EXTRA-EXTRA: Adam Kanyama i Sinding Sessions!

Sinding Sessions följer upp förra veckans Newkid-succé med nästa new kid! På Grammis 2012 kallade Timbuktu honom ”framtiden”. Hans mamma och våra statliga myndigheter kallar honom helt enkelt: Adam Kanyama.

Här borde det ligga en video inbäddad från SVT Play men det verkar som videon inte finns längre.


Det har snackats om den unge herrens raptalang ett bra tag nu. Enkla videor har snurrat på nätet, han har öppnat för De La Soul och faktiskt också vunnit raptävlingen Rap it up. Men vi vill gärna tro att det är först nu han verkligen får vara så i centrum som han förtjänar, när vi ägnar nästa avsnitt av Sinding Sessions helt och hållet åt denne sällsynt begåvade man.

I Björn Yttling och Miike Snows nya Studio Ingrid på Söder i Stockholm mötte Adam upp med ett helt gäng gäster. Sångerskan Sabina Chantelle Ddumba och bandet bestående av Fredrik Nelson, Adam Börjesson, Niklas Ekblom, Karl Persson, Christopher Peduru-Aratchi var alla där och exakt hur dagen förlöpte kommer du se i sin helhet här på PSL om en vecka.

Sinding Sessions med Adam Kanyama sänds 26 april. Smakprovet ovan sätter stämningen. Hur är den?

Mer på PSL: PSL: Sinding Sessions med Newkid

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

”Det är en del konstiga frågor…”

sida 1 le tigre intervju darling

För att fira kvällens Kobra som kör riot girl-special letade jag fram den här kaotiska fan girl-intervjun med Le Tigre. (mer…)

Jag jobbade som musikredaktör på tidningen Darling, och hela redaktionen älskade både Le Tigre och Bikini Kill djupt och innerligt. När vi fick chansen att intervjua dem kunde vi inte bestämma vem som skulle få göra det så istället fick alla som ville vara med (väldigt riot girl). Det blev jag, Marie Birde (som numera jobbar på Damernas Värld och som gjort Stil i P1), Therese Svensson (som numera är kock och skriver genialisk matblogg) och Liv-Marit ”Marit” Bergman (som numera själv är huge pop star).

Som jag minns det var vi alla paniskt nervösa. Jag kan bara urskilja en enda fråga i den här intervjun som min, vilket måste betyda att jag bara flåsade i luren resten av tiden. Utan att veta exakt vem som frågade vad verkar det ändå som om Marit var den enda som faktiskt ställde tydliga, smarta frågor (förlåt Marie ”Babylon” Birde och Therese ”Laktosintolerant” Svensson).

Kathleen Hanna var extremt vältalig och smart och JD Samson väldigt flummig (vid ett tillfälle frågar Kathleen ”Ligger du i badet JD?” på vilket hon svarade ett svävande, dröjande ”Uhm, näää…”).

KLICKA PÅ BILDERNA SÅ BLIR DOM STORA OCH LÄSBARA.
Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Har feminismen gått för långt? (Missa inte Kobra ikväll!)

Kathleen Hanna, alias Gudinnan

Kvällens Kobra handlar om riot grrrls och rörelsens grundare Kathleen Hanna blir intervjuad. Men redan nu kan PSL visa ett exklusivt klipp när Hanna ger Belinda svar på tal. (mer…)

(Reportern i reportaget är inte Belinda Olsson utan Kobras Anneli Kustfält)

Läs mer om kvällens Kobra här
. Avsnittet sänds kl 21:30 på SVT1.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Nuoli – ”My Curse Is My Mind”

Nuoli

Hon har jobbat nära skivbolaget INGRID och fått en skopa blogghajp på vägen. I veckan släpps Nuolis debutsingel officiellt. (mer…)

Foto: Pauline Suzor

På söndag gör Fanny Hultman officiell debut och släpper låten ”My Curse Is My Mind”. Singeln (tillsammans med några andra låtar) har dock huserat på www ett tag vilket gjort att hon kunnat sola sig i lite välförtjänt blogghajp. Kate Bush och Lykke Li står på listan över artister som inspirerar och Fanny har även jobbat nära Lykkes skivbolag INGRID.

I ”My Curse Is My Mind” blandar Nuoli (som är Fannys musikaliska alias) vacker sång med en låttext om kampen att vara fri i ett samhälle som fängslar. Det blir både drömsk och kraftfullt. Låten har också fått en video som beskriver den inre fajten med en konstnärlig form av demondans.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Elliphant – ”Look Like You Love It”

Elliphant

Ellinor Olovsdotter har just släppt ny EP och titelspåret rymmer cirka tre ton Elliphant-hiphop. (mer…)

Elliphants galna video till ”Revolusion” lämnade oss både totalt imponerade och lite… i chock. Singelns pumpande revolutionsdubstep har satt tonen för nya EP:n ”Look Like You Love It” som nu har landat.

På de sju låtarna har Ellinor Olovsdotter kokat ihop tropisk pop, skogstokig dubstep och EMD med producentexpertis från Diplo, Skrillex, TV On The Radio-Dave och svenska producenten The Reef (det där Lorde-samarbetet väntar vi dock fortfarande nyfiket på). Om EP:n hade haft ett viktindex så hade förmodligen titelspåret blivit rankat tyngst. Här under hittar du ”Look Like You Love It” som också innebär några ton Elliphant-hiphop.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Lika som bär? (Historien om hjortrongranaten)

Skärmavbild 2014-04-16 kl. 10.54.38

Zacke och Movits!-Johan har ett nytt musikprojekt som heter Alaska och i går släpptes deras låt ”Bomberjacka”. Men den där loggan känns… bekant. (mer…)


ALASKA till vänster, Håll Det Äkta till höger.

Det tyckte Marc Strömberg också, sångaren i skivaktuella hardcorebandet Håll Det Äkta som PSL träffade på vår Umeåturné i helgen. I flera år har Marc använt symbolen som prints på tröjor, i konst och som bandlogga.

”Hjortrongranaten”, berättade Marc när vi träffade honom, är symbolen för något sällsynt och fint uppe i norr (hjortronet) som utvecklas till någonting våldsamt för att kunna försvara sig själv (granaten). Mot gruvföretag, nybyggare, och politiker som vill utarma samers urfolksrättigheter. Hjortronet är dessutom ett sällsynt bär som man måste kämpa mycket för att få ta del av. Upp i blöta myrar bland mygg, ormar, sinkhål och blia.

På sin hemsida skriver Zacke om den ”oväntade krocken” med Håll Det Äkta – att det hela var omedvetet och numera utrett.

Håller Marc med? Klicka på play nedan så får du höra hans version.

En längre intervju med Marc kommer på PSL inom kort!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Nytt med Labababa!

Hasan Ramic Profil

Labyrint är tillbaka med ett nytt formexperiment. (mer…)

Labyrint har inte gjort mycket väsen av sig sedan sitt Röd November-släpp men man har kunnat följa medlemmarna i sociala medier när de dokumenterade inspelningsprocessen av det kommande albumet ”Garalaowit”. De tidiga inspelningssessionerna med King Fari Band , som kompar Labyrint live, fick mig att hoppas på en renodlad reggaeskiva, men tji fick jag.

I går kom den på radio, och idag finns den tillgänglig lite varstans på streaming- och nedladdningstjänster, första singeln från kommande albumet ”Chilla Lide” där de tar hjälp av Amsie Brown. Det låter lite tidig 80-tals retro, och det finns en viss risk för sommarplåga.

Det är inte första gången Labyrint experimenterar med musik utanför den hiphopreggae som har gjort dem känd för den breda massan. Ingen har väl glömt ”Gottsunda”?

För några dagar sedan skrev någon av Labyrintarna att folk kommer att fatta ”Gottsunda” om 20 år. Kanske det, men som experiment är ”Chilla Lide” mycket mer direkt och lättbegripligt.

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Bästkustbloggen: Mobiler och bilbanor på LACMA

lisapsl

Härom dagen var det 27 grader varmt och vindstilla här, det vill säga perfekt LACMA-väder. Högst på min lista var den separata utställningen vigd till Alexander Calder, mobilens fader och en av USAs främsta skulptörer. (mer…)

Och den var, precis som man hade kunnat ana, helt fantastisk. (Men man fick förstås inte fota just den).


I introduktionen beskrivs hans mobiler som teckningar i ståltråd, ritade i luften. De är gjorda med en hand så lätt, så lätt.

Hans stora stationära skulpturer, de som kallas stabiles, finns utplacerade runt om över världen, utanför statliga byggnader, museer (däribland Moderna i Stockholm) och på innergården av Dave Eggers version av Googletwitterfacebook i hans it-dystopi ”The Circle”. Men det är de mindre mobilerna som jag tycker är de riktiga storverken. De är så sofistikerade och minimalistiska – och ändå så lekfulla, lätta och vänliga – att när man står framför ett helt gäng av dem blir man alldeles ödmjuk i knäna. Och med små variationer på enkla organiska former studsar associationerna mellan Miro, cirkusdjur, space age-arkitektur, glada gubbar, Eiffeltornet, vattendjur, växter, människor, stjärnhimlar och träd. Och en stor del av tjusningen med Calder ligger just i att han triggar så mycket inne i huvudet – och bröstet – på en.

Under utställningen visade det sig också att jag inte hade en aning om hur Calder själv såg ut och bara juxtapositionen mellan hans gladlynta dumbofysik och nättheten i hans konst räcker för att göra en på väldigt gott humör.

För 20 dollar får man se inte bara Calder (men för femton allt utom den) utan också LACMAs alla fantastiska fasta utställningar och alla andra tillfälliga utställningar som visas där nu. Det är tjugo extremt välspenderade dollar.


Missa till exempel inte Chris Burdens ”Metropolis II” heller. Blev glad som ett barn av en bilbana. Fast vuxen och stor bilbana. Här är en liten film om den:

Realistiskt sett bör man däremot göra LACMA i två delar. Jag ska i alla fall tillbaka med utvilade ögon för att se Agnès Varda in Californialand.

Och nu har jag ändå inte sagt ett ord om deras fasta utställningar – eller om David Hockneys ”Mulholland Drive: The Road To The Studio” och vad den gör med mig.
Besök:

Los Angeles County Museum Of Art (När som helst utom onsdagar, thanksgiving och jul då det är stängt. Alexander Calder-utställningen pågår till 27 juli, Chris Burdens Metropolis II trafikeras vissa tider, Agnès Varda visas till 22 juni).

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Les Big Byrd – ”Tinnitus Ætérnum”

2014LesBigByrd_Press_140414

I Break Horses-Maria och Anton Newcombe är några som gästar Jocke Åhlund & co på debutskivan.
(mer…)

Kärleksprojektet Les Big Byrd rymmer medlemmar från Teddybears SthlmCaesarsFireside och The Slaves och härstammar från 2011 (då PSL fick världens första intervju någonsin med bandet).

Sedan dess har en hel del hänt. Och kommer att hända. Bandets debutskiva ”They Worshipped Cats” är äntligen på gång, med gästinhopp från bland andra I Break Horses-Maria och Anton Newcombe från The Brian Jonestown Massacre (som sjunger på svenska!).

Förutom Les Big Byrds mässande psykrock, vill PSL slå ett extra slag för deras alltid så kreativa utstyrslar och videos. Från blinkande shuttershadesrymdindian-outfits till diverse skejtande liemän. Inte heller den nya videon till ”Tinnitus Ætérnum” avviker från traditionen och är ett sammelsurium av arkivklipp från 60-talet och blinkande stroboskop. Glöm inte ta din antiepileptika innan du trycker på play.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

”Jag kommer aldrig glömma Timbuktus skrik!” (Grattis Kärleksattacken 7 år!)

2997319_525_350

Det är inte alla musikprogram som blir sönderslagna med skiftnyckel eller uppvaktade med semlor. (mer…)

Ametist intervjuar Jeaff i Kärleksattacken. Foto: Emilia Melgar/SR.

Nästa vecka har Ametist Azordegan suttit bakom radiospakarna på ”En Kärleksattack På Svensk Hiphop” i sju år. Första tiden fick programledaren höra att hon borde syssla med en annan nisch, men i dag vill alla ha en del av svensk hiphop.

På lördag firas Kärleksattacken med fest och rapkaos på Södra Teatern i Stockholm och skålar också för att hiphopgenren gått från medieskugga till att vara i en storhetstid. Vi bad Ametist berätta om de senaste sju åren med Sveriges största radioprogram om hiphop.

Grattis i förskott! Vad önskar sig Kärleksattacken i present?
- Att Mapei droppar bars live i programmet, det har faktiskt inte hänt ännu. Jag har det som en ouppfylld önskan.

Om du skulle sammanfatta åren i fem ord, vilka skulle det bli?
- Veckovist hänförd av magiska ordlekar.

Dela med dig av några minnen från åren.
- Jag har väldigt många minnen. Ett är när jag överraskade Timbuktu med hans idol ADL i programmet. Vi hade riggat upp ett liveband och de fick freestylea ihop spontant. Jag kommer aldrig glömma Timbuktus SKRIK när ADL kom in i rummet. Jag minns också när Dogge plötsligt kom förbi med semlor mitt i sändning.

- Och så minns jag Adam Tenstas första radiointervju och hur bra han var redan då på att prata, och STORs första radiointervju och hur tyst han var då jämfört med när han intervjuas nu. Jag minns Cleo när hon gjorde sin första radio hos mig och att hon var kaxigare än någon annan tjej jag någonsin träffat. Jag minns när jag hade 72 MCs i studion när programmet fyllde 5, och alla rappade live. Framförallt minns jag när Frej Larsson trashade min studio med en enorm skiftnyckel och sprayfärg som en kupp mot mig som han tyckte var kul, live i radio… sen sprang han ut.

Foto: Cassandra Mattson/SR

Vad har du lärt dig av svensk hiphop?
- Hur man kan ”göra det själv”. Slå ur ett utanförskap och lura sig in i systemet. Gatusmarthet upphöjt till tio.

Vad har hiphopen för public service-värde?
- Genren representeras av väldigt många med invandrarbakgrund och ännu fler som representerar samhällets utstötta och den så kallade underklassen. Här får dessa ventilera sin bild av Sverige, uttrycka sin frustration och måla bilder av sin vardag, via låttexter och spontana rim. Oemotsagda.

Vem tycker du att man bör hålla ögonen på just nu inom svensk hiphop?
- Håll ögonen på nya tjejen Jeaff, hon gjorde radiodebut hos mig förra veckan. Hon är något helt annat…

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg