Vad händer med Nicki Minaj, Frank Ocean och Skrillex? Samt Insane Clown Posse?


Kommer Frank Ocean, Nicki Minaj och Eminem till SXSW i Austin? Hur vinner man en plats till Springsteens och Jay Z:s hett eftertraktade spelningar? Och varför blev det en intervju med Insane Clown Posse och inte en konsert? Dessutom: vem får spela på Perez Hiltons party? Numera omgjort till stödgala för musikskolorna och öppet för alla.
Det är mindre än en vecka kvar till årets SXSW i Austin. Lyssnar man i prärievinden hörs rykten och snack. Och det är förstås en del av det roliga. På den här musikfesten är allt inte bokat och spikat månader i förväg. Medan jag och 49 999 personer till packar väskan duggar överraskningarna tätt.

En mindre rolig sådan surpris är att Insane Clown Posses planerade klubbkväll förvandlats till en intervju. Ska man aldrig få gå på cirkus med bröderna clown? Istället för att spela våldsrap för oss juggalos väljer nämligen Violent J och Shaggy 2 Dope att prata. Något som förstås också kan bli intressant. Detroitduons inblandning i allt från egen festival till wrestling och skådespeleri tål en berättelse.


En tom ruta i spelschemat är egentligen allt som behövs för att det skall spekuleras. Från flera håll menade man till exempel härom dagen att det är Jay Z:s tur att överraska i Austin den 17 mars. Och att han kanske gör det i sällskap av Eminem och Nicky Minaj?

Så blev det inte riktigt. Jay Z kommer, men konserterar (i alla fall i nuläget) själv måndagen den 12:e mars på en specialfixad konsert i regi av ett halvkul kontokortsföretag. Du måste ha biljett till festivalens interaktivetsdel (vid sidan om musik innehåller ju SXSW även festivaler för film och media) för att ha rätt att delta i det lotteri som arrangeras vid biljettsläppet. (Ha det så kul Sebastian!)

Samma lotteri gäller Bruce Springsteen. För att motverka all svartabörshandel lottas varenda biljett ut till hans exlusiva spelning i Austin (tre dagar innan turnépremiären i Atlanta) nästa torsdag. Men, alla som har festivalbiljett har chansen att se Bruce tidigare samma dag. The Boss är nämligen öppningstalare på SXSW. Ett uppdrag han lär ta på samma handfasta allvar som sina konserter.


Nicki Minaj, som släpper album i april, menar andra, kan också vara aktuell på Perez Hiltons party. Hiltons traditionella fest, som tidigare år bara hölls för inbjudna, är i år en vanlig konsertkväll dit alla kan komma. Om man nu köper en extra biljett det vill säga. Pengarna skall gå till upprustningen av musikundervisning i amerikanska skolor. Enda klara affischnamnet är britten Ed Sheeran, fast de flesta vet ju också att Kreayshawn dyker upp. Och henne vill jag förstås se.

Liksom Skrillex förstås. Vi som inte bara gillar bildbloggen Girls Who Look Like Skrillex utan även Skrillex själv står nu som den hungriga, men frustrerade åsnan mellan två feta höbalar – skall man se konserten på Mohawk eller den på 1100 Warehouse? Båda äger rum nästa fredag natt. Och innnan dess får han kanske ett pris på en MTV Gala dit även Way Out West-bokade Frank Ocean kommer.

Frank Ocean? Borde inte han spela också? På någon halvhemlig fest?

…. hör ni hur det gissas vidare i texasnatten…?

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

PSL bjuder på veckans starkaste #TBT

avicii

Från postpubertal drakjägare till houseproducerande mångmiljonär.  (mer…)

PSL-redaktionen rotade fram sina gamla skolkataloger och hittade den här pärlan från 2007.

Brinner du också för samberättande och powergaming? Är du drakjägare? Byt karriär genast! Steget till världshärskande housemagnat är uppenbarligen inte långt.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Beldina – ”Ocean”

Beldina

Få kan äta take-out-pommes och äga lika mycket som Beldina.

(mer…)

Kriterierna för vad som utmärker en R&B-drottning är många, men Beldina kan tveklöst bocka av varenda ruta i formuläret. Videon till ”Ocean”, som är regisserad av Saga Berlin a.k.a Niceguzz, är bara ytterligare ett bevis. Klicka play nu!

Beldinas kommande EP beräknas släppas tidigt nästa år.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

”Jag började lyssna på Ride under tvång”

Ride

PSL-praktikanten Victor ringde sin gamla gymnasielärare för att ta reda på vad några återförenade shoegaze-legendarer betyder idag. (mer…)

För en stund sedan kom nyheten om att Oxfordgruppen Ride återförenas för en turné under nästa år. Detta två decennier efter att en tonårig Fredrik Carlsson såg bandet spela i en svensk småstad. Idag är han gymnasielärare och hoppas få se sina hjältar igen.

Min bild av det populärkulturella klimatet på 90-talet har jag i mångt och mycket fått från dig. Du har presenterat det som en tid då Ride spelade på Bergslagsrocken i Fagersta. Nu har det bekräftats att bandet återförenas för en turné under 2015. Berätta varför detta är årets viktigaste musikhändelse.

- På tal om det fick jag precis ett SMS från en kompis där det stod: ”Ska vi åka till London (Där Ride har en konsert i maj, red. anm.) i vår?”. Dock tror jag inte att det här är årets viktigaste musikhändelse, det kan däremot bli en väldigt rolig musikhändelse. Här måste jag backa bakåt i tiden och tänka på när jag åkte till Fagersta och gick på Bergslagsrocken. Det blev min första festivalupplevelse kan man säga. En av de första låtarna jag lärde mig spela på bas var dessutom ”Time Of Her Time” från Rides andra album. Gitarristen i mitt band lyssnade på Ride och introducerade mig för den delen av den brittiska rocken. När band återförenas så här är det klart att hjärtat kan börja klappa och så vidare. Å andra sidan känner jag att det är upp till Ride att göra detta till något viktigt.

Är du orolig?

- Nej, jag är ganska avslappnad inför hela situationen. Jag började lyssna på Ride under tvång för att mitt band skulle spela covers på deras låtar. Sedan fastnade jag där. Jag håller de två första albumen som heliga, men kanske inte Ride i stort. Mark Gardeners solokarriär var väl inte värdelös, men det är inte direkt något jag har i hörlurarna dygnet runt. Vidare började jag ju inte gilla Oasis mer för att Andy Bell spelade där. Sett ur det perspektivet har jag liksom redan blivit besviken. Jag är beredd på att det inte ska bli så mycket mer än en nostalgisk afton… men det betyder ju inte att jag tänker hålla mig borta från London (Skratt).

Du är samhällskunskapslärare. Vilken är din samhällsvetenskapliga förklaring till att Ride återförenas nu?

- Ska jag ge en ekonomisk förklaring handlar det om att Mark Gardeners soloprojekt kanske inte drog in så mycket pengar. Vet inte heller vad Andy Bell hade för månadslön i Oasis. Det handlar också om att deras fans har blivit tillräckligt gamla. Man kommer ihåg saker som mycket bättre och mycket vackrare än vad de egentligen var. Nu har det gått så lång tid att den känslan kommer fram och nostalgin slår in.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Siri Karlsson – ”När Mörkret Faller”

sirikarlsson

Den experimentella folkduon Siri Karlsson är både video- och Pippi Långstrump-aktuella.

(mer…)

Siri Karlsson, eller Maria Arnqvist och Cecilia Österholm som det står i passen, släppte nyligen spåret ”När Mörkret Faller”. Nu har den trolskt förföriska låten fått sällskap av ett hypnotiskt resereportage från rymden. Videon, som är regisserad av Anna och Staffan Erlandsson, ser du genom att klicka play ovan.

Siri Karlssons tredje skiva är döpt till ”The Lost Colony” och kommer den 25:e februari. Men som tur är behöver vi inte vänta fullt så länge innan vi får höra mer! Duon är nämligen aktuella med musik till den dokumentärserie om Astrid Lindgren som har premiär i SVT på juldagen. Där får du självklart också höra ny musik signerad Georg Riedel – Astrids hovkompositör himself.

En trailer till Kristina Lindströms dokumentär ser du här.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Dante x PSL: SF-tips, en playlist + nya tatueringar

lisapsl

Käraste Dante har ju precis släppt sitt album ”True Emotion” och firar på bästa tänkbara vis – med att lämna kallblöta Sverige för Kalifornien. Och eftersom jag räknar dagarna tills jag gör samma så bad jag honom ta över rodret och sprida lite solsken här hos mig så länge. I natt kom ett brev… (mer…)

Hej Lisa!! 
 
Senast jag var i San Fransisco var när du, jag och resten av The Concretes var här på västkustturné! Jag bestämde mig för att stanna i några veckor till, efter turnéslutet. Hängde runt och lärde känna lite olika roliga typer, samt skrev låtar till skivan jag precis hade skrivit kontrakt för.
 
Nu är jag tillbaka! Färdig med skivan, och är här för att jag kände att jag behövde fylla på inspirationsbatteriet. Plus ladda upp D-vitaminer inför den svenska vintern :´( 
Hittills har jag mest hängt runt i stan. Suttit i Doloresparken i Mission och druckit mimosa. S/o Lorentz! Ätit sjukt goda tacos på Street Taco på Haight Street. Och just det! Igår gjorde jag gängtatuering på min vänsterhand tillsammans med min bff! Och shoppat lite kläder från Pink Dolphin och Black Scale.

På torsdag ska jag se FKA twigs på Warfield! Och på lördag drar jag till LA och hälsar på lite vänner! Berättar mer sen. 

Har gjort en spotify-playlist med det jag lyssnar på här borta. Kommer sakta men säkert fyllas på med mer musik. >> Dantes PSL PlaylistHär är en bild på mina senaste tatueringar! Och en på mig och Jasek Minkowski som tatuerade :)


 


Och slutligen en mimosa-skål från Dolores!

Skriver snart igen.
Kram!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Perfume Genius – ”Thing”

perfume-genius

Europaturnéaktuella Perfume Genius släpper bonusspår från ”Too Bright”. (mer…)

Man kan diskutera generositeten i att kalla fem stopp i Storbritannien och tre nedslag i Central- och Sydeuropa för Europaturné – men vi struntar i det. Vi stackare som inte kan vara på plats får i alla fall en liten tröst. Mike Hadreas, som väldoftande geniet egentligen heter, har nämligen släppt ett färskt bonusspår från senaste skivan ”Too Bright”.

Lyssna här:

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Hey Elbow – ”Martin”

Hey Elbow- selfie.

Kompromisslöst kollage i Malmötrions nya video.
(mer…)

Hey Elbow debuterade starkt i våras med låten ”Blanca”. Sedan dess har bandet (vars namn härstammar från en aerobicsövning) bland annat spelat in debutalbum, öppnat sitt fotoalbum för PSL och agerat kompband åt Alice Boman.

Trions andra släpp ”Martin” som kom för ungefär en månad sen har nu fått en färgsprakande kollage-video. Snäckor, simmande män, skärgårdslandskap, blad och sjungande munnar. Allt i en kompromisslös chroma key-orgie!

Hey Elbows debutalbum beräknas komma i början av 2015.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Samling har blivit sydafrikansk hiphop

samling

Är Samling på väg att bli nästa Rodríguez? (mer…)


Den sydafrikanska musikscenen rymmer, bland många andra, Die Antwoord och indierockarna i Desmond & the Tutus. Sedan några dagar tillbaka kan även Samling skrivas in där. Tembisa-bördige rapparen Sizwe ”Reason” Moeketsi har nämligen samplat svenskarnas ”Stackars lilla värsting”.

I Reasons ”Poor Little Rookie” hörs Stockholmarna sjunga mellan rader som ”Everybody’s got jewelry” och ”I’m standing on the couches because the V.I.P. is full of shit”. Du kan lyssna på låten här eller här och jämföra med originalet här.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Boeoes Kaelstigen feat. Vanbot – ”Our Story” (Gabriel Gassi Remix)

gabrielgassi

Kärlekshistorien med signalfel har fått Gabriel Gassi-skrud.  (mer…)

Gabriel Gassi, ena halvan av Vinjette, är väl bevandrad i remixrummen. Nyligen hörde vi honom göra italodisco av Boeoes Kaelstigen och Name The Pets ”Be The Lights”, och han har även lagt en välsignande remixhand på storheter som Kim Cesarion och Julio Vero.

Nu har han tagit sig an känslofyllda ”Our Story” som Boeoes Kaelstigen gjort tillsammans med Ester Ideskog a.k.a Vanbot. Resultatet: Fem minuter popfröjd med soulig autotune och en ljudbild som är lika fjäderlätt som rytmisk.

Håll till godo!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg