Blood Ceremony väcker Pan och dansar med döden

För att vi ska kunna fortsätta prata om de här banden så behöver vi ett namn (det är kul att döpa saker!) på den här nygamla genren. I Studio PSL pratade vi om det som ny-psych, men det kändes inte riktigt rätt. Och OOR (Occult Oriented Rock), som någon föreslog, är för torrt. Men vad sägs om att – lite inexakt – kalla det för nu doom? Som new dawn, fast tvärtom…


Lägg till lite progg, en broderad tunika och ännu mer flum så får du ungefär vad Blood Ceremony från Kanada spelar. Lite som om Black Sabbath skulle gjort en cover på Hårgalåten. I Marocko. Typ. De släppte sin debutskiva 2008, älskar den anti-kristna 70-tals-filmen The Wicker Man och leds av organisten och flöjtisten Alia O’Brien. Alia är en överbegåvad fox med en magisterexamen i etnoflöjt (hon håller kurser på universitetet i ämnet) och råkar vara den enda som någonsin fått mig att vilja lyssna på Jethro Tull*. Dessutom har hon stenkoll på arabisk 70-talshårdrock och sjunger som en hednisk gudinna.
Children of the Future” från Blood Ceremonys debutskiva gör mig fortfarande svag i knäna. Det är ett bra ställe att börja på om du känner dig sugen på flöjt-freak outs och vacker, mörk hippiemusik som det är lätt att svänga med håret till. Men egentligen är hela skivan som en enkelbiljett till en paralellvärld där Jefferson Airplane sjunger om dödslängtan istället för om ”Alice i Underlandet”.
Deras senaste skiva heter ”Living with The Ancients”. Det är den första där Alia varit med och skrivit mer av låtarna (debuten var nästan klar när hon kom med i bandet), och jag tror att det är därför den känns lite svårare och mer invecklad. Eftersom hon är en brainiac. Det är mindre oskuldsfull 60-tals-rock och mycket flummigare, tyngre och hårdare. Blood Ceremony har utvecklats på samma sätt som västevärlden när 60-talet övergick i 70-tal…
”The Great God Pan” är en av de bästa låtarna (aldrig fel med lite Pan-dyrkan) men ”Oliver Haddo” (den får mig att vilja meditera kring förruttnelse och olika former av skörd…) är fin den med.

http://www.youtube.com/watch?v=-hFaH7Ey0oQ


* Numera är dock Jethro Tull det enda jag kan tänka på och alla tips på var man tar sig in i deras afganbepälsade musik-labyrint belönas med en liten påse örtrökelse.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

Facit för november

BAST2

Tog jakten på den perfekta adventsljusstaken för mycket tid? Hann du som en följd av detta inte hänga med i musikflödet? Det löser sig. PSL har samlat låtarna som gjorde november till just november 2014. (mer…)

November var Studio PSL-gästernas månad. Ny singel från José González, nytt album från iamamiwhoami och ännu en hit från Tove Styrke. Då har vi inte ens nämnt Rebecka Rolfart, eller The Hanged Man som det står på visitkortet.

Utrikes var det lika festligt. Arcade Fire-mannen Will Butler gick solo och The Decemberists släppte första nya låten på fyra år.

Det här var också månaden då vi fick mer Banja i våra liv.

Här är låtarna PSL lyssnade på i november. Missade vi något? Tipsa oss i kommentarsfältet.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: XOV – ”Boys Don’t Cry” (WoodzSTHLM remix)

woodzsthlm

WoodzSTHLM ger stjärndebutantens fina låt ett tungt beat.  (mer…)

Allt har gått väldigt fort för XOV från Tensta. Efter några släpp på www fångade han musikvärldens intresse och ropades snabbt ut som hopp av såväl svenska som amerikanska röster. Nu har hans debutsingel, som kom för ungefär en månad sedan, fått nytt liv i form av en WoodzSTHLM-remix.

Det var när den unge producenten var ute på vyschan i Japan som han började experimentera med XOVs ”Boys Don’t Cry”. ” Det är förmodligen därför remixen har fått lite japanfeeling över sig” hälsar han när PSL frågar om låtens förvandling. Lyssna på den tunga versionen här:

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Taxi Taxi till trettifemårsfesten (minifestival för skivbutiken)

IMG_3740

Taxi Taxi är tillbaka på scen igen! Plus Woodlands, Markus Krunegård, Mauro Scocco, Josefin Öhrn, Anna Ternheim, Merit Hemmingsson, Ebbot och några till. Men Ebba Grön återförenades inte. (mer…)

Den smått legendariska, stockholmska skivbutiken Pet Sounds firade sitt trettifemte år med en mindre festival på Nalen i Stockholm på lillördagskvällen. Tio band och artister avlöste varandra på estraden och i publiken syntes några dussin till.


Taxi Taxi tillbaka! Med Rebecka Rolfart (The Hanged Man) på bas. Nu vill vi höra ep:n som kommer strax.


Anna Ternheim tillbaka. För kvällen backad av Weeping Willows. Lysande duett i ”Lovers Say Goodbye” med Magnus Carlsson. De borde sjunga fler ihop.


Saigon. Okej, en del av Saigon.


Max Måns.


Josefin Öhrn and The Liberation


Ebbot och The Indigo Children. Plus Daniel Gilbert.


Merit Hemmingsson


Mauro Scocco på en scen! Det tackar jag aldrig nä till. Särskilt inte i sällskap med Markus Krunegård och Plura.


Sara Wilson! Woodlands!


Alla är fotografer.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Nadya – ”Refugee”

Nadya - "Refugee"

Hoppet åker till Iran i nya videon. (mer…)

I Studio PSL utsågs Nadya till ett av våra stora hopp inför 2015 och visade dessutom upp en liten bit av videon till ”Refugee”. Musikvideon spelades delvis in i Teheran, något som enligt artisten själv inte var helt problemfritt. ”Ett väldigt överbevakat samhälle”, sa Nadya när hon gästade programmet.

Nu har Nadya äntligen släppt videon i sin helhet.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Korallreven – ”November Rain”

rsz_korallreven_3

Korallreven sätter på sig bandana, stars & stripes-kalsonger och tophat. Powerballaden med stort P har fått cover.
(mer…)

Axl Rose har det senaste decenniet gjort sig känd för diverse vadbitningar, en försenad skiva och en hop bedrövliga konserter. Under en riktigt mörk period i livet stoltserade han dessutom som ansiktet utåt för frisyren ”Mallorcaflätor”.

I ljuset av allt det här får man dock  inte glömma att han en gång i tiden skrev några av världens mest uppskattade hårdrockshits. Ett av de starkaste spåren ur repertoaren är givetvis ”November Rain” som släpptes i början av 90-talet. Sentimental text, pianoplink och gitarrsolon svulstigare än en busslast semlor är allt som behövs för att göra en powerballad av högsta klass.

För dig som inte gillar hårdrock kommer nu en toppencover signerad Korallreven. Finns det något bättre sätt att säga bye bye november än med distinkta arpeggiosyntar? Nej, tror inte det va. Lyssna nedan.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: HOLY – ”Golden Fog”

HOLY

Norrländsk garagerock för tankarna till andra sidan Atlanten.  (mer…)

Hannes Ferms soloprojekt som är ett band som är ett soloprojekt… vänta, vi kan väl nöja oss med att säga HOLY. Umeåbaserade HOLY släpper sin första EP ”Silver Of Your Heart” om bara ett par veckor. Redan nu går det att lyssna på ”Golden Fog”, ett av EP:ns fyra spår.

Tänk Black Lips-gitarrer, Dead Ghosts-sång och en samplad hund för att få en bild av hur detta låter. Ett annat alternativ är givetvis att bara lyssna själv:

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Kärleksattacken tar farväl

MuiskhjŠlpen 2009-Ametist Azordegan.

Sveriges största hiphop-program lägger ner efter hela 15 säsonger.  (mer…)

Ametist Azordegan lägger ner sitt legendariska program ”En kärleksattack på svensk hiphop” efter nästan åtta år i etern. Varför då undrar ni? Här kan du se Ametist själv berätta om beslutet i Studio PSL.

Det sista avsnittet av Kärleksattacken sänds i Metropol idag klockan 17:00. Vill du vara publik och samtidigt vara med och skriva historia bör du illa kvickt bege dig till Fryshuset i Stockholm. I finalen får du bland annat höra Ametist berätta om programmets historia i en intervju med ingen mindre än Jan Gradvall. Dessutom nytt material från Silvana Imam, Adam Tensta, Nebay Meles och Stor & Aki live.

Ditt enda måste idag: Tune in!

Ps. Missa heller inte specialprogrammet om Christian Falk där bland annat Petter, Timbuktu och EyeN’I medverkar.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Midaircondo – ”Higher”

Midaircondo - Higher

Bli omkullblåst av duons nya video. (mer…)

Midaircondo är snart redo att släppa en ny skiva. Medlemmarna Lisa Nordström och Lisen Rylander Löve spelade in ”IV” (den som kan sina romerska siffror har kanske redan listat ut att det här blir gruppens fjärde album) inför publik i Svenska Grammofonstudion.

Idag har vi glädjen att presentera videon till ledsingeln ”Higher”. Videon är regisserad av Torbjörn Martin, som jobbat med bland andra Mando Diao och Håkan Hellström, och utspelar sig i en storm. Det bjuds på gigantiska väderkvarnar, oändlig natur och en mystisk kvinna med flammande rött hår.

Såhär skriver Midaircondo om samarbetet med Torbjörn Martin och Daniel Bladini (som stått för videons efterbearbetning):

”Vi träffade Torbjörn och Daniel när vi var med i Göteborg String Theory (ett projekt där Göteborgsartister fick sin musik arrangerad och som sen framfördes tillsammans med en orkester) och videokonstnärer och videoregissörer var inbjudna att göra tolkningar till olika låtar. Sedan dess har vi pratat om att ta samarbetet vidare och när ”Higher” blev klar så presenterade vi den för Torbjörn och Daniel och de gick helt igång på den låten och gjorde klart den här fantastiska filmen. 

Som förlaga till videon har de haft Sarah Coopers och Nina Gorfers bilder och gjort dem levande. Vi gillar hur de fångar våra ljudvärldar i bilderna och att det finns en berättelse som är suggestiv och öppen, man lämnar mycket till den som tittar.”

Albumet ”IV” ges ut i januari nästa år.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

”Jag blir så exhalterad att jag lätt kan framstå som en sjuk person”

Little Jinder

Little Jinders svenskspråkiga skiva är äntligen här! Du missade väl inte när hon gästade Studio PSL? (mer…)

Se Little Jinder berätta om skivans samarbeten, Yung Lean och när hon slängde ut demonstylisten Tommie X från en Slagsmålsklubben-efterfest i Norrköping. När du tittat klart går du omedelbart in på någon modern streamingtjänst och lyssnar på det finfina albumet.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg