhimlar och träd. Och en stor del av tjusningen med Calder ligger just i att han triggar så mycket inne i huvudet – och bröstet – på en.

Under utställningen visade det sig också att jag inte hade en aning om hur Calder själv såg ut och bara juxtapositionen mellan hans gladlynta dumbofysik och nättheten i hans konst räcker för att göra en på väldigt gott humör.

För 20 dollar får man se inte bara Calder (men för femton allt utom den) utan också LACMAs alla fantastiska fasta utställningar och alla andra tillfälliga utställningar som visas där nu. Det är tjugo extremt välspenderade dollar.


Missa till exempel inte Chris Burdens ”Metropolis II” heller. Blev glad som ett barn av en bilbana. Fast vuxen och stor bilbana. Här är en liten film om den:

Realistiskt sett bör man däremot göra LACMA i två delar. Jag ska i alla fall tillbaka med utvilade ögon för att se Agnès Varda in Californialand.

Och nu har jag ändå inte sagt ett ord om deras fasta utställningar – eller om David Hockneys ”Mulholland Drive: The Road To The Studio” och vad den gör med mig.
Besök:

Los Angeles County Museum Of Art (När som helst utom onsdagar, thanksgiving och jul då det är stängt. Alexander Calder-utställningen pågår till 27 juli, Chris Burdens Metropolis II trafikeras vissa tider, Agnès Varda visas till 22 juni).

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Les Big Byrd – ”Tinnitus Ætérnum”

2014LesBigByrd_Press_140414

I Break Horses-Maria och Anton Newcombe är några som gästar Jocke Åhlund & co på debutskivan.
(mer…)

Kärleksprojektet Les Big Byrd rymmer medlemmar från Teddybears SthlmCaesarsFireside och The Slaves och härstammar från 2011 (då PSL fick världens första intervju någonsin med bandet).

Sedan dess har en hel del hänt. Och kommer att hända. Bandets debutskiva ”They Worshipped Cats” är äntligen på gång, med gästinhopp från bland andra I Break Horses-Maria och Anton Newcombe från The Brian Jonestown Massacre (som sjunger på svenska!).

Förutom Les Big Byrds mässande psykrock, vill PSL slå ett extra slag för deras alltid så kreativa utstyrslar och videos. Från blinkande shuttershadesrymdindian-outfits till diverse skejtande liemän. Inte heller den nya videon till ”Tinnitus Ætérnum” avviker från traditionen och är ett sammelsurium av arkivklipp från 60-talet och blinkande stroboskop. Glöm inte ta din antiepileptika innan du trycker på play.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

”Jag kommer aldrig glömma Timbuktus skrik!” (Grattis Kärleksattacken 7 år!)

2997319_525_350

Det är inte alla musikprogram som blir sönderslagna med skiftnyckel eller uppvaktade med semlor. (mer…)

Ametist intervjuar Jeaff i Kärleksattacken. Foto: Emilia Melgar/SR.

Nästa vecka har Ametist Azordegan suttit bakom radiospakarna på ”En Kärleksattack På Svensk Hiphop” i sju år. Första tiden fick programledaren höra att hon borde syssla med en annan nisch, men i dag vill alla ha en del av svensk hiphop.

På lördag firas Kärleksattacken med fest och rapkaos på Södra Teatern i Stockholm och skålar också för att hiphopgenren gått från medieskugga till att vara i en storhetstid. Vi bad Ametist berätta om de senaste sju åren med Sveriges största radioprogram om hiphop.

Grattis i förskott! Vad önskar sig Kärleksattacken i present?
- Att Mapei droppar bars live i programmet, det har faktiskt inte hänt ännu. Jag har det som en ouppfylld önskan.

Om du skulle sammanfatta åren i fem ord, vilka skulle det bli?
- Veckovist hänförd av magiska ordlekar.

Dela med dig av några minnen från åren.
- Jag har väldigt många minnen. Ett är när jag överraskade Timbuktu med hans idol ADL i programmet. Vi hade riggat upp ett liveband och de fick freestylea ihop spontant. Jag kommer aldrig glömma Timbuktus SKRIK när ADL kom in i rummet. Jag minns också när Dogge plötsligt kom förbi med semlor mitt i sändning.

- Och så minns jag Adam Tenstas första radiointervju och hur bra han var redan då på att prata, och STORs första radiointervju och hur tyst han var då jämfört med när han intervjuas nu. Jag minns Cleo när hon gjorde sin första radio hos mig och att hon var kaxigare än någon annan tjej jag någonsin träffat. Jag minns när jag hade 72 MCs i studion när programmet fyllde 5, och alla rappade live. Framförallt minns jag när Frej Larsson trashade min studio med en enorm skiftnyckel och sprayfärg som en kupp mot mig som han tyckte var kul, live i radio… sen sprang han ut.

Foto: Cassandra Mattson/SR

Vad har du lärt dig av svensk hiphop?
- Hur man kan ”göra det själv”. Slå ur ett utanförskap och lura sig in i systemet. Gatusmarthet upphöjt till tio.

Vad har hiphopen för public service-värde?
- Genren representeras av väldigt många med invandrarbakgrund och ännu fler som representerar samhällets utstötta och den så kallade underklassen. Här får dessa ventilera sin bild av Sverige, uttrycka sin frustration och måla bilder av sin vardag, via låttexter och spontana rim. Oemotsagda.

Vem tycker du att man bör hålla ögonen på just nu inom svensk hiphop?
- Håll ögonen på nya tjejen Jeaff, hon gjorde radiodebut hos mig förra veckan. Hon är något helt annat…

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Lucas Nord – ”Wasting Time”

LUCAS-NORD

Är studentflakshiten i förändring? PSL gillar Lucas Nords utveckling.
(mer…)

Det är få som behärskar tekniken men Stockholmsproducenten Lucas Nord var/är en av dem. Ihop med Tove-Lo släppte han förra våren det som blev peripetin på PSL:s klassiska, genomblöta, hembrända firarepos ”Greatest Studentflakshits”. ”Run On Love” med tillhörande video prickade in den där exakta euforin över av att vara på toppen av livet (och flaket) genom staden.

När houseproducenten nu återvänder, visar han upp helt andra kvaliteter. Vi hoppas förstås att avgångseleverna sjunger om studentens lyckliga dagar medan ”Wasting Time” skräller ur lastbilshögtalaren den där veckan i maj. Mer troligt är dock att Lucas Nord numera kommer att höras på intima houseklubbar, varvat mellan Disclosure och Chris Malinchak.

Lite av en helomvändning alltså – och vi gillar vad vi hör. En ny EP från Lucas dyker upp när du minst anar det.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Real Estate – ”Crime”

real_estate_band-500x500

Om girigheten får bestämma blir indiebandets nya video typ så här. (mer…)


Det är inte första gången Real Estate tar till humor för att rikta en hyttande näve mot musikbranschens baksidor. I videon till ”Easy” dissade bandet PR-maskineriet och nu har de samarbetat med hurmorsajten ”Funny Or Die” igen. Denna gång för att driva med sponsring och produktplacering.

Låten ”Crime” är hämtad från senaste skivan ”Atlas” och fick sig tidigare en urfin gitarrlektionsvideo. Nu har singeln bildsatts med bland annat vampyr-extremsportare, keramikskulpturer och demonstranter – allt det ”regissören” fått pengar för att ta med i videon. Amerikansk humor med New Jersey-indie finns bakom playknappen.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Fritjof & Pikanen – ”Här Kommer Vi”

Fritjof & Pikanen

Det lutar mot en dubsommar! (mer…)

Dubpopduon är tillbaka med tidigt 90-tal, elektronisk reggae och sommar. Nya låten heter ”Här Kommer Vi” och är första singeln från Fritjof & Pikanen sedan hösten 2012. Sedan dess har de remixat lite, haft spelningar och laddat inför nästa musikaliska resa (som nu visar sig gå med vespa!).

Fritjof Löfgren och Juuso Pikanen fann varandra på en musikutbildning för några år sedan och släppte sedan debutskivan ”Danvikstullsbron” (som vi listade som en av de bästa år 2012). ”Målet var att göra låtar för oss själva och blanda genrer vilt och utmana normen i dagens pop” beskriver Pikanen hur allt började. Nya singelns B-sida heter ”Kalla Det För Punk”, så här kommer allstå duon med en vild blandning av punk/dub/pop/reggae.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Oslagbara Umeå! Fullsatt på PSL:s 100 svenska mil! Vi saluterar er!

IMG_1238

När vi sa tack å godmorgon till Gonza i den röda, trimmade 142:an kunde vi blicka tillbaka på en freda´kväll me´ PSL som vi sent ska glömma. (mer…)


Oslagbara Umeå!

Nya Scharinska hade en av sina bästa aftnar sedan start.

Fullsatt! 400 på plats!

Vi tackar för att ni kom.

Och såg Simian Ghost, Chefen, Tiger Forest Cat, Honungsvägen, Broder John & Friman, Frida Dee, Academics samt dansarna i So Special Crew på de tre scenerna i det gamla skolhuset.


Festen var den andra i PSL:s två orter långa 100 Svenska Mil-turné.

Den som vi påbörjade i ett fullsatt Malmö för en vecka sedan.

Den som är en sorts Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige fast där vi lyssnar på popmusik istället för att glo på öppna landskap.

Och som avslutades här i The Capital of Västerbotten i fredags.


Honungsvägen är en av årets stora överraskningar.

Henrik och de andra gick med på att ge en av gruppens allra första spelningar i skoltrappan. Förminskade till kvartett. Vi hittade liksom ingen annan plats…

Fyra av gruppens sånger spelades upp. Inklusive den som skrivits av Matti Alkberg och som troligen kommer att avsluta det album gruppen är färdiga med.

Vi gillar skarpt det vi såg och hörde.


Dennis Lyxzén ville också se Honungsvägen.

Hans INVSN-kollega Christina är ju faktiskt vokalissa ju i denna orkester.

Ett band som förresten tagit sitt namn sig efter en av orkestermedlemmarnas hemmaadress.


Chefen! Med öronproppar.


DJ Mima spelade för dansgolvet i stora salen.


Tiger Forest Cat hade växt sedan sist.

När Filip Sundberg spelade på (gamla) Scharinska förra gången – i somras – stod han solo på scen.

I fredags var det premiär för band-upplagan av TFC.

Vi tippar på att estradeören från Syket och de andra i hans grupp är ganska nöjda över resultatet.


En av Umeås allra största stjärnor i min bok är Sara Almgren!

Hon fyllde jämnt i fredags. Överraskades av sina närmsta med hemmafest. Som sedan tog henne vidare till vårt kalas.


Innan vår kväll sköts igång följe jag lite av Saras historia några trappor upp i Scharinska-huset. På den lilla men sevärda hardcore-utställningen som skildrar den lokala scenens framväxt.

Jag tittade på affischer och tidningsklipp med hennes första band Doughnuts. Tänkte sen på allt annat hon gjort.

The (International) Noise Conspiracy, Vicious, Masshysteri och alla andra hon spelat med under åren.

Och på allt bra man hört om vilken viktig roll hon spelar för dem hon spelar med (Dennis skrev fint på instagram om sin medmusikant)

Hurra för Sara!


PSL:s svar på Future Islands konserterade I N T E på festen, men har tackat ja till att ställa upp i Idol´s speciella Future- Island-fast-som-duo-kategori i höst.


Snart ska vi berätta vad gröt, Allen Ginsberg och satan betyder för denna trupp.

Vi intervjuade nämligen Simian Ghost på vår lokala favoritbro tidigare under dagen.

Innan de ställde sig på estraden och framförde sånger från sin med rätta applåderade nya skiva på estraden.

Inför ett Umeå som gillar sitt Simian Ghost.


Chefen med vänner! Frida Dee (alldeles för lite) Academics, Broder John & Friman samt dansarna i So Special Crew. Fest!


Hallå Anders Stenberg! Mitt mellan påbörjande av en ny Deportees-skiva och repetitioner med Lykke Li.


Claes Lövgrens spelade på Äpplet snett mittemot. Deras jätte-jättebuss slog i gatan så det hördes när resan mot lördagsdansen i Östersund skulle påbörjas.


Hejdå Umeå! Och tack för oss!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg