Grattis Kajfes! Grattis Norden! Därför är Nordic Music Prize så viktigt!

Rätt låt vann! Och luften var rätt smälltjock med kärlek när Nordic Music Prize delades ut i Oslo igårkväll. Vinnaren Goran Kajfes hyllades även av de som förlorade. Och den danska kulturministern försökte flörta upp Andres Lokko

Nordic Music Prize visade, på sitt andra år, att det är precis den sortens musikpris vi behöver. En synnerligen kompetent jury valde naturligtvis rätt när de efter 18 minuters möte på torsdagsförmiddagen bestämde sig för musik av Goran Kajfes. Det är naturligtvis inget fel på varken Lykke Li eller Björk, som också var nominerade, men, handen på pop-pris-hjärtat, hade någon reagerat?

- Förra året satt vi i sex timmar, berättade juryns ordförande Andres Lokko när jag träffade honom i röran efter prisutdelningen, Det var första året och vi diskuterade mycket vad man kan definiera som nordiskt.

Redan innan en halvtimma hade gått hade juryn som bl a består av Jeanette Lee från Rough Trade (och som spelat i Public Image Ltd), Mike Pickering (producent och musiker från bl a M People) och Jonathan Galkin (ägare av plattsällskapet DFA) bestämt sig.

Lokko berättar att enigheten var mer eller mindre total. En efter en hade jurydelegaterna, lite trevande och försiktigt – kanske för att de var oroliga för att förslaget med en instrumental jazzskiva stack ut från de övriga nominerade – höjt sin röst. Alla pekade mot ett album som visserligen berömdes när det gavs ut i både svensk och internationell press, men som är värt en långt större publik.

Utdelningen av priset ägde rum i den centralt belägna Jacobskirken igårkväll under ganska formella och högtidliga former. Först när årets prisutdelare, Danmarks nye kulturminister, Uffe Elbaek, brast ut i ett ”jag raggar på dig” som ett svar på att Andres Lokko gett honom komplimanger för sina engelska snörkängor (Lokko: Du är den förste kulturminister jag sett i sådana) lossnade det. När Elbaek sedan läste upp namnet på vinnaralbumet brast kyrkan ut i applåder och hurra.

Och i överraskning. När jag, timmarna innan priset delades ut, diskuterade vinnare med inhemsk och influgen musikbransch tippade 8 av 10 övertygade om att priset i år skulle gå till danska punkkvartetten Iceage (som spelade senare samma kväll, vi är många som är tacksamma över att vi slapp dem på vinnarpodiet). Ingen gissade att Goran Kajfes dubbelalbum ”X Y” som släpptes i 500 vackert formgivna och handarbetade exemplar i december 2010 hade en minsta chans. Så otippad var den.

Otippade vinnare på musikpris behöver vi fler av. Självklart inte för sakens skull utan för att priset kan berätta något för oss som vi kanske inte visste. Att det kan staka ut ny väg för musiken. Och inspirera samt berätta något viktigt för oss.

För valet av Goran Kajfes är på flera sätt både smått genialt och modernt. Framförallt är det en fantastisk musikupplevelse som han ger oss på på sitt livs tredje soloalbum. Det rubriceras som ett jazzalbum, men i min värld är det isåfall med betonig på den filosofiska apekten av ordet jazz.

Kajfes rör sig i så stora och vitt skilda musikaliska världar att det känns väldigt orättvist att ringa in det han gör i bara ett fack. ”X Y” är förvisso fortfarande ännu en glimt åt hans ständige hjälte Miles Davis, men man kan lika mycket hitta spår av Don Cherry. Ibland flörtas det med Jon Hassel, ibland med Brian Eno.

Goran Kajfes spelar i stort sett med alla Sveriges musikanter. I sitt tacktal, som jag filmade och som ni snart kan se på PSL, igår passade han på att strö stjärnor över två av dem, Anna Järvinen och Ane Brun, som också var nominerade.

Den kärleken besvarades omedelbart. Både av Ane som nämnde honom när hon gav konsert i samma kyrka senare på kvällen och av Anna Järvinen som inledde hela nordiska musikpriset med att spela tre sånger från sitt senaste album. När jag träffade Anna senare på kvällen hyllade hon valet av Kajfes skiva. Själv var hon glad över sin nominering.

Mest minns jag dock den del av den påtagligt överrumplade Kajfes tackord (jag har filmat, publiceras senare ikväll) som handlar om hur gränslös musik kan vara. Att det inte finns murar eller reservat när man spelar. Det är ord som naturligtvis handlar om hans sätt att blanda musikaliska intryck från hela världen i sin egen musik.

Men, det är också tankar vi behöver 2012. Det och juryns trumpetfanfar om att årets bästa album från Norden inte nödvändigtvis behöver låta knäckebröd eller lusekofta utan lika gärna kan visa en annan sida av Norden. Det Norden som berikats med rötter till Afrika, Orienten och andra delar av vår värld. Och just det Norden som sorgligt nog många inte vill ha.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

LYSSNA: Sakarias feat. Rosh – ”Feng Shui”

Sakarias

Sakarias släpper soloalbum om några veckor. Hör en ny bit av skivan redan nu. (mer…)

”Nytt album. 12 nya låtar som hör ihop. 19 November.” deklarerar Sakarias på Facebook och gör därmed ännu mer anspråk på att bli höstens soundtrack. Mer bestämt heter nya skivan ”Atlanten” och innehåller ett enda gästspel - som avslöjas på nya låten. Där lägger Rosh refrängen medan Sakarias bjuder på rader som ”Hon bär på min historia – basketlinnen som är för stora”.

Sången heter ”Feng Shui” och bildar tillsammans med redan släppta ”Atlanten” två pusselbitar av albumet, som Sakarias kommenterar så här: ”Jag behöver inte längre skriva en mörk tio minuter lång vers och rappa den för att fånga essensen utav någonting. Jag kan täcka in det i en poplåt på tre minuter istället”.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

”Jag var så less på det!” Tove Styrke talar ut i Studio PSL

IMG_3029

Vad är Dogge Doggelito mest nöjd med efter 30 års karriär? Och vem är han besviken på? Se Studio PSL imorgon! (mer…)


Veckans Studio PSL handlar en hel del om hur man hanterar barndomsminnen och karriär.

Gnucci, Tove Styrke, Dogge Doggelitooch PSL:s egna Hasan är på plats i SVT:s lilla Studio 21.


Tove Styrke berättar om kommande ep:n ”Borderline” (kommer i november) samt albumet som släpps nästa år. Om det ovärdeliga sammarbetet med Familjen-Johan och Annika Norlin. Och vägen tillbaka efter det att hon hastigt och plötsligt tog paus 2012 samt flyttade hem till föräldrarna i norr igen. Dessutom berättar hon om sitt intresse för miljö och jämställdhet.


Gnucci har en ny video på väg. Vi smygtittar på ”A.RAB” – en lysande historia – byggd på ett både roligt och inte roligt skoltidsminne – som hon skapat tillsammans med konstnärinnan Roxy Farhat (såg ni henne i Studio PSL:s videospecial i somras?) Dessutom berättar hon allt om samarbetet med sin stora familj och vilken musik detta kanske resulterar i.


”Ibland vill man bara försvinna” är titeln på en mycket läsvärd biografi om Dogge Doggelito skriven av kulturjournalisten Kim Verabuthroo Nordberg. Med avstamp i den pratar Dogge om sina 20-30 år med musiken. Och allt annat – från skådespeleri till präststudier till fiskhandel – som han sysslat med. Hur ser förhållandet ut med hans forna bandkamrater i The Latin Kings ut just nu? Och kan han sjunga svenska visor?


Om detta och lite till pratar vi i veckns Studio PSL. Se det här klockan 12 imorgon.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Fotoalbumet: Hey Elbow

10155178_514481781995932_1730470068_n

Låtaktuella Malmötrion Hey Elbow öppnade sitt fotoalbum… (mer…)

I veckan släpptes ”Martin” – en ny, distad shoegazedröm signerad Hey Elbow – Malmötrion som PSL har följt med stor nyfikenhet länge nu (somliga av er läsare såg dem till exempel spela live på PSL:s egna Malmöfestival i våras).

På senare tid har de hörts och synts med Alice Boman och just nu befinner de sig ute på vägarna för en längre Norden/Englandsturné. Trots full aktivitet tog sig Liam, Ellen och Julia tiden att samla ihop ett par betydelsefulla bilder ur sitt bandalbum.


Vi och alla instrumenten.


Soundcheck på Sing-Sang-Studion i Malmö.


Vi.


Repan.


Sälar.Studio Möllan.Hey Elbow-sefie.
Frukost på tak.Midsommarafton.
Blåsig sommardag innan spelning på Backafestivalen.En gammal goding från vår första konsert.

Hey Elbow spelar just nu in sitt debutalbum, beräknat till tidigt 2015.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Dan Lissvik vill vara hemlig om sitt nya musikprojekt

dan lissvik

Två låtar från det helt nya soloprojektet Atelje har sipprat ut på nätet. (mer…)


Bakom namnet Atelje döljer sig Göteborgsproducenten Dan Lissvik – även välkänd som ena halvan av numera insomnade duon Studio. På senare tid har Lissvik ägnat mest studiotid åt att producera andra artister, som The Mary Onettes, CEO och Kendal Johansson samt att tjoffa ihop utmärkta remixer på exempelvis Tove Styrke och Nottee.

Det nya soloprojektet finns det ännu lite att läsa om, och inifrån studion hälsar Lissvik själv att Atelje är en mellangrej och att det inte finns mer att säga om projektet i nuläget. En skiva med namnet ”Meditation” är utannonserad via producentens hemsida, men utan releasedatum.

Klart är åtminstone att betydligt mer musik är på ingång – både från Atelje men även nya soloprojekt som PSL hoppas kunna berätta mer om, inom en snar framtid.

Tills dess: Håll till godo med de två drömska, instrumentala spåren ”Ode To Studio” och ”Transition”.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

”Just nu är jag inne på Farstaglitter-grejen” (Beatrice Eli i Studio PSL)

IMG_2968

Sopranos, häxor och Farstaglitter – Beatrice Eli berättar om sin stilinspiration i senaste avsnittet av Studio PSL. (mer…)

Har du också undrat hur man undviker mäns uppmärksamhet och vad Farstaglitter egentligen innebär? Nu behöver du inte undra längre. Se Beatrice berätta om sin stilinspiration och lista sina stilförebilder här ovan.

Här ser du hela avsnittet av Studio PSL där Bea också berättar om det hyllade debutalbumet ”Die Another Day” och lär sina musikkollegor att skriva bättre om sex. Dessutom gästar Jonathan Johansson för att prata om nya skivan och sin chartervideo.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Hej redaktör: Vad vill du fråga Dogge Doggelito?

dogge

Han är en av svensk hiphops största legender och firar i år 20 år som artist. I veckan gör Dogge Doggelito oss sällskap i Studio PSL! (mer…)

Tidigare i oktober släpptes Kim Veerabuthroo Nordbergs uppmärksammade bok ”Ibland Vill Man Bara Försvinna”. Studio PSL får i veckan finbesök av biografins huvudperson: hiphoplegenden och multikonstnären Dogge Doggelito, som i år firar 20 år som artist.

Istället för att hålla Dogge helt för oss själva frågar vi nu: Vilken fråga får vi inte missa att ställa tycker du?

Fyll på i kommentarsfältet så tar vi med oss frågorna till studion på fredag!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

TITTA: Marlene – ”I Do This For You”

Skärmavbild 2014-10-29 kl. 12.33.06

Marlene fryser fortfarande sedan videoinspelningen i mars.
(mer…)

Ett år har gått sedan PSL åkte taxi i Stockholmsnatten med Marlene (och spelade in en väldigt fin video). Under året som gått har Marlenes karriär fullkomligen exploderat och i somras släppte hon sin första ep ”Indian Summer”.

Låten ”I Do This For You”, som nu blivit med video, är hämtad från samma ep och spelades in i Palm Springs i USA i våras. På sinFacebook hälsar Marlene att hon fortfarande fryser efter inspelningen av nattscenerna i öknen, men att det var värt det.

Andreas Öhman och Oskar Sikow har regisserat den ökenromantiska videon.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

You either love someone

lisapsl

Det här gjorde min morgon. (mer…)

Blood Orange live hos Jimmy Kimmel. Dev Hynes må vara Adam Bainbridges bror från en annan mor men de har skor från samma koreograf (och singlar man kan göra medleyn emellan). Utrustad med rosa klappstol, upprullade vita mjukisbyxor, mim och allt sitt allvar koncentrerat till tröjan gör han något som man bara kan älska eller inte förstå*.

Och här gör han det igen, med Dita Von Teese, sin tjej Samantha Urbani och en golvmopp.

*Man kan också tycka att det är larv förstås men för mig är det världens bästa motvikt till kommersiellast-vinner-tänket som äter upp nästan all popmusik just nu.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Beldina – ”Ocean”

Beldina

Beldina hypnotiserar med sin nya vatteninspirerade sång. (mer…)

Sen hon sa bye bye till skivbolagspamparna i Los Angeles har Beldina bland annat hunnit släppa gratis mixtape, stå på scen med bland andra Timbuktu och härom månaden agera förband till Pharell Williams. Nu är hon på gång med ny EP.

Från det kommande släppet (som väntas till mitten av november) har soulsångerskans plockat fram nya låten ”Ocean”, där hon lindar sin superröst runt ett marimbaplingande beat. Snart väntar även en video till låten, i regi av PSL-omskrivna Saga Berlin.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg