Grattis Kajfes! Grattis Norden! Därför är Nordic Music Prize så viktigt!

Rätt låt vann! Och luften var rätt smälltjock med kärlek när Nordic Music Prize delades ut i Oslo igårkväll. Vinnaren Goran Kajfes hyllades även av de som förlorade. Och den danska kulturministern försökte flörta upp Andres Lokko

Nordic Music Prize visade, på sitt andra år, att det är precis den sortens musikpris vi behöver. En synnerligen kompetent jury valde naturligtvis rätt när de efter 18 minuters möte på torsdagsförmiddagen bestämde sig för musik av Goran Kajfes. Det är naturligtvis inget fel på varken Lykke Li eller Björk, som också var nominerade, men, handen på pop-pris-hjärtat, hade någon reagerat?

- Förra året satt vi i sex timmar, berättade juryns ordförande Andres Lokko när jag träffade honom i röran efter prisutdelningen, Det var första året och vi diskuterade mycket vad man kan definiera som nordiskt.

Redan innan en halvtimma hade gått hade juryn som bl a består av Jeanette Lee från Rough Trade (och som spelat i Public Image Ltd), Mike Pickering (producent och musiker från bl a M People) och Jonathan Galkin (ägare av plattsällskapet DFA) bestämt sig.

Lokko berättar att enigheten var mer eller mindre total. En efter en hade jurydelegaterna, lite trevande och försiktigt – kanske för att de var oroliga för att förslaget med en instrumental jazzskiva stack ut från de övriga nominerade – höjt sin röst. Alla pekade mot ett album som visserligen berömdes när det gavs ut i både svensk och internationell press, men som är värt en långt större publik.

Utdelningen av priset ägde rum i den centralt belägna Jacobskirken igårkväll under ganska formella och högtidliga former. Först när årets prisutdelare, Danmarks nye kulturminister, Uffe Elbaek, brast ut i ett ”jag raggar på dig” som ett svar på att Andres Lokko gett honom komplimanger för sina engelska snörkängor (Lokko: Du är den förste kulturminister jag sett i sådana) lossnade det. När Elbaek sedan läste upp namnet på vinnaralbumet brast kyrkan ut i applåder och hurra.

Och i överraskning. När jag, timmarna innan priset delades ut, diskuterade vinnare med inhemsk och influgen musikbransch tippade 8 av 10 övertygade om att priset i år skulle gå till danska punkkvartetten Iceage (som spelade senare samma kväll, vi är många som är tacksamma över att vi slapp dem på vinnarpodiet). Ingen gissade att Goran Kajfes dubbelalbum ”X Y” som släpptes i 500 vackert formgivna och handarbetade exemplar i december 2010 hade en minsta chans. Så otippad var den.

Otippade vinnare på musikpris behöver vi fler av. Självklart inte för sakens skull utan för att priset kan berätta något för oss som vi kanske inte visste. Att det kan staka ut ny väg för musiken. Och inspirera samt berätta något viktigt för oss.

För valet av Goran Kajfes är på flera sätt både smått genialt och modernt. Framförallt är det en fantastisk musikupplevelse som han ger oss på på sitt livs tredje soloalbum. Det rubriceras som ett jazzalbum, men i min värld är det isåfall med betonig på den filosofiska apekten av ordet jazz.

Kajfes rör sig i så stora och vitt skilda musikaliska världar att det känns väldigt orättvist att ringa in det han gör i bara ett fack. ”X Y” är förvisso fortfarande ännu en glimt åt hans ständige hjälte Miles Davis, men man kan lika mycket hitta spår av Don Cherry. Ibland flörtas det med Jon Hassel, ibland med Brian Eno.

Goran Kajfes spelar i stort sett med alla Sveriges musikanter. I sitt tacktal, som jag filmade och som ni snart kan se på PSL, igår passade han på att strö stjärnor över två av dem, Anna Järvinen och Ane Brun, som också var nominerade.

Den kärleken besvarades omedelbart. Både av Ane som nämnde honom när hon gav konsert i samma kyrka senare på kvällen och av Anna Järvinen som inledde hela nordiska musikpriset med att spela tre sånger från sitt senaste album. När jag träffade Anna senare på kvällen hyllade hon valet av Kajfes skiva. Själv var hon glad över sin nominering.

Mest minns jag dock den del av den påtagligt överrumplade Kajfes tackord (jag har filmat, publiceras senare ikväll) som handlar om hur gränslös musik kan vara. Att det inte finns murar eller reservat när man spelar. Det är ord som naturligtvis handlar om hans sätt att blanda musikaliska intryck från hela världen i sin egen musik.

Men, det är också tankar vi behöver 2012. Det och juryns trumpetfanfar om att årets bästa album från Norden inte nödvändigtvis behöver låta knäckebröd eller lusekofta utan lika gärna kan visa en annan sida av Norden. Det Norden som berikats med rötter till Afrika, Orienten och andra delar av vår värld. Och just det Norden som sorgligt nog många inte vill ha.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Öppna alla

TITTA: Tove Styrke – ”Borderline”

Tove Styrke

Se Toves snygga spökstadsvideo från Svalbard. (mer…)


”We travelled to a remote corner of the world” skriver Tove Styrke om platsen där hennes senaste video har spelats in. I spökstaden Pyramiden har Tove + vänner ägnat sig åt önatur, arktisk kyla och lite urban exploration till tonerna av hennes baktaktstunga pophit ”Borderline”.

Låten är titelspåret på Toves EP som släpps mot slutet av november. Innan dess hinner vi kora hennes frostiga video bäst just nu.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Tula – ”Wicked Game”

Tula

Den hajpade Chris Isaak-tolkningen har fått video. (mer…)

Femmannabandet Tula kommer från Sverige men har basen i Berlin. Där bor de i ett kollektiv i Kreuzberg och snickrar musik. Nyligen släpptes deras cover på Chris Isaak-låten ”Wicked Game”, i en The xx-drömsk version producerad av Klas Åhlund och inspelad i legendariska Hansa Studios i tyska huvudstaden.

Efter att låten nu har snurrat några varv i bloggosfären (och bland annat landat på andraplatsen på Hype Machines lista över mest ombloggade låtarna!) har det nu blivit dags för videopremiär. Marko Bandobranski och F. Risberg har regisserat den mörka, stilrent enkla videon som du hittar här ovan.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

LYSSNA: Ji Nilsson – ”Encore”

Ji Nilsson

Senaste tidens Instagram-peppande har nu lett fram till ny låt. (mer…)

… Men det har inte varit med supermuntra inlägg som PSL-favoriten Ji Nilsson har teasat sin nya sång. Hashtaggarna har hetat #cryingonthedancefloor och #notheartbreakfree och bilderna har sett ut så här.

Nu har äntligen upptakten till nya Ji-låten nått final. ”Encore” kombinerar rytmisk Ji-r&b med smärtsamma rader som ”when the song is over, so are we”. Lyssna genast på den urfina, mascararinnande sången här.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Labyrint ba e såna…

Hasan Ramic Profil

Labababa förklarar varför de är som de är. (mer…)

Ett av de bästa spåren på Labyrints album ”Garalowit”, reggaehiphopiga ”Jagbaeson” är också det som låter mest ”Lbyrint-hittigt” har nu fått sig en video. I låten förklarar Aki, Jacco och Dajanko varför de beter sig som arslen och i videon har de gjort bobble-heads av sig själva. Kul med lite självdistans i en annars ganska så stuck up genre som tar sina ord på lite väl stort allvar.

Kolla här:

/H

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Studio PSL 6: Robyn & Kindness: ”Låten är influerad av fylla och smärta”

IMG_2928

Robyn och Kindness spelar in ny musik ihop! Alexandra Dahlström och Rebecka Rolfart om Vulkano-filmen! Björnstammen-Klas om sin serieroman! (mer…)

Alexandra Dahlström har gjort filmen om sina vänner i bandet Vulkano, som föddes ur Those Dancing Days. Hur hanterar man skilsmässa och uppbrott i ett band? Både Alexandra själv och före detta Vulkano-medlemmen Rebecka Rolfart (som har PSL-aktuella soloprojektet The Hanged Man) pratar om filmen och kriserna i TDD.

Vid bordet sitter också Klas Isaksson från Den Svenska Björnstammen som nyligen släppt sin självbiografiska serieroman ”Evig Lycka”.

Senare i programmet får Per Sinding-Larsen finbesök från popstjärnan Robyn och skivaktuella Adam Bainbridge från Kindness. De berättar om sitt gemensamma musikskapande (just nu gör de en house låt tillsammans), varför Robyn är ”the queen of drunkstagram” och hur mycket alkohol som var inblandat i skapandet av deras låt ”Who Do You Love”.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

EXTRA EXTRA: Robyn och Kindness gör houselåt ihop!

IMG_2923

De har en gemensam låt på nya Kindness-skivan. Och nu spelar Robyn och Adam Bainbridge in nytt material ihop, berättar de i Studio PSL. (mer…)

Efter att Robyn och Kindness-Adam gästat Studio PSL åkte de raka vägen till Indrid-studion på Södermalm i Stockholm – för att spela in ny musik tillsammans!

”Just nu gör vi en house-låt ihop”, berättar Robyn i Studio PSL. Och försäkrar sedan ”vi spelar in musik tillsammans som kommer att släppas”. De två har också jobbat med producent/låtskrivarduon Jimmy Jam och Terry Lewis, men den mesta musiken har Robyn och Adam gjort tillsammans under sina resor de senaste två åren.

Inom kort hoppas de båda stå på scen tillsammans. ”Vi har planer”, säger Robyn.

Se hela Studio PSL vid lunch, så får du också höra om Robyns party animal-period och varför hon är ”the queen of drunkstagram”.

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Robyn, Kindness, Vulkano, The Hanged Man & Den Svenska Björnstammen i Studio PSL

IMG_2928

Robyn och Adam i Kindness har något att berätta! Filmen om Vulkano skakar om. Liksom Klas bok om livet innan Björnstammen. Allt detta i Studio PSL. (mer…)


Veckans Studio PSL handlar om vänner och vänskap.

Alexandra Dahlström har gjort dokumentären om sina nyvunna vänner i Vulkano. I filmen bjuder hon på en historia om trion som föddes ur Those Dancing Days och som numera är en duo.

Vad hände?

I vår studio berättar både hon och en av för detta medlemmarna Rebecka Rolfart (numera The Hanged Man)

En av dem som redan sett filmen är Klas Isaksson i Den Svenska Björnstammen. Han bjuder själv på en sorts biografi.

Klas, som också är konstnär och serietecknare, har skrivit en 470 sidor lång serieroman om livet innan popmusiken.

I Studio PSL förtäljer han mer om den. Och sin krossade hand….

Besök har vi också av Adam i hyllade, albumaktuella brittiska Kindness och Robyn. De har en låt ihop. Och några legendariska utenätter. Men också lite till.

Möt dem båda i vår lilla studio.

Imorgon, runt lunch skall den vara på plats i rutan.

Välkomna!


Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

Hej Redaktör: Vad vill du fråga Robyn & Kindness?

Kindness Stockholm 2014

Jo, det är sant! Imorgon kommer både Robyn och Kindness-Adam till Studio PSL. (mer…)Foto: Märta Thisner

Nu vill vi ha din hjälp!

Vilken fråga får vi inte missa att ställa tycker du? Fyll på i kommentarsfältet!

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

PREMIÄR: Llojd – ”70/30″

Llojd

Malmöduon har skapat ny poppoesi om förväntningarna på kvällen, och livet.   (mer…)

Ända sen vår (senaste) PSL-fest i Malmö, då Llojd spelade ”70/30″ inför ett fullsatt tält har vi längtat efter att André Carlsson och Isak Friberg ska släppa sin låt för lyssning. Fredag har nu spikats som släppdatum, men redan nu kan du lyssna på sången i premiärformat här på PSL.

Efter sommarens EP ”Skisser” väntar vi ivrigt på ett helt debutalbum med skildringar av den där rastlösa växtvärken vid 20-nånting. Men först: ny poppoesi i ”70/30″ som Malmö-duon kommenterar så här i ett mejl:

”Titeln 70/30 har fått folk att tro att det handlar om en portkod, nån annan frågade om det handlade om nån slags drink. Men för oss handlar den om längtan bort och tillbaka och om förväntningar på kvällen, och livet.”

Läsar- och artikelkommentarer är inte redaktionellt material

Kommentarerna är inte förhandsgranskade av SVT. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. Du måste följa SVT:s regler och villkor för kommentarer.

+ Ladda in fler inlägg