It’s a Musical åker till Japan – och PSL får följa med!

På 90-talet var alla svenska indieband stora där. I dag är landet långt bort i Stilla Havet mytomspunnen popmark, inte längre lika självklar att erövra. Svensktyska duon It’s a Musical gör ett försök i nästa vecka, när de åker på sin första Japanturné. Och du får, tack vare PSL och genial modern teknik följa med!

Ella Blixt och Robert Kretzschmar har just släppt sitt andra album, ”For Years And Years”, och det är det som nästa vecka tar dem från den musikaliska basen i Berlin, till Japan. Ella berättar så här om planerna inför resan, och om hur du i videodagboksform kommer att kunna följa dem här på PSL:

- På måndag landar vi förhoppningsvis lugnt och fint i Nagoya i Japan, kommer igenom tullen med alla instrument och börjar vår en vecka långa turné! Förutom Nagoya ska vi besöka Kyoto, Kanazawa, Niigata och Tokyo tillsammans med den japanska loop-pop-artisten Miyauchi Yuri.

Vad kommer vi att få se i videodagboken ni kommer att föra här på PSL?
- Vi vet inte helt säkert ännu, men förmodligen trevliga platser, roliga saker, galna upptåg och kanske något samtal med någon popnörd om den japanska popscenen?

Vad har du för relation till japan sedan tidigare?
- Japan har alltid känts som ett spännande land, men jag har aldrig tänkt att jag skulle komma iväg dit på semester eller så, för att det är dyrt och långt bort. Men när vår första skiva började sälja så bra och ingen riktigt fattade varför så blev det ju ännu mer intressant såklart. Förhoppningarna växte ju också om att få åka dit och spela en dag. Det roligaste sättet att resa på är att samtidigt få spela tycker jag, så det här är ju den perfekta resan!

Hur föreställer du dig att veckan i Japan kommer att bli?
- Att det kommer bli nåt av det roligaste hittills i livet. Att jag kommer shoppa tusen små fina saker som inte kommer få plats i väskan. Att vi kommer komma till superfina platser där människor är supersnälla. Har tänkt på om jag borde ta ner förväntningarna lite men nä, jag tror verkligen att jag kommer kunna säga ”ooh” och ”wow” om typ allting. Sen hoppas jag också på att vi kommer ha några roliga fans där som kommer hänga på låset och va glada för att vi är där (och som kan ta med oss ut på karaoke-night efter spelningen).

Vad är din värsta farhåga?
- Min värsta farhåga är, förutom att det ska bli jordbävning, att det visar sig att vi inte alls har några glada fans utan att alla valt att stanna hemma och läsa en bok istället för att komma på våra spelningar. Det vore såklart väldigt tråkigt.

Hur ser It’s a Musicals following där ut?
- Skivan släpptes redan i mitten av februari och jag vet faktiskt inte hur det gått rent försäljningsmässigt. Vi har fått en del bra recensioner och uppmärksamhet i skivbutiker och sådär, men eftersom skivförsäljningen gått ner så mycket så kommer alla försäljningsrapporter alltid fram sådan dyster ton. Men det verkar som att folk ser fram emot spelningarna, det verkar så på twitter och facebook!

Vad har It’s a Musical mer för planer för den närmaste tiden framöver?
- Efter Japan ska vi ut på tre veckors turné i Tyskland, Schweiz, Österrike och Italien. Vi har precis fått klart att vi ska få spela tre spelningar som förband åt Whitest Boy Alive i maj, vilket känns sjukt stort! I Tyskland säljer de ut ställen som tar över 1000 pers, så det blir en ny erfarenhet och förhoppningsvis positiva följder. Vi hoppas fortfarande på lite festivalspelningar i sommar och sen mera turné i höst. Däremellan ska vi skriva nya låtar också, vi har ingen lust att vänta fyra år till nästa släpp.

Men först får du alltså följa It’s a Musicals Japanresa här på PSL! Hela nästa vecka kommer Ella och Robert skicka små rörliga vykort från turnén, så håll utkik precis här redan på måndag.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

PREMIÄR: Agent Side Grinder – ”This Is Us”

10509693_10152696319690589_8757398429426482546_n

Iris, hunden och den mullrande krautrocken i Agent Side Grinders nya video, signerad Jacob Frössén(mer…)

Vad har Henric De La Cour, Skriet och Kite gemensamt? Förutom att måla sin musik i underjordiska nyanser så har alla gjort gästinhopp på Agent Side Grinders låtar.

Nu är syntbandet från Stockholm aktuella på nytt med ep:n ”This Is Us” som släpps på onsdag. Men redan idag har PSL äran att premiärvisa titelvideon, filmad av Jacob Frössén (som när han inte gör fina dokumentärer för SVT faktiskt är ena halvan i duon Skriet – japp, den svenska underjorden är försvinnande liten). Om videon berättar Jacob själv såhär:

”När jag gjorde filmen om Sara-Vide Ericson så upptäckte jag hur mycket jag tyckte om att filma hundar. Sara-Vide hade alltid sin hund Larry med sig och jag har växt upp med hundar, så det har alltid funnits en hund omkring. När jag fick förfrågan om att göra en video till Agent Side Grinder så var min första tanke att det skulle kretsa kring en hund, sen ville jag ha in en människa i videon också och frågade en kompis dotter som heter Iris om hon kunde tänka sig att vara med.

Lite kort så handlar den väl om det där stilla, rastlösa och lite uttråkade tillståndet som man kunde befinna sig i när man var i åldern mellan barn och tonåring. Ett tillstånd som man fortfarande kan befinna sig i ibland.”

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Amanda Bergman – ”Jingle Bells”

amandapuff

Amanda Bergman försätter julen i zen-läge redan i november.
(mer…)

Det är många som upplever att det är knepigt att stressa ner och verkligen hitta det nejlikadoftande lugnet under julen. Det finns också många som inte får möjlighet att uppleva några julkänslor över huvud taget. Med anledning av det kommer nu ”årets långsammaste julskiva”, som med några av landets mest avslappnande röster både vill dra ner jultempot och hjälpa människor i utsatthet.

Amanda Bergmans zen-version av den välkända julplågan är det första smakprovet från albumet vars intäkter kommer gå till stadsmissionerna runtom i landet. ”Inget annat år har jag känt mig mer motiverad att sjunga julsånger i september”, berättar Amason-sångerskan för PSL.

På albumet, som är producerat av Petter Winnberg, medverkar även Freddie Wadling som gör sin första inspelning på flera år. Nina Kinert sjunger ”Outer Space Santa” i lägsta möjliga hastighet och Ebbot Lundberg bjussar på julhistoriens lugnaste ”We Wish You A Merry Christmas”. Den sistnämnda ser du även som hemmafilmande jultomte (!) i videon ovan.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Femtastic-profil klar för Melodifestivalen

Melodifestivalen logga

Kristin Amparo har jobbat med schlagermästaren. (mer…)

Sångerskan, Femtastic-medlemmen och PSL-favoriten Kristin Amparo ska tävla i musik nästa år. Detta står klart efter att SVT idag presenterade startfälten i Melodifestivalens två avslutande deltävlingar. Amparo kommer medverka i deltävling tre som sänds från Östersund den 21 februari. Till Kulturnyheterna säger hon såhär om låten ”I See You”:

- Det kommer vara väldigt avskalat och väldigt mycket värme.

”I See You” är skriven tillsammans med den evige Mello-vinnaren Fredrik Kempe.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Kissey – ”Melting Pot”

kissey_asplunch_stigle_01

”Let’s melt together, let us be one…”. PSL-favoriten Kissey har spelat in ett dystopiskt soundtrack till den omtalade filmen ”Dear White People”. (mer…)

Stockholms-via Malmö-numera New York-sångerskan Kissey som vi har skrivit om flera gånger på PSL har spelat in ny musik. Kanske har du redan hört hennes ”Melting Pot”, om du var en av de lyckligt lottade som knep en biostol på de utsålda visningarna av ”Dear White People” på Stockholms Filmfestival.

Den mörka, dystopiska poplåten är nämligen en del av soundtracket till den Sundance-prisbelönade filmen som skildrar rasismen på ett amerikanskt universitet som ordnar en Halloweenfest med afro-amerikanskt tema. Läs en bra intervju med filmens regissör på Nöjesguiden och håll tummarna för att filmen får svensk distribution (i nuläget osäkert).

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: #freshENOUGH Jillionare & Salvatore Ganacci feat. Sanjin – ”Fresh”

hasan.ramic.psl

Videopremiär för Enough Productions koreografi-video av Jillionare och Salvatore Ganaccis EDM-banger. (mer…)

Trogna läsare av bloggen känner igen Enough Productions från Dans Med Jacqueline N’Diaye Sahlin. Jag har fått den stora äran att vara först ut med deras korreografivideo till ”Fresh”, en av 2014s stora EDM-bangers, producerad av svenske Salvatore Ganacci och Major Lazer - allierade Jillionaire med Sanjin på hooken.

Jag var förstås tvungen att prata lite med Jacqie och hennes kompanjoner Stephenie Bergström och Johanna Sjövall som stod för koreografin för att se hur de tänkte:

Varför valde ni att göra en video till just denna låt?
Vi blev kontaktade av en av Jillionaire och han ville ha med oss i originalinspelningen av denna video, eftersom vi har jobbat med Major Lazer ett flertal gånger förut. Tyvärr flyttades hela produktionen till New York i sista sekund och då hade vi redan koreograferat till låten. Vi bestämdes oss för att göra en egen video och lyckades få ihop det med Jillionaires gig på festivelen Dans Dakar där också Sanjin och Salvatore Ganacci också skulle vara med. Vår video är alltså ”the official video part 2″ och filmad samt redigerad av Dewan Myrza.

Vad ville ni få fram med er koreografi till denna låt?
Koreografin gjordes utefter deras önskemål, och är ”intense dancehall”. Den skapades med tankarna om att göra något snyggt för kameran samt representera det vi är grymma på, dancehall. Koreografin gjordes av oss i Enough Productions samt Julie Chikane från Bowdown Crew. Samarbetet resulterade i en skön mix av new school dancehall och lite azonto.
I videon framförs den av alla crews som ingår i ENOUGH productions – Notice, AQceS, Decent & ENOUGH.

Vad finns det för planer för framtiden?
Planen är att ENOUGH productions ska utvecklas ännu mer. Vi vill visa folk vad vi alla har att erbjuda och sätta dancehall ännu mer på kartan. Dancehallkulturen och vetskapen om dansstilen har ökat otroligt de senaste åren, och det tycker vi är riktigt kul.
Vi vill att dansen ska få ännu mer uppmärksamhet och användas ännu mer i mainstreamunderhållning för att få den uppskattning den förtjänar. Vi kommer definitivt  att nå dit och tills dess så fortsätter vi att åka på inspirationsresor, knyta kontakter världen över, undervisa våra dansklasser, hålla i workshops och uppträda.

Vilken artist skulle ni vilja koreografera åt helst av allt?
Det var en svår fråga! Vi har gjort många jobb till andra än dancehallartister och det är sjukt kul, så listan av möjligheter är lång. När det kommer till dancehall så skulle vi nog alla kapa av ett ben för att få göra något med dancehallens superstar och ”World Boss”… Vybz Kartel! Aawooh!

Skulle det inte vara svårt att dansa med ett avkapat ben?
Avkapningen skulle ske EFTER att vi har jobbat med honom för bästa resultat.

Och här har vi videon:

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Silent Wave – ”Dream On, Dream On”

silentwave

Popduons debut är lika mörk som sockersöt.
(mer…)

Silent Wave bildades när producenten Hans Olsson Brookes (Me And My ArmyJunip) frågade sångerskan och låtskrivaren Tildeh Hjelm om han fick spela in hennes låtar. Samarbetet visade sig snabbt bära frukt och nu har Göteborgsduons debutsingel ”Dream On, Dream On” landat.

Mörka syntar och catchy melodier får spåret att låta som enbärskryddad sockervadd smakar när den är som allra bäst. Lyssna nedan!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Johan Agebjörn – ”The Right To Play” (Korallreven Remix)

Johan Agebjörn

Korallreven har byggt om en låt. (mer…)

I början på nästa år släpper Sally Shapiro-producenten Johan Agebjörn ett soloalbum vid namn ”Notes”. Redan nu har skivans öppningsspår ”The Right To Play” lagt sig på operationsbordet och återuppstått som något nytt. Det är inga mindre än Korallreven som ligger bakom låtens förändrade skepnad. Lyssna här nedanför.

Här kan du jämföra med originalet.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Nä, Bloodbath har inte löst en enkelbiljett till 1991

logo

Vilket dödsår det blev av 2014! (mer…)


Svensk nittitalig, mogendöds skiner!

Först väljer vi in Entombed i Swedish Music Hall of Fame.

Sedan släpper At The Gates sin första fullängdare på hela 19 år. En smått genial sådan.

Och, nu – Bloodbath.

Om västsvenska ATG skall rubriceras i underkategorin göteborgsdöds så är Bloodbath – superdöds.

Orkestern, som bildades i slutet av nittitalet av bl a sångaren Mikael Åkerfeldt (Opeth), gitarristen Anders Nyström och basisten Jonas Renkse (båda från Katatonia), har på senaste albumet förstärkts med sångaren Nick Holmes (Paradise Lost)

Det är så atjärnprytt nära ett dödsmetallens Monsters of Folk vi kan komma.


De sägs att Bloodbath började spela ihop mest på skoj. Så behöver vi inte säga längre.

”Grand Morbid Funeral” – som nya skivan heter – är ett synnerligen lyckat album. Bättre än allt gruppen gjort tidigare.

Den är full med tvåtaktiga tåflörtar till både Entombed och Dismember och svensk dödsmetalls vaggan-stadie. Men samtidigt är skivan ändå ingen ren enkelbiljett tjugotre år bak i tiden.

Min klocka klämtar av 2014 och jag slås framförallt hur obotligt bra det blev med Holmes på sång, skrik och ödesrop.

Lyssna på hela albumet här

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Thomas Stenström – ”Forever Young”

thomas stenström

Uddevallasonens smäktande ballad har fått finfin båtvideo signerad Petorovsky.
(mer…)

Ingen kan ha undgått Thomas Stenströms superhit ”Slå Mig Hårt I Ansiktet” som kom i våras. Nu får vi äntligen se nytt från Ted Gärdestad-stipendiaten i form av den svartvita one take-videon ”Forever Young”.

Låten är plockad från Thomas Stenströms andra album ”Fulkultur”. Ett album som han själv beskrivit som superdeppigt. PSL blev nyfikna och tog ett snack med Thomas himself:

”Forever Young” är ett av senaste skivans superdeppiga 10 spår – berätta om låten!

- ”Forever Young” är en hyllning till naiviteten och alla misslyckade kärlekshistorier från tonåren – när allt är vackert och åt helvete på samma gång. Det är kanske den låt som bäst sammanfattar vad mitt senaste album är och handlar om. Det som bara blir till, det som vågar ta plats, det som låter lusten styra och det som struntar i regler om rätt och fel, eller fint och fult.

Är den ett hommage till Alphavilles odödliga ballad som fyller 30 i år?

- Smäktande ballader behövs i denna kalla värld, så varför inte?

Videon är filmad under den så kallade l’heure bleue och du sjunger om att vara snygg och hjärtekrossad i sommarnatten. Är natten en inspirationskälla?

- Ja faktiskt, hatar sömn. Om jag hade varit tvungen att välja ett liv utan natt eller ett liv utan dag så hade det varit ett jävligt enkelt val. När jag tänker på det är det faktiskt helt sjukt hur många låtar på denna plattan som blivit till på natten, typ alla. Skål för natten.

Skål! Året börjar som bekant lida mot sitt slut. Vad händer 2015?

- Jag är sjukt dålig på att planera men det jag vet är att jag ska spela på P3 Guld, fortsätta turnera, festivala hela sommarn och rent allmänt ta allt som det kommer.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg