Musik med: Jonas Lundqvist och Love Antell

Här borde det ligga en video inbäddad från SVT Play men det verkar som videon inte finns längre.

”Det är dub, disco och dagbok!” Så sa Per Sinding-Larsen när han recenserade Jonas Lundqvists ”Så e de med de” för några veckor sedan. Vi träffade Jonas som bjöd oss på en underbar Musik med. Och fick hjälp av Love Antell!

Låten heter ”Alla för sig” och ligger på plattan som är Jonas andra som soloartist. Vad tycker du om mötet mellan de två pop-prinsarna?

Mer på PSL: ”Götadelica!” – Per recenserar Jonas Lundqvist, Love Antell åt upp min mobil

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

Lucköppning på PSL: 19

Lucka 19

5 dagar kvar till jul, 24 musikhändelser som gjorde 2014 till just 2014. Bakom dagens lucka gömmer sig framgångsrik stämsång. (mer…)


Att internationella skidförbundet, det som olyckligt förkortas FIS, en gång i tiden ändrade alpina världscupens regler för att bryta Ingemar Stenmarks dominans kommer nog för alltid vara en milstople i svensk idrottshistoria. Hur någon ska kunna peta ner First Aid Kit från tronen återstår dock fortfarande att se. I den mån musik är en tävling tycks systrarna vinna den gång på gång. Oavsett vilka regler som gäller.

2014 var året då de…


… gav ut en skiva som uppskattades av de flesta (igen)…

… fick en känd programledare att vilja flytta till Stockholm…


… och badade i Grammisnomineringar (ja, igen).

First Aid Kits världsherravälde lär fortsätta så länge de själva känner för det. De ä bar å sjung, helt enkelt.

Varje dag fram till jul blir det traditionsenlig lucköppning på PSL. Redaktionen har tillsammans röstat fram årets 24 viktigaste musikhändelser som gjorde 2014 till just 2014. Här följer du årets julkalender.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Ännu fler minnen med PSL

bild38

Klas Sivertson bjuder på en bildkavalkad. (mer…)


Efter Petter Thermaenius fina minnesfilm är det nu dags för ytterligare en gammal PSL-bekant att öppna arkiven. Idag har Klas Sivertson (han som håller en mikrofon framför Essex Green här ovanför) samlat bilder från sina år på PSL. Här kommer en hälsning från honom:

”Hej hej! Jag heter Klas och var med och startade PSL våren 2007 och jobbade med Per och Henrik fram till sommaren 2011. I fredags fick jag en förfrågan av Kajsa och Per om att visa några bilder från min tid på PSL. Det blir en blandning av lite av varje, men mest kontorsbilder och inte så mycket på artister vi bevakat.

Jag minns mina år med PSL som händelserika, väldigt roliga och även lite jobbiga, men framförallt var de lärorika. Jag hade inte varit densamme utan PSL. Tack för allt! Kram!

Så med det sagt, låt oss stiga ner i en hårddisk med mobilbilder med en aning risig kvalité!”Två bilder från det första PSL-kontoret 2007, aka Akvariet, tagna innan PSL lanserades.
PSL-kontoret anno 2008. Här delade vi rum med systerbloggen LLC. På bilden ovan syns mästerprogrammeraren Martin Ström, som varit en viktig del av PSL.


Henrik och Per planerar inför hösten med PSL 2008.


Jacob (som var med och startade PSL), Ulric och Lisa (som gjorde LLC) från samma planeringsmöte.


Var det denna affischen vi kom fram till på planeringsmötet?


PSL-kontoret på Where the Action is-festivalen 2009.


PSL-kontoret i Austin 2010. Här spelade vi också in en Musik med: Basia Bulat.


Stressigt på PSL-kontoret 2009.


Per live-bloggar under Broder Daniel-konserten på Way Out West.


PSL-kontoret i New York, maj 2007. Är det Klaxons som har släppt en ny MP3:a eller vad händer?


PSL-kontoret på Accelerator-festivalen 2007 tillsammans med CSS, Cansei de Ser Sexy.


Rasmus Hägg på Accelerator-festivalen 2007.


HSL-kontoret på Heavenly Recordings-kontoret i London våren 2008.


Officiell pressbild på PSL 2009, Where the Action Is-festivalen.PSL på festival-kontoret på Peace and Love i Borlänge 2010.


Musik med:-inspelning med Twig på Stockholms Stadsbibliotek.


Med Peter Morén på toppen av Hammarbyhöjdsbacken.


Frida Hyvönen och Markus Krunegård sjunger ”Dirty Dancing”.


Nottee i tunneln mellan radiohuset och Berwaldhallen.


Pasadena i Ekotemplet vid Hagaparken utanför Stockholm.


Mofeta & Jerre. Henrik väntar in en kanotist.


Väntan på taxi efter inspelning.


Inspelning med [ingenting] inför julen 2009.


Henrik gaffatejpar en lampa på Adam i Shout Out Louds inför en Musik med:-inspelning i deras replokal.


Ruben Broman filmar intro till en Musik med: Britta Persson.


Henrik väntar på taxi efter en Musik med:-inspelning hemma hos Lay Low i ett regnigt Reykjavik.


Musik med:-soundcheck med Davila 666 i vår trädgård i Austin 2011.


Musik med: Joel Alme.


Musik med: Shout Out Louds, 2007.


Intervju med Johnny Flynn utanför Münchenbryggeriet 2008.


Gåtan-inspelning 2009. Gåtan var en återkommande frågesport som vi körde varje vecka de första åren. Här ser det ut som en fråga om Danzig


En välbehövlig paus på väg hem från Way Out West 2010.


Austin 2011.


Pressbild på Per och Henrik inför ett DJ-gig i Malmö. Eller var det Göteborg?

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Then Comes Silence – ”Spinning Faster”

Then Comes Silence

Som ett ”Vilse i pannkakan” kört i en centrifug av totalt mörker.
(mer…)

Postpunkgotharna Then Comes Silence släppte sitt självbetitlade debutalbum 2012 och har sedan dess trofast spelat i mörkrets, dödens, och det mänskliga fördärvets tjänst. Något som är mer än påtagligt i nya videon ”Spinning Faster”, som är det första smakprovet från kommande albumet ”Nyctophilian”.

Videon är gjord av ingen mindre än bandets sångare Alex Svensson, eller D.K. Griftegaard som han heter när han är regissör och AD. PSL passade på att fråga honom om inspirationen:

- Jag växte upp med Staffan Westerberg och ”Vilse I Pannkakan”. Det var inget konstigt med hans TV-program tyckte jag. Jag var helt uppslukad och fascinerad av Storpotäten och alla andra dockor som hoppade runt på hans surrealistiska pannkakslandskap. Karaktärerna i musikvideon är direkt tagna från Then Comes Silence senaste pressbilder. Dockorna representerar en av varje medlem i bandet – tillverkade av flirtkulor, piprensare och papper. I filmen förekommer också andra karaktärer som kretsar runt bandets estetik.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Closure – ”Creatures”

closure

Martin Sköld från Kent har bildat trion Closure med stjärnstämman Ninsun Poli och Johan Wohlert från Mew. Resultatet är briljant! (mer…)


Som en extra adventsgåva packar PSL upp idag ett första spår med denna nybildade supersamling musiker. ”Creatures” – som den är döpt till – är, som ni hör, ett elegant och rätt pompöst stycke välframförd pop.

Trion behöver var och en för sig ingen närmre presentation.

Sköld spelar bas i snart 20-årsjubilerande nationalklenoden Kent. Ninsun Poli började som vokalissa i Familjen och släppte sedan utmärkta ep:n ”Breaking Rules” på egen hand i våras. Johan Wohlert spelar i snart albumaktuella danska Mew, men var också inblandad i The Storm under en period.

- Jag och Johan Wohlert har känt varandra länge, berättar Martin. Vi har egentligen aldrig pratat om att göra om musik ihop. Vi har bara varit vänner. Ninsun träffade jag tack vare Johan T Karlsson och Familjen.Hon är en av dom bästa som finns därute. Allt är ofta en slump. Bra musik är ett resultat av bra möten och..livet.

Vi gissar på bättre bjudlunch och kontraktsviftning från skivbolagen för Sköld och hans sällskap. För Closure är faktiskt ännu okontrakterade. Om de nu behöver ett kontrakt?

För ”Creatures” är inget en-hits-under. Det kan PSL intyga som smyglyssnat på iallafall ett spår till.

I vår kommer tre spår till på en första ep!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Imma be where I’m at!

Hasan Ramic Profil

Det är fem timmar kvar till min flight till Kingston, och det är dags att säga farväl. (mer…)

Bilden är en selfie från en av Studio PSL-inspelningarna. En av många fantastiska grejer som jag har fått chansen att medverka i under min tid på PSL. Jag är oerhört tacksam över att ha fått vara med här och göra det jag gör. Tacksam över att få träffa alla fantastiska människor: Sara, Kajsa, Elin, Lisa, Henrik, Per och alla de andra som jag har mött under tiden då jag skrev denna blogg.

Det är förstås väldigt synd att PSL lägger ner. Svensk musikbevakning behöver all mångfald den kan få, och jag hoppas att något poppar upp i PSLs ställe. Människor som älskar musik och älskar att berätta om den kommer alltid ha en publik, som med all bra journalistik, det är jag fullkomligt övertygad om. Jag hoppas att någon någonstans tar över facklan av vad PSL har stått för, med nya idéer, nya perspektiv, ny musik men med ständigt samma kärlek.

Själv känner jag att jag kunde ha gjort mer. Jag är stolt men inte helt nöjd, som den store Ordförande Persson en gång sa. Svensk hiphop, som jag anlitades för att bevaka, behöver all bra journalistik den kan få. De behöver folk som tecknar ner dess framväxt och utveckling. Som dechiffrerar dess koder, och som placerar den i sin samtida kulturella kontext. Just nu växer det upp en generation i Sverige som inte kan svara på frågan ”Vad ska du bli när du blir stor?”, och den svenska hiphopen är deras sång. Det är soundtracket till deras uppväxt, och i den ligger historien för en generation som kommer att omforma svensk historia. Att inte ta vara på detta journalistiskt är ett fullkomligt misslyckande. Jag kommer kanske inte vara mannen för uppgiften, men jag vet att den personen finns därute och att jag hoppas att hon träder fram och gör det jag gjorde 1000 gånger bättre.

Själv tänker jag djipp till Jamaica och gå på dancehall, sola, bada och äta ackee and saltfish. Det är tydligen 25 grader där nu mitt i natten. Ni får ha en god jul och gott nytt år, allihopa. Och jag hoppas att vi ses igen någonstans, på något sätt.

Shu!

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Future Islands har blivit kortfilm

Future Islands - Road Dawgs

Minidokumentär med Baltimore-bandet. (mer…)

Medlemmarna i Future Islands, årets framgångssaga 2014, är nu även filmstjärnor. Videomakaren Jay Buim har följt bandet och satt ihop en kort men sevärd dokumentär. Skapelsen heter Road Dawgs och skildrar, som du kanske redan listat ut, livet ”on the road”.

Trion från Baltimore fick sitt breda genombrott efter ett lyckat framträdande hos David Letterman i våras. Några av er kanske såg deras spelning på Hultsfredsfestivalen 2012?

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Lucköppning på PSL: 18

Lucka 18

6 dagar kvar till jul, 24 musikhändelser som gjorde 2014 till just 2014. I dagens lucka berättar vi om när ett stycke svensk pophistoria bokstavligt talat blev skriven i sten.  (mer…)


Första gången låten ”Shoreline” presenterades för den breda massan var när Broder Daniel gästade ”Sen Kväll Med Luuk” i november 2001. Det hade då varit tyst om den numer legendariska Göteborgsorkestern i tre år och framträdandet spreds som en löpeld på www; versionen lär enligt sägnen vara det mest nedladdade bootleg-spåret i Sverige.

Trots att det skulle dröja ytterligare två år innan låten släpptes i studioversion gav popdängan snabbt upphov till den svenska indiescenens mesta imperativ – ”Spela Shoreline”. En vädjan som formulerades flitigt till DJs runtom i landet då det rådde konsensus bland popkidsen. En ny favoritlåt hade sett dagens ljus och en knastrig ljudupptagning var bättre än ingenting. ”Spela Shoreline” blev en folkrörelse.

På Way Out West 2008 gav BD sin allra sista konsert och i år, sex år senare, reste två anonyma konstnärer en mystisk sten i Slottsskogen. Monumentet som var prytt med den ikoniska frasen väckte starka känslor, och turerna kring stenen blev lika många som antalet BD-patches som någonsin suttit på svenska jeansjackor.

Hot om borttagning, massivt stöd och vandalism följde i stenens kölvatten och 2014 blev året då det fria konstlivet korsbefruktades med fankultur på ett sätt som Sverige aldrig tidigare skådat.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Mattias Svensson – ”Born Was The Revolution”

Mattias Svensson - Born Was The Revolution

Saxofonistens solo. (mer…)


”En kampsång om tvekan, klädd i dramatiska harmonier och galopperande trummor”. Så beskriver Mattias Svensson sin debutsingel ”Born Was The Revolution”. Mattias har tidigare spelat saxofon med This Is Head, vars Henric Claesson gjort omslaget ni ser här ovanför.

I februari ger Mattias Svensson ut en EP som heter ”EP”. En titel lika tydlig som hans artistnamn. Lyssna på ”Born Was The Revolution” här:

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PSL 2LAX14

Hasan Ramic Profil

En mix med 59 av årets viktigaste hiphoplåtar. (mer…)

Jag har redan sagt allt jag tycker om det svenska hiphopåret 2014 i kvartalsrapporterna. För den som vill ha en överblick över vad jag tycker har varit fett (eller kanske inte alltid ens fett, men åtminstone värt att höra): var så god, här är en och en halv timme av svensk hiphop från 2014.

LÅTLISTA:

01. Roffe Ruff – ”Ingen Kärlek”
02. Chris Jyck feat. Flips – ”Låg Profil”
03. Ivory – ”Squats”
04. Mohammed Ali – ”Inshallah”
05. Silvana Imam – ”Jag Är En Fakking Gee”
06. Parham – ”Lova Mig Själv”
07. Adam Kanyama feat. Samboii – ”Mikrofonassassino”
08. Cleo & Kristin Amparo feat. Broke N Tipsy – ”Salongen”
09. Leslie Tay – ”Vems Fel?”
10. Gonza Ra – ”Punkt Å Slut”
11. Piraterna – ”Astma”
12. Samboii – ”Vägra Vara”
13. Silvana Imam – ”Svär På Min Mamma”
14. N feat. Sebbe Staxx – ”För Dom Riktiga”
15. Viktor Ax feat. Abidaz & Dey Dey – ”Säker Plats”
16. Parham – ”Snäll Kille”
17. Parham feat. Allyawan – ”Snurrar Runt”
18. Rikard ”Skizz” Bizzi – ”Mer”
19. Daniel Adams-Ray feat. Adam Tensta, Eboi & Michel Dida – ”Där Regnbågen Tar Slut (RMH Remix)”
20. Tjuvjakt – ”Vahänderå”
21. Allyawan feat. Aki & Alee – ”Gooloole (Kulor)”
22. Labyrint – ”Jabaesån”
23. Meta Four feat. Alibrosh – ”Kan Inte Ångra Det”
24. Aleks – ”Kör Bara”
25. Ison & Fille feat. Nebay Meles & Rosh – ”New Shit”
26. Stor & Aki feat. Linda Pira – ”B.A.X.”
27. OIAM feat. Sam-E – ”Avundsjuka”
28. DC Grimsta – ”När Vi Går”
29. Timbuktu – ”Rum 323”
30. Rosh – ”Karma”
31. Linda Pira feat. Kumba, Rosh, Cleo, Sep, Vanessa Falk, Rawda & Joy – ”Knäpper Mina Fingrar (Remix)”
32. Linda Pira feat. Dani M – ”Shu Katt”
33. Dani M – ”Allting Jag Har”
34. Far & Son – ”Dubbel Margarita”
35. Rikard ”Skizz” Bizzi – ”Träd”
36. Som Fan – ”Bizznizz”
37. Rikard ”Skizz” Bizzi feat. Frida Scar & Jeaff – ”Svett”
38. Ison & Fille – ”Länge Leve Vi”
39. Lorentz feat. Jaqe, Joy, Duvchi & JJ – ”Där Dit Vinden Kommer”
40. Labyrint feat. Amsie Brown – ”Chilla Lide”
41. Joy – ”Kattliv”
42. Silvana Imam – ”I•M•A•M”
43. Gonza Ra – ”Norrlands Guld (32K)”
44. Ison & Fille – ”Genom Allt 2”
45. Shazam – ”Schmarriär”
46. JaQe & Marcus Price – ”Malcolm”
47. Gonza Ra – ”Tronen”
48. Denz – ”Måste”
49. Ivory – ”Ger Oss Av”
50. Parham – ”Dela På Hälften”
51. Stress feat. Piraterna – ”Echo”
52. Yemi – ”Osynlighetsmantel”
53. Simon Emanuel feat. Min Stora Sorg – ”Mångalen”
54. Madi Banja – ”Inga Problem”
55. Organismen – ”Jag & Min Guzz”
56. Stress feat. Abidaz & Pato Pooh – ”Stress Beat / I Deras Mun”
57. Ken Ring – ”Välkommen Till Hässelby”
58. Pato Pooh feat. Sam-E – ”Blatte”
59. Cherrie – ”Intro (C&S av Trappadon)”

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg