Blood Ceremony väcker Pan och dansar med döden

För att vi ska kunna fortsätta prata om de här banden så behöver vi ett namn (det är kul att döpa saker!) på den här nygamla genren. I Studio PSL pratade vi om det som ny-psych, men det kändes inte riktigt rätt. Och OOR (Occult Oriented Rock), som någon föreslog, är för torrt. Men vad sägs om att – lite inexakt – kalla det för nu doom? Som new dawn, fast tvärtom…


Lägg till lite progg, en broderad tunika och ännu mer flum så får du ungefär vad Blood Ceremony från Kanada spelar. Lite som om Black Sabbath skulle gjort en cover på Hårgalåten. I Marocko. Typ. De släppte sin debutskiva 2008, älskar den anti-kristna 70-tals-filmen The Wicker Man och leds av organisten och flöjtisten Alia O’Brien. Alia är en överbegåvad fox med en magisterexamen i etnoflöjt (hon håller kurser på universitetet i ämnet) och råkar vara den enda som någonsin fått mig att vilja lyssna på Jethro Tull*. Dessutom har hon stenkoll på arabisk 70-talshårdrock och sjunger som en hednisk gudinna.
Children of the Future” från Blood Ceremonys debutskiva gör mig fortfarande svag i knäna. Det är ett bra ställe att börja på om du känner dig sugen på flöjt-freak outs och vacker, mörk hippiemusik som det är lätt att svänga med håret till. Men egentligen är hela skivan som en enkelbiljett till en paralellvärld där Jefferson Airplane sjunger om dödslängtan istället för om ”Alice i Underlandet”.
Deras senaste skiva heter ”Living with The Ancients”. Det är den första där Alia varit med och skrivit mer av låtarna (debuten var nästan klar när hon kom med i bandet), och jag tror att det är därför den känns lite svårare och mer invecklad. Eftersom hon är en brainiac. Det är mindre oskuldsfull 60-tals-rock och mycket flummigare, tyngre och hårdare. Blood Ceremony har utvecklats på samma sätt som västevärlden när 60-talet övergick i 70-tal…
”The Great God Pan” är en av de bästa låtarna (aldrig fel med lite Pan-dyrkan) men ”Oliver Haddo” (den får mig att vilja meditera kring förruttnelse och olika former av skörd…) är fin den med.

http://www.youtube.com/watch?v=-hFaH7Ey0oQ


* Numera är dock Jethro Tull det enda jag kan tänka på och alla tips på var man tar sig in i deras afganbepälsade musik-labyrint belönas med en liten påse örtrökelse.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

Hör Dev Hynes-låtarna som Britney dissade

Blood Orange

Britney Spears tackade nej till dem. Men nu har Blood Orange-Devs låtdemos nått internet. (mer…)

De båda låtarna var tänkta till Britney Spears åttonde album ”Britney Jean” från förra året, men möttes av ett nej tack från Brit. Nu har de Dev Hynes-snickrade sångerna läckt ut på internet, tack vare kryptiska ”user43036935″, tillsammans med Devs demo till ”Everything Is Embarrassing”, som ju Sky Ferreira senare gjorde till sin.

Utifrån detta – numera borttagna – inlägg på Twitter går det att dra slutsatserna att 1. låtarna är äkta Dev-material och 2. att låtskrivaren, producenten och Blood Orange-frontmannen själv inte förstår varför hans låtar fick tummen ner. I alla fall om man tolkar tweetets avslut med den lilla rycker-på-axlarna-smileyn ¯\_(ツ)_/¯.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Topp fem stunder i kärleksattackens webb-TV

hasan.ramic.psl

Fem instanser av hiphopmagi i radio (på video). (mer…)

I fredagens Studio PSL meddelade Ametist Azordegan att hon kommer att lägga ner sitt program En Kärleksattack på Svensk Hiphop efter denna säsong. Mycket tråkiga nyheter, då svensk hiphops samtida utveckling är intimt förknippat med just Kärleksattacken.

Förutom att sända radio har Kärleksattacken sedan 2011 haft en youtubekanal där de har lagt upp videoklipp från studion, och på dessa tre år har man kunnat se allt från ouppfyllda löften till begynnande karriärer. Jag har valt ut fem av mina favoriter från den här tiden.

En osnuten Adam Kanyama i high top fade chockar Sverige med att byta rapspråk lika smidigt som han byter tröjor. Inte så långt efter blev Adam rikskändis och resten är historia.

2011 släpptes en av svensk hiphop mest monumentala samlingsalbum. Precis som föregångarna ”Sidewalk Headliners” och ”Den Svenska Underjorden” tog Can ”Stress” Canatans album playlist på hiphopens samtid och levererade några av 10-talets fortfarande starkaste hiphoplåtar. Det var där vi för första gången också fick åter stifta bekantskap med en pånyttfödd Abidaz som senare kom att göra förra årets bästa svenska hiphopalbum. Här ser vi Abidaz köra ”Gatan” och C.U.P. köra ”O’Blyg” från ”Playlist”.

Cyphern är en av hiphopens finaste institutioner och här ser vi några av sveriges bästa rappare göra det rappare gör bäst: rappa. Jag vet inte hur många gånger jag har lyssnat på Stors vers från 4:00 minuter in i videon. Det kom sedan att bli första versen på ”Mitt Folk”, en låt som aldrig blev lika magisk som stunden i cyphern.

Nimo har tillsammans med sin vapendragare Näääk varit en av de hårdast turnerande och arbetande rapparna i Sverige i modern tid. Jag glömmer aldrig första gången jag såg det här klippet, och hur jag typ skrek rakt ut när ”refrängen” kom i slutet. Sedan dess har jag sett om den ca 200 gånger.

Det här klippet är ett av de mest historiska i modern svensk hiphop. En tämligen okänd rappare/sångare, fostrad på samma kompott av hiphop och reggae som Labyrint, besöker Radiohuset för första gången och stjäl ett Kanye West-beat och startar sin karriär. Personligen tycker jag att Dani Ms musikaliska löfte aldrig slog in och det här är det bästa han har presterat, men de dryga tre-någonting miljoner visningar hans topp fem videos har på youtube och platinaskivorna talar emot mig.

Hedersomnämnande:

Eboi och Trickykid kör rap över dubstep i tio minuter. Hade jag inte hatat dubstep så hade den här varit med i listan.

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Sakarias – ”Atlanten”

Sakarias

Lorentz ”Kärlekslåtar” var sommarens soundtrack – nu gör Sakarias anspråk på hösten. (mer…)

Autotunen, sång-rappen och de klockrena textraderna (exempel: Kameralinsen fastnar på henne, alltid på henne. Lyssna på Neneh. Uppe tidigt – dricker smoothies. En ny dag – let’s do this) har Sakarias gemensamt med lillebror Lorentz. Men när han nu debuterar som soloartist känns det mer relevant att kasta in några andra namn i analysen.

För visst hör man den där tropiska Dante-soulen sippra igenom ”Atlanten”? Och det är inte så konstigt när de båda jobbar ihop på hela kommande skivan. Även Drottning Titiyo kan nämnas (som ju Dante och Sakarias producerat), för både där och hos Sakarias hörs det glittrigt livslyriska i musiken - till skillnad från Lorentz mörkt, nattklubbigt life:iga.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

”Jag har aldrig sett fler svenska rappare krisa så mycket som nu”

IMG_2410

”Identitetskrisen är här” – Ken Ring, Ametist Azordegan och Hasan Ramic diskuterar dagens svenska hiphoplandskap.
(mer…)

Ken Ring tycker att fler hiphopare borde köra ett års tuggrunda och leva fattigt. Det är för enkelt att släppa hiphopsinglar idag.

Håller ni med?

Se hela intervjun i senaste Studio PSL.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Därför vill Ken Ring radera hela E-types låtkatalog

IMG_2424

Martin Eriksson, varför sköt du luftgevär på Ken Rings skiva för tio år sedan? (mer…)

I förra veckans Studio PSL får panelen svara på vilka artister de helst skulle vilja radera från musikhistorien (med anledning av Apples nya uppfinning för att plocka bort U2 från världens datorer). Ken Ring svarar E-Type – och ganska snart förstår man att det finns en anledning till det….

Här ser du hela programmet, där förutom Ken Ring även Seinabo Sey, musikjournalisten Ametist Azordegan och PSL:s rapredaktör Hasan Ramic är gäster.

 

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Grapell – ”Best Friend”

WPfGP2iUeRT8WcHzMOudKVjxQdWr2UBwawTrRAG9PlE

PSL råder dig – lägg denna popduo på minnet: (mer…)


De skulle ha kunnat dela jordmån med Umeåorkestrar som Deportees och Winhill/Losehill, men Grapell är hemmahörande ungefär 60 mil söderut – närmare bestämt i vår huvudstad.

Sedan EP-debuten för ett år sedan har bandet gått från trio till duo och är numera bemannat av långtida vännerna Nils Nygårdh (på trummor) och Emil Erstrand (på en helt hjärtslitande falsett). Den 8 oktober släpper de sin nya EP ”Friends” och idag har PSL den stora äran att världspremiära en ny sång från skivan.

”Best Friend” är varmare och mer organisk än bandets första singel ”Shaping My Love” som kom i augusti. Tillsammans är de två lysande typexempel på vart svensk pop bör bära hän 2014. Var så säkra på detta: du kommer att se betydligt mer från Grapell framöver.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Elliphant & MØ – ”One More”

Skärmavbild 2014-09-22 kl. 11.58.16

Första gången vi skriver Elliphant och nedtonad i samma mening. (mer…)

Svenska Elliphant brukar, som bekant, stå bakom den skogstokigaste dubstepen, den allra rejvigaste reggaen och stormigaste klubbelectron. I ett nytt samarbete med PSL-favoriten har hon däremot lagt alla musikutropstecken åt sidan. ”One More” är en avskalad (nåja, allt är relativt) slow jam för ett simmigt kvart i tre-golv.

Låten finns med på Elliphants kommande EP med samma namn som släpps i oktober.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Shoreline-stenen talar ut

7f11ae21cdd1_141086250113_nyhedstor2

De anonyma konstnärerna bakom Spela Shoreline-stenen har äntligen brutit tystnaden. (mer…)

Vi skrev om det här. Och vi pratade om det här, i veckans Studio PSL. Den rivningshotade Shoreline-stenen har varit på mångas läppar denna vecka – inte minst i kommentarsfält runt om på nätet.

”Ta bort den! Och Ingos! Hylla Håkan istället!” och ”Klart den ska stå LÅT STÅ! äntligen ett monument som jag kan relatera till.” är några exempel på reaktionerna som Shoreline-stenen väckt här på PSL.

Nu har de anonyma konstnärerna uttalat sig om sitt verk. I en mejlintervju med GP berättar de bland annat:

”För min del har jag tänkt på att göra nåt sånt här sen jag var åtta eller nio och brukade stå nere vid strandkanten och titta på vågorna. Jag har liksom alltid väntat på något varaktigt. Jag upplever att man tappar sin hunger och att man tappar sin riktning i livet utan stabila och pålitliga referenspunkter i tillvaron. Man blir förvirrad och bleknar bort. Ett klassiskt granitmonument känns beständigt och rejält.”

Hmm… de där raderna känns på något sätt bekanta? Hela intervjun läser du här!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Tussilago firar likes med låt!

tussilago_foto_victor_flume

Tussilago har nått 2000 gillamarkeringar på Facebook – som tack ger bandet bort en tidigare osläppt låt. (mer…)

”2000 likes!!! As a thank you we give you a forgotten track from our debut EP; ‘Tickle Me’!”, skanderar Tussilago på sin Facebooksida. Den ”glömda” låten hamnade alltså aldrig på Stockholmsbandets första EP, men nu får vi ta del av den tillsammans med ovanstående digitala tackkort.

Vi hoppas både på fler fina musikgåvor (och fler verser på svenska!) från Ingrid-fabrikens bästa boyband i framtiden. Snart väntar skiva – en av årets bästa, har vi redan tippat. Tills dess värmer vi oss med sommarminnen från den där magiska Gagnefspelningen. Och lyssnar på ny/gamla ”Tickle Me” så klart.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg