Filmtips för hedonister


Jag har, av olika anledningar, lyssnat på en Essential Mix av John Digweed hela dan. Engelsk house alltså. Och det påminde mig om den mästerliga filmen ”Groove” från 2000. Varför är jag alltid den enda som sett den?
En perfekt film för alla som gillar ”Shortcuts”-aktig hedonism och inte har något emot att titta på hånglande rave-hippies iklädda Televerket-byxor. Vilket man ju inte har nu för tiden när man typ måste åka till Ibiza för att hitta dem.

Stissig kille till dealer: I’d like to buy a vowel.
Dealer: A or E?

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

LYSSNA: Elliphant & MØ – ”One More”

Skärmavbild 2014-09-22 kl. 11.58.16

Första gången vi skriver Elliphant och nedtonad i samma mening. (mer…)

Svenska Elliphant brukar, som bekant, stå bakom den skogstokigaste dubstepen, den allra rejvigaste reggaen och stormigaste klubbelectron. I ett nytt samarbete med PSL-favoriten har hon däremot lagt alla musikutropstecken åt sidan. ”One More” är en avskalad (nåja, allt är relativt) slow jam för ett simmigt kvart i tre-golv.

Låten finns med på Elliphants kommande EP med samma namn som släpps i oktober.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Shoreline-stenen talar ut

7f11ae21cdd1_141086250113_nyhedstor2

De anonyma konstnärerna bakom Spela Shoreline-stenen har äntligen brutit tystnaden. (mer…)

Vi skrev om det här. Och vi pratade om det här, i veckans Studio PSL. Den rivningshotade Shoreline-stenen har varit på mångas läppar denna vecka – inte minst i kommentarsfält runt om på nätet.

”Ta bort den! Och Ingos! Hylla Håkan istället!” och ”Klart den ska stå LÅT STÅ! äntligen ett monument som jag kan relatera till.” är några exempel på reaktionerna som Shoreline-stenen väckt här på PSL.

Nu har de anonyma konstnärerna uttalat sig om sitt verk. I en mejlintervju med GP berättar de bland annat:

”För min del har jag tänkt på att göra nåt sånt här sen jag var åtta eller nio och brukade stå nere vid strandkanten och titta på vågorna. Jag har liksom alltid väntat på något varaktigt. Jag upplever att man tappar sin hunger och att man tappar sin riktning i livet utan stabila och pålitliga referenspunkter i tillvaron. Man blir förvirrad och bleknar bort. Ett klassiskt granitmonument känns beständigt och rejält.”

Hmm… de där raderna känns på något sätt bekanta? Hela intervjun läser du här!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Tussilago firar likes med låt!

tussilago_foto_victor_flume

Tussilago har nått 2000 gillamarkeringar på Facebook – som tack ger bandet bort en tidigare osläppt låt. (mer…)

”2000 likes!!! As a thank you we give you a forgotten track from our debut EP; ‘Tickle Me’!”, skanderar Tussilago på sin Facebooksida. Den ”glömda” låten hamnade alltså aldrig på Stockholmsbandets första EP, men nu får vi ta del av den tillsammans med ovanstående digitala tackkort.

Vi hoppas både på fler fina musikgåvor (och fler verser på svenska!) från Ingrid-fabrikens bästa boyband i framtiden. Snart väntar skiva – en av årets bästa, har vi redan tippat. Tills dess värmer vi oss med sommarminnen från den där magiska Gagnefspelningen. Och lyssnar på ny/gamla ”Tickle Me” så klart.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Nadya – ”Refugee”

Nadya

Duvchi-producerade Nadya gör debut. Lyssna på hennes Elliphanteska låt mot rasism. (mer…)

Det är inte bara Dödens Dal som har luftat sitt missnöje över valresultatet denna vecka. På annat musikhåll har debuterande Nadya sagt sitt om de där 13 procenten. Hennes första sololåt, som släpptes nyss, handlar om rasism, fördomar och utanförskap.

Nadya startade sitt första punkband som 12-åring och har spelat med PSL-uppmärksammade houseduon Franskild. Nu samarbetar hon med Duvchi och gör ”middle eastern heavy bass”. Vi hör inslag av Elliphant, Zhala och M.I.A. i en hypnotisk mix - vilket ju uppenbarligen ska tas en komplimang (!)

Här lyssnar du på låten.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Lyssna på musiken från Fonko!

wanlov-07-story-websitejpg

Om den afrikanska musikrevolutionen handlar SVT:s nya serie ”Fonko”. PSL fick en specialgjord spellista från Fonko-redaktionen med deras allra bästa musiktips. (mer…)


Under tre lördagskvällar i rad, med start nu i helgen, sänder SVT dokumentärserien ”Fonko”. Serien tar upp vad som händer på musikscenen i några av världens snabbast växande ekonomier som Ghana, Angola och Burkina Faso. I serien intervjuas bloggare, artister och dj:s om den stora musikrevolutionen som håller på att hända.

Första programmet handlar bland annat om den kommersiella musikscenen i Nigeria dit artister som Kanye West, Akon och Rick Ross just nu vallfärdar för att sajna nya talanger.

Här läser du en längre intervju om Fonko.

PSL bad Fonko-redaktionen (Lamin Daniel JadamaLars Lovén och Göran Hugo Olsson) sätta ihop en lista åt PSL med musik från det första avsnittet. Det ville dom! Varsågoda, världens bästa blandning av sa-house, shangaan electro, afrobeats och naija swag:

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Busy <3 Afrobeats

Hasan Ramic Profil

Kort om Busy Signals afrobeat-covers från det senaste året. (mer…)

Under mitt värv 2014 har jag i oändligt många sammanhang påtalat Busy Signals framgångar på den afrikanska kontinenten. Jag har bland annat tjatat om en spelning i Uganda där han hämtades av en gigantisk motorcykel-eskort för att sedan uppträda på en utsåld nationalarena. Så här såg det ut:

Men Busys fokus på Afrika är inte bara rent affärsmässigt. Han har under det senaste året inte bara gett uttryck för att vilja exportera sin reggae och dancehall dit, han verkar vilja ta del av den Afrikanska musikscenen. Han har under året släppt en rad covers på främst nigerianska afrobeat-hits.

P-Squares ”Personally” är en ofantlig hit. Inte bara i Nigeria utan också i diasporan. I USA, Europa och Kanada har afrobeats också blivit en krydda på reggae- och dancehallklubbar då stora delar av publiken som går ut där har rötter främst i olika delar av Afrika. Att Busy Signal visar upp en oanad fingertoppskänsla genom att göra en cover på en av samtidens störta och mest förbisedda pophits säger mig bara att han är smartare än din average dancehall deejay. Inte nog med att han befäster sin ställning på den Afrikanska kontinenten, han gör sig aktuell i diasporan också genom att tvinga in sig i på afrobeats-dansgolven.

I början tyckte jag att det var något unket med att Busy stjäl av sina afrikanska kollegor på det här viset. Traditionellt har den jamaicanska musikscenen stått närmare den amerikanska musikindustrin och möjligheten att ta sig ut från ön och ”lyckas” har varit mer tillgänglig än vad det har varit i till exempel Nigeria. Men samtidigt – P Squares original har 25 miljoner visningar på youtube och Busys cover har dryga 300 000. Att han inte creddar dem någonstans känns inte som att det gör så överdrivet mycket.

Busys senaste afrobeats-stöld är återigen från Nigeria: Starboiy feat. L.A.X. & Wizkid – ”Caro”, en låt man har hört mycket på dansgolv som spelar afrobeats det senaste året. I Busys tolkning blir det en klassisk ”gyal tune” om whining och andra former av queenstyle-dans. Vissa dancehallpuritaner har uttryckt oro över den rådande trenden med att blanda in afrobeats i dancehall. Det sägs att det bara ska spelas jamaicansk musik i dancehallen. Och jag håller med till viss del, när jag går ut någonstans som marknadsförs som en ”reggaeklubb” så vill jag höra reggae och dancehall, men att helt sätta sig på tvären till annan musik i dancehallen är både dumt och historielöst. Ända sedan de tidigaste ljudsystemens tid spelades ALL musik i dancehallen, och jag ser inte varför vi som gör vår egen tolkning av dancehall ska vara annorlunda. Man behöver kanske bara vara tydligare i informationen.

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

The revolution will be televised

neneh_cherry-500x381

Den stora musikrevolutionen händer i Afrika mer än någon annan stans. I SVT:s ”Fonko” intervjuas bloggare, artister och dj:s från den afrikanska kontinenten. (mer…)Sister Fa, rappare från Senegal.

Under tre lördagskvällar i rad, med start nu i helgen, sänder SVT serien ”Fonko” om musikutvecklingen i länder som Ghana, Angola och Burkina Faso – några av världens snabbast växande ekonomier. Stilar som kuduro, coupé-décalé och azonto är klubbmusik som bygger på traditionella rytmer och speglar samhällsutvecklingen.

Det första programmet utspelar sig i Sydafrika och Nigeria.

- I Nigeria finns idag kontinentens mest kommersiella musikscen. Västerländska stjärnor som Akon och Kanye West åker regelbundet hit och plockar upp nya talanger, berättar Lamin Daniel Jadama, en av seriens producenter. Musikvideoindustrin har liksom aldrig dött här. Man lägger fortfarande 500 000 på att göra en video.

Han berättar att många amerikanska artister har insett att pengarna finns i Nigeria, och vill turnera där.

Rick Ross gjorde en låt med en av Nigerias mest framgångsrika duo P-Square. När den amerikanska rapparen skulle spela i landet bjöd han in P-Square, men de ville ha 600 000 kronor bara för att komma upp på scen. De nigerianska artisterna vet sitt värde och tänker inte utnyttjas av väst. Så det slutade med att P-Square var där, men aldrig gick upp på scen eftersom rapparen inte kunde betala.

Göran Hugo Olsson, som tidigare gjort uppmärksammade filmer som ”Om våld” och ”The Black Power Mixtape”, är en av seriens medproducenter. Berättarrösten görs av Neneh Cherry.

Varför ville du jobba med serien, Neneh?

- Jag har själv rötter i Västafrika, och i länder där det stormar politiskt tar sig musiken väldigt starkt uttryck. Jag älskar själv när musik känns som eld och lågor, när det handlar om medicin och överlevnad. Jag gjorde serien bland annat därför att jag själv ville bli inspirerad och bekanta mig med fler namn.

Vilka har du upptäckt?

- Jag gillar artisterna M3nsa och Wanlov som är stora i Ghana. De är båda aktivister och driver med könsstereotyper. Det är spännande och kontroversiellt i ett så strikt religiöst land som Ghana är.

Premiäravsnittet ”Fonko” sänds på SVT nu på lördag kl 19. Vi bad seriens producenter sätta ihop en spellista med deras musikfavoriter från Nigeria och Sydafrika. Redan nu kan du lyssna på den här

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Studio PSL 2: Seinabo Sey-premiär! Ken Ring språknördar! Kärleksattacken läggs ner!

IMG_2410

Varför vägrar Kens korrekturläsare ha med sitt namn på hans bok? Hur låter ny musik från Seinabo Sey? Och varför lägger Ametist ner Kärleksattacken? Svaren får du i veckans Studio PSL! (mer…)

Radiostjärnan Ametist Azordegan, superstjärnan Seinabo Sey, superstjärnan – och författaren – Ken Ring samt PSL-veteranen Hasan Ramic gästar alla veckans avsnitt av Studio PSL.

Ledda av Per Sinding-Larsen diskuterar panelen bland annat Shoreline-stenen, om svensk hiphop blivit medelklass, vilka artister de vill lägga till i Skapelsen – och vilka de vill ta bort ur musikhistorien.

Dessutom berättar Ken om sitt språkintresse, Seinabo bjuder på världspremiär av två nya låtar och Ametist pratar om varför hon efter sju år i etern väljer att lägga ner sitt radioprogram En kärleksattack på svensk hiphop. Det – och mycket mer – i veckans avsnitt av Studio PSL.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

EXTRA EXTRA: Ametist om varför hon lägger ner Kärleksattacken

aaa

Ametist lägger ner En kärleksattack på svensk hiphop. I Studio PSL berättar hon varför. (mer…)

I ett blogginlägg meddelar i dag Ametist Azordegan att hon efter sju år i etern lägger ner sitt legendariska radioprogram En kärleksattack på svensk hiphop. Hon pratar ut om beslutet och förklarar varför hon tagit det i veckans avsnitt av Studio PSL. Med i studion sitter även Ken Ring och Hasan Ramic som berättar om vad de tycker att Kärleksattackens betytt för svensk hiphop.

”Bedrövligt”, säger Hasan om nyheten. ”Bu”, säger Ken. Vad känner du inför att Kärleksattacken lägger ner? Hur kommer svensk hiphop påverkas? Berätta vad du tycker!

Hela avsnittet av Studio PSL hittar du här, där panelen även diskuterar: bör taket höjas på hiphopjournalistiken? Vem/vad ska nu ta Kärleksattackens plats?

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg